Over ons

Lena Borisova en Peter Zandee


RusReis.nl bestaat officieel sinds 2007 (Russisch Verkeersbureau als handelsnaam dateert van 2020), maar onze reiservaring is véél ouder. Wij, dat zijn Lena Borisova en Peter Zandee. Met onze kinderen Matvej en Amelie die zogezegd ook reizen in het bloed hebben zitten. 
Lena heeft het grootste deel van haar jeugd doorgebracht in Voronezj in Centraal-Rusland: dé stad waar tsaar Peter de Grote zijn in de Nederlanden opgedane scheepsbouw-inzichten in praktijk omzette. 

‘Wieg van de Russische vloot’ wordt Voronezj dan ook genoemd. Vanaf de rivier de Voronezj en de Don voeren de eerste Russische schepen naar Nederlands model richting zee van Azov/Zwarte Zee, en rekenden af met Turkse schepen.

De geschiedenis is bekend: daarna deed tsaar Peter hetzelfde in de Finse Golf/Oostzee tegen de Zweden. En stichtte St Petersburg. 


afbeelding

Lena is van huis uit ecoloog, en dat herken je nog als het aankomt op de duurzame kant van RusReis.nl. Want als je reist, doe het dan liefst zo duurzaam mogelijk. Probeer vliegen te beperken, reis liever per trein of bus. Wandelen en fietsen? Tja, Rusland is groot, maar zeker valt er wandelend en fietsend ook enorm veel moois te ontdekken! En ja, na een periode waarin de corona-pandemie veel wat we eerder 'gewoon' vonden, onderbrak, kan ook zelfstandig reizen per auto en motor als relatief duurzaam worden beschouwd... 

Peter kwam na de val van het IJzeren Gordijn via humanitaire hulp in de Sovjet-Unie terecht (haalde daarvoor zelfs ooit zijn vrachtwagen-rijbewijs), leerde al reizend na de opheffing van de Sovjet-Unie Rusland en de Baltische Staten kennen. Als journalist ontmoette hij in Siberië wetenschappers die in de jaren ‘80 van de vorige eeuw al in kaart brachten hoe de aarde opwarmt. En als motorrijder 'versleet' hij zowat een BMW R100 GS op trips naar en door Rusland.

Regelmatig nemen wij Rusland-gangers op sleeptouw. Maar we helpen ook reisavonturen van anderen faciliteren. Van visa voor filmers en programmamakers tot zakentrips én wereldreizigers. En reizigers aan treinkaartjes helpen voor verre trajecten. Zo vrij mogelijk reizen mogelijk maken is daarbij ons doel. Reizigers stimuleren tot contacten onderweg onze stijl.

Sinds corona hebben we het zakelijk over een iets andere boeg gegooid: geen georganiseerde reizen (meer), maar juist wel advies en hulp op visumgebied én veel andere logistieke support richting Rusland. Waaronder losse treinkaartjes, pechhulp enz..
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is Rusland geen populair vakantieland meer. We zijn persoonlijk actief in het onderwijs en helpen oa Oekraïense vluchtelingen.
afbeelding

Presentatie op locatie? Wij van Russisch Verkeersbureau RusReis.nl komen graag voor enthousiast publiek laten zien en vertellen waar reizen op aan komt als je richting Rusland wilt. De tips en tricks zijn gratis, voor ons 'optreden' zelf vragen we een onkostenvergoeding. Russisch Verkeersbureau RusReis.nl is niet gelieerd aan de Russische overheid en krijgt van die kant dan ook geen vergoeding voor de dienstverlening/promotie van toerisme in Rusland. We passen natuurlijk een en ander graag aan aan het specifieke publiek, dus licht ons even goed voor als je contact zoekt... 
Denk aan workshops Russisch op reis of iets afgeleids, of praktische info in de vorm van een lezing over een bepaald gebied of type reis. Van treinetiquette tot gedoe om over de grens te komen... 


En nu... om verder in de - Russische - stemming te komen: een kort filmpje om te laten zien hoezeer Rusland in coronatijd moderniseert... (op Mars).


A typical Russian cyberpunk farm from r/Unexpected