• Terug van weggeweest: e-visa
  • Terug van weggeweest: e-visa
  • Niet meer verplicht naar het consulaat voor visum

E-visum voor Rusland

Sinds 1 augustus geeft Rusland weer e-visa uit

Rusland heeft per 1 augustus 2023 het systeem voor e-visa opnieuw ingevoerd. Je mag op dat type visum 1 x Rusland binnenreizen en maximaal 16 dagen blijven. 40 dagen voorafgaand aan de gewenste inreisdatum is het vroegste moment waarop je een e-visum kunt aanvragen.
Hier op de site van Russia Beyond in het Engels uitleg over hoe het nieuwe systeem werkt (gepubliceerd 26 juli 2023).

Hier de link naar de site van de Russische overheid (ministerie van Buitenlandse Zaken) waarop je een e-visum aanvraagt in het Engels en in het Russisch

Specifieke extra vragen bij e-visa

Inmiddels hebben meerdere aanvragers ervaring met deze 'light-visa', waarbij enkele negatieve details worden genoemd.
Anders dan bij 'gewone' visa willen de Russische autoriteiten onder meer informatie over sociale media die de reiziger gebruikt, ngo's (non-gouvernementele organisaties) met wie je contact zult hebben, andere landen die je de afgelopen 3 jaar hebt bezocht, wie je ouders zijn (en wanneer en waar zij zijn geboren) en enkele specifieke vragen over waar/bij wie zal worden verbleven in Rusland.
Let op: je wordt met een e-visum nog niet overal Rusland binnengelaten: raadpleeg de lijst grensovergangen/paspoortcontrolepunten op luchthavens en in zeehavens hier.
Positief zijn de geringere kosten + het feit dat je paspoort niet eerst naar Den Haag moet om het visum er in te laten plakken.
Je betaalt 374 Chinese yuan via bijv. Visa of Master voor een visum (47,50 euro). Voor kinderen tot 6 jaar betaal je een symbolische 14 Chinese yuan: nog geen 2 euro. Inmiddels wordt ook afgerekend in dirhams (Ver. Arabische Emiraten), kosten omgerekend in euro vergelijkbaar.

RusReis.nl helpt om een gewoon toeristisch of zakelijk visum te verkrijgen; slechts in uitzonderlijke gevallen bij het aanvragen van een e-visum. Houd er in dat laatste geval rekening mee dat we voor circa een half uur invulwerk rond de 50 euro zullen berekenen.