• Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
  • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
  • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib

Rusland per camper of met caravan

Camper- of caravanreis

Rusland is geen typisch camper- of caravanland in de zin dat er veel campings en andere voorzieningen voor dit type trekkende kampeerder zijn. Die zijn er namelijk niet. Het aantal geschikte campings is op de vingers van twee handen te tellen. Daarnaast kun je terecht op parkeerplaatsen bij hotels op de route. Daar zijn vaak bewaakte parkeerplaatsen, waar ook truckers wel bivakkeren. Schroom niet te vragen of het mogelijk is op de parkeerplaats te overnachten, met gebruikmaking van de voorzieningen van het hotel (restaurant/sanitair).


Papierwinkel

Wie met een camper of caravan naar Rusland wil, moet om te beginnen wat meer aandacht besteden aan de papierwinkel rond zijn voertuig/kampeermiddel. Elke keer dat je ermee Rusland binnenrijdt, mag dat niet eerder dan dat bij de grensformaliteiten een tijdelijke invoervergunning voor je voertuig is afgegeven. Daarvoor is de kentekencard/kentekenbewijzen nodig; zorg dat je die in origineel bij je hebt (+ evt. een paar kopietjes op voorraad). Ook kan het slim zijn er een vertaling van te maken om Russische beambten te helpen met het vinden van de juiste details in de papieren.


Internationaal rijbewijs

Je hebt een internationaal rijbewijs nodig naast het gewone rijbewijs. Dat is een boekje met vertalingen van het rijbewijs, voorzien van pasfoto en stempel(s). Het is verkrijgbaar bij ANWB-winkels en kent een geldigheid van 3 jaar.


Autotoerisme-visum

Er is een speciaal type visum voor wie met eigen vervoer Rusland doorreist: auto-/motortoerisme. Als je dat visumtype kiest op het formulier waarmee je visumsupport bestelt ('visumuitnodiging' + vooringevuld visumaanvraagformulier, en al dan niet de dienst om de aanvraag van het visum te 'laten doen') vul je aanvullend over je camper of auto+caravancombinatie in: merk, model, kenteken en (carrosserie)kleur.
Voor de visumaanvraag is in dit geval ook een kopietje nodig van de voor- en achterzijde van de kentekencard(s) én voor- en achterzijde van je rijbewijs (het plastic pasje, niet het internationaal rijbewijs-boekje).
Ook voeg je een globaal schetsje toe van de route die je plant te rijden. Zie rechts op deze pagina daarvoor een te downloaden voorbeeldje. 


Cyrillisch

Niet overal zijn even consequent alle borden langs de wegen in zowel cyrillisch als latijns schrift uitgevoerd. Je komt onderweg borden tegen met alleen cyrillische aanduidingen. Cyrillisch is geen Chinees: je kunt vlot de helft van het alfabet ontcijferen. Maar een beetje oefening helpt, ter voorbereiding.


Brandstof onderweg

Wil je onderweg tanken, weet dan dat je bij Russische tankstations eerst moet betalen en daarna tankt. Mocht je een tankstation met bediening treffen, dan is 'pólniy' Russisch voor 'vol'. Maar in de meeste gevallen zul je het aantal liters moeten opgeven dat je wilt tanken. Je moet daarom goed weten hoeveel er in je tank past. En een papiertje of schrijfblokje en pen is enorm handig, om bijvoorbeeld '20' op te schrijven als je nog niet weet dat dat 'dwádsat' is.