• Kerstavond, lichtjesavond op Sovjet Ereveld Leusden
 • anti-oorlogsprotest
 • Oorlogsvrijwilligers gevraagd
 • hunkeren naar de Sovjet-Unie
 • Poesjkin komt er bekakt af...
 • zege aan ons
 • DNR-nummerbord
 • Solovetskij-eilanden
 • omgeving Murmansk
 • rivier Shelon, regio Pskov
 • St Petersburg, Gazprom Arena
 • Russia Visa Centre, Den Haag
 • St Petersburg, Neva
 • Rode Plein, Moskou
 • Moskous skyline

Actueel / Nieuws

***Update dd 30-01-2023***

Let op: de informatie op deze website wordt vrijwel dagelijks ververst en is zo accuraat mogelijk; RusReis.nl aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor gevolgen van omissies, onjuistheden of door de actualiteit ingehaalde regels enz.

Minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) suggereerde eind oktober dat Russische diplomatieke missies in diverse landen sluiten. Bij het Russische consulaat in Den Haag wordt hier op korte termijn niet op gerekend. Inmiddels is het heropend na de Russische nieuwjaarsvakantie.
Sinds juni 2022 kunnen ook Nederlanders een multiple entry-toeristisch visum voor 6 maanden ontvangen. Aanvragen mag vanaf 3 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum, dus je zou nu bijv. een visum voor 15 januari-15 juli 2023 kunnen aanvragen om in de loop van het voorjaar vrij spontaan op Rusland te kunnen binnenreizen. Klik hier voor visumsupport.
De website van het consulaat was de laatste maanden niet of moeilijk oproepbaar. (
https://netherlands.mid.ru/ru/consular-services/).

Voor wie met visumverzoeken zit: visumaanvragen kunnen worden ingediend bij het Russian Visa Application Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag.

Rusland kent sinds 15 juli geen coronabeperkingen meer voor het overland-grensverkeer; sinds 21 oktober hoeven buitenlandse bezoekers géén negatieve PCR-(corona)testuitslag van max. 48 uur oud te laten zien bij de Russische grenscontrole.

Mogelijk wordt Rusland in de loop van 2023 visumvrij te bezoeken voor Nederlanders en/of andere nationaliteiten. Dit zal afhankelijk zijn van de uitkomst van een nieuw project waarvoor president Poetin op 1 november opdracht heeft gegeven. Lees er hier meer over in het Russisch op de site van persbureau Interfax (tip: schakel Google Translate in!).

Waarschijnlijk per maart 2023 kun je Rusland ook bereiken via Belaruspresident Poetin heeft 27 januari de overeenkomst tussen Rusland en Belarus geratificeerd om elkaars visa te erkennen. Als visumplichtige niet-Rus/niet-Wit-Rus kun je voortaan met 1 visum in beide landen terecht én van het ene naar het andree land reizen. 

Bekijk hier onze actuele nieuwsbrief.

Media

Medusa, onafhankelijk onlinemedium (Russischtalig).
EADaily / EurAsia Daily, onlinemedium (Russischtalig).
The Moscow Times,
Engelstalig onlinemedium (inmiddels 'in ballingschap' opererend vanuit oa Nederland vanwege Russische censuurregels, zogenaamd tegen fakenews).
Russische tv online: Ruslands Pervij Kanal (Eerste Kanaal) valt via internet te bekijken en je kunt het vervolgens casten naar je tv.
Deutsche Welle, (Duits) Russischtalig online-medium met oa focus op Rusland onder sanctiemaatregelen, de oorlog in Oekraïne en de situatie in Belarus.
Bellingcat, internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat onderwerpen onderzoekt op het gebied van mensenrechten, oorlogvoering enz. (Engelstalig, Russisch, Oekraïens enz.)
Veel actuele informatie over de situatie in Rusland is ook te vinden via het platform Raam op Rusland ('podium voor kennis, analyse en debat').Actueel reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 25.10.2022:

Nederlanders met ook de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat Rusland hen als Russen beschouwt, die ivm de mobilisatie kunnen worden opgeroepen om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne.

Rusland is oranje qua reisadvies, oblasts (provincies) grenzend aan Oekraïne rood, zoals die rond Belgorod, Brjansk, Kursk, Voronezj en Rostov na Donu.

Stel reizen naar Rusland uit, is het dringende advies. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en nieuwe Russische wetgeving maken dat het op dit moment problematisch of risicovol is om Rusland te bezoeken. Ook wat Rusland heeft besloten omtrent gebruik van Facebook en Instagram baart de Nederlandse overheid zorgen, in het belang van zijn burgers.
Diensten als Facebook, Instagram maar bijvoorbeeld ook WeTransfer zijn momenteel vanuit Rusland en Belarus niet te gebruiken.


