• Rusland | Van West tot Oost enorm land

Veel/vaak gestelde vragen over Russische visa

Let op: over e-visa hieronder meer.Antwoord: Vraag bij ons 'visa support' aan: letterlijk visumondersteuning, verplichte documenten om een visum mee te kunnen aanvragen.
Bij het bestellen kun jekiezen of je voor de vervolgstappen zelf naar Russia Visa Centre of het Russische consulaat in Den Haag wilt (2 x, aanvragen en later nog eens voor het ophalen van het visum) of dit wilt laten doen. 'Laten doen' kan ook via het Russische consulaat in Antwerpen (maar geef dit dan op tijd aan).

Zelfaanvragers kunnen ook in Rotterdam terecht (afhalen van het paspoort met moet wel in Den Haag).

Antwoord: Eigenlijk altijd 65 euro. Tenzij je voor spoedafhandeling het dubbele legestarief moet betalen (maar dat kan alleen bij aanvragen voor visa tot en met 90 dagen; incl. dubbele leges komt de prijs dan uit op 100 euro), of je lang van tevoren een afspraak hebt gemaakt en voor de ‘kale’ 35 euro leges de aanvraag indient op het Russische consulaat.

De 35 euro leges is een kunstmatig laag gehouden tarief dat alleen voor EU-burgers geldt en waar bij de visumbalie nog 30 euro verwerkingskosten bijkomt. Dat de visumkosten in totaliteit hoger uitvallen, heeft met visa support letters te maken, uitnodigingen en toeristische vouchers die je allereerst moet hebben om een visum mee te kunnen aanvragen.

E-visa zoals voor St Petersburg en Kaliningrad, zijn gratis. Voor bepaalde ‘humanitaire’ visa worden de visumleges kwijtgescholden en ben je dus geen 35 euro aan consulaire leges kwijt maar hooguit 30 euro verwerkingskosten voor de visumbalie/Russia Visa Centre.

Hoera! Wie rechtstreeks naar St Petersburg vliegt en daar hooguit een week blijft (en weer rechtstreeks terugvliegt, dus niet bijv. via Moskou), die kan toe met een gratis e-visum. Hier vind je er alle info over en kun je via een link het formulier ervoor invullen. Dat kan vanaf 3 weken van tevoren tot minimaal 4 dagen voorafgaand aan de reis. Je moet een digitale pasfoto uploaden tijdens het proces.
Voor wie naar Kaliningrad reist (ook weer rechtstreeks vliegend enz., dus niet via andere Russische luchthavens) kan eveneens toe met een gratis e-visa. Hier vind je er alle info over en een link naar het formulier ervoor.

NB: wie via bijvoorbeeld Moskou vliegt, heeft voor zijn verdere bestemming waarvoor een systeem met e-visa geldt, evengoed een ‘gewoon visum’ nodig. Dat geldt ook voor wie er ‘over land’ naartoe reist. Een e-visum is in die gevallen dus niet voldoende om tot Rusland toegelaten te worden.

Antwoord: Ja. Wie bijvoorbeeld getrouwd is met een Rus(sin) of een Russische vader of moeder heeft, kan zijn/haar Russische familielid een verzoekschrift aan de Russische ambassadeur laten invullen dat als uitnodiging geldt om een prive-visum mee aan te vragen. Dit kan alleen als je met tickets kunt aantonen dat je samen met hem/haar Rusland binnenreist.

Nadeel is wel dat dan zoveel originele bescheiden moeten worden overlegd dat het in de praktijk alleen lonend is als je zelf voor de aanvraag naar het Russia Visa Centre of het consulaat in Den Haag kunt. Anders is een 'gewoon' toeristisch visummakkelijker en voordeliger. Lees hier de kleine lettertjes op de site van het Russische consulaat.

Antwoord: Een hotelvoucher is eigenlijk een hotelbevestiging. Je hebt zo'n document nodig om een toeristenvisum voor Rusland mee aan te vragen. Verwarrend genoeg is niet elke hotelbevestiging geschikt als ondersteunend document voor de visumaanvraag.

De uitgever/opsteller van het voucher moet registreerd staan in het Russische toerismeregister. Als je rechtstreeks bij een groter Russisch hotel boekt, kunnen zij je zo'n voucher toemailen. Wie voordeliger boekt via een site als Booking.com, krijgt wel een bevestiging van zijn boeking maar deze bevestiging is niet te gebruiken om een visum mee aan te vragen. Bestel in dit geval liever voor 12,50 euro een voucher/toeristische visa support letter + 15,00 euro voor een ingevuld visumaanvraagformulier via deze site, dat is voordeliger dan extra te betalen aan het hotel.

