• Belarus | Minsk

Informatie Belarus

Onbekend

Belarus is een relatief onbekend land binnen Europa. ‘Achter Polen’ is aan die kant het eerste land buiten de EU. Dat je er niet spontaan binnen kunt rijden, maakt het er niet makkelijker op. Verder is er het ‘eeuwige’ misverstand over de status van het land ten opzichte van Rusland, wat er door de Nederlandse naam van het land niet duidelijker op wordt…: Wit-Rusland.


Wit-Rusland of Belarus

Wit-Rusland is een letterlijke vertaling van Belarus. Maar het ‘rus’ verwijst eigenlijk naar het vroegere rijk Roethenië. Je had ooit Wit-Roethenië, Zwart-Roethenië (in het zuidwesten van het huidige Wit-Rusland) en Rood-Roethenië (nu deels Pools, deels Oekraïens).

Later werd Roethenië aan de huidige Oekraïense streek Transkarpatië gekoppeld en werd ‘Roes’ meer en meer synoniem voor ‘Groot-Rusland’. Er zijn daarom Wit-Russen die de Nederlandse aanduiding Wit-Rusland onjuist vinden omdat het associaties oproept met ‘Russisch imperialisme’. In officiële stukken heet Wit-Rusland dan ook Belarus.

Hier een informatieve video over het land (waarbij een fragment waarin over Belarus' president Loekasjenko wordt gezegd dat hij voorlopig nog niet denkt aan opstappen, mogelijk wat aan inflatie onderhevig is...):afbeelding

Geschiedenis

In de Middeleeuwen viel het grondgebied van Belarus onder het Litouwse rijk, later onder Polen-Litouwen. Eind 18e eeuw kwam het bij de Poolse delingen bij Rusland terecht. In 1922 sloot de Wit-Russische SSR zich aan bij de Sovjet-Unie. Belarus heeft zich in 1990/1991 losgemaakt van de Sovjet-Unie.

Eind 1991 was Belarus een van de oprichters van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Sinds 1994 wordt het land geregeerd door president Aleksandr Loekasjenko. Die wordt wel Europa's laatste dictator genoemd; inderdaad valt wel wat af te dingen op het democratisch gehalte en de mensenrechten in het land. Bij de handige links onderop deze site vind je zowel een verwijzing naar staatsnieuws als naar de vanuit Polen gevoede kritische site van uitgeweken Wit-Russen.

Formaliteiten

Belarus vormt met Rusland en Kazachstan een douane-unie. Dat betekent dat de formaliteiten op de grens Belarus-Rusland beperkt zijn.
Je hebt als reiziger een apart visum nodig voor Belarus én Rusland, maar buitenlanders krijgen 1 ‘migratiekaartje’ bij binnenkomst in het eerste van de twee landen waarop in zowel Belarus als Rusland registratiestempels kunnen worden bijgehouden.

Echter… waar douane-unies dingen eenvoudiger moeten maken, is er momenteel een probleem om visumtechnisch op de grens Belarus-Rusland ‘uit te checken’ en in het buurland ‘in te checken’. In de praktijk kun je zodoende als niet-Rus of niet-Belarus niet de grens over, maar moet je omrijden via bijv. de Baltische staten.


Geld

Belarus heeft een eigen munt, de Wit-Russische roebel. Nou ja, munt… er is vooral papiergeld in gebruik. Wit-Russische roebels zijn veel minder waard dan Russische roebels: waar voorjaar 2017 ruim 60 Russische roebels 1 euro waard zijn, zijn 1000 Wit-Russische roebels 0,05 euro, en iets van 20.500 Wit-Russische roebels zijn 1 euro.


afbeelding


Aanraders

In Kamenjoeki is het Belavezjskaja Poesjtsja-hoofdkwartier van de Wit-Russische kant van het Europese oerwoud Bialowieza (klein deel aan Poolse kant, groot deel aan kant Belarus). Je kunt er Europese wisenten zien.


De hoofdstad Minsk is het bezoeken waard, met de Allerheiligenkathedraal als beroemdste kerk.


Buiten Minsk ligt het dorpje Mir met het gelijknamige kasteel, dat op de Unesco erfgoedlijst staat.

50 km buiten Minsk is een indrukwekkend monument op de plek van het dorp Khatyn/Chatyn, waar de nazi’s in maart 1943 na een aanslag van partizanen een heel dorp uitmoordden.

De schoorstenen van de platgebrande huizen zijn herbouwd en elke minuut klinken hierin klokjes. Elk klokje symboliseert een uitgeroeid dorp in Belarus.


Sergei Selikhanovs kunstwerk dat een hoofdrol speelt als onderdeel van het monument, beeldt Yuzif Kaminsky uit, de enige volwassene die het bloedbad overleefde, met zijn dode zoon Adam in zijn armen.