Rusland per camper of met tent/caravan

Camper- of caravanreis

Rusland is geen typisch camper- of caravanland in de zin dat er veel campings en andere voorzieningen voor dit type trekkende kampeerder zijn. Campings zijn zeer dungezaaid en hebben veelal het karakter van trekkershutten of groepsaccommodaties. We proberen hier campings in Rusland in kaart te brengen, op het risico af dat ze meer op langer verblijf in huisjes gericht zijn. Meld je er toch rustig aan de poort: vaak vindt men buitenlandse toeristen op zijn minst interessant, en Russische gastvrijheid doet de rest… Voor het geval je niet zichtbaar een camper of caravan maar een tent(je) bij je hebt: het Russische woord voor tent is ‘palátka’.
Daarnaast kun je vaak terecht op parkeerplaatsen bij hotels op de route. Daar zijn vaak ‘bewaakte’ parkeerplaatsen (stel je niet teveel voor van het bewakingsniveau), waar ook truckers wel bivakkeren. Schroom niet te vragen of het mogelijk is op de parkeerplaats te overnachten, met gebruikmaking van de voorzieningen van het hotel (restaurant/sanitair). Tenslotte zijn er gebieden waar ‘wild’ kamperen een vrij natuurlijke vorm van verblijf is, omdat ze voor de rest onbewoond zijn.
Tip: raadpleeg ook vooral iOverlander.com, een online-platform waarop overland-reizigers hun ervaringen, tips enz delen.afbeelding

Papierwinkel

Wie met een camper of caravan naar Rusland wil, moet om te beginnen wat meer aandacht besteden aan de papierwinkel rond zijn voertuig/kampeermiddel. Elke keer dat je ermee Rusland binnenrijdt, mag dat niet eerder dan dat bij de grensformaliteiten een tijdelijke invoervergunning voor je voertuig is afgegeven. Daarvoor is de kentekencard/kentekenbewijzen nodig; zorg dat je die in origineel bij je hebt (+ evt. een paar kopietjes op voorraad). 


Internationaal rijbewijs

Je hebt een internationaal rijbewijs nodig naast het gewone rijbewijs. Dat is een boekje met vertalingen van het rijbewijs, voorzien van pasfoto en stempel(s). Het is verkrijgbaar bij ANWB-winkels en kent een geldigheid van 3 jaar.


Autotoerisme-visum

Er is een speciaal type visum voor wie met eigen vervoer Rusland doorreist: auto-/motortoerisme. Als je dat visumtype kiest op het formulier waarmee je visumsupport bestelt (‘visumuitnodiging’ + vooringevuld visumaanvraagformulier, en al dan niet de dienst om de aanvraag van het visum te ‘laten doen’) vul je aanvullend over je camper of auto+caravancombinatie in: merk, model, kenteken en (carrosserie)kleur. Weet je al namen van campings waar je zult verblijven? Dan kunnen we behalve hotelnamen ook campings vermelden op je toeristische voucher. We zijn specialist op dit gebied qua ‘visa support’ en hechten er tegelijk aan de goedkoopste aanbieder op dit terrein te blijven!
Voor de visumaanvraag is in dit geval ook een kopietje nodig van de voor- en achterzijde van de kentekencard(s) én voor- en achterzijde van je rijbewijs (het plastic pasje, niet het internationaal rijbewijs-boekje).
Ook voeg je een globaal schetsje toe van de route die je plant te rijden. Zie rechts op deze pagina daarvoor een te downloaden voorbeeldje. 
NB: op dit moment worden reizigers met auto/motor/camper enz. toegelaten op basis van een 'gewoon' toeristisch visum. Een visum cq uitnodiging waarop voertuiggegevens staan vermeld is dus niet nodig.


Cyrillisch

Niet overal zijn even consequent alle borden langs de wegen in zowel cyrillisch als latijns schrift uitgevoerd. Je komt onderweg borden tegen met alleen cyrillische aanduidingen. Cyrillisch is geen Chinees: je kunt vlot de helft van het alfabet ontcijferen. Maar een beetje oefening helpt, ter voorbereiding.


Brandstof onderweg

Wil je onderweg tanken, weet dan dat je bij Russische tankstations eerst moet betalen en daarna tankt. Mocht je een tankstation met bediening treffen, dan is ‘pólniy’ Russisch voor ‘vol’. Maar in de meeste gevallen zul je het aantal liters moeten opgeven dat je wilt tanken. Je moet daarom goed weten hoeveel er in je tank past. En een papiertje of schrijfblokje en pen zijn enorm handig, om bijvoorbeeld ‘20’ op te schrijven als je nog niet weet dat dat ‘dwádsat’ is.
En ja... zolang Rusland qua internationaal betalingsverkeer is 'afgekoppeld' van het SWIFT/IBAN-systeem, kun je ook bij tankstations niet pinnen en zult dus in roebels moeten betalen. Evt. kun je een debit-card regelen in Rusland en daarop gewisselde roebels zetten; dan kun je wel met een betaalpas afrekenen. Zie hier voor meer info.


Wat te doen bij pech onderweg

Zoals ook gemeld op de pagina over per auto/motor naar Rusland reizen: Rusland kent geen dekkend systeem van pechhulp-aanbieders. Je bent een beetje overgeleverd aan eigen handigheid en hulpvaardigheid van passanten als je pech krijgt. Met een camper en caravan kun je iets meer meesjouwen aan reserveonderdelen en gereedschap. Doe dat dan ook, en bereid je voor op basic gesleutel onderweg. Ook nu geldt de basisregel: kruip niet weg bij pech, maar laat je zien. Dat zal er eerder voor zorgen dat een hulpvaardige passant stopt om te kijken wat er aan de hand is.