• St Petersburg, Gazprom Arena
  • Witte Nachten-Marathon uitgesteld
  • Russia Visa Centre, Den Haag
  • St Petersburg, Neva
  • Rode Plein, Moskou
  • Moskous skyline

Actueel / Nieuws

***Update dd 26-05-2022***

Let op: de informatie op deze website wordt vrijwel dagelijks ververst en is zo accuraat mogelijk; RusReis.nl aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor gevolgen van omissies, onjuistheden of door de actualiteit ingehaalde regels enz.

Voor onze corona-updates wat Rusland betreft: kijk op onze corona-pagina.

Nieuw reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 30.03.2022:

Stel reizen naar Rusland uit, is het dringende advies. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en nieuwe Russische wetgeving maken dat het op dit moment problematisch of risicovol is om Rusland te bezoeken. Ook wat Rusland heeft besloten omtrent gebruik van Facebook en Instagram baart de Nederlandse overheid zorgen, in het belang van zijn burgers.
Rechtstreeks vliegen naar Rusland kan niet vanuit de EU (slechts via landen als Servië of Turkije, tegen hoge kosten) en overland de grens passeren via bijv. Letland, Estland of Finland kan Rusland ín slechts met een paspoort met visum + docs die 1e-lijnsverwantschap met Russische burger aantonen (bijv. meereizende echtgenoot/echtgenote of kind/ouder) óf een 'propusk' ('entry permit') voor de FSB-grensdienst. Rusland overland úitreizen kan eenvoudiger, op een paspoort met visum zónder verdere aanvullende documenten. 
Hier op Nederlandwereldwijd.nl een reeks antwoorden op actuele vragen mbt situaties die voortvloeien uit de EU-sancties enz.

Het Russian Visa Application Centre in Den Haag heeft de werkzaamheden hervat. Visumaanvragen kunnen weer worden ingediend bij het Russian Visa Application Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag.
Nederland heeft Russische diplomaten uitgezet en omgekeerd Rusland ook Nederlandse; het moment komt naderbij dat dit logistieke gevolgen heeft voor zoiets als visa om Rusland te bezoeken. Ons advies is daarom: wil je binnenkort Rusland bezoeken? Overweeg dan om nu alvast een visum te regelen. Desnoods voor een wat langere periode dan je echt nodig hebt, onder het motto: 'hebben is hebben'... (Je kunt het visum namelijk niet eerder aanvragen dan 3 maanden voorafgaand aan de gewenste ingangsdatum.)
Sinds 27-04-2022 worden in Rusland door de ambassade van NL in Moskou/consulaat-generaal in St Petersburg geen visumaanvragen voor Schengen-visa meer aangenomen/verwerkt, als gevolg van het uitwijzen van Nederlands ambassadepersoneel.

Per 11-04-2022 heeft het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen de dienstverlening aan bezoekers voor onbepaalde tijd opgeschort.  Dit als gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om het merendeel van de Russische diplomaten uit te wijzen.

Terwijl de overlands-grenzen met Rusland nog dicht zaten als onderdeel van de anti-coronamaatregelen, valt niet meer rechtstreeks naar Rusland en vanuit Rusland naar West-Europa te vliegen, het kader van sanctiemaatregelen in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne. 'Omvliegen' via bijv. Servië, Turkije of Armenië kan nog, maar leidt tot langere reistijden en hogere kosten. Aeroflot vliegt slechts naar (semi-)binnenlandse bestemmingen. 
Per trein is Rusland niet bereikbaar; de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.
Sinds 29 april rijden weer treinen tussen Mongolië en Rusland. 

 

Wie kan naar Rusland reizen? Optie: overland via Belarus/met 'entry permit'

De landsgrenzen tussen Rusland en Finland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zijn selectief open; buitenlanders hebben aan een paspoort met visum echter niet genoeg om overland Rusland binnen te mogen reizen. Hiervoor is een 'entry permit' van de FSB nodig (разрешение на въезд). RusReis.nl kan die verzorgen; kosten daarvan zijn 230 euro. Daarvoor krijgt men deze border permit van de FSB voor een periode van 1 jaar, multiple entry. Gelieve dan wel minstens de verwachte eerste inreisdatum door te geven + de plaats/grensovergang (of wegnummer) waar je verwacht de grens te willen passeren. We hebben dan van je nodig: kopie houderpagina paspoort (=pagina met persoonlijke gegevens, waarbij ook de halfronde hoekjes onderin in beeld moeten zijn), kopie Russisch visum  (houderpagina paspoort en visum svp als kleuren pdf-bestand op formaat A4.
NB: reis overland bij voorkeur niet op een toeristisch visum maar 'zakelijk'. Voor de 'entry permit' zal ook zakelijke noodzaak van het Rusland moeten binnenreizen worden aangegeven.
Wie aantoonbaar (huwelijksakte, geboorteakte) familie is van een Russisch burger, heeft voor zover duidelijk deze 'permit' niet nodig.
NB: deze 'entry permit' is slechts nodig voor de ínreis;
hij is niet nodig om Rusland uit te reizen.
Ook is zo'n 'entry permit' niet nodig naast het visum voor wie per vliegtuig naar Rusland reist. 

Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'; de regio's grenzend aan Oekraïne 'rood'.

Overland gaat de deur op een kier in de zin dat Belarus de overland-grensovergangen heeft heropend. Sinds 03-04-2022 zijn (ook) buitenlanders weer welkom om via grensovergangen Belarus binnen te reizen. Daarbij is geen negatief PCR-coronatestresultaat nodig (alle coronabeperkingen en -maatregelen zijn komen te vervallen). Eerder spraken de twee landen (Belarus en Rusland) al af elkaars visa te erkennen. In de praktijk valt via Belarus al door te rijden naar Rusland; NB: volgens diplomaten kan dit nog niet op 1 visum van Belarus óf Rusland. Het is daarom verstandig om zowel een Wit-Russisch als een Russisch visum aan te vragen, met voor Rusland bovenop het visum ook nog een 'entry permit' van de FSB.
(Zodra het verdrag effectief wordt waarbij de 2 landen elkaars visa erkennen, vervalt dat extra 'gedoe' en wordt het geheel tegelijk aanmerkelijk goedkoper).

Let wel: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar Belarus te reizen: het reisadvies voor Belarus is 'code rood'. Binnen dat land moet vooral het gebied tegen Oekraïne worden gemeden, is inhoudelijk het belangrijkste advies. Dat betekent o.a. dat Grodno/Hrodna een beter punt is om Belarus binnen te willen rijden dan Brest, dat relatief dichtbij de grens met Oekraïne ligt.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.


Mijd binnen Rusland de grenszone met Oekraïne om geen partij te worden in de oorlog. We hebben geen informatie over evt. mogelijkheden om vanuit Rusland aanpalende gebieden te bezoeken en raden dat ook niet aan. Schiereiland de Krim was de laatste jaren in de praktijk vanuit Rusland te bezoeken, maar geldt wat de Nederlandse overheid betreft ook als rood gebied.

Lees hier de actuele info (30 maart 2022) rond het reisadvies naar Rusland (BuZa NL). Rusland is oranje, oblasts (provincies) grenzend aan Oekraïne rood, zoals die rond Belgorod, Brjansk, Kursk, Voronezj en Rostov na Donu.


(Geen) E-visa (meer)

Rusland heeft de afgelopen periode geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok.
Het systeem van e-visa is in maart 2020 ivm de coronabepeerkingen onderbroken; door de geopolitieke situatie zit hervatting er op dit moment niet in. Visumplichtige niet-Russen zitten dus vast aan 'papieren' visa als ze Rusland binnen willen reizen.

Contra-contra-contra... Als tegenreactie op de aanscherping van de sancties en het wegsturen van diplomaten heeft president Poetin de afspraken opgezegd waarmee diplomaten uit oa de EU visumtechnisch vereenvoudigd naar Rusland konden reizen. Deze reactie raakt gewone reizigers uit de EU vooralsnog niet.


Langdurig visum

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' (en meermalen, dus multiple entry) naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.



Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen,  zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.


Belarus en Rusland erkennen elkaars visa (bijna)

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben inmiddels (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus! Echter: dat 'voortaan' moet nog ingaan.


Vanuit Rusland naar Nederland reizen

Op onze verkeersbureau-pagina uitgebreide geactualiseerde info over de situatie in Rusland voor Nederlanders, alsmede info voor Russische burgers die naar Nederland willen/moeten uitreizen.


'Onder de blauwe hemel'/ Pod nebom golubim/

Geniet van deze klassieker 'Pod nebom golubim' (Onder de blauwe hemel) van de legendarische Russische groep Akvarium. De video is uit 1986.


Rusland verplicht buitenlanders medische tests te ondergaan

Rusland heeft in december 2021 een serie nieuwe regels aangenomen om buitenlanders te verplichten elk kwartaal medische en psychologische tests te ondergaan, meldt De Volkskrant. Het gaat daarbij om buitenlanders die permanent, althans langer in Rusland verblijven. De 'pesterige' regels hebben een exodus van buitenlandse expats ingeluid. Door de Russische militaire inval in Oekraïne is deze versterkt; inmiddels adviseert het Nederlandse ministerie van BuZa Nederlanders uit Rusland te vertrekken, indien mogelijk.