• Nieuwsbrief reizen naar Rusland
  • rivier de Nerl

Nieuwsbrief reizen naar Rusland

Rusland per bus, auto en motor

Wie Rusland per vliegtuig wil bereiken, moet momenteel  ‘omvliegen': het land is slechts via derde landen bereikbaar. Zoals Turkije (Istanbul), Servië (Belgrado) en Armenië (Yerevan). 

Treinen vanuit/naar Mongolië niet meegerekend, valt Rusland momenteel ook niet per trein te bereiken. (Er rijden wel treinen vanuit Belarus naar Rusland en vice versa, maar dat is visumtechnisch momenteel geen optie voor niet-Russen/niet-Wit-Russen, omdat op de tussenliggende grens niet wordt gestempeld)

Enkele internationale buslijnen bieden een alternatief. St Petersburg bereik je het best vanaf Helsinki (Finland); Moskou kan vanuit Riga (Letland) worden bereikt. Kijk maar eens op luxexpress.euecolines.net, of bus.sovavto.ru (Russischtalig).
Actualisatie: sinds maandag 19 september laten Estland, Letland, Litouwen en Polen geen Russische burgers meer toe (ook niet als die in het bezit zijn van een Schengen-visum).

 

Voor wie Rusland per auto of motor wil bereiken: dat kan globaal ook via Letland, Estland en Finland. Houd wel rekening met soms flinke wachttijden aan de grens. Actualisatie: let op: Estland, Letland, Litouwen en Polen laten sinds maandag 19 september geen Russische burgers meer toe (ook niet als die een Schengen-visum kunnen laten zien).

Via Belarus lukt niet, omdat op de grens Belarus-Rusland niet wordt gestempeld en je als buitenlander zelfs met visa van beide landen nogal serieus zondigt tegen de regels van beide landen als je ‘ongestempeld’ doorrijdt.

 

Nieuwe types visa

E-visa zijn ‘tijdelijk’ afgeschaft voor Rusland. Toch goed nieuws voor wie vaker naar Rusland wil: er is nu ook voor Nederlanders een nieuw type toeristisch visum verkrijgbaar: 6 maanden multiple entry. Daarop kun je gedurende een gekozen periode van 6 maanden meerdere malen Rusland in en weer uit. Bij elkaar opgeteld mag je maximaal 90 dagen in Rusland verblijven. Een uitnodiging ervoor kost via RusReis.nl 75 euro. Bestellen? Klik hier.

Voor wie getrouwd is met een Rus(sin) of een vader/moeder of zoon/dochter met Russische nationaliteit heeft zijn er verder bijzondere privé-visa. Sinds oktober 2021 heb je die voor 1 jaar eveneens multiple entry. Zónder beperking van het aantal dagen dat je gedurende de looptijd van het visum in Rusland verblijft. Meer info bij het Russia Visa Centre in Den Haag.

 

Euro's omwisselen voor roebels

Met een bankpas uit de EU of bijv. een Visa- of Mastercard betalen in Rusland of geld pinnen lukt momenteel niet. Je zult contante euro's mee moeten brengen en die in Rusland omwisselen voor roebels. Binnen Rusland zijn alternatieve betaalsystemen aan het opkomen (Tinkoff.ru, de betaalkaart Mir van Sberbank, of paylate.ru), maar als buitenlandse bezoeker heb je daar weinig aan. Wil je in Rusland een hotel boeken, kies dan om te betalen bij aankomst (pay on the spot).

 

Treinkaartjes

De site van de Russische Spoorwegen RZD (rzd.ru) is van buiten Rusland niet meer benaderbaar. Info over treinen is te vinden via poezd.rututu.ru, travel.yandex.ru en жд-билеты.сайт, maar betalen lukt daarop niet van buiten Rusland. Tegelijk is het drukker in treinen doordat vliegvelden in het zuiden van Rusland zijn gesloten. Vraag Russische vrienden of familie om te helpen bij het kopen van kaartjes (of RusReis.nl, stuur ons daarvoor een mailtje).


(Na) corona

Lang hebben de Russische grenzen overland dichtgezeten en kon je slechts met bepaalde visa + daarnaast een ‘entry permit’ binnenreizen. Per 15 juli zijn die beperkingen opgeheven. Nog wel moet elke buitenlandse bezoeker een negatief PCR-Covid-19 testresultaat kunnen laten zien. Die test mag maximaal 48 uur voor aankomst bij de Russische paspoortcontrole zijn afgenomen. In de praktijk wordt er niet overal bij Russische grenscontroleposten naar gevraagd, maar zonder kan je de toegang tot het land worden ontzegd. NL/EU vaccinatiebewijzen tellen niet voor Rusland.

Leer Russisch!

Ook nu reizen naar Rusland wat omslachtiger of minder vanzelfsprekend is, blijft het grootste land van de wereld trekken. Voor wie er naartoe wil, kan de reis makkelijker en boeiender worden als je een beetje Russisch spreekt en begrijpt. Russisch leren? Doe eens inspiratie op bij RusReis en/of benader Lena Borisova voor lessen Russisch, gemakkelijk via Skype!

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs & nieuwsbrieven

Geen oorlog - нет войне
Zorg dat je digitaal 'clean' bent
Don't mention the war
De 'koude kant' in de kou
Russische visa voor dummies
Kamperen in Rusland
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Russisch Verkeersbureau
Belarus-transitroute
Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Droom liever over reizen
Kies liever voor klein(schalig)!
Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Ruslandganger in ballingschap
Eindelijk weer naar Rusland! (... of toch nog maar even wachten?)