• Rusland | roebel
  • Rossija | dé TransSib-trein

Checklist Stappenplan

Paspoort: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn ná de vertrekdatum uit Rusland/einddatum van het visum dat je aanvraagt. 

Visum: Rusland kent sinds najaar 2023 e-visa voor verblijf tot max. 16 dagen, zie hier; voor langer of vaker verblijf valt te kiezen uit 'gewone' (dwz visum als sticker in je paspoort geplakt) toeristische visa voor max. 30 dagen, max. 90 dagen of max. 180 dagen (waarvan je er max. 90 in Rusland mag verblijven). Hier meer infohier om aanvraag in gang te zetten.

Verzekeringen: om een visum te kunnen krijgen, vraag je eerst je zorgverzekering om een ‘Ruslandverklaring’: een brief waarin de verzekeraar verklaart dat je verzekerd bent voor evt. medische kosten tijdens je verblijf in Rusland. (Die brief gaat na controle bij het Russia Visa Centre/consulaat bij het oud papier. Voor onderweg neem je je zorgpasje mee). Ook een goede reisverzekering is een aanrader. Op dit moment vraagt het Russische consulaat om een Ruslandverklaring waarin je zorgverzekeraar verklaart dat je voor tenminste 30.000 euro gedekt bent. Wil men dit er niet in zetten, dan kun je evt. via Alfa Travel Insurance een aparte reisverzekering of via een andere Russische site zo'n polis regelen waarbij je een brief krijgt die 'deugt' voor de visumaanvraag.
Nieuw: je Nederlandse 'groene kaart' (internationaal verzekeringsbewijs voor auto/motor) geldt vanaf 1 juni 2023 niet meer voor Rusland. Je kunt van tevoren  een WA-verzekering voor je auto of motor afsluiten via Kola Travel in Moermansk.

Hond of kat mee op reis? Bereid je ook voor op de veterinaire ins en outs qua papierwerk voor het passeren van de grens. Hier vind je goede info (in het Engels) op de site van petrelocation.com. Cruciaal is dat het dier geïmplanteerd is met een microchip ter identificatie  die voldoet aan de ISO Standaard 11784 of 'Annex A' van de ISO standaard 11785. Het dier moet verder ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid), hondenziekte, hepatitis, leptospirose en parvo.

Noteer ergens je bloedgroep, voor als je in een ziekenhuis terechtkomt. In Rusland wordt niet gesproken over bloedgroepen 0, A, B en AB, maar over bloedgroep I, II, III en IV.

Mobiele telefoon. Op dit moment is het om diverse redenen slim om een Russische simcard in je mobiele telefoon te kunnen stoppen als je in Rusland arriveert. Je kunt ter voorbereiding op je reis al online zo'n simcard bestellen via oa RuLine.de. Zo heb je vooraf al een Russisch telefoonnummer (+7.........) met wat bel- en datategoed. Zodra je Rusland binnenkomt zorg je dat je Nederlandse/Belgische enz. simcard is omgeruild voor je Russische. (Tip: een stukje ducttape aan de binnenkant van je telefoon is makkelijk om het andere simcardje niet kwijt te raken)
Je voorkomt zo zeer kostbaar dataverbruik en kunt toch allerlei apps (blijven) gebruiken.
Je Russische nummer is oa zeer handig om in Rusland bij een bank een debitcard te kunnen regelen. Zorg dat je ook een kopietje bij je hebt van zowel de houderpagina van je paspoort als van je Russische visum: de cyrillische spelling van je naam zal voor die bankrekening van het visum worden overgenomen.
Je kunt onderweg gemakkelijk bij oa een telecomwinkel of via automaten je bel/datategoed van MTC (=MTS), Beeline, MegaFon of Tele2 opwaarderen.

Noteer IMEI-nummer van je mobiel.
Dit unieke nummer maakt opsporing van jou (cq je mobieltje als je je smartphone kwijtraakt) gemakkelijker. Je roept het op door in plaats van een gewoon telefoonnummer *#06# in te toetsen. Schrijf het IMEI- en het serienummer van je toestel over en laat een kopietje hiervan achter bij een achterblijver.