Ben je een ontzettend ervaren Russische-formulieren-invuller (of heb je veel tijd & motivatie om het zelf je visumaanvraagformulier in te vullen m.b.v. deze instructie), dan kun je evt. voor 12,50 euro slechts een voucher bij ons bestellen. Na het invoeren van je bestelling via https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ mailen we je een factuur met instructies over hoe de kosten naar ons over te maken.
Mail je ons via rusreis.nl@mail.ru vervolgens een screenshot van je betaling, dan gaan we meteen aan de slag.Heb je een bevestiging van een boeking maar weet je niet of die voldoet om een visum mee aan te vragen? Stuur ons dan een mailtje (rusreis.nl@mail.ru) met het document als bijlage erbij, dan kijken we er even voor je naar.

Zelf kun je op zo'n document ook zoeken naar een 6-cijferig MVT-nummer. In het Russisch wordt MVT geschreven in cyrillische letters als MBT óf PTO (eigenlijk RTO: Register Touroperators), met daarachter dus 6 cijfers (meestal 00xxxx). Zie je die code staan, dan heb je een bruikbaar voucher in handen; zo niet, dan zul je afzonderlijk een document moeten bestellen om je visum mee aan te vragen.

Antwoord: normaalgesproken kunnen we dit document binnen 2 a 3 dagen leveren, in dringende gevallen eventueel binnen een etmaal.Standaard leveren we per e-mail het voucher + een vooringevuld visumaanvraagformulier  als pdf-bestanden, om zelf uit te printen.

Kun je niet zelf uitprinten, laat ons dat dan even weten (in het onderste invulvak bij 'opmerkingen' op het online formulier op https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ of door ons een mailtje te sturen via rusreis.nl@mail.ru; we sturen dan de documenten in papieren vorm toe per post (PostNL); we rekenen hier geen extra kosten voor; weet slechts dat dit 1 a 2 dagen langer duurt.

Antwoord: trek er altijd minstens 2 weken voor uit, een paar weken meer als het om een 'multiple entry' zakenvisum gaat. De verwerking van een visumaanvraag voor een toeristisch visum en een single entry of double entry businessvisum duurt op het Russische consulaat momenteel minstens 10werkdagen = 2 weken.Een multiple entry businessvisum duurt vaak enkele dagen langer, maar tenminste 2 weken.

Moeten wij je om te beginnen aan een toeristisch voucher of een zakelijke uitnodiging helpen, dan duurt dit 1 dag. Omdat de technische verwerking van aanvragen op het Russische consulaat / het Russia Visa Centre vrij nauw luistert, sturen we je het liefst de papieren per gewone post toe. Reken daarvoor dus ook 1 dag.

Parallel moet je bij je zorgverzekeraar even een 'Rusland-verklaring' aanvragen (een Engelstalige brief waarin je zorgverzekeraar garandeert dat medische kosten tijdens je verblijf in Rusland zullen worden vergoed). Die brief moet als bijlage bij het visumaanvraagformulier voor het Russische consulaatworden gevoegd. Sommige verzekeraars hebben 1 dag nodig voor die brief, sommige een paar dagen langer.

Je voegt de verzekeringsverklaring + je paspoort + 1 pasfoto bij de documenten die je van ons voor de visumaanvraag ontvangt.Bij het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 99 in Den Haag (en bij innamepunten in Rotterdam en Amsterdam) kunnen op afspraak aanvragen worden ingediend.  
De kosten per visum zijn hier 35 euro leges + 30 euro verwerkingskosten. Na1 week (bij piekdrukte wat langer) is het visum klaar.Per medio juli 2019 is voor de pasfoto waarvan 1 exemplaar op het visumaanvraagformulier moet worden geplakt, de eis toegevoegd dat deze hooguit 3 maanden geleden gemaakt mag zijn.

Ga dus eerst ook even om een 'verse' pasfoto! (zelfde technische eisen als voor Nederlandse ID-documenten).Spoedafhandeling is slechts in uitzonderlijke situaties mogelijk. Voor aanvragen die vlot klaar moeten zijn, adviseren wij in Den Haag zelf naar het Russia Visa Centre te gaan of de aanvraag via het consulaat in Antwerpen te laten verwerken. 
Spoed ivm overlijden van iemand in Rusland. Het consulaat gaat hier coulant mee om.

