In Rusland gaan wonen/werken?

Naar Rusland verhuizen?

Je bent niet de enige die in deze tijd denkt over een toekomst in Rusland. Ook al kampt Rusland met eigen problemen als bijvoorbeeld een krimpende bevolking en leeglopend platteland.


Vlak om te beginnen tal van bureaucratische hindernissen niet uit. Daar zijn echter in veel gevallen oplossingen voor te vinden. Als je echt gemotiveerd bent, kan Rusland een reële optie zijn. Denk slechts niet te snel dat alles net zo geregeld zal zijn als in Nederland. Zaken als vergunningen kunnen als proces omslachtig zijn; steek daarom tijdig je licht op over wat wel en niet nodig is. Kredieten kennen in Rusland een (veel) hoger rentepercentage dan in Nederland gebruikelijk is (en 'meenemen' van leningen uit Nederland kan niet zomaar). De belastingsystemen in Nederland en Rusland zijn vergelijkbaar, maar verschillend. Om daarover goed geïnformeerd te raken, is Van Rhijn Legal een bruikbare bron van informatie.


Lees op hun site zeker ook de informatie over de status van woonruimte, want niet elk huisje dat je in Rusland vaak goedkoop kan kopen, leent zich om als domicilie te gebruiken waar je je inschrijft. (Beetje vergelijkbaar met permanente bewoning van recreatiewoningen in Nederland).

Praktisch over verhuizen: kijk eens op de site Movehome.eu. Voor zowel verhuizen vanuit Nederland naar Rusland als omgekeerd.

Politieke/maatschappelijke situatie

Rusland is prachtig natuurlijk. Voor Nederlanders goedkoop ook. Maar voor gewone Russen is het leven in eigen land momenteel niet eenvoudig. En als nieuwkomer zul je er tegen situaties aanlopen waarin oplossingen minder eenvoudig realiseerbaar zijn dan in Nederland. Wees je daar van bewust bij emigratieplannen.


Hier een video - in het Russisch - waarin oppositie-politica Liubov Sobol (van de partij van Navalny) de situatie in de regio Karelië beschrijft en er bewoners interviewt. In Russisch Karelië is een enorm contrast meetbaar ten opzichte van de naburige Finse regio. In Rusland is geen sprake van een gelijkwaardige behandeling van plattelandsregio's; bovendien wordt de zelfverrijking van de Russische politieke elite erin geduid.