• Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
  • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
  • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib

FAQ Rusland div

Zakelijk aan de slag in Rusland?

Voor jezelf of een Nederlands bedrijf zaken doen in Rusland is niet moeilijk: een zakelijk visum is er een goede basis voor, en als je liever op een toeristisch visum Rusland bezoekt, kun je ons vragen naar ‘aim tourism’ of ‘target tourism’, waardoor je formeel aangeeft niet helemaal alleen maar als toerist Rusland te bezoeken. Op ons online-formulier voor visum support kies je eerst gewoon toerisme, en onderaan bij opmerkingen geef je bijvoorbeeld aan ‘NB: target tourism graag!’. Veel verschil is er verder niet; hooguit kun je als je je visum aanvraagt in Antwerpen verzoeken om spoedafhandeling.

Voor een Russische onderneming in Rusland aan de slag ligt lastiger, evenals werk voor een in Rusland actief buitenlands bedrijf. Dan kun je beter direct gaan voor een werkvisum. Laat dan het bedrijf dat je inhuurt voor een uitnodiging zorgen.


Btw in Rusland

Ook Rusland kent BTW (Налог на Добавленную Стоимость of НДС in het Russisch). Moet je dat aan de Russische belastingdienst afdragen vanwege zaken in Rusland, lees dan hier Ivo van Rhijns artikel over Russische btw op de site van Van Rhijn Legal.


Mobiele telefoon en internet in Rusland

'Gewoon' je smartphone met Nederlands/Belgisch abonnement meenemen op reis naar Rusland, komt je - financieel - snel duur te staan. Het is een aanrader om al de eerste dag dat je in Rusland bent, even in een telecomwinkeltje binnen te lopen voor een tijdelijk abonnement mobiele telefonie/mobiele data. Je vraagt om een simcard (ook in het Russisch heet dat zo) die je bij voorkeur in je mobieltje laat installeren. Als je keus hebt: overweeg een dual sim-telefoon, waarbij je minstens het dataverkeer op je Nederlandse simcard stopzet en daarvoor je Russische sim gebruikt. Grote/goede/goedkope providers zijn BeelineTele2MTS en MegaFon. (Maar het is slim om de deal plaatselijk bij een aanbieder te sluiten).


Drone mee op reis?

Gebruik van drones om bijv. foto’s te maken is in Rusland net als in veel andere landen niet ‘zomaar’ toegestaan, al zijn er ook heel wat Russen die zich in eigen land niet veel aantrekken van regeltjes. Besef dat je als buitenlander te maken kunt krijgen met verdenking van spionage als je een drone oplaat op plekken van waaraf ‘strategische’ foto’s te maken zijn.


Hier een link naar een site met informatie over vliegen met drones in Rusland; en verder een link naar de Russische overheidsinstelling op dit gebied, het Federaal Agentschap van Luchttransport.