• Nieuwsbrief reizen naar Rusland

Nieuwsbrief reizen naar Rusland

Stand van zaken inzake reizen naar Rusland

Actueel reisadvies BuZa inzake Rusland d.d. 25.03.2024:

Het Nederlandse overheids-reisadvies voor Rusland is oranje voor het grootste deel van het land en rood voor de zuidwestelijke Russische regio's Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov-na-Donu en Krasnodar.
Die laatste zijn vooral regio's die aan Oekraïne grenzen of er relatief dichtbij liggen.
Op 30.11.2023 is de 'internationale LHBTI+-beweging' in Rusland tot extremistische organisatie verklaard. Iedereen die op de een of andere manier met die 'beweging' kan worden geassocieerd, kan vrij willekeurig worden vervolgd. In Rusland in het openbaar genegenheid tonen enz. kan verkeerd worden uitgelegd en vervolgens verregaande gevolgen hebben, aldus de Nederlandse overheid.


Visaleges (zeer) drastisch omhoog

Russische visumleges enorm omhoog. Het Russische consulaat heeft per 26 december de visumleges enorm opgeschroefd. Waar conform afspraken tussen EU en RF (Russische Federatie) een eenheidsprijs van 35 euro gold, schiet de prijs van een single entry toeristisch visum omhoog naar 75,20 euro. Een double entry toeristisch visum kost voortaan 120,30 euro; een multiple entry visum kost 225,70 euro. Voor het Russia Visa Centre komt hier 55 euro bovenop. Van Russische zijde wordt aangetekend dat de prijsaanpassing wordt ingegeven door van EU-zijde opgeschroefde kosten voor Russische burgers die naar EU-bestemmingen willen reizen.
Voor de goede orde: de prijzen van onze (RusReis.nl-)visumuitnodigingen/invitation letters/vouchers stijgen niet...

'Omvliegen'

Wie Rusland per vliegtuig wil bereiken, moet momenteel  ‘omvliegen': het land is slechts via derde landen bereikbaar. Zoals Turkije (Istanbul), Servië (Belgrado) en Armenië (Yerevan). 
Vliegen naar Rusland kan met oa de Turkse vliegmaatschappij Pegasus. Voor circa 750 euro pp valt een retourarrangement te boeken, alleen moet je flexibel zijn qua data, want er wordt niet dagelijks gevlogen. Kijk/zoek hier maar eens: flypgs.com/en.
Tip: overweeg om via Kaliningrad te reizen.

Treinen vanuit/naar Mongolië niet meegerekend, valt Rusland momenteel ook niet per trein te bereiken.

Belarus-Rusland

Let op: er rijden wel treinen vanuit Belarus naar Rusland en vice versa, maar dat is visumtechnisch momenteel geen optie voor niet-Russen/niet-Wit-Russen. Waarom niet? Omdat op de tussenliggende grens niet wordt gestempeld. Hier wordt deze situatie uitgelegd op de site van de Russische ambassade in Brussel. Belarus en Rusland hebben afspraken gemaakt over wederzijdse erkenning van elkaars visa: in de toekomst kun je met 1 visum van hetzij Belarus, hetzij Rusland beide landen doorreizen. Maar dat verdrag is nog niet effectief. Zelfs als je een visum voor Belarus en een visum voor Rusland hebt, gaat het nu mis doordat niemand je 'uitstempelt' bij het passeren van de grens en 'instempelt' voor het volgende land. Je bent dus 'illegaal' zodra iemand vervolgens je paspoort wil controleren.
Dat geldt ook als je vanuit Kaliningrad de sneltrein naar Moskou neemt of daar in Litouwen in Kena op opstapt. Wél een goede optie voor wie een Russisch paspoort heeft, maar niet voor niet-(Wit-)Russen met een visum in het paspoort.

Busverbindingen

Enkele internationale buslijnen bieden een alternatief. St Petersburg bereik je het best vanaf Tallinn (Estland); Moskou kan vanuit Riga (Letland) worden bereikt. Kijk maar eens op luxexpress.euecolines.net, of bus.sovavto.ru (Russischtalig).


Grensovergangen Finland-Rusland blijven tot nader order dicht

Finland houdt de grensovergangen met Rusland ook na 14 april tot nader order gesloten.  Hier de verklaring erover in het Engels.  Finland valt daarmee af als doorgangsroute voor wie naar Rusland wil reizen

Grensovergang Narva-Ivangorod (Estland-Rusland) geblokkeerd

Per 1 februari is de grensovergang Narva-Ivangorod (Estland-Rusland) geblokkeerd. Officieel vanwege groot onderhoud aan de Russische kant. Passagiers konden in eerste instantie lopend van de Estlandse naar de Russische grenspost, een afstand van tussen de 1 en 2 kilometer. Hier meer info: news.err.ee
De zuidelijker grensposten Koidula-Kunichina Gora en Luhamaa-Shumilkino krijgen het daardoor extra druk, is de verwachting.

