• Baltic Shuttle: bus Tallinn-St Petersburg vv
  • Ruslands (geo)politieke kaart Delen Oekraïne Russisch gekleurd op nieuw kaartmateriaal
  • Oorlogsprotest in St Petersburg
  • Premie voor contractsoldaten

Actueel / Nieuws

***Update dd 20-06-2024***

Let op: de informatie op deze website wordt vrijwel dagelijks ververst en is zo accuraat mogelijk; RusReis.nl aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor gevolgen van omissies, onjuistheden of door de actualiteit ingehaalde regels enz.

Nederlanders in Rusland

Kijk, wees verrast en geniet! Nederlanders die naar Rusland zijn verhuisd vertellen erover tijdens een treffen in het Nederlands Instituut in St Petersburg.We hebben veel actueels over hoe Rusland te bereiken
ook in onze jongste nieuwsbrief gebundeld. En kijk ook eens op Telegram, ons kanaal Reizen naar Rusland!

Russische visumleges enorm omhoog. Het Russische consulaat heeft per 25 december de visumleges enorm opgeschroefd. Waar conform afspraken tussen EU en RF (Russische Federatie) een eenheidsprijs van 35 euro gold, schiet de prijs van een single entry toeristisch visum omhoog naar 75,20 euro. Een double entry toeristisch visum kost voortaan 120,30 euro; een multiple entry visum kost 225,70 euro. Voor het Russia Visa Centre komt hier 55 euro bovenop. Voor de goede orde: de prijzen van onze (RusReis.nl-)visumuitnodigingen/invitation letters/vouchers stijgen niet... Eigenlijk hing dit al langer in de lucht: Rusland reageert op het door EU-lidstaten en EU-partnerstaten loslaten van de prijsafspraken met de Russische Federatie voor visa.

Vliegen naar Rusland kan met oa de Turkse vliegmaatschappij Pegasus. Voor circa 750 euro pp valt een retourarrangement te boeken, alleen moet je flexibel zijn qua data, anders ben je het dubbele kwijt. Kijk/zoek hier maar eens: flypgs.com/en of puzzel via aviasales.com (die tickets vallen ook vanaf Nederlandse bankrekeningen af te rekenen). Overweeg ook eens de variant via Kaliningrad: die is (veel) goedkoper.

Finland houdt de grensovergangen met Rusland tot nader order gesloten.  Hier de verklaring erover in het Engels.  Finland valt daarmee af als doorgangsroute voor wie naar Rusland wil reizen.

De grensovergang Estland-Rusland bij Narva-Ivangorod is per 1 februari geblokkeerd tot zeker eind 2024 
omdat Rusland groot onderhoud aan de weg uitvoert. Buspassagiers moeten er uitstappen en aan de andere kant van ruim 1 km niemandsland overstappen in een andere bus. Zie ook hier over Narva voorlopig slechts als overgang voor voetgangers. Hier meer info over wat dit betekent voor andere routes vanuit Estland: news.err.ee. De zuidelijker grensposten Koidula-Kunichina Gora en Luhamaa-Shumilkino krijgen het extra druk, wat resulteert in enorm lange wachtrijen.

Via Noorwegen naar (Noord-)Rusland: voor wie naar een bestemming noordelijk in Rusland wil, kan reizen via Noorwegen een optie zijn. Let op: je reist dan vanaf Kirkenes in het noordelijkste stukje Noorwegen de grens over naar Murmansk. Hier meer informatie: barentsontime.com/bus-companies. Om naar Rusland te komen leidt deze info naar de volgende vervoerders: avtoexpress.ru en BorodinBus.com.

De Amerikaanse journalist Tucker Carlson interviewde Vladimir Poetin over de toestand rond de oorlog in Oekraïne. Hier het volledige interview, Engels nagesynchroniseerd.
 

