• Streektoerisme in Altai
  • Russische orthodoxie
  • Gostiny Dvor, St Petersburg

Wat te doen in Rusland?

Actueel: wat is de moeite waard om te doen/zien in Rusland?

Tips voor Ruslandgangers. We proberen dit overzicht actueel te houden. Suggesties voor deze pagina? Mail ons op info@rusreis.nl! Mede namens andere Rusland-reizigers: dank! Dronevideo Amazing Russia, vlieg in een kwartier kriskras over mooie plekken.


Rode Plein en Kremlin, Moskou

Je ontkomt er niet aan bij een eerste bezoek aan Moskou: het Rode Plein en het aangrenzende Kremlin. Met aan de zijkant van het plein tegen de muren van het Kremlin (vesting) aan het rood-zwarte natuurstenen mausoleum van Vladimir Lenin waarin het gebalsemde lichaam van de leider van de Russische revolutie sinds 1924 rust (eerst in een houten mausoleum, sinds 1930 in het mausoleum van architect Aleksej Sjtsjoesjev zoals het er nu staat).
Binnen de muren van het Kremlin is veel te zien. Je doet er goed aan je bezoek voor te bereiden, zodat je weet wat wel en wat niet te zien is, en in welke volgorde je toegankelijke plekken bezoekt. Hier de site van de Kremlin-musea;hier die van president Vladimir Poetin die elders in het Kremlin in een niet voor gewone bezoekers toegankelijk gedeelte actief is.


Bolshoi Theater, Moskou

Het Bolshoi Theater is natuurlijk ook een aanrader, als je het geluk hebt dat er tijdens je verblijf in Moskou een aansprekende voorstelling plaatsheeft. Hier een Engelstalige video uit een reeks van Russia Beyond, over wat in en om Moskou de moeite van het proberen waard is.

Kerken

Natuurlijk vormen kerken/kathedralen en aanverwante religieuze monumenten op elke reis punten. Dé religie die in Rusland het meest beleden wordt, is het orthodoxe christendom. Orthodoxie is per definitie geënt op de traditionele elementen van het vroege christendom. Daar past een behoudende houding bij ten aanzien van kleding en mediagebruik. Wil je kerken en kloosters bezoeken, zorg dan voor kleding waarbij benen en liefst ook armen bedekt zijn. Voor vrouwen geldt dat passende hoofdbedekking moet. Neem daar bij voorkeur een ruime sjaal voor mee om als hoofddoek dienst te doen. Fotograferen en filmen is normaalgesproken in kerken meestal 'not done'.


Tankmuseum in Kubinka, Moskou-regio

In Kubinka worden Russische militaire tanks gebouwd. Er is een (historisch) tankmuseum en je kunt er ook even verderop moderner materieel zien. Het geheel wordt steeds meer één groot geheel, maar tussen de verschillende locaties zit 12 kilometer, daarom is bezoek per auto eigenlijk het makkelijkst.

 

Etnomir, etnografisch park in Petrovo (Kaluga-regio)

Je kunt vanuit Moskou met een slimme combi van openbaar vervoer of gemakkelijker per huurauto naar Petrovo in de regio Kaluga rijden, om daar in Etnomir op 140 hectare veel over het traditionele Russische leven te ervaren. Etnomir telt veel authentieks maar heeft ook een amusementspark-gehalte. Er is aangrenzend een dinopark. Hier een link naar de beschrijving over hoe je er vanuit Moskou komt.

 

Ballet (en veel meer!) in St Petersburg

St. Petersburg, of het eerdere Leningrad, daarvoor Petrograd en dik 300 jaar geleden gesticht door Peter de Grote als Sankt-Peterburg, geldt als Ruslands culturele hoofdstad. Hier een Engelstalige video in een serie van Russia Beyond, over wat je er allemaal kunt doen en beleven. Tip: ben je in St. Petersburg, trek dan minstens één avond uit voor theaterbezoek! Waarbij volgens velen eigenlijk een klassiek ballet niet mag ontbreken, maar dat mag uiteraard iedereen zelf weten...

 

Moskouse metro

Natuurlijk: wie in Moskou is, móet de metro van de Russische hoofdstad beleven. De ‘Moskovskij metropoliten’ met zijn bijna 400 kilometer voornamelijk ondergronds spoor en 232 stations (2019) is een fenomeen. Tientallen oudere stations hebben de uitstraling van ondergrondse paleizen. Je reist voordelig met een Trojka-card waarop je tegoed laadt. Die ‘OV-kaart’ kun je vervolgens ook in de Moskouse bussen en trams gebruiken.

