Wat te doen in Belarus?

Actueel: wat is de moeite waard om te doen/zien in Belarus?

Tips voor Belarus-/Wit-Ruslandgangers. We proberen dit overzicht actueel te houden. Suggesties voor deze pagina? Mail ons op rusreis.nl@mail.ru! Mede namens andere Rusland-reizigers: dank!


Stalin-linie/Линия Сталина + Stalag 342

Belarus was in WOII frontgebied na de Duitse inval van juni 1941. In de plaats Molodechno/Maladzyechna in de regio Minsk vind je onder andere het museumcomplex 'Stalin-linie' en een monument op de plek waar het krijgsgevangenenkamp Stalag 342 operationeel was. 

Stalin-Linie
Het complex Stalin-linie vind je bij Lachani/Lochani/Лошаны aan de P28 op 6 km buiten Maladzyechna/Molodechno, 20 km vanaf de rondweg om Minsk (feitelijk 31 km vanaf Minsk). Veel tanks/artillerie én vliegtuigen uit de tijd van WOII én uit de periode erna. Meer info op de site stalin-line.by.


Stalag 342
Stalag 342: te vinden aan de Zamkavaja Str. in Maladzyechna. Door de nazi's ingericht op het terrein van een lerarenseminarie. Hier vonden tenminste 33.150 krijgsgevangenen en burgers de dood; 70 à 80 duizend gevangenen verbleven er tijdelijk. Het betonnen monument heeft de vorm van een gevangenenbarak; het stamt ui 1995 en is ontworpen door L. Lewin. Meer info op de site planetabelarus.by.

Hier een korte video van Arjen Dijksman over Stalag 342:
Katyn

Zo'n 50 km ten noordoosten van Minsk vind je het herdenkingscomplex Katyn, op de plek van het gelijknamige dorpje dat door de nazi's werd uitgemoord. Klik hier voor meer info.

Chernobyl-zone

In het zuiden van Belarus vind je de regio die bij de ramp met de Oekraïense kerncentrale Chernobyl ernstig radioactief vervuild werd. Je kunt hier beperkt rondkijken. Zie hier voor meer info.