Actueel / Nieuws
***Update dd 30-05-2023***
Let op: de informatie op deze website wordt vrijwel dagelijks ververst en is zo accuraat mogelijk; RusReis.nl aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor gevolgen van omissies, onjuistheden of door de actualiteit ingehaalde regels enz.
De website van het consulaat was de laatste maanden niet of moeilijk oproepbaar. (https://netherlands.mid.ru/ru/consular-services/).
Voor wie met visumverzoeken zit: visumaanvragen kunnen worden ingediend bij het Russian Visa Application Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag. Daar wordt gestimuleerd om visa per post aan te vragen (dat kan met visumaanvragen voor toeristische en zakelijke visa; privé-visa moeten persoonlijk worden aangevraagd). Documenten voor de visumaanvraag regel je elders op onze site.
Per 15 februari zijn Russische visa in de praktijk 15 euro duurder: bovenop de 35 euro consulaire leges en 30 euro verwerkingskosten berekent het Russia Visa Centre vanaf nu ook 15 euro kosten voor het vooraf controleren van alle gegevens en documenten. Je kunt dus stellen dat een visum nu 80 euro kost, visa support-documenten niet meegerekend.
Rusland kent sinds 15 juli 2022 geen coronabeperkingen meer.
Mogelijk wordt Rusland in de loop van 2023 visumvrij dan wel makkelijker te bezoeken voor Nederlanders en/of andere nationaliteiten. Dit zal afhankelijk zijn van de uitkomst van een nieuw project waarvoor president Poetin op 1 november opdracht heeft gegeven. Lees er hier meer over in het Russisch op de site van persbureau Interfax (tip: schakel Google Translate in!). Inmiddels (medio februari) zijn 11 nationaliteiten aangewezen die binnenkort visumvrij naar Rusland kunnen reizen. Maar daar zitten geen EU-lidstaten bij.
In de loop van 2023 kun je Rusland ook bereiken via Belarus: president Poetin heeft 27 januari de overeenkomst tussen Rusland en Belarus geratificeerd om elkaars visa te erkennen. Als visumplichtige niet-Rus/niet-Wit-Rus kun je voortaan met 1 visum in beide landen terecht én van het ene naar het andere land reizen.
Desgevraagd geeft de ambassade van Belarus echter aan (stand van zaken 6 april 2023) dat de datum waarop dit effectief wordt, nog niet vaststaat.
Bekijk hier onze actuele nieuwsbrief.
Media
Medusa, onafhankelijk onlinemedium (Russischtalig).
EADaily / EurAsia Daily, onlinemedium (Russischtalig).
The Moscow Times, Engelstalig onlinemedium (inmiddels 'in ballingschap' opererend vanuit oa Nederland vanwege Russische censuurregels, zogenaamd tegen fakenews).
Russische tv online: Ruslands Pervij Kanal (Eerste Kanaal) valt via internet te bekijken en je kunt het vervolgens casten naar je tv.
Deutsche Welle, (Duits) Russischtalig online-medium met oa focus op Rusland onder sanctiemaatregelen, de oorlog in Oekraïne en de situatie in Belarus.
Bellingcat, internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat onderwerpen onderzoekt op het gebied van mensenrechten, oorlogvoering enz. (Engelstalig, Russisch, Oekraïens enz.)
Veel actuele informatie over de situatie in Rusland is ook te vinden via het platform Raam op Rusland ('podium voor kennis, analyse en debat').
Actueel reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 19.04.2023:
Vanaf 1 juni 2023 geldt de Nederlandse groene kaart niet meer voor Rusland. Wie met eigen auto of motor Rusland binnenreist, moet in Rusland een aparte verzekering afsluiten (en ter plekke betalen). Klik in het reisadvies op 'verkeer' voor een korte toelichting op dit nieuws.
Nederlanders met ook de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat Rusland hen als Russen beschouwt, die ivm de mobilisatie kunnen worden opgeroepen om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne.
Rusland is oranje qua reisadvies, oblasts (provincies) grenzend aan Oekraïne rood, zoals die rond Belgorod, Brjansk, Kursk, Voronezj en Rostov na Donu.
Stel reizen naar Rusland uit, is het dringende advies. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en nieuwe Russische wetgeving maken dat het op dit moment problematisch of risicovol is om Rusland te bezoeken. Ook wat Rusland heeft besloten omtrent gebruik van Facebook en Instagram baart de Nederlandse overheid zorgen, in het belang van zijn burgers.
