• Kamperen in Rusland (blog)

Kamperen in Rusland (blog)

Als iemand me een jaar geleden had gevraagd of ik nog eens aan het schrijven van een campinggids voor Rusland zou beginnen, zou ik hem of haar raar hebben aangekeken.

Natuurlijk, kamperend reizen is geweldig! Maar we waren dagelijks zo druk met ander geregel, dat erover schrijven en dan tussendoor ook nog allerlei uitzoekwerk over campings er gewoon niet in zat.

 

In coronavirustijd ligt dat anders. En hoef ik niet meer te zeggen dat Rusland maar mondjesmaat campings kent. Natuurlijk, in vergelijking met Nederland zijn er weinig campings. Maar ze zijn de afgelopen jaren wel degelijk ontstaan. Net zogoed als ook in Rusland steeds meer mensen meer alternatief dan alleen van hotel naar hotel trekkend aan het reizen zijn gekomen. En dus... ontstaat ons digitale campinggidsje voor in eerste instantie het Europese deel van Rusland. Kijk op https://www.rusreis.nl/reizen/campings-in-rusland/ om er een indruk van te krijgen. Ook hier heb je als bezoeker van deze site direct inzage in een document waaraan nog geschreven wordt. Waarbij we ook openstaan voor suggesties overigens. 

 

De lijst is dus nog niet af. Op het moment van het schrijven van dit blog ben ik ruim over de helft van het lijstje West-Russische regio’s. Maar vrijwel overal zijn plekken waar Russen aangeven te hebben gekampeerd en in veel gevallen bestaan ook ‘echte’ campings. Vaak met vooral wat in Nederland ‘trekkershutten’ worden genoemd. Maar als je met je camper voorrijdt en vraagt er te mogen overnachten, dan kan veel. Begin eens met vragen naar een maaltijd in het café annex campingkantine, dan beseft elke ‘trekkershuttenverhuurder’ ook los van zijn gevoel van gastvrijheid dat ook deze trekkende buitenlander goed is voor wat inkomsten. Je helpt in die zin als kampeerder actief met het helpen ontwikkelen van een fenomeen! Ik zoek meer plekken/adressen op en schrijf verder aan het overzicht, hoop dat er gauw ook praktisch gebruik van kan worden gemaakt als reizen weer een reële activiteit kan zijn. Morgen hadden we volgens onze oorspronkelijke plannen zelf eindelijk weer eens naar Rusland zullen vertrekken. Daar is door de coronaviruscrisis een streep door gezet. Ondertussen is het proces van het opstellen van de campinglijst nu een beetje ‘digitaal reizen’ vanachter het beeldscherm.

 

Peter Zandee