• Nederlands Kremlin
  • Nederlands Kremlin
  • Sovjet-Ereveld
  • Sovjet-Ereveld

Rusland in Nederland...


Rusland in Nederland?

Deze pagina hebben we toegevoegd in coronatijd. Geïnspireerd door zovelen die hunkerden naar reizen richting Rusland terwijl het niet of slechts met zeer veel moeite kon. Tegelijk valt er in eigen land ook van alles te ontdekken / beleven dat zeker een relatie heeft met Rusland. Schroom niet ons te tippen als je iets weet dat in dit kader zou kunnen worden toegevoegd!


Het Russische consulaat (off.: Consulaire Afdeling, Ambassade RF)

Beetje flauw natuurlijk, maar het Russische consulaat ís natuurlijk een stukje Rusland binnen Nederland. Je kunt er alvast wennen aan de iets andere manier om met 'klanten' om te gaan vanachter Russische loketten. Tegelijk zul je ook merken: ook in stugge officials schuilen mensen. Beleefdheid, vriendelijkheid en respect tonen helpt soms echt.


Nederlands Kremlin

Het levenswerk van de Nederlandse kunstenaar Ger Leegwater en echtgenote Mientje in het Noord-Hollandse Winkel. Hier zetelt geen president achter hoge muren, maar vertelt een enthousiaste levenskunstenaar over wat hem beweegt. Het bouwwerk waaraan het ensemble zijn naam ontleent is trouwens eigenlijk vooral geïnspireerd door de kerk vóór het Kremlin op het Rode Plein in Moskou: St. Basil's, om de naam kort/internationaal te houden. Hier meer informatie over het Nederlands Kremlin.

Sovjet-Ereveld
Op een heel andere manier indrukwekkend. Aan de Dodeweg 31 in Leusden bij Amersfoort vind je het Sovjet-Ereveld. Hier liggen 865 soldaten uit het Rode Leger begraven die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
Onder hen om te beginnen de 101 krijgsgevangenen die in september 1941 door de Duitse bezetter naar Amersfoort werden getransporteerd. Het ging hierbij om hoofdzakelijk Oezbeken.
Bekend is het propaganda-doel dat de Duitse bezetter aanvankelijk met de Oezbeken voor ogen had: ze werden als 'Untermenschen' gepresenteerd. Echter riepen ze in Amersfoort vooral medelijden op. 24 van hen bezweken aan de slechte verzorging/leefomstandigheden in Kamp Amersfoort; de overige 77 werden op 9 april 1942 door de Duitsers doodgeschoten.
691 Sovjet-militairen zijn eerder in Margraten (Limburg) begraven geweest; een groot deel van hen bezweek in ziekenhuizen op Duits grondgebied. De Amerikanen die hen daar naartoe hadden overgebracht, oordeelden dat de Sovjet-soldaten als geallieerden niet in vijandelijk gebied begraven zouden moeten worden. Het ereveld werd op 1948 geopend. Tot op de dag van vandaag wordt geprobeerd de identiteit van hier begraven Sovjet-soldaten te achterhalen, om de oorlogsslachtoffers een gezicht te geven. Hier meer informatie over het Sovjet-Ereveld. (Hier in het Russisch).

Hier een video van het plaatsen van de bloemen bij de 865 oorlogsgraven van Sovjet-militairen en alle overige geallieerde gevallenen op de aanpalende oorlogsbegraafplaats aan de vooravond van Nationale Herdenking, 4 mei 2023.

Russisch monument in Bergen (NH)
Relatief onbekend: in 1799 vond de Slag bij Bergen plaats, waar Russische kozakken en Britse militairen het opnamen tegen een Frans/Bataafse legermacht. Zo'n 1785 Russische militairen sneuvelden en zijn hier begraven. De strijd vond in twee aantal etappes plaats: 19 september 1799 en op 2 oktober 1799 (Slag bij Alkmaar genoemd, maar grotendeels ook bij Bergen uitgevochten) nog eens. Sinds 1901 is er een monument in de vorm van een Russisch kruis met tekst. Het monument en het terrein waar zo'n 500 van de gesneuvelden liggen begraven is formeel eigendom van Rusland, althans het is aan het Rusland van vóór de revolutie geschonken. Hier meer info.