Diensten als Facebook, Instagram maar bijvoorbeeld ook WeTransfer zijn momenteel vanuit Rusland en Belarus niet te gebruiken.
Terwijl de overlands-grenzen met Rusland nog dicht zaten als onderdeel van de anti-coronamaatregelen, valt niet meer rechtstreeks naar Rusland en vanuit Rusland naar West-Europa te vliegen, het kader van sanctiemaatregelen in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne. 'Omvliegen' via bijv. Servië, Turkije of Armenië kan nog, maar leidt tot langere reistijden en hogere kosten. (Moldavië (Chisinau) zou hier per 1 oktober bijkomen, maar dit besluit is teruggedraaid: via Moldavië naar Rusland vliegen kan dus niet.) Aeroflot vliegt slechts naar (semi-)binnenlandse bestemmingen.
Per trein is Rusland niet bereikbaar; de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.
Wel rijden weer treinen tussen Mongolië en Rusland.
Inmiddels kunnen we ook weer aan treintickets komen voor treinreizen binnen Rusland. Dat lukte maandenlang niet door technische complicaties (ivm de bankaire sanctiemaatregelen tegen Rusland); inmiddels kunnen we via een partner kaartjes kopen (en betalen). Houd wel rekening met 5 a 10 procent hogere prijzen; evengoed is dit een prettig alternatief voor simpel aan een stationsloket vragen om kaartjes voor vrije plaatsen op zeer korte termijn.
Hier op Nederlandwereldwijd.nl een reeks antwoorden op actuele vragen mbt situaties die voortvloeien uit de EU-sancties enz.
Per 01-07-2022 is het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen gestopt. Dit als gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om het merendeel van de Russische diplomaten uit te wijzen.
Wie kan naar Rusland reizen? Optie: overland via Estland of Finland / Polen per bus
Rusland is vanuit oa Finland en Estland bereikbaar per bus. O.a. LuxExpress verzorgt busvervoer van bijv. Helsinki naar St Petersburg en vice versa. Ook Ecolines kent lijndiensten tussen bijv. Tallinn en St Petersburg/Moskou; vanuit Warschau rijden bussen naar oa Kaliningrad. De Poolse busmaatschappij PKS verzorgt vervoer tussen oa Gdansk en Kaliningrad vv.
Let op: Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russen toe met een kortdurend Schengen-visum.
Rusland geldt voor de EU als 'oranje gebied'; de regio's grenzend aan Oekraïne 'rood'.
Rusland bereiken via Belarus gaat op dit moment moeilijk. Buitenlanders worden bij de Wit-Russisch-Russische grens niet doorgelaten Rusland in.
Binnenkort kan naar Rusland reizen via Belarus juist gemakkelijker worden: de beide landen hebben afspraken gemaakt elkaars visa te erkennen, waardoor buitenlanders met één visum door beide landen kunnen reizen. Echter, die regeling is nog niet ingegaan en onduidelijk is wanneer dat alsnog gebeurt. Ondertussen is voor niet-Russen en niet-Wit-Russen het passeren van de grens tussen Belarus en Rusland problematisch.
Mijd binnen Rusland de grenszone met Oekraïne om geen partij te worden in de oorlog. We hebben geen informatie over evt. mogelijkheden om vanuit Rusland aanpalende gebieden te bezoeken en raden dat ook niet aan. Schiereiland de Krim was de laatste jaren in de praktijk vanuit Rusland te bezoeken, maar geldt wat de Nederlandse overheid betreft ook als rood gebied.
Contant geld meenemen op reis/Russische debitcards
In het kader van de internationale sancties tegen Rusland is Rusland afgekoppeld van SWIFT/het internationale bancaire systeem. Je kunt in Rusland zodoende niet 'pinnen' met een bankpas of creditcard uit een EU-land. In de praktijk betekent dit dat je met contant geld op reis moet. Je euro's wissel je vervolgens in Rusland naar behoefte om in roebels. Eenmaal in Rusland kun je bij een bank aankloppen voor een debitcard om daarop gewisselde roebels te storten. Vervolgens kun je binnen Rusland toch contactloos betalen. Hier info over dit type kaart van VTB-bank. Zorg dat je een Russisch telefoonnummer hebt door een Russische simcard in je mobiele telefoon te stoppen, zodat je een +7......-nummer kunt opgeven om zo'n bankrekening te kunnen regelen. Lees er meer over op onze stappenplan-pagina.
