• Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
  • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
  • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib

Actueel / Nieuws

Coronavirus

**Coronavirus-update dd 04-04-2020***
Rusland laat sinds 18 maart tot 1 mei geen buitenlanders meer toe tot het land.
 

In Moskou geldt deze week een ‘lock-down’: publiek is opgeroepen binnen te blijven. Per 31-03 wordt dit ook in St Petersburg gemeld. In andere steden geldt trouwens ook het dringende advies zoveel mogelijk binnen te blijven. Straten blijven leeg. In Karelië (de streek die grenst aan Finland) en Tsjetsjenië gelden uiterst strenge regels die bewoners van de straat moeten houden.Ook elders wordt de 'lock-down' streng gehandhaafd, waarbij forse boetes worden uitgedeeld aan wie toch zonder geldige reden de straat op gaat.
President Poetin heeft de week 'vakantie' die voor de meeste sectoren gold, verlengd tot 30 april. Mensen krijgen in principe als op officiële feestdagen doorbetaald. (Hier op de site van Van Rhijn Legal een aantal inhoudelijke details)
Vanaf 27 maart is geen vliegverkeer meer mogelijk naar Rusland. Vanaf volgende week gelden uitgaansbeperkingen in Rusland in verband met coronavirus-maatregelen.

Vanaf 27 maart is geen vliegverkeer meer mogelijk naar Rusland. Vanaf volgende week gelden uitgaansbeperkingen in Rusland in verband met coronavirus-maatregelen.
Wie op een toeristisch visum in Rusland 'vastzit' door quarantaine en andere maatregelen, kan zijn/haar visum laten verlengen tot 90 dagen. (NB: normaal kan dit niet). Gelieve hiervoor contact op te nemen met de plaatselijke afdeling van de Russische migratiedienst (FMS).

Aanpassen van reisperiode voor visum: wie via RusReis.nl 'visa support' (zakelijke uitnodigingen, toeristische vouchers, evt. invullen van digitale visumaanvraagformulieren) heeft geregeld voor reizen in maart/april/mei die door de coronavirus-crisis niet door kunnen gaan maar indien mogelijk later wél worden gemaakt: neem even per e-mail contact op (info@rusreis.nl)! We kunnen bij de meeste uitnodigingen en vouchers de periode aanpassen, zodat de documentjes bruikbaar blijven om een visum voor Rusland mee aan te vragen. Uitzondering zijn uitnodigingen via de Federale Migratiedienst FMS van Rusland: die kunnen qua periode niet worden aangepast, maar blijven wel geldig om op een later moment alsnog een visum voor de resterende looptijd mee aan te vragen.

Per 16 maart waren passagiersvluchten uit o.a. de EU al geschrapt. Inmiddels hebben tal van EU-landen ook hun grenzen gesloten voor burgers van derde landen (of minstens voor burgers van niet-EU-landen). Dat maakt overland-reizen richting Rusland door met name landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Litouwen en Letland in de praktijk onmogelijk.
Transitpassagiers kunnen wel op Russische luchthavens overstappen op aansluitende vluchten naar een derde land. Ook wordt onder andere een uitzondering gemaakt voor zij die naar Rusland reizen in verband met de dood van een naast familielid. En tevens voor diplomaten en consulaatmedewerkers e.d., vliegtuig- en treinbemanningen.

Sinds 17-03-2020 neemt het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 99 in Den Haag ivm de coronavirusmaatregelen tijdelijk geen visumaanvragen in behandeling. Ook het Russische consulaat aan de Scheveningseweg 2 in Den Haag ontvangt sinds 17-03-2020 voorlopig geen bezoekers. Uitzondering wordt gemaakt voor o.a. burgers die naar Rusland moeten in verband met het overlijden van een naast familielid. Zij kunnen rechtstreeks contact opnemen met het Russische consulaat in Den Haag; voor acute situaties: 06-46424811. Omdat wie vanuit het buitenland in Moskou arriveert, hier dwingende aanwijzingen krijgt omtrent een 2 weken durende quarantaine, zijn ook dergelijke trips momenteel uiterst gecompliceerd.
Afhankelijk van het moment waarop nieuwe visumaanvragen mogelijk worden, geldt de periode van 1-5 mei + 11 mei als uitvallende werkdagen, waardoor dan verwerking van aanvragen langer zal duren.