Actueel reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 16.05.2024:


Het reisadvies voor Rusland van de Nederlandse overheid is geactualiseerd naar aanleiding van de terroristische aanslag bij Moskou op 22 maart.
Wees alert op verscherpte veiligheidsmaatregelen, is onder meer de strekking. Voor de zuidwestelijke Russische regio's Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov-na-Donu en Krasnodar geldt een rood reisadvies: dat zijn vooral regio's die aan Oekraïne grenzen of er relatief dichtbij liggen. 

Op 30.11.2023 is de 'internationale LHBTI+-beweging' in Rusland tot extremistische organisatie verklaard. Iedereen die op de een of andere manier met die 'beweging' kan worden geassocieerd, kan vrij willekeurig worden vervolgd. In Rusland in het openbaar genegenheid tonen enz. kan verkeerd worden uitgelegd en vervolgens verregaande gevolgen hebben, aldus de Nederlandse overheid.


Wachttijden aan de grens
Estland-Rusland
(Luhamaa is de grensovergang bij Lütä)
Letland-Rusland 
(Terehovas is grensovergang E22/M9 bij Zilupe;
Vientulu is grensovergang tussen Vilaka en Pytolovo, ca 30 km noordelijk van Grebneva/Karsava;
Grebnevas is grensovergang E262 bij Karsava).
NB grensovergang Paternieku is grensovergang naar Belarus, richting Polatsk! (niet bruikbaar voor Ruslandgangers), en dat geldt ook voor grensovergang Silene.
Litouwen-Rusland (Kaliningrad-regio)

Export/importbeperkingen EU: Houd rekening met de EU-boycotregels over wat niet meer mag worden uitgevoerd naar Rusland, cq vanuit Rusland niet meer in de EU mag worden ingevoerd. Hier vind je de verordening erover in het Nederlands.

Systeem E-visa sinds 1 augustus opnieuw operationeel

Rusland heeft per 1 augustus 2023 het systeem voor e-visa opnieuw ingevoerd. Je mag op dat type visum 1 x Rusland binnenreizen en maximaal 16 dagen blijven. 40 dagen voorafgaand aan de gewenste inreisdatum is het vroegste moment waarop je een e-visum kunt aanvragen.
Een e-visum vraag je online aan zonder dat je ervoor naar een Russisch visumcentrum of consulaat moet om het in je paspoort te laten plakken. Je krijgt na enkele dagen een downloadbaar documentje. Dat print je uit en neemt het mee in je paspoort.
Hier op de site van Russia Beyond in het Engels uitleg over hoe het nieuwe systeem werkt (gepubliceerd 26 juli 2023).

Hier de link naar de site van de Russische overheid (ministerie van Buitenlandse Zaken) waarop je een e-visum aanvraagt in het Engels en in het Russisch
Let op: kijk eerst na of de plek waar je Rusland wilt binnenkomen genoemd wordt op de lijst grenscontroleposten/paspoortcontrolepunten op lucht-/in zeehavens enz waar met een e-visum mag worden binnengereisd. Wil je worden ontzorgd? Voor 80 euro verzorgen wij je e-visa.


Inmiddels hebben meerdere aanvragers ervaring met deze 'light-visa', waarbij enkele negatieve details worden genoemd.
Anders dan bij 'gewone' visa willen de Russische autoriteiten onder meer informatie over sociale media die de reiziger gebruikt, ngo's (non-gouvernementele organisaties) met wie je contact zult hebben, andere landen die je de afgelopen 3 jaar hebt bezocht, wie je ouders zijn (en wanneer en waar zij zijn geboren) en enkele specifieke vragen over waar/bij wie zal worden verbleven in Rusland.
Positief zijn de geringere kosten + het feit dat je paspoort niet eerst naar Den Haag moet om het visum er in te laten plakken.
Je betaalt 374 Chinese yuan via bijv. Visa of Master voor een visum (47,50 euro). Voor kinderen tot 6 jaar betaal je een symbolische 14 Chinese yuan: nog geen 2 euro.

RusReis.nl helpt om een gewoon toeristisch of zakelijk visum te verkrijgen; slechts in uitzonderlijke gevallen bij het aanvragen van een e-visum.