Naar 'groot Rusland' via Kaliningrad

Puzzel ook eens op de route Kaliningrad-Moskou of Kaliningrad-St Petersburg, bijvoorbeeld. Vanaf het vliegveld Khrabrovo bij Kaliningrad (KGD) gaan ook vliegtuigen naar plaatsen als Lipetsk, Voronezh, Samara, Perm, Jekaterinburg. Je kunt in Kaliningrad komen via Polen. Kijk eens op de site van Ecolines: je kunt bijvoorbeeld een trip boeken van Apeldoorn naar Kaliningrad. Wees slim en zorg voor minstens een halve dag reservetijd tussen de geplande aankomst van de bus en je vervolgvlucht vanuit Kaliningrad naar je bestemming in 'groot Rusland'. Puzzel ook eerst uit hoe je je vliegticket afrekent ivm het niet kunnen gebruiken van je gewone EU-bankrekening of Visa-card.
Er is ook een hogesnelheidstrein tussen Kaliningrad en Moskou. Die rijdt echter via Belarus, waardoor deze optie alleen uitkomst biedt voor (Wit-)Russische burgers: visa worden onderweg niet gestempeld zodat andere nationaliteiten zondigen tegen de toegangsregels voor vreemdelingen. Als Nederlander met een visum voor Rusland mag je dus niet met deze trein reizen! NB: in de nabije toekomst is de verwachting dat deze complicatie komt te vervallen: Rusland en Belarus gaan namelijk elkaars visa erkennen. De datum dat deze regeling ingaat is echter nog steeds niet bekend.


Meireis #Nietmijnoorlog/#Notmywar gaat niet door

De voor 8-12 mei voorbereide groepsreis '#Nietmijnoorlog' naar Moskou is afgeblazen. Het vereiste minimum aantal van 10 deelnemers werd niet gehaald. Op initiatief van reisleider/initiatiefnemer Pieter Eggermont wordt geprobeerd een vergelijkbare reis later alsnog doorgang te kunnen laten vinden.

Aparte auto- of motorverzekering afsluiten

Sinds 1 juni 2023 geldt de 'groene kaart' (internationaal auto-/motorverzekeringsbewijs) niet meer voor Rusland. Je moet dan een aparte auto-/motorverzekering afsluiten op het moment dat je Rusland inrijdt. Je kúnt je (WA-)verzekering voor Rusland al van tevoren afsluiten en betalen via Frank de Wit van Kola Travel in Moermansk.

Wachttijden aan de grens

Voor wie Rusland per auto of motor wil bereiken: dat kan globaal ook via Letland en Estland. (De Russische Kaliningrad-enclave is bereikbaar via Polen en Litouwen. Houd wel rekening met soms flinke wachttijden aan de grens.
Via een Poolse (overheids?-)website valt een idee te krijgen van in gebruik zijnde grensovergangen met Rusland (de Kaliningrad-regio) en Belarus én de wachttijden voor die overgrangen. Voor de goede orde: op dezelfde website wordt dit ook gemonitord voor de grensovergangen Polen-Oekraïne.

 

Nieuwe types visa

Sinds 1 augustus 2023 kun je om Rusland binnen te mogen reizen weer gebruik maken van een e-visum.  Je paspoort hoeft daarvoor niet fysiek naar Den Haag om via het Russia Visa Centre op het Russische consulaat van een in te plakken visum te voorzien. In plaats daarvan krijg je een e-visum per e-mail dat je zelf uitprint en in je paspoort vouwt. Wel gaat het aanvragen van e-visa gepaard met veel meer vragen naar privé-details dan voor een 'gewoon' visum. Wie zijn je ouders, welke sociale media gebruik je, waar ben je de afgelopen 3 jaar zoal geweest, heb je contact met Russische ngo's, waar verblijf je precies?

RusReis.nl kan je maar zeer beperkt helpen bij het aanvragen van e-visa. Je rekent e-visa af in UAE-dirhams per Visa- of Mastercard. Als dat tenminste lukt, want het betalingsplatform hapert regelmatig.

Daarbij heeft Rusland inmiddels ook een 'gewoon' 180 daags-toeristenvisum waarbij je meerdere keren het land in en uit reist (je mag van de 180 dagen er max. 90 in Rusland verblijven). Dat visum verdringt eerdere 'zakelijke' visa die ook voor minder zakelijke reisdoelen werden gebruikt.
Een uitnodiging ervoor kost via RusReis.nl 75 euro. Bestellen? Klik hier.