Bij het Russia Visa Application Centre in Antwerpen gebeurt hetzelfde als in Den Haag. Het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Antwerpen neemt tot 1 mei geen visumaanvragen meer in behandeling en heeft reeds ingediende aanvragen naar het RVAC geretourneerd, waar paspoorten tot 20 maart kunnen worden opgehaald. 

Belarus ligt sinds deze week extra geïsoleerd doordat Polen, Litouwen, Oekraïne en tenslotte ook Rusland de toegang vanuit Belarus voor andere reizigers dan eigen inwoners beperkten. Vanuit Belarus naar Rusland kon voor niet-Russen en niet-Wit-Russen trouwens toch al niet, maar die grens zit nu ook voor Wit-Russen dicht.

Oekraïne
 heeft per 15 maart de grenzen met buurlanden voor 2 weken gesloten in verband met de coronaviruscrisis.

Mongolië
 weert in het kader van beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan per 11-03-2020 passagiersvluchten uit Moskou, Nur Sultan (Astana, Kazachstan), Berlijn en Istanboel en sluit ook de auto/motor-grensovergangen met Rusland, dit alles voorlopig tot 31-03-2020. Voor wie een visum heeft dat hierdoor dreigt te verlopen, helpt de ambassade van Mongolië in Brussel desgewenst.

Vanwege de coronavirus-uitbraak en/of maatregelen om besmetting tegen te gaan, hebben de Russische posterijen zaterdag 21 maart bekendgemaakt postverbindingen met 15 landen/gebieden te beperken/op te schorten. Het gaat daarbij om Moldavië, Sri Lanka, Mongolië, Libië, Peru, Koeweit, Tunesië, de Cayman Islands, Frans Polynesië, Libanon, de Filippijnen, de Maldiven, Myanmar, Paaseiland (Chili) en Ecuador.

E-visa

Rusland maakt het bezoeken van het land makkelijker, door te werken met e-visa. Nu geldt dat nog slechts voor Kaliningrad (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, het vroegere Oost-Pruisische Königsberg), St Petersburg en het Russische Verre Oosten, waaronder Vladivostok (Primorsky Krai, Sakhalin Oblast, Kamchatka Krai, Amur Region, Khabarovsk Krai, Chukotka autonome regio, de republiek Buryatia, Zabaykalsky Krai). Bij die laatste Oost-Aziatische gebieden binnen Rusland moet steeds voor 1 gebied worden gekozen, waarbij ook dan rechtstreeks naar het betreffende gebied moet worden gevlogen. In de praktijk zijn vanuit West-Europa e-visa voor bestemmingen in het Russische Verre Oosten in de meeste gevallen geen werkbare optie.

Per 01-01-2021 wordt het systeem met e-visa uitgebreid met meer steden (we denken dat dan ook Moskou per e-visum bereisbaar wordt) en wordt de maximale verblijfsduur met een e-visum uitgebreid van max. 7 dagen (nu) tot dan 16 dagen.

NB: neem even de tijd voor de 'kleine lettertjes' over de e-visa. Het systeem waarbij de reiziger zelf zijn 'toegangsbewijs' voor Rusland samenstelt, kent namelijk nogal wat valkuilen. Een letter of cijfer verkeerd (of het weglaten van tweede, derde voornamen enz.) kan leiden tot een situatie waarin je ter plaatse de toegang wordt geweigerd. In zijn algemeenheid: kijk niet alleen naar de spelling van namen voluit en paspoortnummer naast de pasfoto op de houderpagina van het paspoort, maar vergelijk wat je daar ziet ook met wat er onderin het 'computerleesstrookje' staat. In zijn algemeenheid kun je het beste de spelling aanhouden uit dat computerleesstrookje. In het paspoortnummer bijvoorbeeld, wordt met een o een 0 (cijfer) bedoeld; accenttekens in namen moeten meetal worden genegeerd.

'Echt' visum op basis van  toeristisch voucher

Bestel je een 'toeristisch voucher' (en vul je zelf je visumaanvraagformulier in) en vraag je daarmee zelf je visum aan bij het Russia Visa Centre in Den Haag/Amsterdam/Rotterdam? Niet gratis, wel betaalbaar...

 

Langdurig visum?

Voor wie liever met een langdurig visum kant en klaar in zijn paspoort rondloopt waarmee ook 'spontaan' naar Rusland kan worden gereisd, blijven 1-, 2-, 3- tot en met 5-jarige visa een uitstekend idee, waarbij we graag helpen. Het verdient dan wel aanbeveling zulke visa ook echt te gebruiken, want ongebruikte visa kunnen voor latere aanvragen belemmerend werken.