• Moskou, Rode Plein
  • Leusden, Sovjet-Ereveld
  • St. Petersburg

Russisch Verkeersbureau

Russisch Nationaal Verkeersbureau

Het in 2004 opgerichte Federale Agentschap voor Toerisme van de Russische Federatie kende van 2005 tot 2009 een afgeleide in Nederland: het Russisch Nationaal Verkeersbureau. Statutair gevestigd in Harderwijk, met een post/kantooradres in Amersfoort en een Russische bestuurder in Monaco. Eind 2009 is dit opgeheven.

Handelsnaam

In de overtuiging dat er behoefte is aan een 'echt' Russisch Verkeersbureau met naast reisaanbiedingen vooral veel praktische en actuele informatie, hebben wij in 2020 Russisch Verkeersbureau als handelsnaam gedeponeerd en de url russischverkeersbureau.nl geregistreerd. Wij, dat zijn in dit geval Yelena Borisova en Peter Zandee van RusReis.nl.

Voor de goede orde: wij zijn niet verbonden aan de Russische overheid. Sinds de Russische inval in Oekraïne hebben we diverse bedreigingen ontvangen. Ongetwijfeld 'goed' bedoeld, maar bij ons niet echt aan het juiste adres.

Voor een nog beter begrip: we zijn zelf nu op sommige momenten iets minder goed direct bereikbaar omdat we ons als vrijwilliger parttime bezighouden met de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. (Dat heeft dan weer o.a. met de Russische taal te maken...)


Zo compleet mogelijk

Ja, RusReis.nl biedt zelf ook reisproducten (geen complete pakketreizen echter) aan waarbij Rusland het voornaamste reisdoel/reisgebied is. Maar ons doel is om hier zo compleet mogelijke informatie bijeen te brengen waar Ruslandgangers behoefte aan kunnen hebben. Dus óók van commerciëlere aanbieders, maar zeker ook van meer idealistisch ingestelde organisaties en van instellingen waar reizigers en anderen te rade kunnen gaan.


Reisorganisaties met aanbod in Rusland

Met per reisorganisatie enkele bijzonderheden.
RusReis.nl: individuele reisprogramma's, ondersteuning zelfstandige reizigers (oa pechhulp in Rusland, losse treinkaartjes, verzekeringen). Specialisatie o.a. motor- en camperreizen, TransSib-treinreisprogramma's. Geen pakketreizen. Op Telegram: Reizen naar Rusland.
Motor Trails: specialist in motorreizen, met in Rusland onder meer tochten naar/door de Kaukasus en Oeral.
Ruskontakt.nl: full-service reisorganisatie met enkele bijzondere programma's, o.a. Joods erfgoed, ruimtevaarttoerisme.
Kaichi Travel: Nederlands-Russische specialist in de Siberische regio Altai.
Kola Travel: Nederlands-Russische specialist in het Russische hoge noorden (Kola-schiereiland tussen de Barentszzee en de Witte Zee, noordelijk van Karelië). Helpt auto- en motorreizigers ook aan WA-verzekering voor Rusland.
Blini Reizen: gespecialiseerd in o.a. rondreizen door alle landen van de voormalige Sovjet-Unie. En de ervaring onderweg houdt niet op bij pannenkoekjes (blini).
Mevo Reizen: o.a. specialist op het gebied van TransSib, TransMongolië en Zijderoute als groepsreis.
Ruslandreizen.org: biedt o.a. Nederlandssprekende gidsen in St. Petersburg aan; begeleidt ook culturele programma's in/rond St. Petersburg.
Tot hier en verder: 'tegendraads reisbureau', gespecialiseerd in onder meer - naast de Baltische landen - 'rare landjes' die (bijna-)grenzen aan Rusland, als Transdnistrië, Abchazië en Zuid-Ossitië.
SRC Reizen: o.a. privé-reizen met chauffeur en gids.
Fox Verre Reizen van ANWB: o.a. groepsrondreis, single groepsreis, individuele rondreis.
Bolsjoj: groepsreizen, rondreizen, stedenreizen. Ook cruises, TransSib en maatwerkreizen.
Rusland Tours & Travel: uitgebreid reisaanbod, uitgevoerd door Russische partners, Engelstalig.
Tiara Tours: specialist in TransSib, Himalaya Express, Oriënt Express, Zijderoute en Centraal-Azië.
Rusland & Oost-Europa Academie: initiatief van Marie-Thérèse ter Haar met o.a. reizen (voorheen Empirique); reizen worden uitgevoerd onder vlag van Eurocult-Lito / OAD.
BRIC Travel: voormalig Russia Travel, biedt oa tickets en andere services aan in/voor de BRIC-landen en het GOS.
OAD: reisorganisatie, van oudsher sterk in oa busreizen, al vóór val Sovjet-Unie actief in Rusland e.o.
Eurocult-Lito: gespecialiseerd in Oost-Europa, Rusland, Georgië, cruises.
Stichting Alfa Reizen: voortgekomen uit culturele uitwisselingsprogramma's. Gevestigd in Groningen, met eigen vertaal- en visumtak.


