Km-paal 0 van de TransSib op station Jaroslavskij in Moskou Km-paal '0' van TransSib op Jaroslavskij-station in Moskou Rode Plein in Moskou, ivm militaire taptoe Veel van de oudere metrostations in Moskou (foto) en St Petersburg zijn prachtig. Kremlinmuren en -paleis aan de rivier de Moskva. Het beeld 'werker en kolchoznitsa' voor de wereldtentoonstelling in Parijs van 1937 bij VDNKh in Moskou Trein Voronezh-Moskou bij avond Altai, doorwaadplekken bergriviertjes St Petersburg, Kazanskij Sobor, Nevsky Prospekt Art Centre in Moskou, bij kathedraal Christus Verlosser hastag rossija bij paviljoen over Russische geschiedenis in park VDNKh, Moskou TransSib, oversteken spoor ergens bij tussenstop in Siberie Monument/beeld Petr I langs Moskva, Moskou Bruidspaar in Moskou op trappen Christus Verlosser-kathedraal Paveletskij station in Moskou Lada en brug in dorpje in regio Altai Mars (1), Altai. Altai, regenboog boven basiskamp Altai, prehistorische rotstekeningen Altai, hangbrug over bergrivier Mars 2 in Altai. Bij instappen in treinwagon controle treinkaartje en paspoort Wereldreis op de motor door Siberie, Mongoliie, Kazachstan... Peter de Grote-monument in St Petersburg St Petersburg, Isaacskij Sobor Tomsk, 2 onder 1 kap op zijn Siberisch Moskou Bolsjoj Theater voor entree Rode Plein, Moskou Ballet Notenkraker Theater Operi i Baleta, Voronezh Poesjkin in St Petersburg Snegurochka en Ded Moroz eettentje VDMKh: rechts bestellen, links afhalen St Petersburg is zelfs bij somber weer de moeite waard! 'Hemels' St Petersburg st Petersburg, fiets koets enz Schaatsbaan VDMKh Altai, prehistorische rotstekeningen Voronezh, souvenirsstandje bruiloft in Tomsk, Siberie zwarte wouw, Altai Bij de Witte Zee Toezichtcamera's op plein in Voronezh Lenin i elka, Voronezh Christus Verlosser-kathedraal, Moskou Nachtelijke tussenstop per trein, binnenland Rusland Kerk in aanbouw, Voronezh Tomsk, oorlogsmonument met eeuwige vlam op heuvel aan de Tom Tomsk, houten huizen transport op Russisch platteland: driewielvrachtmotor Pelmeni-bereiding: Russisch 'fastfood' op z'n Siberisch kerkruine (resultaat WOII), Rusland, regio Voronezh Voronezh, oorlogsmonument op 9 mei tekenwaarschuwing in Altai RZD-logo op trein, gezien vanuit andere trein metro Moskou Moskou, straatbeeld Tomsk, Russische art-nouveau houten architectuur in Siberie Novosibirsk, brug over rivier de Ob Voronezh, pyramide monument, Moskovskij Prospekt Lenin in Altai Gelukssloten aan brug, St Petersburg Peter Zandee en Ded Moroz...

Land Informatie

Rusland kent een uitstekend spoorwegnet, maar ook minder goede wegen. Alle reden om grotere afstanden per trein af te leggen. RusReis.nl helpt je graag bij het organiseren van fantastische treinreizen!

Voorbereiding

Wegdommelen op de kadans van de treinwielen op de rails zal niet makkelijk gaan. Treinen op het Russische breedspoor (152 cm tussen de spoorstaven in plaats van 143,5 cm zoals in o.a. Nederland) rijden met een hoop gedreun. Ondanks dit zijn Russische treinreizen fantastisch. Waar je in Nederland rustig op een tussenstation kunt uitstappen om met een andere trein verder te reizen, werkt dat niet in Rusland. Je koopt per traject een kaartje. Je kunt een kaartje Moskou - Vladivostok kopen en na 162 uur en 38 minuten op het eindpunt van de Transsiberische Spoorlijn uitstappen. Bijna een week treinen kan vervelen. Het is dus leuker om onderweg bijvoorbeeld in Kazan uit te stappen: de hoofdstad van de republiek Tatarstan of in Jekaterinburg in de Oeral op een beroemde streep met één voet in Europa en één in Azië te poseren. Of wat dacht je van Birobidzjan: hoofdstad van de autonome Joodse provincie, waar de Transsiberische Spoorlijn om het meest noordoostelijke puntje van China buigt.
Je koopt dan bijvoorbeeld een kaartje Moskou - Kazan, Kazan - Jekaterinburg, Jekaterinburg - Birobidzjan of Birobidzjan - Vladivostok. In de ene plaats zul je met dezelfde trein van een dag later verder willen, maar soms is een trein die op een vriendelijker uur vertrekt handiger. Je treint namelijk door tijdzones. Onderweg moet je de Moskouse tijd van het spoorboekje steeds omrekenen in lokale tijd. Of spieken op de tabellen van het ingelijste schema in het gangpad. Bij de voorbereiding kijk je op www.worldtimezone.com/time-russia24.php

Lange tijd waren Russische treinkaartjes pas 45 dagen van tevoren te boeken; recent werd dit verlengd naar 60 dagen en recent zijn kaartjes 90 dagen van tevoren boekbaar gemaakt. Treinkaartjes nodig? Kijk op rustranssib.nl en/of mail ons!

