• Zuevo, regio Pskov
  • Koolzaadvelden

Blog

Blog: Don't mention the war...

Don't mention the war? Natuurlijk, irritanter dan John Cleese als Basil in Fawlty Towers met een stel Duitse gasten kan het eigenlijk niet. Of toch? Als het over de oorlog in Oekraïne gaat, is zelfs slechte humor not done. Begin er dan ook niet aan, is mijn advies. (In zijn algemeenheid: aan een oorlog; meer specifiek: tegen onbekende Russen beginnen over de Oekraïne-oorlog)

Oorlogen kennen voornamelijk slachtoffers, en daar is de oorlog in Oekraïne geen uitzondering op. Gevoelens moet je niet opkroppen, en dus is erover praten goed. Maar er zijn momenten dat je dat even níet moet doen. Op het moment dat je iets te regelen hebt met de Russische overheid, bijvoorbeeld: als je op het Russische consulaat bent  voor een visumaanvraag of iets anders, of je papieren laat zien bij de Russische grenscontrole. 

Ben je met vrienden of familie in Rusland in gesprek, dan kun je het er natuurlijk best over hebben. Houd er dan wel rekening mee dat in de media in Rusland en in Nederland of België actualiteiten en achtergronden op een totaal andere wijze worden gepresenteerd. Noem het een sausje, noem het propaganda.

Heb het liever vooral over de menselijke kant van de oorlog. En wat iedereen er inmiddels ook ver van het front van merkt. Jij als reiziger, de gemiddelde Rus als burger van een paria-staat waar onder andere economisch van alles aan de hand is.

Heb het liever vooral ook over vriendschap. Make love, not war. 

Ondertussen is het natuurlijk wel oorlog. En kun je die moeilijk negeren. Logischerwijs geldt voor het zuiden van Rusland, grenzend aan Oekraïne, qua reisadvies code rood. En waar eerder corona voor afgesloten grenzen zorgde, blijven die nu min of meer gesloten in het kader van de ontstane geopolitieke situatie. Finland-Rusland, Estland-Rusland en Letland-Rusland valt Rusland in alleen de grens over te komen als je naast een zakelijk visum een 'propusk' (permit) kunt tonen, of naast een privé-visum een huwelijksakte of geboorteakte of iets dergelijks waarmee je aantoont eerstegraads-verwant te zijn met een Russisch burger.

Anders wordt het omvliegen via Turkije of iets dergelijks, in verband met de fly-ban tegen Rusland in het kader van de internationale sanctiemaatregelen.

 

Peter Zandee 

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs

Een streepje voor met een Rus(sin) in de familie
Eindelijk weer naar Rusland! (... of toch nog maar even wachten?)
Ruslandganger in ballingschap
Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Kies liever voor klein(schalig)!
Droom liever over reizen
Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Belarus-transitroute
Russisch Verkeersbureau
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
Kamperen in Rusland
Russische visa voor dummies
De 'koude kant' in de kou