Voor wie met visumverzoeken zit: visumaanvragen kunnen worden ingediend bij het Russian Visa Application Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag.
Daar wordt gestimuleerd om visa per post aan te vragen (dat kan met visumaanvragen voor toeristische en zakelijke visa; privé-visa moeten persoonlijk worden aangevraagd). Documenten voor de visumaanvraag regel je elders op onze site.

In de loop van 2023 (maar nu nog steeds niet) kun je Rusland ook bereiken via Belaruspresident Poetin heeft 27 januari de overeenkomst tussen Rusland en Belarus geratificeerd om elkaars visa te erkennen. Als visumplichtige niet-Rus/niet-Wit-Rus kun je voortaan met 1 visum in beide landen terecht én van het ene naar het andere land reizen. 
Desgevraagd geeft de ambassade van Belarus echter aan dat deze afspraken effectief worden, nog niet vaststaat.
Bekijk hier onze actuele nieuwsbrief.

Media

Medusa, onafhankelijk onlinemedium (Russischtalig).
EADaily / EurAsia Daily, onlinemedium (Russischtalig).
The Moscow Times,
Engelstalig onlinemedium (inmiddels 'in ballingschap' opererend vanuit oa Nederland vanwege Russische censuurregels, zogenaamd tegen fakenews).
Russische tv online: Ruslands Pervij Kanal (Eerste Kanaal) valt via internet te bekijken en je kunt het vervolgens casten naar je tv.
Deutsche Welle, (Duits) Russischtalig online-medium met oa focus op Rusland onder sanctiemaatregelen, de oorlog in Oekraïne en de situatie in Belarus.
Bellingcat, internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat onderwerpen onderzoekt op het gebied van mensenrechten, oorlogvoering enz. (Engelstalig, Russisch, Oekraïens enz.). NB: De Andere Krant meldt dat juist Bellingcat nauwe connecties heeft met Westerse geheime diensten.
De Andere Krant
: alternatief medium met relatief vaak aandacht voor Rusland.
Veel actuele informatie over de situatie in Rusland is ook te vinden via het platform Raam op Rusland ('podium voor kennis, analyse en debat').

Vanaf 1 juni 2023 geldt de Nederlandse groene kaart niet meer voor Rusland. Wie met eigen auto of motor Rusland binnenreist, moet in Rusland een aparte verzekering afsluiten (en ter plekke betalen). Klik in het reisadvies op 'verkeer' voor een korte toelichting op dit nieuws. Je kunt nu een voor Rusland geldige WA-verzekering voor auto of motor regelen via Frank de Wit van Kola Travel in Moermansk.


Nederlanders met ook de Russische nationaliteit
moeten er rekening mee houden dat Rusland hen als Russen beschouwt, die ivm de mobilisatie kunnen worden opgeroepen om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne.

Diensten als Facebook, Instagram maar bijvoorbeeld ook WeTransfer zijn momenteel vanuit Rusland en Belarus niet te gebruiken.


Er valt niet meer rechtstreeks naar Rusland en vanuit Rusland naar West-Europa te vliegen, het kader van sanctiemaatregelen in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne. 'Omvliegen' via bijv. Servië, Turkije of Armenië kan nog, maar leidt tot langere reistijden en hogere kosten. (Moldavië (Chisinau) zou hier per 1 oktober bijkomen, maar dit besluit is teruggedraaid: via Moldavië naar Rusland vliegen kan dus niet.) Aeroflot vliegt slechts naar (semi-)binnenlandse bestemmingen. 

Per trein is Rusland niet bereikbaar;
 de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.
Wel rijden weer treinen tussen Mongolië en Rusland.

Hier op Nederlandwereldwijd.nl een reeks antwoorden op actuele vragen mbt situaties die voortvloeien uit de EU-sancties enz.

Sinds 27-04-2022 worden in Rusland door de ambassade van NL in Moskou/consulaat-generaal in St Petersburg geen visumaanvragen voor Schengen-visa meer aangenomen/verwerkt, als gevolg van het uitwijzen van Nederlands ambassadepersoneel. Het consulaat-generaal van Nederland in St. Petersburg is sinds 20 februari 2023 gesloten. 

