Actueel / Nieuws

***Coronavirus-update dd 25-09-2020***

Rusland zit per vandaag op 1.128.836 coronapatiënten.

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt op donderdag en zaterdag weer vluchten Amsterdam- Moskou. aan. 


De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog grotendeels dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'.

Wel is er inmiddels van Russische zijde een verruiming vastgesteld voor buitenlandse sporters die Rusland willen bezoeken voor training en wedstrijden. De Poolse vliegmaatschappij LOT vliegt pas vanaf 25 oktober op Moskou, volgens het huidige schema. Ook kan Rusland per vliegtuig via het VK (Londen), Turkije en Zwitserland worden bereikt.

Minsk (Belarus/Wit-Rusland) is bereikbaar per Belavia vanaf Amsterdam, maar vluchten Minsk-Moskou vv staan pas vanaf 1 oktober gepland. Houd wel rekening met de huidge onrustige politieke situatie in Belarus. Omgekeerd worden vanuit Rusland de vliegverbindingen met Belarus, Kazachstan en Kirgizië al vanaf 21 september hersteld.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

Zodra de EU-Russische grensovergangen weer openen voor reizigers, verschijnt op de pagina om afspraken te maken op het Russia Visa Centre weer het kalendertje.  


Tot dat moment kunnen niet-Russen voor met spoed af te geven visa in verband met bijv. een overlijden of familiaire crisissituatie terecht bij het Russische consulaat. Zie hier. Inmiddels kunnen ook familieleden (gehuwd met, of ouders/kinderen) van Russen voor privé-visa (max. 90 dagen) bij het consulaat aankloppen (zie in het Russisch het 5e aandachtspunt op de betreffende pagina op de website van het consulaat). Daarbij geldt de waarschuwing dat zo naar Rusland toe reizen mogelijk wordt, maar de terugreis mogelijk problematisch kan zijn. NB: Belangrijk hierbij is dat je beschikt over een gelegaliseerde/van apostillestempel voorziene, vertaalde trouwakte, en die ook meeneemt om onderweg te kunnen laten zien.

Lees hier de actuele info (25 augustus) rond het reisadvies naar Rusland (BuZa NL).

NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
Dit is echter niet genoeg: Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een coronatest zien. Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen. Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'.

Op veel plaatsen in Rusland wordt het dragen van mondkapjes en handschoenen op straat niet meer verplicht gesteld; mondkapjes moeten in winkels en in het openbaar vervoer wel worden gedragen. Mondkapjes en handschoenen moeten trouwens ook worden gedragen bij bezoek (op afspraak) aan het Russische consulaat. 


E-visa

Rusland heeft de afgelopen periode geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok. Mits de maatregelen rond Covid-19 dat toelaten, wordt vanaf 1 januari 2021 het systeem met e-visa uitgebreid voor waarschijnlijk heel Rusland. Wel is daarbij 16 dagen de maximum verblijfsduur. De visa zullen niet meer gratis zijn: waarschijnlijk wordt 50 euro of 50 US-dollar per e-visum berekend.


Langdurig visum

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: de Russische premier Michail Misjoestin heeft 16 september bekendgemaakt dat Rusland de uitgifte van visa voor eerstelijns-familieleden van Russische burgers wil vereenvoudigen. Op basis van een zelf ingevuld formulier kunnen zij een jaarvisum krijgen.

Nog meer goed nieuws voor partners/familieleden: de maximum-verblijfsduur van 90 dagen vervalt bij die privé-visa. In de praktijk kan dus ook langer in Rusland worden verbleven.