 

Novaja Gollandia/Nieuw Holland in St Petersburg

Tsaar Peter de Grote nodigde begin 18e eeuw Nederlandse scheepsbouwers uit om aan de oever van de Neva hun ambacht uit te voeren. Daar ontstond een heuse ‘kolonie’ annex scheepswerf, die tegenwoordig in de latere gemetselde toestand een trendy complex vormt. Novaja Gollandia betekent Nieuw Holland. Lees hier meer over de geschiedenis van dit bijzondere stukje St Petersburg. Gratis toegang, geopend 09.30-22.00/23.00 uur.

 

Voronezj: wieg van de Russische vloot

Vóórdat aan de Neva schepen werden gebouwd, experimenteerde tsaar Peter aan de Don. Om precies te zijn: het stukje van de rivier dat lokaal de Voronezj heet. Net als de stad, die in het collectieve geheugen van de Russen 'wieg van de Russische vloot' als bijnaam heeft. Bij het admiraliteitsplein ligt een replica aangemeerd waarop je een idee krijgt van de scheepsbouwactiviteiten.

 

Er zijn ook verschillende boeiende musea in Voronezh, waarvan het Kramskoy Museum een aanrader is. Nogal traditioneel ingericht, maar je vindt er onverwachte schatten!.

Geschiedenis 'Moeder Rusland'

Wie zich vooraf verdiept in de geschiedenis en cultuur van Rusland, ziet zoveel meer en beleeft zijn reis intenser. Schrijfster/fotograaf/historica Hester den Boer heeft met name de Stalinistische periode en hoe die tegenwoordig wordt beleefd, gedocumenteerd. Zie hier haar site Moeder Rusland (moederrusland.nl); hier haar documentatieproject Suppressed by the Saviour in Nederlands/Engels/Russisch.


Kostjonki: 'botjes'

Ga lekker avontuurlijk per bus naar Kostjonki (of huur een auto enz.), op een uurtje zuidelijk van Voronezj aan de Don. Kostjonki dankt zijn naam aan wat er is gevonden: kostjonki, botjes. Wat de grotten (en rotstekeningen in die grotten) van Lascaux in Frankrijk voor West-Europa zijn, dat is Kostjonki voor Rusland: de plek waar mammoeten én mammoetjagers hun sporen achterlieten. Over één van de opgravingen is een museum gebouwd, dat zeer de moeite waard is.

Altai

Altai. de regio in Zuid-Siberië die uitloopt in het 'vierlandenpunt' Kazachstan, China en Mongolië. Eindeloze vlakten en het gelijknamige berggebied, dat geldt als voorgebergte van de Himalaya. Je bereikt het door vanuit Novosibirsk richting Gorno-Altaysk te reizen. Hier een YouTube-impressie van de regio.

 

Drink thee (aan de samovar)

Wordt in 'Engelse' culturen hoog opgegeven over de cultuur rond thee, zonder dat het high tea heet, kunnen de Russen er ook wat van. Tafels moeten gevuld als thee wordt gedronken, waarbij veel Russen bij de thee nogal wat (zoets) naar binnen werken. En uiteraard is het ook hét moment waarop tijd is voor verhalen. Verwar het niet met het moment dat er wodka aan te pas komt, hoewel heel soms het een in het ander kan overgaan. Rond de theecultuur is de manier waarop in Rusland thee wordt gemaakt, interessant. Vraag naar een 'samovar', en je komt bij een apparaat te zitten dat letterlijk 'zelfkoker' heet (sam=zelf, varít=koken). Hierin wordt water gekookt cq lang op 100 graden gehouden.

 

Oude modellen zijn houtskoolgestookt, nieuwe soms op elektrisch. In 1989 gaf de USSR-post een serie postzegels uit met een paar historische samovar-modellen. In een theepot wordt geconcentreerde thee gemaakt, die lang kan trekken en waaruit je wat sterke thee inschenkt die je aanlengt met water uit de samovar.


Tula

Wil je naar de bakermat van de samovar, sla dan de stad Tula niet over! Tula is zowel bekend van de samovar als van de Tulskij Prjanik, een heerlijke én lang houdbare koek - voor bij de thee uiteraard... Hier een mogelijk inspirerende video uit een reeks Engelstalige repo's van Russia Beyond over wat je in Tula allemaal kunt doen.