Per 01-07-2022 is het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen gestopt.  Dit als gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om het merendeel van de Russische diplomaten uit te wijzen.

  

Wie kan naar Rusland reizen? Optie: overland via Estland of Letland / Polen per bus

Rusland is vanuit Estland en Letland bereikbaar per bus. O.a. LuxExpress verzorgt busvervoer van Estland naar St Petersburg en vice versa. Ook Ecolines kent lijndiensten tussen bijv. Tallinn en St Petersburg/Moskou; kijk ook eens op Baltic Shuttle.ee, een busmaatschappij die 3 x per week tussen Tallinn en St Petersburg pendelt; vanuit Warschau rijden bussen naar oa Kaliningrad. De Poolse busmaatschappij PKS verzorgt vervoer tussen oa Gdansk en Kaliningrad vv. NB Finland heeft 4 van de 9 grensovergangen in het zuidoosten gesloten van 18 november 2023 tot 18 februari 2024. Hieronder de voornaamste grensovergang tussen Helsinki en St. Petersburg (Vaalimaa-Torfyanovka).
Let op: Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russen toe met een kortdurend Schengen-visum.

Rusland geldt voor de EU als 'oranje gebied'; de regio's grenzend aan Oekraïne 'rood'.

Rusland bereiken via Belarus gaat op dit moment moeilijk. Buitenlanders worden bij de Wit-Russisch-Russische grens niet doorgelaten Rusland in.

Binnenkort kan naar Rusland reizen via Belarus juist gemakkelijker worden: de beide landen hebben afspraken gemaakt elkaars visa te erkennen, waardoor buitenlanders met één visum door beide landen kunnen reizen. Echter, die regeling is nog niet ingegaan en onduidelijk is wanneer dat alsnog gebeurt. Ondertussen is voor niet-Russen en niet-Wit-Russen het passeren van de grens tussen Belarus en Rusland problematisch dan wel 'juridisch onmogelijk': hier staat op de site van de Russische ambassade in Brussel uitgelegd hoe het zit.

Mijd binnen Rusland de grenszone met Oekraïne om geen partij te worden in de oorlog. We hebben geen informatie over evt. mogelijkheden om vanuit Rusland aanpalende gebieden te bezoeken en raden dat ook niet aan. Schiereiland de Krim was de laatste jaren in de praktijk vanuit Rusland te bezoeken, maar geldt wat de Nederlandse overheid betreft ook als rood gebied.

 
Russische treinkaartjes boeken vanuit Nederland:
de site van de Russische spoorwegen (RZD.ru) is al een tijd niet meer bereikbaar vanuit de EU. inmiddels kunnen we via een Moskouse partner weer treinkaartjes op Russische trajecten boeken. Dat kan vanaf 90 dagen (krap 3 maanden) van tevoren. Je moet daarvoor een traject + reisdatum kiezen en op het formulier op onze site je 'paspoortnaam' voluit invullen + geboortedatum + paspoortnummer (en graag ook iets over in welke klasse je het liefst reist), dan reageren we met de mogelijkheden en prijzen.

