• Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
  • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
  • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib

Rusland per auto of motor

Per auto/motor of op de fiets naar Rusland? ’t Kan… Alleen niet (zomaar) via Belarus, sinds de douane-unie met Rusland uitchecken uit Belarus en inchecken met je Russische visum onmogelijk maakt (er is niemand op de grens om stempels te zetten…).

Omrijden via Litouwen/Letland/Estland of Oekraine kan (in Oekraine dan wel weer de crisisgebieden rond Donetsk en Lugansk mijden).

afbeelding


Schiereiland de Krim is slechts vanaf de Russische kant toegankelijk en kan ook niet aan de Oekraiense kant worden uitgereden (als je dat toch probeert, word je aan Oekraiense kant bestraft wegens het ondersteunen van de Russische bezetting).
Voor auto en motor geldt, dat je op de Russische grens een tijdelijke invoervergunning voor je voertuig krijgt.

Dat is in de praktijk vooral een Russische vertaling van je kentekencard. Je dient een internationaal rijbewijs mee te nemen (verkrijgbaar bij ANWB-winkels) naast je gewone rijbewijs. Ook daarbij gaat het dan om een (variant met) een Russische vertaling.

Vraag naar model ‘1968’ bij de ANWB. De kosten zijn er 24,95 euro. Het internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig.


afbeelding

Houd er rekening mee dat niet overal de borden altijd even consequent behalve in Cyrillisch schrift ook een versie in Latijns alfabet hebben. Een beetje oefenen op het Russische alfabet ter voorbereiding is daarom handig.

Bij tankstations in Rusland betaal je eerst, daarna tank je de afgerekende brandstof. Je moet dus weten hoeveel er in je tank past!

Fietspaden zijn onbekend in Rusland. Deze strook in St Petersburg komt een beetje in de buurt. Doe zoals plaatselijk gedaan wordt, zodoende… Dat betekent helaas op veel plaatsen een plekje aan het randje van de weg…
Tip: fiets met een geel veiligheidshesje aan.

Omrijden via Litouwen/Letland/Estland of Oekraine kan (in Oekraine dan wel weer de crisisgebieden rond Donetsk en Lugansk mijden).


Rusland bereizen met ter plekke gehuurde auto's kan natuurlijk ook. Overweeg dan eens auto's van Russisch fabrikaat. Je hebt o.a. Lada's, maar voor ruwer werk in meer afgelegen gebieden zijn ook Russische suv's een begrip. Hier info in het Russisch over UAZ's; hier in het Engels. In St Petersburg kun je bij Jacco Hendrikx van Russian Car Tours terecht voor authentieke automobielen.