• Oorlogsvrijwilligers gevraagd
 • hunkeren naar de Sovjet-Unie
 • Poesjkin komt er bekakt af...
 • zege aan ons
 • DNR-nummerbord
 • anti-oorlogsprotest
 • Solovetskij-eilanden
 • omgeving Murmansk
 • rivier Shelon, regio Pskov
 • St Petersburg, Gazprom Arena
 • Russia Visa Centre, Den Haag
 • St Petersburg, Neva
 • Rode Plein, Moskou
 • Moskous skyline

Actueel / Nieuws

***Update dd 26-09-2022***

Let op: de informatie op deze website wordt vrijwel dagelijks ververst en is zo accuraat mogelijk; RusReis.nl aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor gevolgen van omissies, onjuistheden of door de actualiteit ingehaalde regels enz.

Rusland heeft per vrijdag 15 juli de coronabeperkingen voor het overland-grensverkeer opgeheven! Een aanvullende border entry permit is daarmee niet meer nodig naast het visum. Alleen het kunnen laten zien van een negatieve PCR-testuitslag van max. 48 uur oud bij aankomst bij de grenscontrole blijft een eis. (Alleen voor buitenlanders trouwens, Russen worden geacht evt. een testje te doen na aankomst thuis.)

Bekijk hier onze actuele nieuwsbrief.

Meer over corona en Rusland op onze corona-pagina.

The Moscow Times
publiceerde 23 juni een artikel over het verschijnsel dat momenteel bij de Russische paspoortcontrole Westerse reizigers soms lang worden ondervraagd over relaties en familie in Rusland en Oekraïne. Overigens is dit redelijk uitzonderlijk: de meeste reizigers wordt weinig meer gevraagd dan om hun papieren.

Update 17 augustus: toeristen die verblijven op het schiereiland Krim verlaten dit gebied na aanvallen op militaire doelen; vanuit Oekraïne wordt inmiddels ook de Krim-brug tussen de Krim en Rusland als legitiem strategisch doel aangemerkt.


Actueel reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 14.09.2022:

Rusland is oranje, oblasts (provincies) grenzend aan Oekraïne rood, zoals die rond Belgorod, Brjansk, Kursk, Voronezj en Rostov na Donu.
Stel reizen naar Rusland uit, is het dringende advies. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en nieuwe Russische wetgeving maken dat het op dit moment problematisch of risicovol is om Rusland te bezoeken. Ook wat Rusland heeft besloten omtrent gebruik van Facebook en Instagram baart de Nederlandse overheid zorgen, in het belang van zijn burgers.
Diensten als Facebook, Instagram maar bijvoorbeeld ook WeTransfer zijn momenteel vanuit Rusland en Belarus niet te gebruiken.


Rechtstreeks vliegen naar Rusland kan niet vanuit de EU (slechts via landen als Servië of Turkije, tegen nogal hoge kosten). (Moldavië (Chisinau) zou hier per 1 oktober bijkomen, maar dit besluit is teruggedraaid: via Moldavië naar Rusland vliegen kan dus niet.)
Hier op Nederlandwereldwijd.nl een reeks antwoorden op actuele vragen mbt situaties die voortvloeien uit de EU-sancties enz.

Visumaanvragen kunnen weer worden ingediend bij het Russian Visa Application Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag.

Sinds zeer recent (juli 2022) zijn voor Nederlanders ook 6 maands-toeristische visa mogelijk voor multiple entry-gebruik (totaal max. 90 dagen verblijf in Rusland).
Sinds 27-04-2022 worden in Rusland door de ambassade van NL in Moskou/consulaat-generaal in St Petersburg geen visumaanvragen voor Schengen-visa meer aangenomen/verwerkt, als gevolg van het uitwijzen van Nederlands ambassadepersoneel.

Per 01-07-2022 is het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen gestopt.  Dit als gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om het merendeel van de Russische diplomaten uit te wijzen.

Terwijl de overlands-grenzen met Rusland nog dicht zaten als onderdeel van de anti-coronamaatregelen, valt niet meer rechtstreeks naar Rusland en vanuit Rusland naar West-Europa te vliegen, het kader van sanctiemaatregelen in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne. 'Omvliegen' via bijv. Servië, Turkije of Armenië kan nog, maar leidt tot langere reistijden en hogere kosten. Aeroflot vliegt slechts naar (semi-)binnenlandse bestemmingen. 
Per trein is Rusland niet bereikbaar; de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.
Sinds 29 april rijden weer treinen tussen Mongolië en Rusland. 

 

Wie kan naar Rusland reizen? Optie: overland via Estland of Finland per bus

De landsgrenzen tussen Rusland en Finland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zijn open. Vanuit Tallinn, Riga en Helsinki is Rusland goed bereikbaar per bus, oa per LuxExpress.eu en Ecolines.net.
Let op: sinds maandag 19 september laten Polen, Litouwen, Letland en Estland geen Russen meer toe. Ook niet als die in het bezit zijn van een Schengen-visum.
NB: inmiddels (25 sept.) geldt dit ook voor mensen met zowel een EU-nationaliteit als de Russische.

Rusland geldt voor de EU als 'oranje gebied'; de regio's grenzend aan Oekraïne 'rood'.

Rusland bereiken via Belarus gaat op dit moment moeilijk. Buitenlanders worden bij de Wit-Russisch-Russische grens niet doorgelaten Rusland in.

Binnenkort kan naar Rusland reizen via Belarus juist gemakkelijker worden: de beide landen hebben afspraken gemaakt elkaars visa te erkennen, waardoor buitenlanders met één visum door beide landen kunnen reizen. Echter, die regeling is nog niet ingegaan en onduidelijk is wanneer dat alsnog gebeurt. Ondertussen is voor niet-Russen en niet-Wit-Russen het passeren van de grens tussen Belarus en Rusland problematisch.

