• Noodzakelijke reis (blog)

Noodzakelijke reis (blog)

Normaal geldt Nederland als oranje-land. Maar nu is voor Nederland juist Rusland oranje. En nog veel meer landen en gebieden. Covid-19 verziekt de reismogelijkheden behoorlijk. Omgekeerd zit Rusland behoorlijk dicht voor wie er vanuit Nederland naartoe wil reizen.

 

Op een Russischtalig gedeelte van de site van het Russische consulaat staat een lijstje met tien categorieën reizigers die wél in aanmerking komen voor een visum om op naar Rusland te reizen. Getrouwde partners en eerstegraads familieleden van Russische burgers kunnen samen met hun partner naar Rusland reizen. Daarbij is de huwelijksakte met vertaling en apostillestempel een belangrijk ondersteunend document.

Een volgende categorie reizigers voor wie groen licht gloort vanuit oranje gebied, zijn technisch specialisten die iets vitaals moeten gaan servicen of repareren. Daarbij ligt voor de Russische partner waar ze aan de slag moeten, een belangrijke taak bij het verzorgen van de juiste uitnodiging via migratiedienst FMS of een loket van het MVD (ministerie van Binnenlandse Zaken van de RF). We kunnen daar niet bij helpen, en betrokkenen moeten persoonlijk naar het consulaat in Den Haag. Mét mondkapjes en handschoenen.

Welke reizen noodzakelijk zijn (en welke niet), kan een beetje arbitrair zijn. Een stedentripje lijkt dat niet snel, tenzij het misschien een laatste mogelijkheid is om iemand met een snel afnemende gezondheid nog eenmaal te kunnen zien. Maar ook relaties hebben geleden onder 'corona', en kunnen toe zijn aan serieus onderhoud. Wie zal bepalen hoe noodzakelijk dát is (en voor wie)? Vervolgens is het bovendien soms een logistieke puzzel om naar Rusland te reizen. Want vliegverkeer moet vaak nog via derde landen waarmee Rusland alweer vliegverbindingen heeft hervat. Zeker is wel dat je bij terugkeer uit Rusland op dit moment in Nederland een dikke week quarantaine in acht moet nemen. Maar dat is iets dat serieuze Ruslandgangers er graag voor over hebben.

Peter Zandee