Voor wie getrouwd is met een Rus(sin) of een vader/moeder of zoon/dochter met Russische nationaliteit heeft zijn er verder bijzondere privé-visa. Sinds oktober 2021 heb je die voor 1 jaar eveneens multiple entry. Zónder beperking van het aantal dagen dat je gedurende de looptijd van het visum in Rusland verblijft. Meer info bij het Russia Visa Centre in Den Haag.

Problemen voor Russen

Let op: Nederlanders met ook de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij voor de Russische overheid als Russische burgers gelden. Dit in het kader van evt. mobilisatie enz.
Rusland uitreizen kent andere uitdagingen voor Russische burgers: Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russische burgers meer toe op kortdurende Schengen-visa. Wie Rusland uitreist op een Russisch paspoort maar daarnaast een paspoort van een EU-land heeft, kan wel de EU binnenreizen. 

Visa voor Russen om Nederland te bezoeken

NB: Nederland (de ambassade van Nederland in Moskou) geeft op dit moment alleen visa tot 90 dagen uit aan Russen die eerstelijns familie zijn van Nederlandse burgers.  Dus ouders, (stief)kinderen, (stief)broers, (stief)zussen, zwagers, schoonzussen. Hier meer informatie op de site van de Nederlandse ambassade in Moskou
Deze beperking heeft te maken met het in het voorjaar van 2022 uitwijzen van een flink deel van de Nederlandse diplomaten door Rusland.

 

Euro's omwisselen voor roebels

Met een bankpas uit de EU of bijv. een Visa- of Mastercard betalen in Rusland of geld pinnen lukt momenteel niet. Je zult contante euro's mee moeten brengen en die in Rusland omwisselen voor roebels. Binnen Rusland zijn alternatieve betaalsystemen aan het opkomen (Tinkoff.ru, de betaalkaart Mir van Sberbank, of paylate.ru), maar als buitenlandse bezoeker heb je daar weinig aan. Wil je in Rusland een hotel boeken, kies dan om te betalen bij aankomst (pay on the spot). Probeer in Rusland bij een bank een debit-card te bemachtigen: daarop kun je van euro's in roebels omgewisseld geld zetten om toch cashloos te kunnen betalen. Je moet daarvoor over een Russisch telefoonnummer beschikken (dwz een Russische simcard in je mobiel) om zo'n debitcard te kunnen ontvangen. Zo'n Russische simcard kun je bestellen via ruline.de.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook (nog) een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft. 

Naar Russische rekeningen van
Raiffeisen, UniCredit, Renaissance BankCredit, Credit Europe Bank, Ozon Bank valt onder omstandigheden via het systeem van Profee.com nog wel geld over te maken, maar niet naar rekeningen bij Sberbank, Tinkoff, VTB, Alfa-Bank, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Otkritie, UralSib, Credit Bank of Moscow, Bank Saint Petersburg, Sovcombank, MTS Bank, Rosbank, Rossiya Bank en anderen. 

Treinkaartjes

De site van de Russische Spoorwegen RZD (rzd.ru) is van buiten Rusland niet meer benaderbaar. Info over treinen is te vinden via poezd.rututu.ru, travel.yandex.ru en жд-билеты.сайт, maar betalen lukt daarop in de meeste gevallen niet van buiten Rusland (met niet-Russische betaalrekeningen/creditcards). Tegelijk is het drukker in treinen doordat vliegvelden in het zuiden van Rusland zijn gesloten. Inmiddels kunnen we (vanaf 90 dagen/3 maanden van tevoren) via een partner in Moskou weer treinkaartjes boeken, vul daarvoor ons formulier in.


(Na) corona

Sinds 15 juli 2022 zijn coronabeperkingen voor niet-Russen opgeheven. Sinds 21 oktober 2022 hoeven niet-Russen ook geen negatieve PCR-testuitslag meer te laten zien bij binnenkomst in Rusland. Incidenteel worden tests afgenomen op grensovergangen.

Leer Russisch!

Ook nu reizen naar Rusland wat omslachtiger of minder vanzelfsprekend is, blijft het grootste land van de wereld trekken. Voor wie er naartoe wil, kan de reis makkelijker en boeiender worden als je een beetje Russisch spreekt en begrijpt. Russisch leren? Doe eens inspiratie op bij RusReis en/of benader Lena Borisova of Peter Zandee voor lessen Russisch, gemakkelijk via Skype!

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs & nieuwsbrieven

Hoe is Rusland nu?

Geen oorlog - нет войне
Zorg dat je digitaal 'clean' bent
Don't mention the war
De 'koude kant' in de kou
Russische visa voor dummies
Kamperen in Rusland
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Russisch Verkeersbureau
Belarus-transitroute
Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Droom liever over reizen
Kies liever voor klein(schalig)!
Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Ruslandganger in ballingschap
Eindelijk weer naar Rusland! (... of toch nog maar even wachten?)