• Per bus van Tallinn naar St Petersburg

Per trein (of bus!) naar Moskou, St Petersburg of Kaliningrad

NB: op dit moment valt niet per trein naar Rusland te reizen. Deze situatie werd in eerste instantie veroorzaakt door de corona-pandemie en is inmiddels ingehaald door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland die daarop volgden.


afbeelding

Momenteel geen doorgaande treinen naar Rusland, wel bussen

Per trein is Rusland niet bereikbaar; de treinverbinding via Duitsland, Polen, Belarus lag er sinds voorjaar 2020 al uit ivm corona; de Allegro-hogesnelheidstrein Helsinki-St Petersburg zoals die vanaf december 2021 reed, vervoerde uitsluitend passagiers met een Fins of Russisch paspoort. Deze treinverbinding is per maandag 28-03-2022 geschrapt.

Wél weer op koers: treinen tussen Mongolië en Rusland. Sinds 29-04-2022 rijden hier weer passagierstreinen.

De site van de Russische Spoorwegen (RZD) is momenteel vanuit de EU niet toegankelijk. Kijk voor Russische treininfo bijvoorbeeld op poezd.ru (maar besef dat je ivm de sancties op het Russische betalingsverkeer vanuit de EU geen treinkaartjes kunt afrekenen; we kunnen inmiddels via een tussenpartij wél aan treinkaartjes komen!

Naar & van Rusland per bus vanuit buurland

Rusland is vanuit oa Estland bereikbaar per bus. Eerder was 'bussen' vanuit Finland populair; nu de Fins-Russische grens dicht zit, zijn ook de eerdere dienstregelingen van busmaatschappijen geschrapt.

Vanaf Tallinn naar St Petersburg per bus kan oa met Baltic Shuttle en hun Russische partner SKS (CKC in cyrillisch schrift). Ook LuxExpress kent lijndiensten tussen bijv. Tallinn en St Petersburg/Moskou. Sinds 1 februari moeten buspassagiers te voet mét al hun bagage van de Estlandse kant van de grens tussen Narva en Ivangorod naar de Russische paspoortcontrole: een stuk van ruim 1 kilometer.

Via Kaliningrad naar 'groot Rusland'

Vanuit Warschau rijden bussen naar oa Kaliningrad.
De Poolse busmaatschappij PKS verzorgt vervoer tussen oa Gdansk en Kaliningrad vv. De lijndienst die opnieuw tussen Bremerhafen/Hamburg/Hannover/Braunschweig ea en Kaliningrad zou gaan rijden, lijkt on hold te zijn gezet
We hebben de optie om via Kaliningrad naar bijvoorbeeld Moskou te reizen, op een aparte pagina uitgezocht/toegelicht.
Rusland úitreizen per bus naar de EU kan altijd (als je zelf EU-burger bent en legaal Rusland bent binnengereisd met een visum).
Let op: het is momenteel gecompliceerder als je Rus(sin) bent. Met name de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen maar ook Finland en Polen proberen Russische burgers te weren. Heb je een verblijfsvergunning voor een EU-land of zelfs een tweede nationaliteit van een EU-land, dan kun je wel verder.

Vanuit Georgië naar Rusland: hier op de site  bus.biletyplus.ru (ook in euro te betalen) de dienstregeling om per bus vanuit Tbilisi naar Moskou te reizen; hier idem op de site bus.tutu.ru. (Je kunt via de links ook op de omgekeerde route zoeken en/of bijv. Moskou vervangen door een andere stad in Rusland. (Hier op busfor.ru specifiek de verbinding Tbilisi-Rostov na Donu .