• Getrouwde partners (blog)

Getrouwde partners (blog)

'Je zult er maar mee getrouwd zijn', wordt soms plagerig opgemerkt. Met een beetje negatieve ondertoon. Als je dan discreet gebaart naar een absoluut kreng of hufter, ben je het snel eens: als zo'n exemplaar een partner heeft, dan is die niet te benijden.


Wie nu echter met een Russisch burger getrouwd is, heeft qua reismogelijkheden een streepje voor. Als getrouwde partner van een Rus(sin) kun je aan een (privé-)visum komen én behoor je tot een van de categorieën reizigers die ten tijde van coronabeperkingen welkom is in Rusland. Op de lijst van het Russische consulaat kom je voor achter punt 5: family members of citizens of the Russian Federation. Het is niet de bedoeling dat je voor de flauwekul heen en weer reist, maar wie de afstand en inspanningen van die trip kent, weet dat niemand voor niks heen en weert.
Voor het privé-visum moet de Russische partner een formulier downloaden en invullen, als alternatieve 'uitnodiging'. Het is ook goed om te bedenken dat je gewone zorgverzekering niet zomaar een Ruslandverklaring zal willen afgeven voor het aan te vragen visum, omdat je immers naar risicogebied reist. Daar valt een mouw aan te passen door medische kosten via een Russische verzekeraar te laten dekken.

Kortom, in coronatijd is je huwelijksakte mét apostillestempel van de arrondissementsrechtbank én een beëdigde vertaling in het Russisch plotseling opnieuw een waardevol document. Eén van 'onze' trouwe relaties meldde dat op de grens tussen Letland en Rusland de trouwakte haast nog nauwlettender bekeken werd dan het visum.

 

Voor wie deze raad nu te laat komt (of eerder gewoon niet aan trouwen toekwam), betekent dit dat 'zomaar' naar Rusland reizen niet kan. Maar omgekeerd heb je kans dat je Russische 'langeafstandsgeliefde' wel voldoet aan de eisen die minister Grapperhaus' tijdelijke langeafstandsgeliefden-regeling stelt. In dat geval kan zij/hij mogelijk naar Nederland overkomen.

Een hele trits aan kansen en mogelijkheden, waarmee reizen onder omstandigheden mogelijk kan worden. Deze blog maakt het misschien makkelijker meer zelf te doen; wij mogen ons er als logistieke reispartner eigenlijk verder niet mee bemoeien, maar dienen je hiermee toch graag van advies. Sterkte en goede reis gewenst. En dat wensen we alle thuisblijvers ook maar...

Peter Zandee