Zakendoen met Rusland

Zakendoen met Rusland onder druk

Zakelijke connecties tussen Nederlanders en Russen bestaan al eeuwen; denk maar aan de tijd van Peter de Grote maar ook de 21e eeuw. In 2013 werd nog feestelijk stilgestaan bij de Nederlands-Russische betrekkingen in een vriendschapsjaar. De site NLRF2013.nl bestaat niet meer, op Facebook vind je er nog wat over terug.
'Corona' was al een moeilijke periode voor internationale contacten inclusief zakelijke; sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 zijn over en weer sancties afgekondigd die zakendoen ernstig bemoeilijken.
De Nederlandse Kamer van Koophandel heeft een speciale webpagina over wat de sancties concreet betekenen voor zakendoen met Rusland. Hierop zijn onder meer gesanctioneerde goederen vermeld, die niet meer naar Rusland mogen worden uitgevoerd. Je vindt deze goederen die niet meer vanuit de EU mee mogen naar Rusland ook op een lijstje van de douane/belastingdienst van Estland. Omgekeerd weert de EU ook goederen úit Rusland. Op de site van de douane/belastingdienst van Estland vind je een lijstje in het Engels.



Bedrijven trekken zich terug uit Rusland; met enige vertraging doet nu bijvoorbeeld ook Heineken dit.
Tegelijk lijdt handel ook onder de beperkingen waartoe het afkoppelen van Russische banken van het bancaire systeem SWIFT heeft geleid, nu betalingen over en weer niet of slechts via omwegen kunnen plaatsvinden.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft.
Meer actueel nieuws elders op onze site.
De Russische Chamber of Commerce heeft een nieuw webadres: tpprf.ru, hier een link naar het Engelstalige gedeelte.


Russisch/Nederlands vertalen

Voor gemakkelijker online-communicatie én om op internet gericht naar Russisch te zoeken biedt oa Google Translate mogelijkheden. Meer info over taal en vertalen op onze pagina Russisch leren & vertalen.


Cyrillisch toetsenbord

Een Cyrillisch toetsenbord met per toets een letter van het Latijnse en een letter van het Cyrillische alfabet is makkelijk voor als je zelf Russische letters/woorden wilt kunnen tikken.
Zo'n toetsenbord is oa via Bol.com te koop, maar er zijn ook meer gespecialiseerde internetwinkels als Ruline.de met wat meer keus. Kijk bij Ruline.de wel uit dat je geen Russisch-Duitse toetsenbord-layout koopt (QWERTZ ipv QWERTY, dus de Y en de Z van plaats geruild).
Je kunt voor als je bijvoorbeeld altijd een laptop gebruikt en daar geen gesleep met een los toetsenbord bij wilt, ook kiezen voor doorzichtige Russische toetsenbordstickers waarbij je de Cyrillische alternatieve letter met een kleurtje op de toetsen plakt (je eigen toetsenbordindeling maakt dan niet uit).
Ongeacht of je een 'dubbel' toetsenbord gebruikt of Cyrillisch met stickertjes aan de toetsen hebt toegevoegd moet je bij de instellingen op je pc of laptop nog even een extra invoertaal instellen. Ga naar instellingen, kies 'tijd en taal', daarna toetsenbord. Je kiest een toetsencombinatie (bijv. shift-alt) om te wisselen van alfabet.


Russische simkaart

Tip: Russische simkaart voor je smartphone. Handig voor op reis om net voordat je de Russische grens passeert te voorkomen dat je door 'roaming' via je Nederlandse/Belgische provider hoge kosten krijgt. Je wisselt van simkaartje. Oa via Ruline.de online bestelbaar.
Tevens handig om bijvoorbeeld Google Play of welke app store je ook gebruikt voor de gek te kunnen houden als je een Russische app (van bijv. een Russische bank-app) anders vanuit Nederland niet kunt updaten.