Treinklasses

Vip-treinen met gouden kranen en vip-coupés in particuliere treinen niet meegeteld, kun je op langere trajecten kiezen uit 3e klasse 'platzkart'-wagons (de goedkoopste), 2e klasse wagons met 4-persoonscoupés en 1e klasse met 2-persoonscoupés. Op kortere trajecten bestaan er ook wagons met zitplaatsen. In 3e klasse wagons zijn huilende baby's, nachtbrakende drinkebroers en eindeloos gehoest ergernissen waartegen slechts diep slapen en oordopjes helpen. 2e klasse-4-persoonscoupés zijn luxe en 1e klasse-2-persoonscoupés heel luxe, waarbij je in de 2e klasse wat meer in contact komt met medereizigers. (Dit geldt uiteraard ook voor de 3e klasse)

Slapen

Lakensets zijn over het algemeen bij de prijs inbegrepen, maar indien nodig ook los te huur bij de steward van je wagon. In 1e klasse coupés voor twee personen heb je allebei een laag bed. Je doet de deur van de coupé op slot en gaat onder zeil. In de 2e klasse kent elke coupé twee benedenbanken die kunnen worden omgebouwd tot benedenbed. Erboven zijn twee bovenbedden, te bereiken met enig geklauter. Een beugel langs de rand van het bovenbed voorkomt dat je uit bed rolt. Kleine wastafels vind je in de toiletruimtes. Tandenpoetsen en opfrissen is daar geen probleem. Veel meer kan er echter niet. Een minuscuul handdoekje vind je bij de lakenset.

Coupé

Coupés zijn voorzien van opbergruimte voor bagage en een tafel aan het raam. Er is per bed een leeslampje. De conducteur/steward bedient centraal de radio. Modernere wagons hebben airco, iets oudere een eenvoudiger ventilatiesysteem.

Medereizigers

Wie de duurdere 'TransSib' neemt ontmoet veel andere Westerse toeristen. Voor ontmoetingen met gewone Russen zijn de iets goedkopere treinen goed. Wie een stuk Nederlandse kaas aansnijdt en ronddeelt breekt het ijs. 'Gouda' is tevens in alle Russische supermarkten te koop. Russen zijn gastvrij en zullen ook een bijdrage leveren aan enig gesmikkel onderweg.
Handen wassen in het toilet voor het eten en het onder de banken zetten van buitenschoeisel hoort bij de etiquette van de trein. Het is handig om iets van badslippers of sandalen mee te nemen om binnen de trein niet op sokken of blote voeten te moeten lopen. Desnoods toch voor sanitaire stops weer even de schoenen aangeschoten. Op zulke momenten kan worden vertrouwd op onderlinge sociale controle als het gaat om het achterlaten van de bagage, maar het op het lichaam dragen van paspoort, creditcard en geld blijft verstandig. Zichtbare omhangportefeuilles zijn geen probleem, elke reiziger zit wat dat betreft in dezelfde situatie.

Eten

Elke wagon heeft één of twee toiletten en een eigen steward/conducteur (provodnik), bij wie je kunt aankloppen voor onder meer thee en koffie. Tegenover zijn coupé is een boiler waaruit je kokend water kunt tappen om thee, oploskoffie, noodles of instantsoep te maken. In modernere treinen is het assortiment van de steward behoorlijk uitgebreid, maar het is aan te raden om van huis bv instantsoep & noodles mee te nemen. Sommige treinen hebben een restauratiewagon.

Minstens zo populair is echter het voedselaanbod op stations waar wat langer wordt stilgestaan. Hoe lang de trein stilstaat, lees je af op de dienstregeling in het gangpad nabij de coupé van de steward. Op perrons verkopen vrouwen pirozhki: thuisgemaakte pastei-achtige warme gerechten met hartige (bijvoorbeeld kool, ui/ei, of paddenstoelen) of zoete (bijvoorbeeld pruimen of jam) vulling. Op sommige stations is er een kiosk waar pelmeni te koop is: in kokend water gegaarde vleesballetjes met een omhulsel van deeg.

Roken

Alleen in de afgescheiden rokersruimte tussen twee rijtuigen mag er gerookt worden (daar waar deze ruimten aanwezig zijn). Verder absoluut niet. Troost voor rokers: treinen staan regelmatig wat langer stil op stations. Veel passagiers stappen dan uit om de benen te strekken, voor een rookpauze of om wat te drinken of te eten te kopen. Hoelang de trein stilstaat, lees je (met wat moeite ivm het cyrillisch) op het schema dat bij de cabine van de provodnik/wagonconducteur in het gangpad hangt. Als je op je (denkbeeldige) horloge tikt en het in bijv. het Engels vraagt, krijg je waarschijnlijk ook begrijpelijke info over het oponthoud!

Handig gidsje

Hier vind je een handig gidsje om je uit de brand te helpen qua taalbarriëre, + nog meer handige weetjes over reizen naar/in Rusland.

Treinkaartjes? Kijk op RusTransSib.nl. Of vraag direct een offerte aan!

Treinreizen

redstar
logo trein RusReis.nl levert via RusTransSib treinkaartjes van de Russische Spoorwegen (RZD). We kunnen vanaf 3 maanden voorafgaand aan een treinreis, hiervoor kaartjes leveren.
Kaartjes met plaatsgarantie zijn treingebonden (de trein missen betekent een nieuw kaartje moeten kopen); voor slaaptreinen inclusief lakenset, soms ook incl. maaltijd.

Visum Rusland

redstar
unive Om Rusland binnen te komen heb je een visum nodig.

Op onze speciale site russischvisum.nl lees je wat je daarvoor nodig hebt. Russischvisum.nl is in Nederland de voordeligste aanbieder van uitnodigingsdocumenten voor zelfaanvragers.
bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReis.nl

stologo
vkrlogo

contact

RusReis.nl
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)657 92 13 45

rusreis.nl@mail.ru

© 2019 |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media