• Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
  • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
  • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib

Actueel / Nieuws

Coronavirus

Inmiddels zijn de eerste gevallen van infectie met het Coronavirus in Rusland vastgesteld (vrijdag 31 januari  2020), meldt The Moscow Times. Het gaat daarbij om Chinese burgers in Rusland.

In het kader van de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus vanuit China heeft Rusland op donderdag 30 januari 2020 met directe ingang beperkingen ingesteld voor personenverkeer tussen het Russische Verre Oosten en China. Hier het bericht van The Moscow Times erover. 
De eerste Russische patiënt die besmet is met het virus is een Russin aan boord van cruiseschip Diamond Princess, meldt The Moscow Times maandag 17 februari 2020.


E-visa

Rusland maakt het bezoeken van het land makkelijker, door te werken met e-visa. Nu geldt dat nog slechts voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok (Primorsky Krai, Sakhalin Oblast, Kamchatka Krai, Amur Region, Khabarovsk Krai, Chukotka autonome regio, de republiek Buryatia, Zabaykalsky Krai). Bij die laatste Oost-Aziatische gebieden binnen Rusland moet steeds voor 1 gebied worden gekozen, waarbij ook dan rechtstreeks naar het betreffende gebied moet worden gevlogen. In de praktijk zijn vanuit West-Europa e-visa voor bestemmingen in het Russische Verre Oosten in de meeste gevallen geen werkbare optie.

Per 01-01-2021 wordt het systeem met e-visa uitgebreid met meer steden (we denken dat dan ook Moskou per e-visum bereisbaar wordt) en wordt de maximale verblijfsduur met een e-visum uitgebreid van max. 7 dagen (nu) tot dan 16 dagen.

NB: neem even de tijd voor de 'kleine lettertjes' over de e-visa. Het systeem waarbij de reiziger zelf zijn 'toegangsbewijs' voor Rusland samenstelt, kent namelijk nogal wat valkuilen. Een letter of cijfer verkeerd kan leiden tot een situatie waarin je ter plaatse de toegang wordt geweigerd. In zijn algemeenheid: kijk niet alleen naar de spelling van namen voluit en paspoortnummer naast de pasfoto op de houderpagina van het paspoort, maar vergelijk wat je daar ziet ook met wat er onderin het 'computerleesstrookje' staat. In zijn algemeenheid kun je het beste de spelling aanhouden uit dat computerleesstrookje. In het paspoortnummer bijvoorbeeld, wordt met een o een 0 (cijfer) bedoeld; accenttekens in namen moeten meetal worden genegeerd.


Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.


Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Russische overheid heeft aangegeven dat u als buitenlander niet naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied "Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy" (voorheen "Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya") mag reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal'nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden. (Hier het originele reisadvies van BuZa.)