Diplomatieke vertegenwoordigingen Rusland/visacentra


Ambassade van de Russische Federatie in Nederland, Andries Bickerweg 2, Den Haag.
Consulaire afdeling van de ambassade van de RF in Nederland, Scheveningseweg 2, Den Haag.

Russisch Visumcentrum,
Parkstraat 83, 2e etage, office 202, Den Haag.

Ambassade van de Russische Federatie in België, De Frelaan 66, 1180 Ukkel/Brussel.
Consulaat-generaal van de RF in Antwerpen, Della Faillelaan 20, Antwerpen.

Russian Visa Centre VFS Global, 3e verdieping , Jan Van Rijswijcklaan 158, Antwerpen.
Russia Visa Centre,Avenue Alphonse Valkeners 3, Auderghem/Brussel.

Diplomatieke vertegenwoordigingen Nederland in Rusland/visumcentrum:


Ambassade van Nederland in Moskou, Kalasjnij Pereoelok 6, Moskou.Tip: de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Moskou is een rijke bron van info/nieuws/trends enz!

Consulaat-generaal van Nederland
in St. Petersburg, Moika 11, Sankt-Peterburg. Ook het consulaat-generaal heeft een Facebookpagina die het waard is om te volgen. NB: sinds 20 februari 2023 tijdelijk gesloten.

Dutch Visa Centre VFS Global, Moskou (algemene pagina VFS in Rusland), voor de 9 centra verspreid over Rusland, klik hier (momenteel is een deel gesloten). 


Hier info over short-stay Schengen-visa, aan te vragen in Rusland (tot 90 dagen) NB: tijdelijk niet aan te vragen!

Hier de in 2019 van kracht geworden EU-visa-regels in het Nederlands, hier in het Engels.
NL en u (in het Russisch) Нидерланды и вы.

Complicaties door Russische inval in Oekraïne en oa EU-sancties als reactie daarop

Hier informatie over de gevolgen van de sancties jegens Rusland door de EU op een specifieke pagina op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Daarbij staat een link over van Nederland naar Rusland en van Rusland naar Nederland reizen.
Voor allerlei actuele vragen mbt de huidige situatie zijn hier per vraag antwoorden te vinden. Bijvoorbeeld bij het verlopen van visa of paspoort, of gevolgen van het niet meer kunnen 'pinnen' met Nederlandse bankpassen in Rusland.

Media en kenniscentra

Medusaonafhankelijk onlinemedium (Russischtalig).
EADaily / EurAsia Dailyonlinemedium (Russischtalig).
The Moscow Times
Engelstalig onlinemedium (inmiddels 'in ballingschap' opererend vanuit oa Nederland vanwege Russische censuurregels, zogenaamd tegen fakenews).
Russische tv online: Ruslands Pervij Kanal (Eerste Kanaal) valt via internet te bekijken en je kunt het vervolgens casten naar je tv.
Deutsche Welle, (Duits) Russischtalig online-medium met oa focus op Rusland onder sanctiemaatregelen, de oorlog in Oekraïne en de situatie in Belarus.
Bellingcat, internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat onderwerpen onderzoekt op het gebied van mensenrechten, oorlogvoering enz. (Engelstalig, Russisch, Oekraïens enz.). NB: De Andere Krant meldt dat juist Bellingcat nauwe connecties heeft met Westerse geheime diensten.
De Andere Krant
: alternatief medium met relatief vaak aandacht voor Rusland.
Veel actuele informatie over de situatie in Rusland, Oekraïne en Belarus is ook te vinden via het platform Raam op Rusland, Oekraïne en Belarus ('podium voor kennis, analyse en debat').
Samen met Instituut Clingendael vormt Raam de basis onder REKA, het Russia & Eastern Europe Knowledge Alliance.Goede doelen in Rusland en Belarus