Neem je geld niet in één portemonnee mee maar verdeel het, is ons advies. Anders ben je bij verlies of diefstal meteen alles kwijt. Wisselen gaat probleemloos bij banken waar je vanaf de straat een display ziet met daarop de koers van de euro-roebel / dollar-roebel. Normaalgesproken is het ook verstandig je hele reisbudget niet in één keer te wisselen. Doe dit ook in porties naar behoefte. 'Terugwisselen' aan het eind van de reis kan, maar je krijgt dan minder terug. Overgebleven roebels mag je gewoon meenemen naar huis voor eventueel een volgende keer. Houd er wel rekening mee dat je roebels in Nederland of België niet kunt omwisselen voor euro's.
Eurobiljetten staan op de EU-lijst met goederen die niet meer naar Rusland mogen worden uitgevoerd, maar geld voor persoonlijk gebruik mag wel. Dus in de praktijk hoef je hier niet terughoudend in te zijn: naar behoefte geld meenemen mag.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft.
Douane-beperkingen voor Ruslandgangers
In juli zijn in de EU (/EU-buurlanden) nieuwe douaneregels van kracht geworden om import van goederen uit Rusland én export van goederen naar Rusland verder te beperken. Hier in het Engels op de site van de douanedienst EMTA van Estland. Heel veel mag niet (meer) mee. In Letland, waar van de drie Baltische landen de meeste Russischtaligen wonen, is nogal wat te doen over beperkingen op het in Rusland tanken. (In Rusland kost een liter benzine omgerekend minder dan 1 euro, in Letland bijna 2 euro), lezen we bij MKLat.lv. Een Let mag nog maar eens per maand per auto uit Rusland terugkeren met een volle tank + een jerrycan met 10 liter brandstof. En trucjes om per gezinslid wekelijks te heen en weren worden doorzien: die 1 x per maand geldt ook per auto.
Auto/motorverzekering voor RuslandLet op: rijd je met de auto (of motor) naar Rusland maar staat Rusland niet op de groene kaart van je autoverzekering als land waarvoor dekking geldt, regel dan vanuit Nederland een alternatieve verzekering. Zie bijv OOM Verzekeringen of Alessie. Verzekeringskantoortjes op de grens zijn veelal gesloten ivm het geringe aantal passanten/klanten.
(Geen) E-visa (meer)
Rusland heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met gratis e-visa voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok.
In coronatijd is aan de e-visa een eind gekomen.
Langdurig visum
Rusland voerde de afgelopen jaren een systeem in met 1-, 2-, 3-, 4- en 5-jarige visa. Dat functioneerde min of meer via een 'spaarsysteem': als je je vorige visum tenminste het laatste jaar een keer gebruikte, kwam je in aanmerking voor een volgend langdurig visum. Dat systeem is na coronatijd in de ijskast beland.
Een 1-jarig visum is in de praktijk op dit moment het maximum. Daar staat tegenover dat 180-daagse toeristische visa (met in dat kleine halfjaar ook mogelijkheid voor meerdere entries) nu juist makkelijker aan te vragen zijn.
Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en
Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen, zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.
Belarus en Rusland erkennen elkaars visa (bijna)
De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben inmiddels (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus! Echter: dat 'voortaan' moet nog ingaan en op dit moment worden niet-Russen/niet-Wit-Russen niet doorgelaten op de grens Belarus-Rusland.
Vanuit Rusland naar Nederland reizen
Op onze verkeersbureau-pagina uitgebreide geactualiseerde info over de situatie in Rusland voor Nederlanders, alsmede info voor Russische burgers die naar Nederland willen/moeten uitreizen.
'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?'
Marie-Therèse ter Haar bracht begin 2022 het boek 'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?' uit. Luttele weken later werd het boek ingehaald door de invasie in Oekraïne. Toch blijft veel van het beschrevene overeind, om de complexe relaties binnen Rusland en die tussen het grootste land ter wereld en zijn buren en geopolitieke hoofdrolspelers. Paul Cliteur interviewde voor Café Weltschmerz de schrijfster.