• naar Rusland met eenvoudig e-visum
  • eenvoudig met e-visum naar Rusland
  • voortaan niet meer naar het consulaat...

E-visum voor Rusland

E-visa maken het (binnenkort) makkelijker!

Rusland heeft een systeem voorbereid dat het voor burgers van veel landen mogelijk maakt om op basis van een e-visum het land te kunnen bezoeken.

Een e-visum vraag je online aan zonder dat je ervoor naar een Russisch consulaat moet om het in je paspoort te laten plakken. Je krijgt na enkele dagen een downloadbaar documentje. Dat print je uit en neemt het mee in je paspoort.

Rusland heeft voor 3 gebieden 'proefgedraaid' met e-visa: Vladivostok (Verre Oosten), Kaliningrad (enclave tussen Polen en Litouwen) en St Petersburg/regio St Petersburg. Hierbij was 7 dagen verblijf in de betreffende regio het maximum.
Die verblijfsperiode wordt in de definitieve versie uitgebreid en de visa zijn bruikbaar voor heel Rusland, zo is de bedoeling. Bovendien zouden een paar detailkwesties opgelost moeten zijn, zoals dat buitenlanders worden teruggestuurd als er iets niet klopt met de vermelding van hun voornamen. (Blijft raadzaam om ál je voornamen zorgvuldig te vermelden zoals ze in het paspoort staan!)
Het e-visum nieuwe stijl zou 45 of 50 euro moeten gaan kosten, werd eerder gemeld.

NB: op dit moment 'werken' in coronatijd e-visa niet. Slechts enkele categorieën buitenlandse reizigers zijn momenteel welkom in Rusland. Ná 'corona' zal het systeem van e-visa worden ingevoerd, is de verwachting.

Hier de link naar de site van de Russische overheid (ministerie van Buitenlandse Zaken) waarop je een e-visum aanvraagt: in het Engels en in het Russisch.