Nieuws uit Belarus

Vliegverkeer Belarus geschrapt

Belarus met de voor vliegpassagiers visumvrij te bereiken hoofdstad Minsk was de afgelopen tijd een handig trefpunt in coronatijd.
Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de RyanAir-jet op 23 mei 2021, om  oppositielid/journalist Roman Protasevitsj wederrechtelijk aan te houden, komt hieraan een einde.

De EU heeft vluchten geschrapt door oa Belavia vanuit Belarus naar Europese bestemmingen en omgekeerd vliegen Europese maatschappijen niet meer over Belarus.

Nieuws: tijdelijk geen visa 

De ambassade van Belarus heeft gemeld dat met ingang van 13 september 2022 tot november geen visumaanvragen meer in behandeling zullen worden genomen of verwerkt.

Voor wie nieuws uit Belarus wil volgen:

Hier de website Open Belarus NB: (momenteel offline) van de gelijknamige stichting.

Charter '97 is een brede oppositie-organisatie die zich beijvert voor democratisering en verbetering van de mensenrechtensituatie in Belarus. Hier de Engelstalige info op charter97.org/en/news/ .

Ook Deutsche Welle volgt Belarus vrij intensief.

Hier het overheids-tv kanaal van Belarus: tvr.by/eng/news/.

Belarus en Rusland erkennen elkaars visa

De afgelopen jaren hadden burgers van derde landen problemen met het bezoeken van achtereenvolgens Belarus en Rusland of andersom, vanwege het ontbreken van grensformaliteiten op de onderlinge grens. Je kon zodoende niet in het ene land worden 'uitgestempeld' en in het volgende 'ingestempeld'. Belarus en Rusland hebben medio 2020 afgesproken elkaars visa te erkennen: inmiddels is die overeenkomst geratificeerd, en waarschijnlijk vanaf maart 2023 ben je met een visum van Belarus ook welkom in Rusland en met een Russisch visum in Belarus!


Chinees-Wit-Russisch project

Zo'n 25 km buiten Minsk wordt een industrieterrein ontwikkeld voor bedrijven met Wit-Russische cq Chinese roots: Grote Steen/Great Stone. https://www.industrialpark.by/en/home.html