In Rusland gaan wonen/werken?

Nederlanders in Rusland

Kijk, wees verrast en geniet! Nederlanders die naar Rusland zijn verhuisd vertellen erover tijdens een treffen in het Nederlands Instituut in St Petersburg.
Gevolgen voor zakelijke projecten in Rusland.


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een Q & A gemaakt voor ondernemers die zich oriënteren op de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne en o.a. de sancties die daaruit voortvloeien, voor hun zaken in Rusland.

Naar Rusland verhuizen?

De afgelopen paar jaar groeide het aantal Nederlanders dat naar Rusland emigreerde of zich daarop voorbereidde. De huidige geopolitieke situatie, cq de oorlog in Oekraïne en sancties jegens Rusland daarop volgend, hebben dit plaatje danig verstoord.
Blijft dat bijvoorbeeld het Russische platteland leegloopt in veel regio's, met zowel problemen als kansen die daaruit voortvloeien.

Vlak om te beginnen tal van bureaucratische hindernissen niet uit. Daar zijn echter in veel gevallen oplossingen voor te vinden.

Een actueel pijnpunt is nieuwe wetgeving op het gebied van registratie en voor wie langer dan 90 dagen achtereen 'permanent' in Rusland verblijft, een driemaandelijks circus van medische checks. Voor meer info: bij The Moscow Times.
Als je echt gemotiveerd bent, kan Rusland evengoed een reële optie zijn. Denk slechts niet te snel dat alles net zo geregeld zal zijn als in Nederland. Zaken als vergunningen kunnen als proces omslachtig zijn; steek daarom tijdig je licht op over wat wel en niet nodig is. Kredieten kennen in Rusland een (veel) hoger rentepercentage dan in Nederland gebruikelijk is (en 'meenemen' van leningen uit Nederland kan niet zomaar). De belastingsystemen in Nederland en Rusland zijn vergelijkbaar, maar verschillend. Om daarover goed geïnformeerd te raken, is Van Rhijn Legal een bruikbare bron van informatie. Kijk ook eens op de site van een gespecialiseerde juristenpraktijk in Kirov, Vorozhtsov & Associates.

Hier info over tijdelijke/permanente verblijfsvergunning in Rusland. NB: op dit moment kan RusReis.nl hierin actief niets voor je betekenen. We hebben deze informatie(bronnen) slechts bij elkaar gesprokkeld na herhaaldelijke verzoekjes om informatie hierover.

Lees op de site van Van Rhijn Legal zeker ook de informatie over de status van woonruimte, want niet elk huisje dat je in Rusland vaak goedkoop kan kopen, leent zich om als domicilie te gebruiken waar je je inschrijft. (Beetje vergelijkbaar met permanente bewoning van recreatiewoningen in Nederland).
Hier een nuttig blog van Van Rhijn met info over de mogelijkheden om grond te kopen in Rusland (welke status van percelen lenen zich hier wel voor en welke niet).

Praktisch over verhuizen: kijk eens op de site van AAA Logistics in St Petersburg, of op Movehome.eu. Voor zowel verhuizen vanuit Nederland naar Rusland als omgekeerd. AAA Logistics (klik op het Nederlandse vlaggetje) houdt zich sinds 2006 bezig met verhuizingen van Nederland naar Rusland (of omgekeerd) en heeft daarnaast ervaring met goederen voor beurzen en sport evenmenten welke op tijdelijke basis worden ingevoerd en opslag van verhuisgoed en archief (op kleine schaal).

Maar vooral: lees/kijk hoe eerdere immigranten het in Rusland doen. Wat zij van het land vinden, wat hen boeit enz. Uit Nederland verhuisde het afgelopen decennium Machiel Sneep naar Rusland. Russia Beyond wijdde in juli 2021 een artikel aan hem met als titel 'What has a Dutchman who's moved to Russia learned from the locals?'.

Machiel heeft inmiddels een eigen videoblog-serie op YouTube onder de titel 'Голландец в России'. Hieronder een van de afleveringen. Voor meer bekijk je de video op YouTube en abonneer je je op zijn kanaal. Zie ook: dzen.ru/dutch_in_russia.Bekijk hier een korte video (ruim 5 minuten) over John Kapiski, die vanuit Groot-Brittannië naar Rusland emigreerde om er te gaan boeren.


Politieke/maatschappelijke situatie

Rusland is prachtig natuurlijk. Voor Nederlanders goedkoop ook. Maar voor gewone Russen is het leven in eigen land momenteel niet eenvoudig. En als nieuwkomer zul je er tegen situaties aanlopen waarin oplossingen minder eenvoudig realiseerbaar zijn dan in Nederland. Wees je daar van bewust bij emigratieplannen.

 

Hier een video - in het Russisch - waarin oppositie-politica Liubov Sobol (van de partij van Navalny) de situatie in de regio Karelië beschrijft en er bewoners interviewt. In Russisch Karelië is een enorm contrast meetbaar ten opzichte van de naburige Finse regio. In Rusland is geen sprake van een gelijkwaardige behandeling van plattelandsregio's; bovendien wordt de zelfverrijking van de Russische politieke elite erin geduid.