• Pas op voor nep-agenten!
  • met/zonder 'protocol'?
  • Rusland | roebel
  • Moskou | cyrillisch onderweg
  • Rossija | dé TransSib-trein

Checklist Stappenplan

Paspoort: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn ná de vertrekdatum uit Rusland/einddatum van het visum dat je aanvraagt. NB: op dit moment wordt in coronatijd ivm een uitzonderingsvisum ('technisch montagewerk') geëist dat het paspoort na de einddatum van het aan te vragen visum nog 1,5 jaar geldig is)

Visum: voor St. Petersburg, Kaliningrad en Vladivostok kun je toe met een e-visum (als je alléén één van die plaatsen bezoekt en mits je verblijf in Rusland maximaal 7 dagen duurt); voor de rest van Rusland (en als je die plaatsen waarvoor een e-visum voldoende is, via andere plaatsen/luchthavens in Rusland bereikten/of er langer dan 1 week blijft) moet je een ‘echt’ visum in je paspoort laten plakken voordat je op reis kunt.
NB: voorgaande info gold totdat ivm corona alle visumregels 'on hold' werden gezet. Voor na 'corona' wordt verwacht dat het voorbereide systeem van e-visa voor heel Rusland wordt ingevoerd.

Verzekeringen: om een visum te kunnen krijgen, vraag je eerst je zorgverzekering om een ‘Ruslandverklaring’: een brief waarin de verzekeraar verklaart dat je verzekerd bent voor evt. medische kosten tijdens je verblijf in Rusland. (Die brief gaat na controle bij het Russia Visa Centre/consulaat bij het oud papier. Voor onderweg neem je je zorgpasje mee). Ook een goede reisverzekering is een aanrader. Op dit moment vraagt het Russische consulaat om een Ruslandverklaring waarin je zorgverzekeraar verklaart dat je voor tenminste 30.000 euro gedekt bent. Wil men dit er niet in zetten, dan kun je evt. via Alfa Travel Insurance een aparte reisverzekering regelen waarbij je een brief krijgt die 'deugt' voor de visumaanvraag.

Noteer ergens je bloedgroep, voor als je in een ziekenhuis terechtkomt. In Rusland wordt niet gesproken over bloedgroepen 0, A, B en AB, maar over bloedgroep I, II, III en IV.

Mobiele telefoon. Om allerlei apps te kunnen (blijven) gebruiken zul je bereik willen hebben. Dat in Rusland gewoon via je vaste provider blijven doen, kan van je reis een zeer kostbaar avontuur maken. Tip: koop een Russische simcard en zet daar een paar tientjes tegoed op. Je kunt dat beter thuis al voorbereiden en via de webshop van bijv. RuLine.de regelen. Dit voorkomt ook dat je in Rusland te maken krijgt met 'onmogelijke' situaties van jezelf daar voor een Russisch telefoonnummer moeten identificeren terwijl je daar geen geregistreerd woonadres enz. hebt. Evt. onderweg  in Rusland bij een telecomwinkel van ook MTC (=MTS), Beeline, MegaFon of Tele2 tegoed opwaarderen is mogelijk.

Noteer IMEI-nummer van je mobiel.
Dit unieke nummer maakt opsporing van jou (cq je mobieltje als je je smartphone kwijtraakt) gemakkelijker. Je roept het op door in plaats van een gewoon telefoonnummer *#06# in te toetsen. Schrijf het IMEI- en het serienummer van je toestel over en laat een kopietje hiervan achter bij een achterblijver.

Tussendoor ter verstrooiing hier een filmpje Russische 'folk-fusion'. 

afbeelding

Groene kaart auto- of motorverzekering: let op of Rusland hierop genoemd staat als land dat tot het dekkingsgebied van de verzekering behoort. Zo niet: probeer dan bij voorkeur voor vertrek een verzekeraar te vinden die wil bijverzekeren.

