• St Petersburg, Gazprom Arena
  • Witte Nachten-Marathon uitgesteld
  • Russia Visa Centre, Den Haag
  • St Petersburg, Neva
  • Rode Plein, Moskou
  • Navalnij-protest in Moskou
  • Moskous skyline

Actueel / Nieuws

***Coronavirus-update dd 07-12-2021***

Rusland zit per vandaag op 9.864.845 coronagevallen
.
.
 Hier 
kun je als je inzoomt op de kaart, zien hoe de situatie in Rusland per stad/oblast (provincie) is.

(GOED!) NIEUWS: sinds 9 november krijgen Nederlanders weer op normale visa toegang tot Rusland!
Het betreft het schrappen van de sinds medio maart 2020 geldende inreisbeperkingen ivm corona, voor nu ook Nederlanders. NB: de grenzen overland zijn nog dicht, slechts goederentransporten en bijv. transport van donororganen kan overland verder.

Visa kunnen daarna op basis van de benodigde uitnodiging, een visumaanvraagformulier en een verzekeringsverklaring worden aangevraagd via het  Russia Visa Centre aan de Parkstraat 83 (2e etage, kantoor B202) in Den Haag!(Let op: dit is niet op no. 99 aan de Parkstraat, waar tot eind 2020 het eerdere visumcentrum zat). Open vanaf 9.00 u; indienen aanvragen tot 13.00 uur, afhalen visa tussen 14.00 en 16.00 u vanaf afgesproken datum waarop de klus geklaard is. Website:
rusvisacentre.com. NB: bij het invullen van visumaanvraagformulieren moet bij de laatste stap worden gekozen voor 'Russia Visa Centre' als locatie waar de aanvraag wordt ingediend.

Belgen zijn al langer weer welkom. Effectief kunnen Belgen en zij die legaal & aantoonbaar permanent in België woonachtig zijn,  sinds juli 2021 elk willekeurig type visum voor Rusland aanvragen en daarop binnenreizen.


Beperking inreis naar/in Rusland

Onder de per 16 maart 2020 van kracht geworden inreisbeperkingen in het kader van de covid19-pandemie, worden enkele categorieën buitenlandse bezoekers uitgezonderd die wél welkom blijven in Rusland.

Dit betreft eerstelijns-familieleden van Russische burgers (inclusief getrouwde partners), houders van een verblijfsvergunning, zij die in Rusland een medische behandeling zullen ondergaan én naaste familieleden/getrouwde partners/voogden van deze patiënten. En verder technisch specialisten die onderhoud komen plegen aan in het buitenland gemaakte apparatuur die voorkomt in een register van veiligheidsdienst FSB. Veiligheidsdienst FSB gaat ook over de grensbewaking, en gekoppeld aan visa moet ook de locatie worden opgegeven waar houders van deze visa Rusland binnenkomen (naam luchthaven of naam grenspost overland). 

Rusland kent voor niet-getrouwde koppels (niet-getrouwd) geen regeling zoals Nederland die kent om de buitenlandse helft met een visum te kunnen laten inreizen.

 

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt dagelijks weer vluchten Amsterdam-Moskou aan. 
 

Wie kan naar Rusland reizen?

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'. 

De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog grotendeels dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'.

Wel is er inmiddels van Russische zijde een verruiming vastgesteld voor buitenlandse sporters die Rusland willen bezoeken voor training en wedstrijden

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

Lees hier de actuele info (18 oktober) rond het reisadvies naar Rusland (BuZa NL).


NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
Dit is echter niet genoeg: Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een PCR-coronatest zien. 
Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen. Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'.

 

E-visa

Rusland heeft de afgelopen periode geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok. Zodra de maatregelen rond Covid-19 dat toelaten, -  op 13 januari is bekendgemaakt dat het systeem pas wordt ingevoerd als de coronaregels komen te vervallen (hier een artikel van Russia Beyond erover) - wordt in 2022 het systeem met e-visa uitgebreid voor waarschijnlijk heel Rusland. Wel is daarbij 16 dagen de maximum verblijfsduur. De visa zullen niet meer gratis zijn: waarschijnlijk wordt 50 euro of 50 US-dollar per e-visum berekend.

Toeristenvisa tot 6 maanden
President Poetin heeft eind mei nieuwe regels bekrachtigd voor toeristenvisa. Overigens zonder dat hierbij het woord e-visa wordt genoemd. Belangrijkste wijziging is dat toeristenvisa mogelijk worden tot 6 maanden, op basis van een hotelboeking. Met andere woorden: niet meer per se alleen vouchers die naar een toerisme-register-inschrijvingsnummer verwijzen, maar ook 'gewonere' hotelboekingen vormen hiervoor de basis. NB: deze nieuwe regels gaan pas later in.


Langdurig visum

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' (en meermalen, dus multiple entry) naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen,  zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.

 

Belarus en Rusland erkennen elkaars visa

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben nu (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus!


'Onder de blauwe hemel'/ Pod hebom golubim/

Geniet van deze muzikale documentaire, aan de hand van de klassieker 'Pod nebom golubim' (Onder de blauwe hemel) van de legendarische Russische groep Akvarium. De video is uit 1986.


Rusland wijst Volkskrant-correspondent Tom Vennink uit

Rusland heeft Volkskrant-correspondent Tom Vennink deze week uitgewezen vanwege wat omschreven wordt als 'administratieve overtredingen'. Hier meer over de kwestie in De Volkskrant.