• Rusland is meer dan asfalt alleen...
  • fietsen in Siberië (het kán!)

Rusland per auto of motor

Via Belarus naar Rusland

Per auto/motor of op de fiets naar Rusland? ’t Kon sinds de invoering van de douane-unie Belarus, Rusland (en Kazachstan) niet zomaar via Belarus. Beide landen kennen visa en  uitchecken uit Belarus en inchecken met je Russische visum kon niet (er is niemand op de grens om stempels te zetten…).

In 2020 zijn afspraken gemaakt over het accepteren van elkaars visa door Belarus en Rusland. De Russische president Poetin heeft 27 januari 2023 bekendgemaakt dat de wederzijdse erkenning van elkaars visa nu is geratificeerd: waarschijnlijk wordt het  in de loop van 2024 mogelijk om van Belarus naar Rusland te reizen en omgekeerd. Echter, het is nog steeds niet zover.
Wil je via Belarus naar Rusland, dan lukt dat in veel gevallen niet. Je moet omrijden via Letland/Estland. Daarbij is vanuit Letland Rusland binnenrijden zéér tijdrovend (je staat al snel dagen in de rij); in de praktijk gaat iets noordelijker via Estland bij grensovergang Luhamaa (nabij Hindsa) richting de Russische stad Pskov beter (E77/A-212).

Estland-Rusland: queue management

Zelf per auto een van de drie Estse grensovergangen naar Rusland over? Bereid je voor op de lange wachttijden waarmee je daar te maken hebt. Meer erover lees je (in het Engels) op de site van de Estse politie: https://www.politsei.ee.
Op dit moment zijn de wachttijden voor Lets-Russische grensovergangen nog dramatisch langer dan die voor de grensovergangen tussen Estland en Rusland.afbeelding


Krim

Schiereiland de Krim is slechts vanaf de Russische kant toegankelijk en kan ook niet aan de Oekraiense kant worden uitgereden. Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne al helemaal niet: het gebied is oorlogsgebied, waarvoor in elk geval vanuit de Nederlandse overheid 'code rood' geldt. Geen aanrader dus, gezien ook gemelde drone-aanvallen e.d...


Tijdelijke invoervergunning

Voor auto en motor geldt, dat je op de Russische grens een tijdelijke invoervergunning voor je voertuig krijgt. Dat is in de praktijk vooral een Russische vertaling van je kentekencard, voor politieagenten die je onderweg willen controleren. Dit documentje wordt bij het verlaten van Rusland weer ingenomen. NB: het verlaten van Rusland zónder je voertuig dat daar achterblijft, leidt op termijn tot gedoe met de Russische douane (die dan invoerrechten wil incasseren).
Wil je het proces aan de grens vergemakkelijken, download dan hiernaast (rechtsboven via het grijze vlakje) het vertaal-lijstje begrippen van je kentekenbewijs. Of bereid zelfs een complete eigen vertaling van je kentekenbewijs voor.


Internationaal rijbewijs

Je dient een internationaal rijbewijs mee te nemen (verkrijgbaar bij ANWB-winkels) naast je gewone rijbewijs. Ook daarbij gaat het dan om een (variant met) een Russische vertaling.

Vraag naar model ‘1968’ bij de ANWB. De kosten zijn er 24,95 euro. Het internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig.


afbeeldingAutotoerisme-visum

Op dit moment worden reizigers per auto en motor toegelaten op 'normale' toeristische visa (zonder voertuiggegevens). Speciale auto-/motortoeristisme-visa worden momenteel niet verstrekt.


Cyrillisch op borden

Houd er rekening mee dat niet overal de borden altijd even consequent behalve in Cyrillisch schrift ook een versie in Latijns alfabet hebben. Een beetje oefenen op het Russische alfabet ter voorbereiding is daarom handig.


Zoveel liter graag

Bij tankstations in Rusland betaal je eerst, daarna tank je de afgerekende brandstof. Je moet dus weten hoeveel er in je tank past! Tip: neem iets om te schrijven mee, als je bij de kassa van een tankstation wilt aangeven dat je bijvoorbeeld 25 of 30 of 40 liter wilt tanken. Euro-benzine wordt vaak met '95' aangeduid, 'normale' benzine met octaangetal '92'. Diesel heet ook in het Russisch diesel.


Pech onderweg

Voor wie met eigen vervoer naar Rusland reist, is het goed om je te realiseren dat er weliswaar hulpverleners/dienstverleners bestaan om je bij pech te helpen, maar dat hun netwerk minder efficiënt werkt als zoiets als ANWB, ADAC of AA. Het begint te komen, overigens. En als je een ANWB-wegenwacht-abonnement hebt, overweeg dan dat op te schalen naar 'Europa Plus'.


Gesloten steden/gesloten gebieden

Andere pech heb je, als je bij een slagboom strandt waarachter een gesloten stad of gebied ligt. Dat kan je overkomen in de buurt van bijvoorbeeld kerncentrales of militaire gebieden. Hier meer info over zulke gesloten steden/gebieden in Rusland.


Verzekering

Op de 'groene kaart' van de meeste Nederlandse verzekeraars staat Rusland inmiddels niet meer aangegeven als land waarvoor dekking geldt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het per 19 april bijgewerkte reisadvies voor Rusland gemeld dat per 1 juni 2023 geen Nederlandse verzekeraar meer dekking zal aanbieden voor Rusland. Voor Rusland bijverzekeren kan meestal bij verzekeringskantoortjes op de grensovergang. Je zult dan echter eerst euro's moeten wisselen voor roebels om zo'n verzekering te betalen. Vooraf regelen kan via Frank de Wit van Kola Travel in Moermansk of bij Assurantiekantoor Alessie in Rotterdam. Daarnaast zorg je voor een goede reisverzekering, waarbij repatriëring is verzekerd als je niet meer zelf kunt rijden.


Gereedschap/reserveonderdelen

Om niet te snel te blijven staan zorg je dat je wat basisgereedschap bij je hebt en o.a. een wiel kunt verwisselen als je een lekke band krijgt. Voor motorrijders is een compleet reservewiel meesjouwen meestal geen optie, maar kan een reserveband voor/achter in sommige gevallen een optie zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat Russen hulpvaardig zijn. Krijg je pech, verstop je dan niet maar laat zien dat je bent gestrand.
Tip: vanuit de berm zwaaien met een lege limonadefles betekent: ik sta zonder brandstof. Een lege petfles en evt. een stukje slang om vanuit je tank te 'hevelen' is op dit soort reizen een handige optie om anderen te helpen of zelf geholpen te kunnen worden als je 'droog' komt te staan.


Fietsen in Rusland

Fietspaden zijn onbekend in Rusland. Fietsstroken in St Petersburg komen een beetje in de buurt. Doe zoals plaatselijk gedaan wordt, zodoende… Dat betekent helaas op veel plaatsen een plekje aan het randje van de weg…
Tip: fiets met een geel veiligheidshesje aan.


Lada huren?

Rusland bereizen met ter plekke gehuurde auto's kan natuurlijk ook. Overweeg dan eens auto's van Russisch fabrikaat. Je hebt o.a. Lada's, maar voor ruwer werk in meer afgelegen gebieden zijn ook Russische suv's een begrip. Hier info in het Russisch over UAZ's; hier in het Engels

Online platform iOverlander

Een aanrader als je een overland-reis aan het voorbereiden bent is het online-platform iOverlander.com. Reisliefhebbers delen er hun ervaringen en tips.