Blog - Belarus-transitroute

Belarus-transitroute

Dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Belarus in juni bij elkaar waren geweest, was ons eerlijk gezegd ontgaan. Gelukkig volgde er dik vier maanden later (eind oktober) een ratificatie van hun afspraken door het parlement van Belarus, en dat bericht kwam aan. Hoera: Rusland en Belarus gaan elkaars visa accepteren!

Huh?! Wat hebben 'we' daar aan? Nou: heel veel! Al die overland-reizigers voor wie de meest logische (en kortste) route richting Moskou door Belarus loopt, kunnen in de nabije toekomst gewoon weer doen wat eerder altijd kon. De transitroute gebruiken door Belarus.

Lang geleden, toen Belarus en Rusland beide onderdeel waren van de Sovjet-Unie, reed je als niet-burger van de Sovjet-Unie met een visum bij Brest de Belarussische SSR binnen, was één van de vele controleposten onderweg op de grens van de BSSR en de RSSR, en belandde je - bijvoorbeeld - in Moskou.
Na het uiteenvallen van de USSR bleef Belarus nog een paar jaar die portiersfunctie houden voor wie met een Russisch visum aanklopte in Brest. Vervolgens kwamen er eigen visa voor Belarus bij. Nog steeds weinig aan de hand: ja, een visum extra, maar dat was het.
De ellende begon een paar jaar geleden met de totstandkoming van de douane-unie Belarus-Rusland-Kazachstan. Vanuit de BeNeLux kennen we douane-unies. Tegenwoordig is de EU dan wel de Schengen-zone daar een mooi voorbeeld van: één keer je paspoort al dan niet met visum moeten laten zien, en klaar is Kees.

Niet dus, voor Belarus en Rusland! Daar viel weliswaar voor eigen burgers op de tussenliggende grens de personencontrole weg, maar voor inwoners van 'derde landen' begon de ellende pas goed. Zij konden niet meer worden 'uitgestempeld' bij het verlaten van het eerste land, en 'ingestempeld' bij het binnenreizen van het volgende. Op zowel je Belarus-visum als dat van Rusland ontbrak een stempel, en dat betekende bij controle dat je had gezondigd tegen allerlei migratieregels. Dat schijnt geregeld te hebben geleid tot boetes, deportatie, enz.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt sindsdien voor het probleem van het niet door Belarus naar Rusland kunnen reizen. Waarop overigens de treinverbinding de uitzondering vormt: aan boord van de trein vindt wel documentencontrole plaats. Maar hoe dan ook: het is een 'geval' dat moeilijk valt uit te leggen aan reizigers die de moeite nemen om netjes visa te regelen voor twee visumplichtinge landen.

Het goede nieuws is nu, dat Belarus en Rusland elkaars visa gaan accepteren. Je kunt zelfs met één visum toe voor beide landen, voortaan, is de strekking. Details moeten nog worden uitgewerkt en zijn zodoende nu nog niet bekend, maar het kan er alleen beter op worden, toch?  Vermoedelijk gaat de regeling in 2021 in, zodra de huidige coronabeperkingen kunnen worden herzien.
Wordt vervolgd!

Peter Zandee