Ter ontspanning tussendoor hier een filmpje Russische 'folk-fusion'. 





afbeelding

Kentekenbewijs: tip: zorg voor vertaling van je eigen kentekenbewijs!
Elke keer dat je Rusland binnen wilt rijden, wordt aan de grens een tijdelijke invoervergunning opgesteld. Dat kost omgerekend circa 10 euro. Je vergemakkelijkt/versnelt het proces als je zelf zorgt voor een vertaling van je kentekenbewijs. Voor een lijstje van de begrippen in Nederlands en Russisch zie het downloadbare documentje rechtsboven op deze pagina.

Groene kaart auto- of motorverzekering: hierop moet Rusland vermeld staan als land waarvoor dekking geldt. 
NB: sinds 1 juni 2023 bieden Nederlandse 'groene kaarten' geen dekking meer voor Rusland. Je zult dus op de Russische grens bij een verzekeringskantoortje een aparte verzekering moeten afsluiten (en betalen: dat kan een praktisch probleempje vormen, als je eerst euro's moet wisselen voor roebels).

Eventueel kun je ook terecht bij Alessie in Rotterdam voor tijdelijke verzekeringen. Nieuw: relatief goedkoop je auto- of motorverzekering regelen voor Rusland kan via Frank de Wit van Kola Travel in Moermansk, Rusland: zie greencard.kolatravel.com

Per auto onderweg: zorg dat je een band kunt wisselen en neem wat simpel gereedschap (sleutelset enz.) mee. In Rusland heeft het netwerk om bij auto/motorpech technische hulp te verlenen, niet de efficiëncy van de Nederlandse Wegenwacht. (NB: ben je in Nederland ANWB/Wegenwachtlid? schaal dan voor wegenwachthulp voor je reis op naar 'Europa Plus' qua dekking) Je treft in Rusland bij pech onderweg over het algemeen snel hulpvaardige mensen. Zorg voor een sleepkabel. In het Russisch heet die 'tros' (dat woord komt uit de Nederlandse scheepvaart ten tijde van Peter de Grote). Bij tankstations betaal je vooraf voor een x-aantal liters. Het kan handig zijn pen en papier bij je te hebben om te communiceren over hoeveel liter brandstof je wilt. Diesel herken je aan de pomp als 'ДТ' (afkorting voor diesel-brandstof), benzine aan het octaangetal 95 of 92.


Geld: Je kunt op dit moment niet pinnen in Rusland, als gevolg van internationale sanctiemaatregelen. Je ontkomt er niet aan contant geld mee te nemen. Euro's of dollars kunnen bij banken in Rusland worden omgewisseld voor roebels.

Let er op dat je eurobiljetten meeneemt die zo ongekreukt mogelijk zijn. Slijtagesporen mogen in Nederland het vertrouwde gevoel geven dat het geld al in veel handen is geweest, maar in Rusland worden biljetten met ernstige slijtagesporen bij geldwisselloketten soms geweigerd.

Geldautomaten ('БАНКОМАТ' in het Russisch): in het kader van de sanctiemaatregelen volgend op de Russische inval in Oekraïne is Rusland afgesloten van het SWIFT-systeem voor internationaal betalingsverkeer. Je kunt met bankpasjes van Nederlandse banken e.d. niet pinnen in Rusland. Dit geldt ook voor het gebruik van Visa- en Mastercards.

Fooien. In veel situaties ongebruikelijk, maar bijv. taxichauffeurs kun je er blij mee maken als ze voor relatief weinig geld je enorm helpen. Geef dan een aantal 10 roebelmuntjes of een briefje van 50 of 100 roebel met de woorden ‘na chaj’ (voor thee).

afbeelding

Steekpenningen. Probeer hier niet aan mee te doen. Corruptie is in Rusland vreselijk irritant.
Een enkele keer probeert bijvoorbeeld een verkeersagent het toch, door je ergens van te beschuldigen en aan te geven dat hij hiervoor een boete zal uitschrijven (het Russische woord voor boete is ‘shtraf’, dus bijna het Nederlandse straf).