Leg zelf eerst contact met het Russische consulaat en bel ons daarna, dan kunnen we vlot een toeristisch voucher laten opstellen + visumaanvraagformulier invullen en toemailen.Wilje met de papieren naar het Russische consulaat in Den Haag, Scheveningseweg 2, dan kan dat slechts op (zeer vroegtijdig gemaakte) afspraak. Voor het consulaat kunnen afspraken slechts zeer ruim van tevoren worden gemaakt voor tijdstippen tussen 10 en 11 uur op ma/di/do/vr; Russia Visa Centre kent momenteel de mogelijkheid om afspraken te maken tussen 9 en 14 uur(ma t/m vr) in zowel Den Haag als Amsterdam en Rotterdam; in Den Haag worden ook zonder afspraak aanvragen in ontvangst genomen gedurende deze openingstijd. Op het Russische consulaat betaal je slechts de 35 euro leges per visum. Wie mede namens een ander wil handelen, heeft een machtigingsformulier nodig. Download dat hier: (lukt je dat niet, dan kunnen we het op verzoek ook toemailen).

Je kunt er ook voor kiezen om het indienen van je aanvraag + het op de dag dat je visum klaar is je paspoort weer op te halen, te laten doen. Als je dit via ons bestelformulier bestelt, sturen we een opdrachtformulier + een doorzendenveloppe mee voor onze partners van KES Visa Support in Den Haag. Omdat je je paspoort mee moet sturen, moet je dit slechts via aangetekende post doen (persoonlijk langsbrengen bij KES Visa Support mag ook). Reken daarvoor opnieuw 1 a 2 dagen!

Het paspoort komt per DHL terug van KES naar de reiziger (DHL bezorgt niet in het weekend; wel op maandag). De kosten voor 2 bezoekjes door KES aan de visumbalie + het per DHL retoursturen van het paspoort kost totaal 58 euro (35 euro voor KES + 23 euro voor DHL). Reis je met meerdere personen en kunnen de paspoorten gezamenlijk worden teruggestuurd, dan betalen de 2e tot en met de 9e persoon 35 euro pp voor alleen aanvragen en weer afhalen.

Voor groepen vanaf 10 personen is dit bedrag pp lager.E-visa! Gratis e-visum voor de stad St Petersburg en de omringende Leningradskaja Oblast (Leningrad-regio). Nieuw systeem sinds 1 oktober 2019, waarbij buitenlandse bezoekers uit oa. EU-landen (níet Groot-Brittannië) maximaal 8 dagen op een gratis e-visum in dit deel van Rusland kunnen verblijven. Je moet het e-visum in dat geval op zijn laatst 4 dagen voor vertrek aanvragen via http://electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html .

Het visum is 30 dagen geldig maar binnen die periode mag je maximaal 8 dagen in dit deel van Rusland verblijven. NB: je mag niet doorreizen naar andere delen van Rusland waarvoor het e-visum niet geldt. (O.a. vervoersmaatschappijen kunnen dit controleren via https://evisacheck.kdmid.ru/ ). Dit systeem met gratis e-visa bestaat ook voor Kaliningrad en de regio er omheen (de Kaliningrad-enclave) en voor het Russische Verre Oosten (Vladivostok en omgeving).

Antwoord: in principe mag een visumaanvraag vanaf 3 maanden voorafgaand aan de begindatum van het gewenste visum worden ingediend. Om de piek in aanvragen beter te spreiden, mogen visumbureaus enz. die dagelijks stapeltjes aanvragen indienen, dit in 'piekperiodes' soms maar 1 maand van tevoren doen.

Met andere woorden: wie zelf zijn aanvraag indient bij het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 99, kag er eerder terecht dan wie alles aangetekend opstuurt naar onze partner. / Laten afhandelen via het consulaat in Antwerpen via Visumdienst Breda kan wel vanaf 3 maanden van tevoren.

Antwoord: in principe niet. Natuurlijk kun je net zo goed als een paar 'reservedagen' aan het eind van je visumperiode inbouwen, dat ook aan het begin van de periode doen, waardoor je dan ook eerder aan je visumprocedure kunt beginnen. Wil je meer tijd winnen, dan kan een 90-daags visum uitkomst bieden, ook al is dat een 'zakelijk' visum.

Of een multiple entry visum voor 6maanden of 1 jaar (ook al zijn ook dat 'zakelijke' visa, waarvoor het verkrijgen van de noodzakelijke uitnodigingen wat omslachtiger en kostbaarder is).Tip: voor wie maanden eerder Nederland verlaat dan dat hij/zij in Rusland aankomt, kan het aanschaffen van een 2e paspoort een oplossing zijn. 

Dat 2e paspoort kan in Nederland blijven tot de tijd rijp is om er een Russisch visum in te laten aanbrengen, waarna het met een familielid of kennis of een documentenexpressdienst als UPS/DHL enz. naar je toe gestuurd kan worden.

Antwoord: Verwarrend genoeg zijn er twee begrippen die door elkaar lopen. De Nederlandse ambassade in Moskou bijvoorbeeld, bedoelt met registratie dat Nederlanders die langer in Rusland verblijven, aan de ambassade doorgeven waar ze wonen en hoe ze bij calamiteiten kunnen worden gewaarschuwd.