Terwijl de overlands-grenzen met Rusland nog dicht zaten als onderdeel van de anti-coronamaatregelen, valt niet meer rechtstreeks naar Rusland en vanuit Rusland naar West-Europa te vliegen, het kader van sanctiemaatregelen in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne. 'Omvliegen' via bijv. Servië, Turkije of Armenië kan nog, maar leidt tot langere reistijden en hogere kosten. (Moldavië (Chisinau) zou hier per 1 oktober bijkomen, maar dit besluit is teruggedraaid: via Moldavië naar Rusland vliegen kan dus niet.) Aeroflot vliegt slechts naar (semi-)binnenlandse bestemmingen. 

Per trein is Rusland niet bereikbaar;
 de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.
Wel rijden weer treinen tussen Mongolië en Rusland.
Inmiddels kunnen we ook weer aan treintickets komen voor treinreizen binnen Rusland. Dat lukte maandenlang niet door technische complicaties (ivm de bankaire sanctiemaatregelen tegen Rusland); inmiddels kunnen we via een partner kaartjes kopen (en betalen). Houd wel rekening met 5 a 10 procent hogere prijzen; evengoed is dit een prettig alternatief voor simpel aan een stationsloket vragen om kaartjes voor vrije plaatsen op zeer korte termijn.

Hier op Nederlandwereldwijd.nl een reeks antwoorden op actuele vragen mbt situaties die voortvloeien uit de EU-sancties enz.

Sinds 27-04-2022 worden in Rusland door de ambassade van NL in Moskou/consulaat-generaal in St Petersburg geen visumaanvragen voor Schengen-visa meer aangenomen/verwerkt, als gevolg van het uitwijzen van Nederlands ambassadepersoneel.

Per 01-07-2022 is het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen gestopt.  Dit als gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om het merendeel van de Russische diplomaten uit te wijzen.

  

Wie kan naar Rusland reizen? Optie: overland via Estland of Finland / Polen per bus

Rusland is vanuit oa Finland en Estland bereikbaar per bus. O.a. LuxExpress verzorgt busvervoer van bijv. Helsinki naar St Petersburg en vice versa. Ook Ecolines kent lijndiensten tussen bijv. Tallinn en St Petersburg/Moskou; vanuit Warschau rijden bussen naar oa Kaliningrad. De Poolse busmaatschappij PKS verzorgt vervoer tussen oa Gdansk en Kaliningrad vv. 
Let op: Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russen toe met een kortdurend Schengen-visum.

Rusland geldt voor de EU als 'oranje gebied'; de regio's grenzend aan Oekraïne 'rood'.

Rusland bereiken via Belarus gaat op dit moment moeilijk. Buitenlanders worden bij de Wit-Russisch-Russische grens niet doorgelaten Rusland in.

Binnenkort kan naar Rusland reizen via Belarus juist gemakkelijker worden: de beide landen hebben afspraken gemaakt elkaars visa te erkennen, waardoor buitenlanders met één visum door beide landen kunnen reizen. Echter, die regeling is nog niet ingegaan en onduidelijk is wanneer dat alsnog gebeurt. Ondertussen is voor niet-Russen en niet-Wit-Russen het passeren van de grens tussen Belarus en Rusland problematisch.

Let op: op de ambassade van Belarus in Den Haag worden al enkele maanden geen visumaanvragen in behandeling genomen en verwerkt. De ambassade meldt dat dit van 13 september tot november zal zijn. Maar ook in december verwerkt de consulaire afdeling geen visumaanvragen en verwijst door naar o.a. de ambassade van Belarus in Brussel.

Let wel: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar Belarus te reizen: het reisadvies voor Belarus is 'code rood'. Binnen dat land moet vooral het gebied tegen Oekraïne worden gemeden, is inhoudelijk het belangrijkste advies. Dat betekent o.a. dat Grodno/Hrodna een beter punt is om Belarus binnen te willen rijden dan Brest, dat relatief dichtbij de grens met Oekraïne ligt.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.


Mijd binnen Rusland de grenszone met Oekraïne om geen partij te worden in de oorlog. We hebben geen informatie over evt. mogelijkheden om vanuit Rusland aanpalende gebieden te bezoeken en raden dat ook niet aan. Schiereiland de Krim was de laatste jaren in de praktijk vanuit Rusland te bezoeken, maar geldt wat de Nederlandse overheid betreft ook als rood gebied.