Mission Possible: voor hulp aan kansarme kinderen en gezinnen in Rusland, Oekraïne,  Armenië, Transdnestrië, Bulgarije, Albanië.
Stichting Kinderhulp Tsjernobylramp: voor hulp aan kinderen in Belarus in door de kernramp in Tsjernobyl getroffen regio.
Stichting Rusland Kinderhulp: voor hulp aan kinderen in Belarus.

 

Ideële organisaties met 'Russische links' enz

Stichting Sovjet-Ereveld: in Leusden bij Amersfoort (ivm vm. Kamp Amersfoort) is het Sovjet-Ereveld waar 865 Sovjet-krijgsgevangenen begraven liggen die in WOII in/door Duitse gevangenschap zijn omgekomen/omgebracht. Men zet zich hier onder meer in voor het achterhalen van de identiteit van anoniem begraven oorlogsslachtoffers. Om hun nabestaanden een plek te geven waar bij de dood van hun dierbaren kan worden stilgestaan. Je kunt dit werk steunen door een graf te adopteren. Aan de vooravond van 4 mei zijn afgelopen jaar bloemen bij alle graven gelegd.

 

Stedenbanden/officiële partnerschappen NL-RU

Groningen-Moermansk: stedenband tussen deze steden 'in het hoge noorden', daterend uit 1989. Hiervoor de Nederlandstalige site, hier de Russische versie.
Nijmegen-Pskov: stedenband, daterend uit 1987.
Rotterdam heeft/had een partnerschap met St. Petersburg.
Twenterand heeft/had een partnerschap met Lomonosov bij St. Petersburg.
Het partnerschap tussen het Twentse Losser en de Moskouse voorstad Widnoje liep in 2009 dood.
Ook de band tussen Vlissingen en Taganrog werd opgegeven. En dat gebeurde ook met de Stichting Goirle-Krasnogorsk.

 

Reizigersplatforms & blogs voor tips & tricks

iOverlander.com: vrijwilligersproject met web- en appversies; oefen even om handig te worden met kaart: gebruikers tippen elkaar over kampeerplekken en andere leuke/handige locaties of plekken die je beter kunt mijden.
The Landcruising Adventure: Karin-Marijke en Coen hebben van reizen hun bestaan gemaakt en ze bloggen erover.
Caravanistan.com: platform om een trip voor te bereiden als je (ook) door de 'Stan-landen'/over de Zijderoute zuidelijk van Rusland wilt reizen. (Bestel alleen niet de visa-support voor Rusland van deze site; dat kan beter/goedkoper). 

 

Advies/hulp bij zakendoen in Rusland

Kamer van Koophandel: biedt advies bij onder meer het vinden van partners in Rusland.
Enterprise Europe Network: potentiële zakenpartners in één klik.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): kan helpen met zakenpartnerscan.
MeetExpo: expodatabase, info over handelsbeurzen waar contact met potentiële partners kan worden gelegd.
Auma.de: info over handelsbeurzen/expo's op gebied internationale handel/trade fairs.
Economische afdeling diplomatieke vertegenwoordigingen NL: zowel de ambassade in Moskou als het consulaat-generaal van Nederland in St. Petersburg hebben een economische afdeling die ondernemers kan bijstaan.
Russian Chamber of Commerce/Russische KvK: kan eveneens steun bieden/adviseren enz. bij zakendoen NL-RUS.
Van Rhijn & Partners/Van Rhijn Legal: juridische dienstverlening in Rusland.
Rusnet BV: consultancy op het gebied van zakendoen in Rusland, Belarus, Oekraïne en Moldavië.
Federal Customs Service Russian Federation: douanedienst van Rusland, vertegenwoordiging in Den Haag.