Basjkiers monument aan de IJssel in Veessen
Veessen, een dorp tegenover Wijhe aan de IJssel, staat al ruim twee eeuwen bekend als 'kozakkendorp'. Dat komt door gebeurtenissen in 1812, toen een Basjkiers regiment de Franse troepen achtervolgde na Napoleons militaire debacle in Rusland. Bij Veessen staken de Basjkierse kozakken de IJssel over en speelden uiteindelijk een belangrijke rol bij de Franse overgave van Amsterdam. In Veessen herinnert een monument van een Basjkierse ruiter aan deze periode.
Hier lees je er meer over. In Rusland vind je Bashkortostan met hoofdstad Oefa/Ufa oostelijk van Kazan (Tatarstan). Het ligt nog net binnen Europa maar nabij de grens met Azië. (Als je vanuit Oefa naar het zuiden rijdt, beland je in Kazachstan, verderop naar het oosten ben je in Tsjeljabinsk of Jekaterinburg ook al in Azië).
Hier een video van een bezoek van een Basjkierse delegatie, eind 2021.
Beeld generaal Van Benckendorff, Wijhe
Tegenover Veessen aan de IJssel is in Wijhe een beeld opgericht dat herinnert aan de Russische generaal Aleksander von Benckendorff, die in 1812 de leiding had over het Basjkierse regiment. Zelf was Von Benckendorff van Duits-Baltische komaf, maar in dienst van de Russische tsaar. Het beeld is geplaatst binnen een frame in de vorm van een Basjkierse kozakkentent. 
Gezien de huidige geopolitieke situatie 'voelt' het beeld lokaal ongemakkelijk, berichtte Trouw.

Russian Village Boys op Zwarte Cross 2024!
De band Russian Village Boys is één van de 'nieuwe namen' op een zeer internationaal geprogrammeerd programma van de Zwarte Cross in juli 2024 in de Achterhoek! Hier meer info over de band op de Zwarte Cross, hier meer over het begrip 'gopnik', zoals de heren zich presenteren.

Klein Rusland (en andere Russische winkels)
Tja, en als je dan toch in de buurt bent... Klein Rusland is in Amersfoort de naam van een Russische supermarkt. Je vindt de winkel met van allerlei Russische producten aan de Arnhemsestraat 11.
Ook in andere plaatsen vind je Russische winkels. Zoals Vjatka in Groningen, Bogatir in Rotterdam en Slavyanka in Almere. Kun je ter voorbereiding op het 'echte' werk de Russische keuken alvast in huis/op tafel halen. Of blijven nagenieten van wat je in Rusland bevallen is, natuurlijk...

Russen/Russinnen en 'aanverwant' in Nederland
Er bestaat zoiets als een Coördinerende Raad van Russische Landgenoten. Waarbij dat Russisch overigens ruim wordt gezien, in het licht van de vroegere Sovjet-Unie. Dus expats aller Sovjet-staten, verenigt u... Online puur in het Russisch, maar evengoed een rijke bron van informatie. Kijk maar eens op kcopc.nl!

Russische tv kijken
Je kunt online Channel One/Pervij Kanal ontvangen en dat vervolgens casten naar je tv bijvoorbeeld... Op dit moment (wintertijd) is het tijdverschil 2 uur (zomertijd: 1 uur verschil). Dagelijks om 20.00 u kun je bijv. het 21.00 u-journaal 'Vremja'(Tijd) kijken.

Magazine Matrjosjka/Matrëshka (Матрёшка)
Russischtalig magazine. Spelt de eigen naam in zonderlinge combi van Latijns schrift mét de ë (jo-klank) erin: MATRËSHKA. Zie online op: matreshkamagazine.nl

Russische auto's
Natuurlijk, je kunt nog steeds Lada rijden! Alleen is het merk door hoge bpm-belasting nieuw in Nederland niet meer te betalen. 
Hier een korte docu in het Russisch over het veranderend imago van Lada in de commercials van het merk.Maar vlak vooral ook de UAZ - afkorting van Uralskij Avtomobilnij Zavod - niet uit als trendy merk. Autobedrijf Verbeek in Zutphen is gestopt als UAZ Nederland en verwijst 'Buchanka'-liefhebbers door naar UAZ Specials van collega Erik Tissingh in Zutphen, waar onder andere de legendarische 'Buchanka' ('broodje') wordt verkocht als 4 x 4-avonturiersmobiel. In Nederland om milieuredenen overigens slechts in benzineuitvoering. Ook UAZ Benelux bestaat, in België.
In Wijchen houdt Bas Tromp zich bezig met de handel in UAZ-'Buchanka's' én hij weet de klassieke busjes om te bouwen in handzame campers.

Als Rus(sin) in Nederland 'lessen' voor je rijbewijs
Bij rijschool De Rijk in Den Haag kan Karina van Aken helpen bij het behalen van onder meer je theorie, als voor jou Russisch toegankelijker is dan Nederlands als taal. Hier meer info.