Hij kan suggeren dit met of zonder ‘protokol’ (proces-verbaal) te kunnen doen. Waarbij de versie zonder protokol neerkomt op het in eigen zak steken van je betaling. Dring in zo’n situatie aan op ‘protokol’ of begin zelf over juridische bijstand (‘advokat’?). Stelt het probleem weinig voor, dan zul je er in veel gevallen met een waarschuwing af komen.

Nep-agenten enz. Een categorie crimineeltjes heeft zich op buitenlandse bezoekers gespecialiseerd en 'controleert' hen om vervolgens met een of andere overtreding te schermen. Die is 'goed' voor een boete, maar de 'agent' is van goede wil, en houdt het bij een boete-met-korting... Weet dat ID-mapjes voor allerlei overheidsdiensten voor een schijntje te koop zijn. Voor de grap, of... Zie de foto in de diashow hierboven, met mapjes voor pasjes van politie, FSB, enz. Speel het dus standaard zo officieel mogelijk en betaal niets op straat!!!

Inentingen: voor wie in Rusland uitgestrekte natuurgebieden in bijv. Siberië opzoekt, is een vaccinatie tegen het teken-encefalitisvirus een aanrader. (Teken-encefalitis - hier info op de site van het RIVM -  is iets anders dan de ziekte van Lyme: het wordt door een via een tekenbeet opgelopen virus veroorzaakt, waar de ziekte van Lyme van de Borrelia-bacterie komt die eveneens door een tekenbeet wordt overgebracht). De Russische variant is meningo-encefalitis, waarbij je hersenen/hersenvlies worden aangetast. De GGD helpt reizigers zich tegen tekenencefalitis beschermen.
Op de site van het RIVM (zie voorgaande link) kun je lezen dat de Siberische variant minder gevaarlijk is dan die in het Russische Verre Oosten. Maar evengoed kunnen de gevolgen van de virusinfectie door de tekenbeet - plus ook overdraagbaar via ongepasteuriseerde melk - dermate ernstig zijn, dat je gewoon het risico niet moet willen lopen.


Internationaal rijbewijs: rijd je in Rusland auto of motor, neem dan niet alleen je kentekenbewijs zo compleet mogelijk mee maar schaf ook een internationaal rijbewijs aan naast je gewone rijbewijs. Da’s een vertaling in een aantal talen in de vorm van een boekje waarin ook een pasfoto moet. In Nederland te verkrijgen bij ANWB-winkels. Je hebt 1 pasfoto per int. rijbewijs nodig; model 1968 zoals dat voor Rusland wordt gevraagd, kost 24,95 euro. Het blijft 3 jaar geldig náást je originele rijbewijs.

Minderjarige kinderen: neem op reis de (kopie)geboorteakte mee. Voor de visumaanvraag voeg hiervan een kopie toe aan de papieren voor het visum. En neem het document zo origineel mogelijk mee op reis. Geen geboorteakte beschikbaar? Vraag dan bij uw gemeente een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens.

Reist minderjarig kind met 1 ouder (of met een of meer andere volwassenen) mee? Vul dan het 'authorisation form for travelling abroad with a minor' in (voor- en achterzijde) in en voeg bijlagen bij, zoals op de achterzijde onderaan aangegeven: in ieder geval een kopie van het paspoort/ID van de toestemming gevende persoon/personen, en mogelijk ook een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens, zo nodig ook een recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank), en evt. andere documenten over gezag/omgang. Het formulier valt rechts op deze pagina zowel in een Engelstalige als Nederlandstalige versie te downloaden. Gebruik voor reizen naar het buitenland bij voorkeur de Engelstalige versie.

In Rusland worden dit soort documenten vaak notarieel gelegaliseerd. In Nederland kun je voor legalisatie van de handtekening langsgaan op het gemeentehuis. Je kunt daarvoor een extra blad A4 aan het toestemmingsformulier toevoegen, waarop de gemeentelijke stempels 'gezien voor legalisatie van de handtekening' kunnen worden gezet. Niet de diverse formulieren, kopietjes enz. aan elkaar en zet pas aan de balie op het gemeentehuis de handtekeningen. (En neem als ouders de originale ID-bewijzen/paspoorten mee voor identificatie vóór het ondertekenen.)
Voor meer info: www.kinderontvoering.org .