Actueel / Nieuws

***Coronavirus-update dd 02-07-2020***

Na eerder contact met het Russische consulaat vandaag contact gehad met het Russia Visa Centre. Rualand neemt pas weer visumaanvragen in behandeling op het moment dat concreet naar Rusland gereisd kan worden. (Voor nieuwe aanvragers betekent dat dat eerst de visumprocedure doorlopen zal moeten worden, alvorens op weg te gaan valt naar Rusland). Per welke datum dit zal zijn, hangt o.a. af van de EU, dat reizen naar o.a. Rusland en de VS nog niet toestaat.  (De grens EU-Rusland is nog gesloten)
 Per 1 juni wordt in Nederland het Russische consulaat weer bemand, maar het Russian Visa Centre is nog gesloten en visumaanvragen kunnen nog niet worden ingediend. Per 15 juli zouden vliegverbindingen met luchthavens van hoofdsteden van 8 GOS-staten worden hervat, per 1 augustus gevolgd door nog 7 bestemmingen in Europa, het Nabije Oosten en Verre Oosten. St Petersburg zal toeristisch eerder weer bezoekbaar worden dan Moskou, wordt tevens verwacht. NB: de EU/Schengenzone heeft Rusland en Belarus niet genoemd als landen van waaruit per 1 juli weer naar de EU kan worden gereisd. Per 1 juli naar Rusland reizen kan zodoende ook niet, wat de EU betreft. Hier bericht van persbericht TASS hierover (Engels).

Rusland nadert per vandaag de 662.000 coronavirusgevallen.  

  In Moskou mag sinds 1 juni weer  gewandeld worden en openen meer winkels. Op straat is het dragen van beschermende maskertjes en handschoenen verplicht. Naar schatting half juli kunnen musea en bioscopen weer open. Hier de regels rond Covid-19 voor Moskou in het Engels. Daarin wordt erop gewezen dat niet-Russen die voor medische behandeling naar Rusland willen komen, welkom blijven. Hier - in het Russisch - de coronavirusregels per Russische regio.


Wie op een toeristisch visum in Rusland 'vastzit' door quarantaine en andere maatregelen, hoeft zijn/haar visum niet persoonlijk te laten verlengen. Visa worden in deze situatie automatisch verlengd. 

Aanpassen van reisperiode voor visum: wie via RusReis.nl 'visa support' (zakelijke uitnodigingen, toeristische vouchers, evt. invullen van digitale visumaanvraagformulieren) heeft geregeld voor reizen in maart/april/mei die door de coronavirus-crisis niet door kunnen gaan maar indien mogelijk later wél worden gemaakt: neem even per e-mail contact op (info@rusreis.nl)! We kunnen bij de meeste uitnodigingen en vouchers de periode aanpassen, zodat de documentjes bruikbaar blijven om een visum voor Rusland mee aan te vragen. Uitzondering zijn uitnodigingen via de Federale Migratiedienst FMS van Rusland: die kunnen qua periode niet worden aangepast, maar blijven wel geldig om op een later moment alsnog een visum voor de resterende looptijd mee aan te vragen.


Belarus doet relatief weinig aan/tegen het coronavirus. Het land ligt geïsoleerd doordat Polen, Litouwen, Oekraïne en tenslotte ook Rusland in de eerste helft van maart de toegang vanuit Belarus voor andere reizigers dan eigen inwoners beperkten. Ook al hebben Rusland, Belarus en Kazachstan een douane-unie, de onderlinge grenzen zijn nu gesloten.

Oekraïne
 heeft per 15 maart de grenzen met buurlanden gesloten in verband met de coronaviruscrisis.

Mongolië
 weert in het kader van beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan per 11-03-2020 passagiersvluchten uit Moskou, Nur Sultan (Astana, Kazachstan), Berlijn en Istanboel en sluit ook de auto/motor-grensovergangen met Rusland, dit alles voorlopig tot 31-03-2020. Voor wie een visum heeft dat hierdoor dreigt te verlopen, helpt de ambassade van Mongolië in Brussel desgewenst.

Vanwege de coronavirus-uitbraak en/of maatregelen om besmetting tegen te gaan, hebben de Russische posterijen zaterdag 21 maart bekendgemaakt postverbindingen met 15 landen/gebieden te beperken/op te schorten. Het gaat daarbij om Moldavië, Sri Lanka, Mongolië, Libië, Peru, Koeweit, Tunesië, de Cayman Islands, Frans Polynesië, Libanon, de Filippijnen, de Maldiven, Myanmar, Paaseiland (Chili) en Ecuador.

E-visa

Rusland maakt het bezoeken van het land makkelijker, door te werken met e-visa. Nu geldt dat nog slechts voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok (Primorsky Krai, Sakhalin Oblast, Kamchatka Krai, Amur Region, Khabarovsk Krai, Chukotka autonome regio, de republiek Buryatia, Zabaykalsky Krai). Bij die laatste Oost-Aziatische gebieden binnen Rusland moet steeds voor 1 gebied worden gekozen, waarbij ook dan rechtstreeks naar het betreffende gebied moet worden gevlogen. In de praktijk zijn vanuit West-Europa e-visa voor bestemmingen in het Russische Verre Oosten in de meeste gevallen geen werkbare optie.

Per 01-01-2021 wordt het systeem met e-visa uitgebreid met meer steden (we denken dat dan ook Moskou per e-visum bereisbaar wordt) en wordt de maximale verblijfsduur met een e-visum uitgebreid van max. 7 dagen (nu) tot dan 16 dagen.

NB: neem even de tijd voor de 'kleine lettertjes' over de e-visa. Het systeem waarbij de reiziger zelf zijn 'toegangsbewijs' voor Rusland samenstelt, kent namelijk nogal wat valkuilen. Een letter of cijfer verkeerd (of het weglaten van tweede, derde voornamen enz.) kan leiden tot een situatie waarin je ter plaatse de toegang wordt geweigerd. In zijn algemeenheid: kijk niet alleen naar de spelling van namen voluit en paspoortnummer naast de pasfoto op de houderpagina van het paspoort, maar vergelijk wat je daar ziet ook met wat er onderin het 'computerleesstrookje' staat. In zijn algemeenheid kun je het beste de spelling aanhouden uit dat computerleesstrookje. In het paspoortnummer bijvoorbeeld, wordt met een o een 0 (cijfer) bedoeld; accenttekens in namen moeten meetal worden genegeerd.

'Echt' visum op basis van  toeristisch voucher

Bestel je een 'toeristisch voucher' (en vul je zelf je visumaanvraagformulier in) en vraag je daarmee zelf je visum aan bij het Russia Visa Centre in Den Haag/Amsterdam/Rotterdam? Niet gratis, wel betaalbaar...

 

Langdurig visum?

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.