• Koolzaadvelden

Blog

Blog: eindelijk weer naar Rusland! (... of toch nog even wachten?)

Het is zover: Nederland wordt toegevoegd aan de inmiddels lange rij landen van waaruit weer naar Rusland kan worden gereisd. Per 9 november vervalt de inreisbeperking voor Nederlanders en kun je weer aan een 'normaal' visum komen waarmee je ook daadwerkelijk toegang krijgt tot Rusland.
Dat laatste klinkt wat omslachtig, maar het is inderdaad een paar keer voorgekomen dat mensen die bij wijze van uitzondering tóch een visum kregen, daarmee bij de Russische paspoortcontrole alsnog werden teruggestuurd. Dat had dan onder meer te maken met de tijdelijke regel dat je moet vliegen vanuit het land waar je woont, dan wel in elk geval vanuit een land dat ook 'open' is wat Rusland betreft. Of met een vermelding in het systeem waarin de grenscontroleurs van de FSB kijken of mensen uit 'gesloten' landen welkom zijn. Je moest behalve een visum krijgen, ook in dat systeem worden vermeld, dus een zogenoemde 'entry permit' hebben.

Hoe dan ook: per 9 november kunnen Nederlanders weer naar Rusland. En dat is fijn voor wie dat wil. Je hebt een visum nodig. Ook moet je daags of twee dagen van tevoren een PCR-test laten afnemen, waarvan je het - negatieve - resultaat bij aankomst kunt laten zien als het moment van testen nog geen 72 uur geleden was.

Tegelijk is het goed om je te realiseren dat de aanleiding voor veel recente ellende - corona - nog niet uit de wereld is. Sterker nog: Covid-19 piekt enorm in Rusland. Sinds 28 oktober is tot 7 november een lockdown van kracht. Op supermarkten en apotheken na zijn ongeveer alle winkels gesloten. Ook veel overheidsinstellingen liggen plat. De periode geldt voor de meeste beroepsgroepen als 'vrije dagen'. Loon moet worden doorbetaald, maar werkgevers krijgen dat niet zomaar van de staat terug. Kortom: zware tijden.
Dat corona harder piekt in Rusland dan in bijvoorbeeld Nederland, heeft zeker verband met de vaccinatiegraad. In Nederland was op 24 oktober 81,7 procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd (83,8 procent van de bevolking vanaf 18 jaar en ouder). In Rusland ligt dat percentage op dit moment - 31 oktober - op 33 procent (Bron: De Volkskrant).

Reis je als gevaccineerde Nederlander naar Rusland, dan is het gevaar om zelf tegen het coronavirus op te lopen, natuurlijk groter. Voor jezelf zullen de gevolgen als het goed is, beperkt zijn. Maar je kunt zonder dat je zelf klachten ervaart, ook anderen besmetten. Als die anderen bij dat tweederde deel van de Russen behoren dat nog niet is gevaccineerd, dan kan dat dramatisch uitpakken. Voor wie dierbaren wil opzoeken, is het daarom zaak niet alleen een visum te organiseren, maar ook vooraf te praten over wel of niet vaccineren. Corona is geen griepje om te bagatelliseren. Kijk eens op de globale gisanddatamaps over corona, klik links op 'Russia' en zoom in op oblasts (provincies) die je overweegt te bezoeken, om een inschatting te maken van de covid-19 situatie ter plekke.
Calculeer bovendien ook in hoe/wanneer je terugreist: bekijk of je ook voor de terugvlucht een PCR-test moet doen of niet, en of je in Nederland in quarantaine moet.

Tegelijk echter is het voornaamste nieuws dát er vanaf 9 november weer naar Rusland te reizen valt. Laten we hopen dat dat zo blijft, en dromen van volgende trips.  

 

Peter Zandee 

------------------------------------------------------------------

Eerdere blogs


Ruslandganger in ballingschap

Russische Lego: promoot Baba Yaga!
Kies liever voor klein(schalig)!

Droom liever over reizen

Pas op de plaats (maar toch vooruit)
Belarus-transitroute
Russisch Verkeersbureau
From Russia with ...
Hunkeren naar reizen
Getrouwde partners
Noodzakelijke reis
Kamperen in Rusland
Russische visa voor dummies

De 'koude kant' in de kou