Contant geld meenemen op reis/Russische debitcards

In het kader van de internationale sancties tegen Rusland is Rusland afgekoppeld van SWIFT/het internationale bancaire systeem. Je kunt in Rusland zodoende niet 'pinnen' met een bankpas of creditcard uit een EU-land. In de praktijk betekent dit dat je met contant geld op reis moet. Je euro's wissel je vervolgens in Rusland naar behoefte om in roebels. Eenmaal in Rusland kun je bij een bank aankloppen voor een debitcard om daarop gewisselde roebels te storten. Vervolgens kun je binnen Rusland toch contactloos betalen. Hier info over dit type kaart van VTB-bank. Zorg dat je een Russisch telefoonnummer hebt door een Russische simcard in je mobiele telefoon te stoppen, zodat je een +7......-nummer kunt opgeven om zo'n bankrekening te kunnen regelen. Lees er meer over op onze stappenplan-pagina.
Neem je geld niet in één portemonnee mee maar verdeel het, is ons advies. Anders ben je bij verlies of diefstal meteen alles kwijt. Wisselen gaat probleemloos bij banken waar je vanaf de straat een display ziet met daarop de koers van de euro-roebel / dollar-roebel. Normaalgesproken is het ook verstandig je hele reisbudget niet in één keer te wisselen. Doe dit ook in porties naar behoefte. 'Terugwisselen' aan het eind van de reis kan, maar je krijgt dan minder terug. Overgebleven roebels mag je gewoon meenemen naar huis voor eventueel een volgende keer. Houd er wel rekening mee dat je roebels in Nederland of België niet kunt omwisselen voor euro's.
Eurobiljetten staan op de EU-lijst met goederen die niet meer naar Rusland mogen worden uitgevoerd, maar geld voor persoonlijk gebruik mag wel. Dus in de praktijk hoef je hier niet terughoudend in te zijn: naar behoefte geld meenemen mag.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft.

 

Douane-beperkingen voor Ruslandgangers

In juli 2022 zijn in de EU (/EU-buurlanden) nieuwe douaneregels van kracht geworden om import van goederen uit Rusland én export van goederen naar Rusland verder te beperken. Hier in het Engels op de site van de douanedienst EMTA van Estland. Heel veel mag niet (meer) mee. In Letland, waar van de drie Baltische landen de meeste Russischtaligen wonen, is nogal wat te doen over beperkingen op het in Rusland tanken. (In Rusland kost een liter benzine omgerekend minder dan 1 euro, in Letland bijna 2 euro), lezen we bij MKLat.lv. Een Let mag nog maar eens per maand per auto uit Rusland terugkeren met een volle tank + een jerrycan met 10 liter brandstof. En trucjes om per gezinslid wekelijks te heen en weren worden doorzien: die 1 x per maand geldt ook per auto.

Hier lees je welke regels de Finse douane hanteert voor wie naar Rusland reist (en terug) op tulli.fi

Auto/motorverzekering voor Rusland
Let op: rijd je met de auto (of motor) naar Rusland maar staat Rusland niet op de groene kaart van je autoverzekering als land waarvoor dekking geldt, regel dan vanuit Nederland een alternatieve verzekering. Frank de Wit van Kola Travel in Moermansk kan die voordelig voor je regelen, of anders Alessie. Op grensovergangen kun je je vaak ook wel verzekeren, maar het is enigszins risky om het daarop aan te laten komen.

Medische/toeristische verzekering voor Rusland
Wil je voor onverhoopt medische pech en/of voor het visumproces een alternatieve zorgverzekering voor tijdelijk, voor je verblijf in Rusland? Kijk dan eens op de site van Alfa Insurance. Ook betaalbaar met euro's en bruikbaar voor het visumproces als je Nederlandse zorgverzekeraar geen Ruslandverklaring wil afgeven.


Langdurig visum

Rusland voerde de afgelopen jaren een systeem in met 1-, 2-, 3-, 4- en 5-jarige visa.  Dat functioneerde min of meer via een 'spaarsysteem': als je je vorige visum tenminste het laatste jaar een keer gebruikte, kwam je in aanmerking voor een volgend langdurig visum. Dat systeem is na coronatijd in de ijskast beland.
Een 1-jarig visum is in de praktijk op dit moment het maximum. Daar staat tegenover dat 180-daagse toeristische visa (met in dat kleine halfjaar ook mogelijkheid voor meerdere entries) nu juist makkelijker aan te vragen zijn.Langdurige visa voor familieleden van Russ(inn)en

Goed nieuws voor getrouwde partners van Russ(inn)en en hun kinderen: sinds dit najaar kunnen echtgenoten en kinderen van Russische burgers in plaats van een single/entry-visum voor 90 dagen een jaarvisum krijgen,  zónder beperking van het aantal dagen van dat jaar dat in Rusland mag worden verbleven! Hier meer info op de site van het Russisch visumcentrum in Den Haag.