Meestal echter wordt met registratie bedoeld dat buitenlanders die 7 dagen of langer in Rusland verblijven, geregistreerd moeten worden.Dat moet de gastvrouw/gastheer of het hotel doen waar ze verblijven, of het bureau of bedrijf dat de buitenlander heeft uitgenodigd. Hier een link naar een downloadbaar registratieformulier voor gebruik op een postkantoor of FMS-kantoor: http://www.youblisher.com/p/1191598-Registration-form-for-foreign-visitors-to-Russia/

Antwoord: Nee. Vroeger moest het verplicht binnen 72 uur (3 dagen), sinds een paar jaar hoeft het nog slechts als je 7 dagen of langer in Rusland verblijft. Feestdagen tellen daarbij normaal niet mee, zodat bijvoorbeeld jaarlijks veel bezoekers die Rusland in de nieuwjaarsvakantie aandoen, zich tussen 31 december en 8 januari niet druk hoeven te maken over registratie. Anderzijds: zeg nooit nee als je hotel aanbiedt de registratie te regelen, ook niet als dat tot een bedrag van 20 euro kost.

Antwoord: Ja. Geen probleem. Als het maar is binnen de geldigheidsduur van het visum en je ook weer op tijd het land verlaat.

Antwoord: Nee. Je zult aan de grens moeten wachten tot de datum verspringt.

Antwoord: Ja. Geen probleem. Eerder weg mag, later (= 'te laat') levert enorme problemen op.

Antwoord: Nee. Probeer dat vooral niet. Verlengen van een visum is normaalgesproken evenmin mogelijk. Ga op tijd het land uit en vraag zo nodig een volgend visum aan. Mocht je in een ziekenhuis belanden en daardoor het land te laat dreigen te verlaten, dan kan de ziekenhuisadministratie helpen dat proces te versoepelen.

Antwoord: Er is lang gepraat over soepeler visumregimes over en weer. Sinds de Krim-crisis lijkt soepelheid tussen RF en EU ver te zoeken. Voor het WK voetbal is een systeem met Fan-ID-kaarten bedacht waarmee visumvrij Rusland in en weer uit kon worden gereisd. Overigens kan Rusland eenzijdig de visumplicht afschaffen, als de regering dat echt wil. Buurland Oekraine heeft dat een aantal jaren geleden ook gedaan.

Oekraieners hebben wel een visum nodig om de EU te kunnen bezoeken, maar omgekeerd kun je als EU-burger op vertoon van je paspoort Oekraine binnenreizen.

Antwoord: Als je een Russisch visum in je paspoort hebt, is het handig om bij het vervangen van je paspoort op het gemeentehuis te vragen of je je oude paspoort mag houden. Bij afgifte van je nieuwe paspoort wordt het oude paspoort dan ongeldig gemaakt door gaten te knippen in de plastic houderpagina van het paspoort.

Als je een volgende keer naar Rusland wilt, wordt voor de visumaanvraag namelijk de vraag gesteld wanneer je de laatste keer naar Rusland bent gereisd. Je kunt dan de data aflezen van het vorige visum in je oude paspoort of van de stempels die daar op staan.Wil je een zakelijk 'multiple entry' visum aanvragen (dwz een visum waarmee je meerdere keren tijdens de geldigheidsduur Rusland in en uit kunt), dan is het verplicht om een scan/kopie te overleggen van je vorige visum
(je moet dan minder dan een jaar geleden naar Rusland zijn gereisd om zo'n type visum te kunnen aanvragen).

Antwoord: Nee. Een 6 maands-visum is een visum voor 180 dagen, waarop je maximaal 90 dagen achtereen in Rusland mag blijven. Op een jaarvisum staat - in het Russisch - ook aangegeven dat je per 180 dagen 90 dagen in Rusland mag verblijven.

Dergelijke visa zijn bedoeld voor kortere zakelijke bezoeken aan Rusland. Wil je of moet je langer in Rusland verblijven, vraag dan in Rusland een verblijfsvergunning aan. Houd er rekening mee dat een aanvraag daartoe dermate veel tijd in beslag kan nemen, dat het mogelijk noodzakelijk is om Rusland hangende de aanvraag te moeten uitreizen om te voorkomen dat de maximale verbijfstermijn wordt overschreden.

Antwoord: Alleen wie op een multiple entry visum net 90 dagen in Rusland heeft verbleven, moet er vervolgens 90 dagen uit wegblijven. Voor andere reizigers is er geen beletsel om meteen na terugkeer uit Rusland een volgend visum aan te vragen.