Info enz. voor expats/emigranten

Coördinerende Raad Russische Expats (in Nederland, in het Russisch).
Stichting Vrienden van Sint Petersburg
Consular MFA Services: consulaire diensten ministerie van Buitenlandse Zaken.

Info om vanuit Nederland naar Rusland te reizen

Op dit moment zijn er geen rechtstreeks vliegverbindingen. Ook internationale treinen rijden niet (op een trein naar Mongolië na).
Vliegen naar Rusland kan oa via Turkije, bijvoorbeeld via Turkish Airlines.
Overland naar Rusland reizen kan per bus vanuit oa Riga (Letland), Tallinn (Estland) en Helsinki (Finland) per Ecolines of LuxExpress.


 

Info om vanuit Rusland naar Nederland te te komen

Kijk hier op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst INDover wat onder coronabeperkingen wel/niet kan. (Inmiddels zijn de meeste beperkingen afgeschaft; update 25-03-2022)
Dutch Visa Application Centre VFS in Moskou
. Over Schengen-visa voor Nederland. NB: per 27-04-2022 kunnen geen Schengen-visa voor Nederland meer worden verkregen, als gevolg van het uitwijzen van Nederlands ambassadepersoneel in Moskou/St Petersburg. 
Dutch visa application centre, info voor Russisch-Nederlandse stellen Specifieke info voor Nederlandse-Russische stellen, over visa voor Nederland.
Hier actuele info (21-11-2022) over mogelijkheden voor Schengen-visa voor Russische burgers zoals oa Griekenland, Italië en Spanje ze uitgeven. NB: het is belangrijk om vanuit Rusland allereerst in het land aan te komen dat het Schengen-visum heeft uitgegeven (en pas daarna bijv. door te reizen naar Nederland).
Let op: Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen laten geen Russische burgers met een kortdurend Schengen-visum meer toe ('toeristen'). Dus ook niet op doorreis. Er zijn uitzonderingen. Lees de principes op de site van de Est(land)se grenspolitie.
Praktische info voor Nederland-Russische koppels: Stichting Buitenlandse Partner.
Kijk ook eens op de site Gollandia.com (Голландия сквозь дырки от сыра). Je vind hier een schat aan informatie in het Russisch over Nederland, de Nederlanders en allerlei thema's en ook over inburgering en NT2-taalonderwijs. Hier specifiek over wat nodig is voor een MVV.
Nieuw: online Nederlandse les volgen via Skype of een ander online platform? Neem contact op met Lena Borisova van RusReis.nl! Mail naar rusreis.nl@mail.ru  of stuur een Whatsappje naar +31633134606 of per Telegram naar +31657921345. Eerste les gratis, vervolglessen 15 euro per uur. Ideale voorbereiding op NT2-testen enz.

 

 

Transporteurs Nederland-Rusland

Kukla Spedition, Breda en Düsseldorf, Hamburg, München, Berlijn.

Posilka.nl, Zaandam: systeem om pakketjes te verzenden. Houdt nauwkeurig rekening met sanctiegoederen die niet mogen worden verstuurd, zie lijst. Verzorgt ook verzending naar Belarus, Oekraïne, Kazachstan, Kirgizië enz.

FESCO containertransport Rotterdam-St.Petersburg, vanuit Rotterdamse haven. Hier een compleet overzicht van de mogelijkheden.


***Russisch Verkeersbureau op Facebook***

 

Ruskeala

Om in de stemming te komen: hieronder een video van Ruskeala Park in bergachtig gebied in Karelië. Per trein goed bereikbaar vanaf Moskou of St Petersburg; de speciale Ruskeala Express vertrekt vanuit Sortavala (Karelië). Deze video-repo laat zien hoe je er komt vanaf het Finlandskij Vokzal (station) in St. Petersburg; per moderne trein naar Sortavala en van daaruit per stoomtrein naar het park in voormalige open groeven.