Let op: anderhalve maand lang worden op de ambassade van Belarus geen visumaanvragen in behandeling genomen en verwerkt. De ambassade meldt dat dit van 13 september tot november zal zijn.

Let wel: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar Belarus te reizen: het reisadvies voor Belarus is 'code rood'. Binnen dat land moet vooral het gebied tegen Oekraïne worden gemeden, is inhoudelijk het belangrijkste advies. Dat betekent o.a. dat Grodno/Hrodna een beter punt is om Belarus binnen te willen rijden dan Brest, dat relatief dichtbij de grens met Oekraïne ligt.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.


Mijd binnen Rusland de grenszone met Oekraïne om geen partij te worden in de oorlog. We hebben geen informatie over evt. mogelijkheden om vanuit Rusland aanpalende gebieden te bezoeken en raden dat ook niet aan. Schiereiland de Krim was de laatste jaren in de praktijk vanuit Rusland te bezoeken, maar geldt wat de Nederlandse overheid betreft ook als rood gebied.

 

Contant geld meenemen op reis

In het kader van de internationale sancties tegen Rusland is Rusland afgekoppeld van SWIFT/het internationale bancaire systeem. Je kunt in Rusland zodoende niet 'pinnen' met een bankpas of creditcard uit een EU-land. In de praktijk betekent dit dat je met contant geld op reis moet. Je euro's wissel je vervolgens in Rusland naar behoefte om in roebels.
Neem je geld niet in één portemonnee mee maar verdeel het, is ons advies. Anders ben je bij verlies of diefstal meteen alles kwijt. Wisselen gaat probleemloos bij banken waar je vanaf de straat een display ziet met daarop de koers van de euro-roebel / dollar-roebel. Normaalgesproken is het ook verstandig je hele reisbudget niet in één keer te wisselen. Doe dit ook in porties naar behoefte. 'Terugwisselen' aan het eind van de reis kan, maar je krijgt dan minder terug. Overgebleven roebels mag je gewoon meenemen naar huis voor eventueel een volgende keer. Houd er wel rekening mee dat je roebels in Nederland of België niet kunt omwisselen voor euro's.
Eurobiljetten staan op de EU-lijst met goederen die niet meer naar Rusland mogen worden uitgevoerd, maar geld voor persoonlijk gebruik mag wel. Dus in de praktijk hoef je hier niet terughoudend in te zijn: naar behoefte geld meenemen mag.

 

Douane-beperkingen voor Ruslandgangers

In juli zijn in de EU (/EU-buurlanden) nieuwe douaneregels van kracht geworden om import van goederen uit Rusland én export van goederen naar Rusland verder te beperken. Hier in het Engels op de site van de douanedienst EMTA van Estland. Heel veel mag niet (meer) mee. In Letland, waar van de drie Baltische landen de meeste Russischtaligen wonen, is nogal wat te doen over beperkingen op het in Rusland tanken. (In Rusland kost een liter benzine omgerekend minder dan 1 euro, in Letland bijna 2 euro), lezen we bij MKLat.lv. Een Let mag nog maar eens per maand per auto uit Rusland terugkeren met een volle tank + een jerrycan met 10 liter brandstof. En trucjes om per gezinslid wekelijks te heen en weren worden doorzien: die 1 x per maand geldt ook per auto.


(Geen) E-visa (meer)

Rusland heeft de afgelopen periode geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok.
Het systeem van e-visa is in maart 2020 ivm de coronabepeerkingen onderbroken; door de geopolitieke situatie zit hervatting er op dit moment niet in. Visumplichtige niet-Russen zitten dus vast aan 'papieren' visa als ze Rusland binnen willen reizen.

Contra-contra-contra... Als tegenreactie op de aanscherping van de sancties en het wegsturen van diplomaten heeft president Poetin de afspraken opgezegd waarmee diplomaten uit oa de EU visumtechnisch vereenvoudigd naar Rusland konden reizen. Deze reactie raakt gewone reizigers uit de EU vooralsnog niet.


Langdurig visum

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' (en meermalen, dus multiple entry) naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen,  zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.


Belarus en Rusland erkennen elkaars visa (bijna)

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben inmiddels (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus! Echter: dat 'voortaan' moet nog ingaan en op dit moment worden niet-Russen/niet-Wit-Russen niet doorgelaten op de grens Belarus-Rusland.


Vanuit Rusland naar Nederland reizen

Op onze verkeersbureau-pagina uitgebreide geactualiseerde info over de situatie in Rusland voor Nederlanders, alsmede info voor Russische burgers die naar Nederland willen/moeten uitreizen.


'Onder de blauwe hemel'/ Pod nebom golubim/

Geniet van deze klassieker 'Pod nebom golubim' (Onder de blauwe hemel) van de legendarische Russische groep Akvarium. De video is uit 1986.


Rusland verplicht buitenlanders medische tests te ondergaan

Rusland heeft in december 2021 een serie nieuwe regels aangenomen om buitenlanders te verplichten elk kwartaal medische en psychologische tests te ondergaan, meldt De Volkskrant. Het gaat daarbij om buitenlanders die permanent, althans langer in Rusland verblijven. De 'pesterige' regels hebben een exodus van buitenlandse expats ingeluid. Door de Russische militaire inval in Oekraïne is deze versterkt; inmiddels adviseert het Nederlandse ministerie van BuZa Nederlanders uit Rusland te vertrekken, indien mogelijk.