Eventueel kun je ook terecht bij Alessie in Rotterdam voor tijdelijke verzekeringen. Of in Hamburg bij TourInsure. Er zijn verzekeringskantoortjes op grensovergangen met Rusland, maar die zijn soms 'zomaar' gesloten en zonder verzekering mag je niet verder...

Per auto onderweg: zorg dat je een band kunt wisselen en neem wat simpel gereedschap (sleutelset enz.) mee. In Rusland heeft het netwerk om bij auto/motorpech technische hulp te verlenen, niet de efficiëncy van de Nederlandse Wegenwacht. (NB: ben je in Nederland ANWB/Wegenwachtlid? schaal dan voor wegenwachthulp voor je reis op naar 'Europa Plus' qua dekking) Je treft in Rusland bij pech onderweg over het algemeen snel hulpvaardige mensen. Zorg voor een sleepkabel. In het Russisch heet die 'tros' (dat woord komt uit de Nederlandse scheepvaart ten tijde van Peter de Grote). Bij tankstations betaal je vooraf voor een x-aantal liters. Het kan handig zijn pen en papier bij je te hebben om te communiceren over hoeveel brandstof je wilt. Diesel herken je aan de pomp als 'ДТ' (afkorting voor diesel-brandstof), benzine aan het octaangetal 95 of 92.


Geld: zorg dat je bankpasje ‘aan’ staat voor gebruik buiten de EU. En neem zo mogelijk een tweede pasje mee van een alternatieve rekening (ook te gebruiken in geldautomaten buiten de EU) of bijvoorbeeld een creditcard (waarvan je een pincode hebt/kent). Je hoeft niet van tevoren roebels aan te schaffen; die pin je simpel bij een ‘bankomat’ (geldautomaat) in Rusland.

Contant geld: wil je als reserve-buffertje wat eurobiljetten meenemen? Geen gek idee, zolang je het bij maximaal een paar honderd euro houdt. Wisselen bij een Russische bank is geen probleem, maar let er dan op dat je eurobiljetten meeneemt die zo ongekreukt mogelijk zijn. Slijtagesporen mogen in Nederland het vertrouwde gevoel geven dat het geld al in veel handen is geweest, maar in Rusland worden biljetten met ernstige slijtagesporen bij geldwisselloketten soms geweigerd.

Geldautomaten ('БАНКОМАТ' in het Russisch): kijk op het scherm of je ergens iets ziet met vlaggetjes of afkortingen van talen (RU/EN) om de instructies in een taal te krijgen die je begrijpt. Let ook even op of je bij een geldautomaat staat waar je contant geld úit kunt halen, of bij eentje die door Russen wordt gebruikt om rekeningen mee te betalen. Zolang je niet met je pinpas een mobiele provider wilt betalen, sta je daar verkeerd.

Fooien. In veel situaties ongebruikelijk, maar bijv. taxichauffeurs kun je er blij mee maken als ze voor relatief weinig geld je enorm helpen. Geef dan een aantal 10 roebelmuntjes of een briefje van 50 of 100 roebel met de woorden ‘na chaj’ (voor thee).

afbeelding

Steekpenningen. Probeer hier niet aan mee te doen. Corruptie is in Rusland vreselijk irritant.
Een enkele keer probeert bijvoorbeeld een verkeersagent het toch, door je ergens van te beschuldigen en aan te geven dat hij hiervoor een boete zal uitschrijven (het Russische woord voor boete is ‘shtraf’, dus bijna het Nederlandse straf).

Hij kan suggeren dit met of zonder ‘protokol’ (proces-verbaal) te kunnen doen. Waarbij de versie zonder protokol neerkomt op het in eigen zak steken van je betaling. Dring in zo’n situatie aan op ‘protokol’ of begin zelf over juridische bijstand (‘advokat’?). Stelt het probleem weinig voor, dan zul je er in veel gevallen met een waarschuwing af komen.

