• roadtrip Siberië
  • fietsen in Siberië (het kán!)

Rusland per auto of motor

Niet zomaar via Belarus naar Rusland

Per auto/motor of op de fiets naar Rusland? ’t Kan… Alleen niet (zomaar) via Belarus, sinds de douane-unie met Rusland uitchecken uit Belarus en inchecken met je Russische visum onmogelijk maakt (er is niemand op de grens om stempels te zetten…).

Omrijden via een 'hoekje' Litouwen/Letland/Estland of Oekraine tussen Belarus en Rusland (of vv) in kan (in Oekraine dan wel weer de crisisgebieden rond Donetsk en Lugansk mijden).

afbeelding


Krim

Schiereiland de Krim is slechts vanaf de Russische kant toegankelijk en kan ook niet aan de Oekraiense kant worden uitgereden.


Tijdelijke invoervergunning

Voor auto en motor geldt, dat je op de Russische grens een tijdelijke invoervergunning voor je voertuig krijgt. Dat is in de praktijk vooral een Russische vertaling van je kentekencard, voor politieagenten die je onderweg willen controleren. Dit documentje wordt bij het verlaten van Rusland weer ingenomen. NB: het verlaten van Rusland zónder je voertuig dat daar achterblijft, leidt op termijn tot gedoe met de Russische douane (die dan invoerrechten wil incasseren).


Internationaal rijbewijs

Je dient een internationaal rijbewijs mee te nemen (verkrijgbaar bij ANWB-winkels) naast je gewone rijbewijs. Ook daarbij gaat het dan om een (variant met) een Russische vertaling.

Vraag naar model ‘1968’ bij de ANWB. De kosten zijn er 24,95 euro. Het internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig.


afbeeldingAutotoerisme-visum

Er is een speciaal type visum voor wie met eigen vervoer Rusland doorreist: auto-/motortoerisme. Als je dat visumtype kiest op het formulier waarmee je visumsupport bestelt ('visumuitnodiging' + vooringevuld visumaanvraagformulier, en al dan niet de dienst om de aanvraag van het visum te 'laten doen') vul je aanvullend over je camper of auto+caravancombinatie in: merk, model, kenteken en (carrosserie)kleur.
Voor de visumaanvraag is in dit geval ook een kopietje nodig van de voor- en achterzijde van de kentekencard(s) én voor- en achterzijde van je rijbewijs (het plastic pasje, niet het internationaal rijbewijs-boekje).
Ook voeg je een globaal schetsje toe van de route die je plant te rijden. Zie rechts op deze pagina daarvoor een te downloaden voorbeeldje. 


Cyrillisch op borden

Houd er rekening mee dat niet overal de borden altijd even consequent behalve in Cyrillisch schrift ook een versie in Latijns alfabet hebben. Een beetje oefenen op het Russische alfabet ter voorbereiding is daarom handig.


Zoveel liter graag

Bij tankstations in Rusland betaal je eerst, daarna tank je de afgerekende brandstof. Je moet dus weten hoeveel er in je tank past! Tip: neem iets om te schrijven mee, als je bij de kassa van een tankstation wilt aangeven dat je bijvoorbeeld 25 of 30 of 40 liter wilt tanken. Euro-benzine wordt vaak met '95' aangeduid, 'normale' benzine met octaangetal '92'. Diesel heet ook in het Russisch diesel.


Pech onderweg

Voor wie met eigen vervoer naar Rusland reist, is het goed om je te realiseren dat er weliswaar hulpverleners/dienstverleners bestaan om je bij pech te helpen, maar dat hun netwerk minder efficiënt werkt als zoiets als ANWB, ADAC of AA. Het begint te komen, overigens. En als je een ANWB-wegenwacht-abonnement hebt, overweeg dan dat op te schalen naar 'Europa Plus'.

Als je een beetje een fatsoenlijke auto/motorverzekering hebt, staat Rusland mogelijk op de 'groene kaart', anders moet je bijverzekeren. Daarnaast zorg je voor een goede reisverzekering, waarbij repatriëring is verzekerd als je niet meer zelf kunt rijden.

Om niet te snel te blijven staan zorg je dat je wat basisgereedschap bij je hebt en o.a. een wiel kunt verwisselen als je een lekke band krijgt. Voor motorrijders is een compleet reservewiel meesjouwen meestal geen optie, maar kan een reserveband voor/achter in sommige gevallen een optie zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat Russen hulpvaardig zijn. Krijg je pech, verstop je dan niet maar laat zien dat je bent gestrand.


Fietsen in Rusland

Fietspaden zijn onbekend in Rusland. Fietsstroken in St Petersburg komen een beetje in de buurt. Doe zoals plaatselijk gedaan wordt, zodoende… Dat betekent helaas op veel plaatsen een plekje aan het randje van de weg…
Tip: fiets met een geel veiligheidshesje aan.


Lada huren?

Rusland bereizen met ter plekke gehuurde auto's kan natuurlijk ook. Overweeg dan eens auto's van Russisch fabrikaat. Je hebt o.a. Lada's, maar voor ruwer werk in meer afgelegen gebieden zijn ook Russische suv's een begrip. Hier info in het Russisch over UAZ's; hier in het Engels