Belarus en Rusland erkennen elkaars visa (bijna)

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben inmiddels (medio 2020) afgesproken elkaars visa te erkennen: voortaan ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus! Echter: dat 'voortaan' moet nog ingaan en op dit moment worden niet-Russen/niet-Wit-Russen niet doorgelaten op de grens Belarus-Rusland.


Vanuit Rusland naar Nederland reizen

Op onze verkeersbureau-pagina uitgebreide geactualiseerde info over de situatie in Rusland voor Nederlanders, alsmede info voor Russische burgers die naar Nederland willen/moeten uitreizen.


De Andere Krant over Bellingcat

Bellingcat haalt regelmatig het nieuws met onthullingen over hoe allerlei fouts in de wereld in elkaar steekt. Vrij vaak komt de organisatie van 'onafhankelijke onderzoekers' tot al dan niet verrassende uitkomsten, waarbij nogal eens naar Rusland wordt gewezen. De Andere Krant publiceerde een in dat licht verrassend artikel over de 'onafhankelijkheid' van het collectief. Volgens De Andere Krant heeft Bellingcat een hoog Westerse-geheime diensten-gehalte...

 

'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?'

Marie-Therèse ter Haar bracht begin 2022 het boek 'Rusland en het Westen: Zijn zij nou gek of zijn wij het?' uit. Luttele weken later werd het boek ingehaald door de invasie in Oekraïne. Toch blijft veel van het beschrevene overeind, om de complexe relaties binnen Rusland en die tussen het grootste land ter wereld en zijn buren en geopolitieke hoofdrolspelers. Paul Cliteur interviewde voor Café Weltschmerz de schrijfster.Tucker Carlson 'interviewt' Poetin

De Amerikaanse journalist Tucker Carlson reisde begin februari naar Moskou om er de Russische president Poetin te interviewen. Tegenwoordig Telegraaf-journalist Wierd Duk bij Telegraaf-tv over wat hij vooral zag:

 

 'Verhuist' ambassade Rusland naar de Navalnylaan?

De Nederlandse Lissa Hollmann bedacht na het horen over de dood van Aleksej Navalny: het is tijd de Andries Bickerweg te vernoemen naar Navalny. Voor de goede orde: Andries Bicker was een 17e-eeuwse VOC-koopman die flink verdiende met de pelshandel met Moskovië, zoals Rusland toen genoemd werd.
Stel je voor: de ambassade, waar dagelijks post binnenkomt, met in het adres de naam van de gevangengezette oppositieleider, wiens dood de Russische machthebbers wordt aangerekend. Lissa startte een officiële petitie-actie om de Bickerweg om te dopen tot Navalnylaan. Tv-programma 1Vandaag besteedde er 21 februari aandacht aan.

Vladimir Tarabrin nieuwe ambassadeur van Rusland in Nederland

De Russische ambassade heeft een nieuwe topdiplomaat: Vladimir Tarabrin heeft 31 januari zijn geloofsbrieven aangeboden aan koning Willem-Alexander. Sindsdien is hij de hoogste diplomaat namens de Russische Federatie in Nederland. Hier meer over Tarabrin op de site van DiplomatMagazine.eu. Vladimir Tarabrin volgt Aleksandr Shulgin op.
O ja, een nieuwe ambassadeur betekent ook een nieuwe 'aanspreekvorm' voor het verzoekschrift van Russische burgers die om een privévisum voor hun Nederlandse echtgenoot/genote/kind enz. willen verzoeken. Het formulier met daarin de nieuwe naam in de aanhef kan worden gedownload op onze FAQ-pagina over Russische visa.


BV De Liefde: Mark en Galina

In Mezza, de weekendbijlage van de kranten (van) AD(R), zaterdag 24 februari het bijzondere verhaal over Mark (77) en Galina (74), die 26 jaar nodig hadden om elkaar te vinden.