Nep-agenten enz. Een categorie crimineeltjes heeft zich op buitenlandse bezoekers gespecialiseerd en 'controleert' hen om vervolgens met een of andere overtreding te schermen. Die is 'goed' voor een boete, maar de 'agent' is van goede wil, en houdt het bij een boete-met-korting... Weet dat ID-mapjes voor allerlei overheidsdiensten voor een schijntje te koop zijn. Voor de grap, of... Zie de foto in de diashow hierboven, met mapjes voor pasjes van politie, FSB, enz. Speel het dus standaard zo officieel mogelijk en betaal niets op straat!!!

Inentingen: voor wie in Rusland uitgestrekte natuurgebieden in bijv. Siberië opzoekt, is een vaccinatie tegen het teken-encefalitisvirus een aanrader. (Teken-encefalitis - hier info op de site van het RIVM -  is iets anders dan de ziekte van Lyme: het wordt door een via een tekenbeet opgelopen virus veroorzaakt, waar de ziekte van Lyme van de Borrelia-bacterie komt die eveneens door een tekenbeet wordt overgebracht). De Russische variant is meningo-encefalitis, waarbij je hersenen/hersenvlies worden aangetast. De GGD helpt reizigers zich tegen tekenencefalitis beschermen.
Op de site van het RIVM (zie voorgaande link) kun je lezen dat de Siberische variant minder gevaarlijk is dan die in het Russische Verre Oosten. Maar evengoed kunnen de gevolgen van de virusinfectie door de tekenbeet - plus ook overdraagbaar via ongepasteuriseerde melk - dermate ernstig zijn, dat je gewoon het risico niet moet willen lopen.


Internationaal rijbewijs: rijd je in Rusland auto of motor, neem dan niet alleen je kentekenbewijs zo compleet mogelijk mee maar schaf ook een internationaal rijbewijs aan naast je gewone rijbewijs. Da’s een vertaling in een aantal talen in de vorm van een boekje waarin ook een pasfoto moet. In Nederland te verkrijgen bij ANWB-winkels. Je hebt 1 pasfoto per int. rijbewijs nodig; model 1968 zoals dat voor Rusland wordt gevraagd, kost 24,95 euro. Het blijft 3 jaar geldig náást je originele rijbewijs.

Minderjarige kinderen: neem op reis de (kopie)geboorteakte mee. Voor de visumaanvraag voeg hiervan een kopie toe aan de papieren voor het visum. En neem het document zo origineel mogelijk mee op reis. Geen geboorteakte beschikbaar? Vraag dan bij uw gemeente een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens.

Reist minderjarig kind met 1 ouder (of met een of meer andere volwassenen) mee? Vul dan het 'authorisation form for travelling abroad with a minor' in (voor- en achterzijde) in en voeg bijlagen bij, zoals op de achterzijde onderaan aangegeven: in ieder geval een kopie van het paspoort/ID van de toestemming gevende persoon/personen, en mogelijk ook een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens, zo nodig ook een recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank), en evt. andere documenten over gezag/omgang. Het formulier valt rechts op deze pagina zowel in een Engelstalige als Nederlandstalige versie te downloaden. Gebruik voor reizen naar het buitenland bij voorkeur de Engelstalige versie.

In Rusland worden dit soort documenten vaak notarieel gelegaliseerd. In Nederland kun je voor legalisatie van de handtekening langsgaan op het gemeentehuis. Je kunt daarvoor een extra blad A4 aan het toestemmingsformulier toevoegen, waarop de gemeentelijke stempels 'gezien voor legalisatie van de handtekening' kunnen worden gezet. Niet de diverse formulieren, kopietjes enz. aan elkaar en zet pas aan de balie op het gemeentehuis de handtekeningen. (En neem als ouders de originale ID-bewijzen/paspoorten mee voor identificatie vóór het ondertekenen.)
Voor meer info: www.kinderontvoering.org .