 

Contant geld meenemen op reis/Russische debitcards

In het kader van de internationale sancties tegen Rusland is Rusland afgekoppeld van SWIFT/het internationale bancaire systeem. Je kunt in Rusland zodoende niet 'pinnen' met een bankpas of creditcard uit een EU-land. In de praktijk betekent dit dat je met contant geld op reis moet. Je euro's wissel je vervolgens in Rusland naar behoefte om in roebels. Eenmaal in Rusland kun je bij een bank aankloppen voor een debitcard om daarop gewisselde roebels te storten. Vervolgens kun je binnen Rusland toch contactloos betalen. Hier info over dit type kaart van VTB-bank.
Neem je geld niet in één portemonnee mee maar verdeel het, is ons advies. Anders ben je bij verlies of diefstal meteen alles kwijt. Wisselen gaat probleemloos bij banken waar je vanaf de straat een display ziet met daarop de koers van de euro-roebel / dollar-roebel. Normaalgesproken is het ook verstandig je hele reisbudget niet in één keer te wisselen. Doe dit ook in porties naar behoefte. 'Terugwisselen' aan het eind van de reis kan, maar je krijgt dan minder terug. Overgebleven roebels mag je gewoon meenemen naar huis voor eventueel een volgende keer. Houd er wel rekening mee dat je roebels in Nederland of België niet kunt omwisselen voor euro's.
Eurobiljetten staan op de EU-lijst met goederen die niet meer naar Rusland mogen worden uitgevoerd, maar geld voor persoonlijk gebruik mag wel. Dus in de praktijk hoef je hier niet terughoudend in te zijn: naar behoefte geld meenemen mag.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft.

 

Douane-beperkingen voor Ruslandgangers

In juli zijn in de EU (/EU-buurlanden) nieuwe douaneregels van kracht geworden om import van goederen uit Rusland én export van goederen naar Rusland verder te beperken. Hier in het Engels op de site van de douanedienst EMTA van Estland. Heel veel mag niet (meer) mee. In Letland, waar van de drie Baltische landen de meeste Russischtaligen wonen, is nogal wat te doen over beperkingen op het in Rusland tanken. (In Rusland kost een liter benzine omgerekend minder dan 1 euro, in Letland bijna 2 euro), lezen we bij MKLat.lv. Een Let mag nog maar eens per maand per auto uit Rusland terugkeren met een volle tank + een jerrycan met 10 liter brandstof. En trucjes om per gezinslid wekelijks te heen en weren worden doorzien: die 1 x per maand geldt ook per auto.

Auto/motorverzekering voor Rusland
Let op: rijd je met de auto (of motor) naar Rusland maar staat Rusland niet op de groene kaart van je autoverzekering als land waarvoor dekking geldt, regel dan vanuit Nederland een alternatieve verzekering. Zie bijv OOM Verzekeringen of Alessie. Verzekeringskantoortjes op de grens zijn veelal gesloten ivm het geringe aantal passanten/klanten.

(Geen) E-visa (meer)

Rusland heeft de afgelopen periode geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok.
Het systeem van e-visa is in maart 2020 ivm de coronabepeerkingen onderbroken; door de geopolitieke situatie zit hervatting er op dit moment niet in. Visumplichtige niet-Russen zitten dus vast aan 'papieren' visa als ze Rusland binnen willen reizen.

Contra-contra-contra... Als tegenreactie op de aanscherping van de sancties en het wegsturen van diplomaten heeft president Poetin de afspraken opgezegd waarmee diplomaten uit oa de EU visumtechnisch vereenvoudigd naar Rusland konden reizen. Deze reactie raakt gewone reizigers uit de EU vooralsnog niet.


Langdurig visum

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' (en meermalen, dus multiple entry) naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen,  zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.


Belarus en Rusland erkennen elkaars visa (bijna)

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben inmiddels (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus! Echter: dat 'voortaan' moet nog ingaan en op dit moment worden niet-Russen/niet-Wit-Russen niet doorgelaten op de grens Belarus-Rusland.


Vanuit Rusland naar Nederland reizen

Op onze verkeersbureau-pagina uitgebreide geactualiseerde info over de situatie in Rusland voor Nederlanders, alsmede info voor Russische burgers die naar Nederland willen/moeten uitreizen.


'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?'

Marie-Therèse ter Haar bracht begin 2022 het boek 'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?' uit. Luttele weken later werd het boek ingehaald door de invasie in Oekraïne. Toch blijft veel van het beschrevene overeind, om de complexe relaties binnen Rusland en die tussen het grootste land ter wereld en zijn buren en geopolitieke hoofdrolspelers. Paul Cliteur interviewde voor Café Weltschmerz de schrijfster.


Rusland verplicht buitenlanders medische tests te ondergaan

Rusland heeft in december 2021 een serie nieuwe regels aangenomen om buitenlanders te verplichten elk kwartaal medische en psychologische tests te ondergaan, meldt De Volkskrant. Het gaat daarbij om buitenlanders die permanent, althans langer in Rusland verblijven. De 'pesterige' regels hebben een exodus van buitenlandse expats ingeluid. Door de Russische militaire inval in Oekraïne is deze versterkt; inmiddels adviseert het Nederlandse ministerie van BuZa Nederlanders uit Rusland te vertrekken, indien mogelijk.

Rusland deelt Russische paspoorten uit in Alaska

Bijzonder: Russische diplomaten reisden vanuit Washington naar de Amerikaanse staat Alaska om hier aan Russischtalige inwoners met Russische roots op verzoek Russische paspoorten te verstrekken. Een reportage van het Russische Channel 1 werd door de Russische ambassadeur in de VS op Telegram gedeeld.