• Rusland | roebel
  • Moskou | cyrillisch onderweg
  • Rossija | dé TransSib-trein

Checklist Stappenplan

Paspoort: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn ná de vertrekdatum uit Rusland/einddatum van het visum dat je aanvraagt.

Visum: voor St. Petersburg, Kaliningrad en Vladivostok kun je toe met een e-visum (als je alléén één van die plaatsen bezoekt); voor de rest van Rusland (en als je die plaatsen waarvoor een e-visum voldoende is, via andere plaatsen/luchthavens in Rusland bereikt) moet je een ‘echt’ visum in je paspoort laten plakken voordat je op reis kunt.

Verzekeringen: om een visum te kunnen krijgen, vraag je eerst je zorgverzekering om een ‘Ruslandverklaring’: een brief waarin de verzekeraar verklaart dat je verzekerd bent voor evt. medische kosten tijdens je verblijf in Rusland. (Die brief gaat na controle bij het Russia Visa Centre/consulaat bij het oud papier. Voor onderweg neem je je zorgpasje mee). Ook een goede reisverzekering is een aanrader.


afbeelding

Groene kaart auto- of motorverzekering: let op of Rusland hierop genoemd staat als land dat tot het dekkingsgebied van de verzekering behoort. Zo niet: probeer dan bij voorkeur in je eigen land een verzekeraar te vinden die wil bijverzekeren.

Eventueel kun je ook terecht bij Alessie in Rotterdam voor tijdelijke verzekeringen. Er zijn verzekeringskantoortjes op grensovergangen met Rusland, maar die zijn soms 'zomaar' gesloten en zonder verzekering mag je niet verder...


Geld: zorg dat je bankpasje ‘aan’ staat voor gebruik buiten de EU. En neem zo mogelijk een tweede pasje mee van een alternatieve rekening (ook te gebruiken in geldautomaten buiten de EU) of bijvoorbeeld een creditcard (waarvan je een pincode hebt/kent). Je hoeft niet van tevoren roebels aan te schaffen; die pin je simpel bij een ‘bankomat’ (geldautomaat) in Rusland.

Geldautomaten ('БАНКОМАТ' in het Russisch): kijk op het scherm of je ergens iets ziet met vlaggetjes of afkortingen van talen (RU/EN) om de instructies in een taal te krijgen die je begrijpt. Let ook even op of je bij een geldautomaat staat waar je contant geld úit kunt halen, of bij eentje die door Russen wordt gebruikt om rekeningen mee te betalen. Zolang je niet met je pinpas een mobiele provider wilt betalen, sta je daar verkeerd.

Fooien. In veel situaties ongebruikelijk, maar bijv. taxichauffeurs kun je er blij mee maken als ze voor relatief weinig geld je enorm helpen. Geef dan een aantal 10 roebelmuntjes of een briefje van 50 of 100 roebel met de woorden ‘na chaj’ (voor thee).

afbeelding

Steekpenningen. Probeer hier niet aan mee te doen. Corruptie is in Rusland vreselijk irritant.
Een enkele keer probeert bijvoorbeeld een verkeersagent het toch, door je ergens van te beschuldigen en aan te geven dat hij hiervoor een boete zal uitschrijven (het Russische woord voor boete is ‘shtraf’, dus bijna het Nederlandse straf).

Hij kan suggeren dit met of zonder ‘protokol’ (proces-verbaal) te kunnen doen. Waarbij de versie zonder protokol neerkomt op het in eigen zak steken van je betaling. Dring in zo’n situatie aan op ‘protokol’ of begin zelf over juridische bijstand (‘advokat’?). Stelt het probleem weinig voor, dan zul je er in veel gevallen met een waarschuwing af komen.

Inentingen: voor wie in Rusland uitgestrekte natuurgebieden in bijv. Siberië opzoekt, is een vaccinatie tegen het teken-encefalitisvirus een aanrader. (Teken-encefalitis is iets anders dan de ziekte van Lyme: het wordt door een via een tekenbeet opgelopen virus veroorzaakt, waar de ziekte van Lyme van de Borrelia-bacterie komt die eveneens door een tekenbeet wordt overgebracht). De Russische variant is meningo-encefalitis, waarbij je hersenen/hersenvlies worden aangetast. De GGD helpt reizigers zich tegen tekenencefalitis beschermen. 


Internationaal rijbewijs: rijd je in Rusland auto of motor, neem dan niet alleen je kentekenbewijs zo compleet mogelijk mee maar schaf ook een internationaal rijbewijs aan naast je gewone rijbewijs. Da’s een vertaling in een aantal talen in de vorm van een boekje waarin ook een pasfoto moet. In Nederland te verkrijgen bij ANWB-winkels.

Minderjarige kinderen: neem op reis de (kopie)geboorteakte mee. Voor de visumaanvraag voeg hiervan een kopie toe aan de papieren voor het visum. En neem het document zo origineel mogelijk mee op reis. Geen geboorteakte beschikbaar? Vraag dan bij uw gemeente een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens.

Reist minderjarig kind met 1 ouder (of met een of meer andere volwassenen) mee? Vul dan het 'authorisation form for travelling abroad with a minor' in (voor- en achterzijde) in en voeg bijlagen bij, zoals op de achterzijde onderaan aangegeven: in ieder geval een kopie van het paspoort/ID van de toestemming gevende persoon/personen, en mogelijk ook een uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens, zo nodig ook een recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank), en evt. andere documenten over gezag/omgang. Het formulier valt rechts op deze pagina zowel in een Engelstalige als Nederlandstalige versie te downloaden. Gebruik voor reizen naar het buitenland bij voorkeur de Engelstalige versie.
Voor meer info: www.kinderontvoering.org .