• Koolzaadvelden

Blog

Blog: Russische visa voor dummies

Een flink deel van deze website is - tijdelijk - achterhaald. Onder corona-omstandigheden en - regels is heel veel anders. We waarschuwen op verschillende pagina's dat veel zaken nu niet functioneren zoals eerder normaal was. Daaronder hoe je aan een Russisch visum komt. Als je tot één van de categorieën hoort die daarvoor in aanmerkinge komen. En als je met zo'n visum vervolgens ook kans maakt om Rusland binnen te reizen.

Informatie die jarenlang accuraat was, poetsen we liever niet zomaar weg. Beter steeds gedetailleerd actualiseren. Een deel van de informatie zal in een later stadium waarschijnlijk weer correct worden, een ander deel zullen we actualiseren zodra meer zeker is.

Rusland had op het moment van het uitbreken van de corona-pandemie een systeem voor e-visa klaar staan. Als dat alsnog wordt doorgevoerd/ingevoerd, wordt het allemaal eenvoudig. Zie e-visumvoorrusland.nl

Inmiddels is het Russia Visa Centre in Den Haag weg. En kunnen evenmin visumdiensten nog iets betekenen. Wij als Russisch Verkeersbureau RusReis.nl trouwens ook amper; hooguit in adviserende zin. Reizigers moeten zélf naar het Russische Consulaat
Daarom hier heel in het kort een soort 'Russische visa voor dummies'.
1. Wie getrouwd is met een Rus(sin) of een vader/moeder of zoon/dochter heeft die de Russische nationaliteit heeft: hier vind je het formuliertje waarmee hij/zij je 'uitnodigt' om met een privé-visum naar Rusland te reizen. Het formuliertje heeft de vorm van een verzoekschriftje, gericht aan de ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland. (Er bestaat ook een variant voor diens ambtgenoot in België).
2. Dit formulier vormt slechts de basis voor de visumaanvraag. Hier vind je de link naar het formulier dat je digitaal moet invullen en uiteindelijk uitprinten en van een opgeplakte pasfoto en je handtekening voorzien. NB: wat je digitaal invult, blijft slechts 30 dagen bewaard op de server van het Russische ministerie van BuZa (MID). Dus vul dit hooguit 3 weken voordat je naar het consulaat gaat in.
3. Een 'Ruslandverklaring', op te vragen bij je zorgverzekeraar, maakt het setje af. Men vraagt daar slechts vanaf welke datum tot welke datum je op reis gaat. Houd die periode ruim aan. Voor een 90-daags privévisum bijv. een volle 3 maanden.
4. Op dit moment mogelijk het lastigst: maak een afspraak bij het consulaat. Dat doe je hier: http://hague.kdmid.ru/queue-en/ . NB: wanhoop niet als het afsprakenkalendertje 'vol' zit, ga voor de 'wachtlijst'. 
Zorg dat je je mondkapje niet vergeet op het moment dat je op tijd voor je afspraak bij het consulaat naar binnen wilt.
Succes!


Peter Zandee 

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs

Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Kies liever voor klein(schalig)!

Droom liever over reizen

Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Belarus-transitroute
Russisch Verkeersbureau
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
Kamperen in Rusland