• Nieuwsbrief reizen naar Rusland
  • rivier de Nerl

Nieuwsbrief reizen naar Rusland

Rusland per bus, auto en motor

Wie Rusland per vliegtuig wil bereiken, moet momenteel  ‘omvliegen': het land is slechts via derde landen bereikbaar. Zoals Turkije (Istanbul), Servië (Belgrado) en Armenië (Yerevan). 

Treinen vanuit/naar Mongolië niet meegerekend, valt Rusland momenteel ook niet per trein te bereiken. (Er rijden wel treinen vanuit Belarus naar Rusland en vice versa, maar dat is visumtechnisch momenteel geen optie voor niet-Russen/niet-Wit-Russen, omdat op de tussenliggende grens niet wordt gestempeld)

Enkele internationale buslijnen bieden een alternatief. St Petersburg bereik je het best vanaf Helsinki (Finland); Moskou kan vanuit Riga (Letland) worden bereikt. Kijk maar eens op luxexpress.euecolines.net, of bus.sovavto.ru (Russischtalig).

Vanaf 1 juni aparte auto- of motorverzekering afsluiten

Vanaf 1 juni 2023 geldt de 'groene kaart' (internationaal auto-/motorverzekeringsbewijs) niet meer voor Rusland. Je moet dan een aparte auto-/motorverzekering afsluiten op het moment dat je Rusland inrijdt. Hiervoor zul je ter plekke moeten betalen. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in het actuele reisadvies voor Rusland (dd 19-04-2023). In het reisadvies lees je er meer over onder 'verkeer'.

Wachttijden aan de grens

Voor wie Rusland per auto of motor wil bereiken: dat kan globaal ook via Letland, Estland en Finland. Houd wel rekening met soms flinke wachttijden aan de grens.
Via een Poolse (overheids?-)website valt een idee te krijgen van in gebruik zijnde grensovergangen met Rusland (de Kaliningrad-regio) en Belarus én de wachttijden voor die overgrangen. Voor de goede orde: op dezelfde website wordt dit ook gemonitord voor de grensovergangen Polen-Oekraïne.Via Belarus naar Rusland kan binnenkort!


Mogelijk vanaf ergens in de loop van voorjaar/zomer 2023 (stand van zaken dd 06-04-2023: datum effectief worden nog niet bekend) biedt de route via Belarus uitkomst om naar Rusland te reizen: president Poetin heeft 27 januari de overeenkomst tussen Rusland en Belarus geratificeerd om elkaars visa te erkennen. Als visumplichtige niet-Rus/niet-Wit-Rus kun je voortaan met 1 visum in beide landen terecht én van het ene naar het andree land reizen. 
Via Belarus naar Rusland doorreizen lukt nu nog niet, omdat op de grens Belarus-Rusland niet wordt gestempeld en je als buitenlander zelfs met visa van beide landen nogal serieus zondigt tegen de regels van beide landen als je ‘ongestempeld’ doorrijdt. (Je wordt niet 'uitgestempeld' op je Wit-Russische visum en niet 'ingestempeld' op je Russische visum, zodat op beide visa een belangrijk stempel ontbreekt als je toch verder reist. 

 

Nieuwe types visa

E-visa zijn ‘tijdelijk’ afgeschaft voor Rusland. Toch goed nieuws voor wie vaker naar Rusland wil: er is nu ook voor Nederlanders een nieuw type toeristisch visum verkrijgbaar: 6 maanden multiple entry. Daarop kun je gedurende een gekozen periode van 6 maanden meerdere malen Rusland in en weer uit. Bij elkaar opgeteld mag je maximaal 90 dagen in Rusland verblijven. Een uitnodiging ervoor kost via RusReis.nl 75 euro. Bestellen? Klik hier.

Voor wie getrouwd is met een Rus(sin) of een vader/moeder of zoon/dochter met Russische nationaliteit heeft zijn er verder bijzondere privé-visa. Sinds oktober 2021 heb je die voor 1 jaar eveneens multiple entry. Zónder beperking van het aantal dagen dat je gedurende de looptijd van het visum in Rusland verblijft. Meer info bij het Russia Visa Centre in Den Haag.

Problemen voor Russen

Let op: Nederlanders met ook de Russische nationaliteit moeten uitkijken dat ze niet onder de mobilisatie vallen die Rusland 22 september heeft afgekondigd. In dat geval is nu Rusland bezoeken mogelijk geen goed idee.
Rusland uitreizend kent andere uitdagingen voor Russische burgers: Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russische burgers meer toe op kortdurende Schengen-visa.
Inmiddels is meer duidelijk over de Finse beperkingen voor inreizende Russen. Russische burgers worden niet toegelaten voor kortere toeristische trips. Russ(inn)en met een verblijfsvergunning of langer geldig visum voor een EU-lidstaat in het Schengen-gebied (visum type D) of een businessvisum blijven worden toegelaten. Zie ook op de site van de Finse grenswacht Raja (lees onder 'special groups').

 

Euro's omwisselen voor roebels

Met een bankpas uit de EU of bijv. een Visa- of Mastercard betalen in Rusland of geld pinnen lukt momenteel niet. Je zult contante euro's mee moeten brengen en die in Rusland omwisselen voor roebels. Binnen Rusland zijn alternatieve betaalsystemen aan het opkomen (Tinkoff.ru, de betaalkaart Mir van Sberbank, of paylate.ru), maar als buitenlandse bezoeker heb je daar weinig aan. Wil je in Rusland een hotel boeken, kies dan om te betalen bij aankomst (pay on the spot). Probeer in Rusland bij een bank een debit-card te bemachtigen: daarop kun je van euro's in roebels omgewisseld geld zetten om toch cashloos te kunnen betalen.
De Oostenrijkse Raifeissen Bank met 12 banken in Centraal en Oost-Europa vormt ook een instelling waarlangs onder voorwaarden geld/betalingsverkeer mogelijk blijft.

 

Treinkaartjes

De site van de Russische Spoorwegen RZD (rzd.ru) is van buiten Rusland niet meer benaderbaar. Info over treinen is te vinden via poezd.rututu.ru, travel.yandex.ru en жд-билеты.сайт, maar betalen lukt daarop niet van buiten Rusland. Tegelijk is het drukker in treinen doordat vliegvelden in het zuiden van Rusland zijn gesloten. Vraag Russische vrienden of familie om te helpen bij het kopen van kaartjes (of RusReis.nl, stuur ons daarvoor een mailtje).


(Na) corona

Per 15 juli 2022 zijn coronabeperkingen voor niet-Russen opgeheven. Sinds 21 oktober 2022 hoeven niet-Russen ook geen negatieve PCR-testuitslag meer te laten zien bij binnenkomst in Rusland.

Leer Russisch!

Ook nu reizen naar Rusland wat omslachtiger of minder vanzelfsprekend is, blijft het grootste land van de wereld trekken. Voor wie er naartoe wil, kan de reis makkelijker en boeiender worden als je een beetje Russisch spreekt en begrijpt. Russisch leren? Doe eens inspiratie op bij RusReis en/of benader Lena Borisova voor lessen Russisch, gemakkelijk via Skype!

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs & nieuwsbrieven

Geen oorlog - нет войне
Zorg dat je digitaal 'clean' bent
Don't mention the war
De 'koude kant' in de kou
Russische visa voor dummies
Kamperen in Rusland
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Russisch Verkeersbureau
Belarus-transitroute
Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Droom liever over reizen
Kies liever voor klein(schalig)!
Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Ruslandganger in ballingschap
Eindelijk weer naar Rusland! (... of toch nog maar even wachten?)