• Russisch consulaat
 • Viering Overwinningsdag 9 mei
 • Klein Rusland, Amersfoort
 • Nederlands Kremlin
 • Sovjet-Ereveld
 • Nederlands Kremlin
 • Russische expeditiemobiel 4 x 4
 • Russisch consulaat
 • Sovjet-Ereveld
 • Russisch consulaat
 • Nederlands Kremlin
 • Sovjet-Ereveld
 • Nederlands Kremlin
 • UAZ Nederland UAZ Nederland, Autobedrijf Verbeek, Zutphen
 • Sovjet-Ereveld

Rusland in Nederland...

Rusland in Nederland?

Deze pagina hebben we toegevoegd in coronatijd. Geïnspireerd door zovelen die hunkeren naar reizen richting Rusland. Echt reizen kan op dit moment maar zeer beperkt, maar tegelijk valt er in eigen land ook van alles te ontdekken / beleven dat zeker een relatie heeft met Rusland. Schroom niet ons te tippen als je iets weet dat in dit kader zou kunnen worden toegevoegd!


Het Russische consulaat (off.: Consulaire Afdeling, Ambassade RF)

Beetje flauw natuurlijk, maar het Russische consulaat ís natuurlijk een stukje Rusland binnen Nederland. Je kunt er alvast wennen aan de iets andere manier om met 'klanten' om te gaan vanachter Russische loketten. Tegelijk zul je ook merken: ook in stugge officials schuilen mensen. Beleefdheid, vriendelijkheid en respect tonen helpt soms echt.


Nederlands Kremlin

Het levenswerk van de Nederlandse kunstenaar Ger Leegwater en echtgenote Mientje in het Noord-Hollandse Winkel. Hier zetelt geen president achter hoge muren, maar vertelt een enthousiaste levenskunstenaar over wat hem beweegt. Het bouwwerk waaraan het ensemble zijn naam ontleent is trouwens eigenlijk vooral geïnspireerd door de kerk vóór het Kremlin op het Rode Plein in Moskou: St. Basil's, om de naam kort/internationaal te houden. Hier meer informatie over het Nederlands Kremlin.

Sovjet-Ereveld
Op een heel andere manier indrukwekkend. Aan de Dodeweg 31 in Leusden bij Amersfoort vind je het Sovjet-Ereveld. Hier liggen 865 soldaten uit het Rode Leger begraven die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
Onder hen om te beginnen de 101 krijgsgevangenen die in september 1941 door de Duitse bezetter naar Amersfoort werden getransporteerd. Het ging hierbij om hoofdzakelijk Oezbeken.
Bekend is het propaganda-doel dat de Duitse bezetter aanvankelijk met de Oezbeken voor ogen had: ze werden als 'Untermenschen' gepresenteerd. Echter riepen ze in Amersfoort vooral medelijden op. 24 van hen bezweken aan de slechte verzorging/leefomstandigheden in Kamp Amersfoort; de overige 77 werden op 9 april 1942 door de Duitsers doodgeschoten.
691 Sovjet-militairen zijn eerder in Margraten (Limburg) begraven geweest; een groot deel van hen bezweek in ziekenhuizen op Duits grondgebied. De Amerikanen die hen daar naartoe hadden overgebracht, oordeelden dat de Sovjet-soldaten als geallieerden niet in vijandelijk gebied begraven zouden moeten worden. Het ereveld werd op 1948 geopend. Tot op de dag van vandaag wordt geprobeerd de identiteit van hier begraven Sovjet-soldaten te achterhalen, om de oorlogsslachtoffers een gezicht te geven. Hier meer informatie over het Sovjet-Ereveld. (Hier in het Russisch).

Hier een video van het maken van 1330 boeketten en plaatsen van de bloemen bij de 865 oorlogsgraven van Sovjet-militairen en alle overige geallieerde gevallenen op de aanpalende oorlogsbegraafplaats aan de vooravond van Nationale Herdenking, 4 mei 2021.


Klein Rusland (en andere Russische winkels)
Tja, en als je dan toch in de buurt bent... Klein Rusland is in Amersfoort de naam van een Russische supermarkt. Je vindt de winkel met van allerlei Russische producten aan de Arnhemsestraat 11.
Ook in andere plaatsen vind je Russische winkels. Zoals Vjatka in Groningen, Bogatir in Rotterdam, Vkus in Amsterdam en Slavyanka in Almere. Kun je ter voorbereiding op het 'echte' werk de Russische keuken alvast in huis/op tafel halen. Of blijven nagenieten van wat je in Rusland bevallen is, natuurlijk...

Russen/Russinnen en 'aanverwant' in Nederland
Er bestaat zoiets als een Coördinerende Raad van Russische Landgenoten. Waarbij dat Russisch overigens ruim wordt gezien, in het licht van de vroegere Sovjet-Unie. Dus expats aller Sovjet-staten, verenigt u... Online puur in het Russisch, maar evengoed een rijke bron van informatie. Kijk maar eens op kcopc.nl!

Magazine Matrjosjka/Matrëshka (Матрёшка)
Russischtalig magazine. Spelt de eigen naam in zonderlinge combi van Latijns schrift mét de ë (jo-klank) erin: MATRËSHKA. Zie online op: matreshkamagazine.nl

Russische auto's
Natuurlijk, je kunt nog steeds Lada rijden! Alleen is het merk door hoge bpm nieuw in Nederland niet meer te betalen. Voor dealers van het merk: ladanederland.nl .
Hier een korte docu in het Russisch over het veranderend imago van Lada in de commercials van het merk.


Maar vlak vooral ook de UAZ - afkorting van Uralskij Avtomobilnij Zavod - niet uit als trendy merk. Autobedrijf Verbeek in Zutphen herbergt UAZ Nederland, waar onder andere de legendarische 'Buchanka' ('broodje') wordt verkocht als 4 x 4-avonturiersmobiel. In Nederland om milieuredenen overigens slechts in benzineuitvoering. Ook UAZ Benelux bestaat, in België.