• Belarus | niet voor transit

FAQ Belarus

Geen transit!

Het lijkt op bovenstaand kaartje zo makkelijk (en dat was het ooit ook): de route Warschau-Minsk-Smolensk-Moskou. Maar voor niet-Russen/niet-Wit-Russen is die route even transit-route-af.

De douane-unie BeNeLux maakte het er ooit een stuk makkelijker op om van Nederland naar België en evt. verder naar Luxemburg te reizen. Door een rare juridische kronkel zorgt de douane-unie van Belarus, Rusland (en Kazachstan) er op dit moment voor dat je als niet-Rus/niet-Wit-Rus niet via Belarus naar Rusland kunt reizen - of omgekeerd.

Dat heeft te maken met het wegvallen van de onderlinge paspoortcontrole, maar het in beide landen ijzerenheinig vasthouden aan de noodzaak van een inreis- én een uitreisstempeltje op je visum.
Wie ‘ongecontroleerd’ door Belarus Rusland binnenrijdt, is op enig moment ‘aan de beurt’ en heeft dan zowel gezondigd tegen de wetgeving in het ene als het andere land.

Je bent stempelloos het eerste land uitgereisd en stempelloos het tweede binnengekomen. Dat leidt meestal tot vervelend hoge boetes en je wordt het land (welk van de twee dan ook) uitgezet. Niet proberen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt daar ook voor:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/belarus-wit-rusland 

Voor reizen naar of vanuit Rusland over land via Belarus gelden er beperkingen bij de grens. Als u niet de nationaliteit van Belarus of Rusland heeft mag u de grens niet oversteken. Deze grens is officieel alleen open voor mensen met de Belarussische of Russische nationaliteit. U kunt bij de grens worden tegengehouden. Ook al heeft u een visum. Gebruik een andere route, bijvoorbeeld via de Baltische staten..

Het kán dus wel, als je tussen Belarus en Rusland door een ‘hoekje’ slaat via Litouwen/Letland of via Oekraïne (bij dat laatste land moet je dan oppassen dat je niet oostelijker dan in de buurt van Charkiv/Charkov (Oekraïne) richting Belgorod (Rusland) doorsteekt, anders kom je in de regio van Loegansk terecht, waar een burgeroorlog woedt.


Toeristisch visum

Wie een toeristisch visum voor Belarus wil, heeft een toeristisch voucher nodig: een document dat aangeeft waar de reiziger verblijft en hoe zijn geplande reisroute is. RusReis.nl helpt u aan dit voucher en helpt tevens met het correct invullen van het visumaanvraagformulier voor de ambassade van Belarus.

Zelf met deze papieren + een ‘Wit-Rusland-verklaring’ van de eigen zorgverzekeraar + het paspoort de aanvraag indienen bij de ambassade van Belarus aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag kan.

De kosten van het visum moeten dan eerst worden overgemaakt op de bankrekening van de ambassade onder vermelding van de familienaam van de aanvrager, en een printje van de overschrijving worden meegenomen.

Standaard duurt het afhandelen van de aanvraag een week; sneller kan tegen een hoger spoedtarief.