• Baba Yaga-Russische Lego

Blog - Russische Lego

Russische Lego, of: promoot Baba Yaga!

Zelf zijn we inmiddels Lego-loos thuis, maar we hebben met het modernere spul nog wel echte liefhebbers blij kunnen maken. Prompt worden we geconfronteerd met Lego-nieuws: er staat een Russisch Lego-setje aan te komen! Althans, de St Petersburgse ontwerper Artem Bizyaev heeft zijn ontwerpen ervoor gepost.
We lazen het deze week bij Russia Beyond en bij The Moscow Times.

 

Los van Lego: Artem koppelt uit de Slavische cultuur oude kinderverhalen aan het moderne speelgoed. Russische sprookjesfiguren namelijk, waaronder de legendarische Baba Yaga. Weet je niet wie dat is? De boze heks. Beroemd ook vanwege haar alternatieve woonstee: een hutje op kippenpoten!
Ouderen kennen in Nederland nog Eucalypta uit de verhalen van Paulus de Boskabouter. Zoiets. Wie in Rusland als Baba Yaga wordt beschreven, is op zijn minst... nogal hekserig. Wees dus gewaarschuwd.

Voor de klassiekers onder jullie: componist Modest Moesorgskij (Mussorgski enz.) wijdde één van de onderdelen van zijn werk 'Schilderijententoonstelling' aan de heks Baba Yaga. Waarbij de intimi het hutje op kippenpoten hóren dansen... (de uitvoering op YouTube waarnaar voorgaande link verwijst, laat trouwens behalve Baba Yaga ook het bekende 'De grote poort van Kiev' horen).

Misschien gaan we binnenkort toch maar weer aan de Lego... Leuk voor tijdens de lockdown, laten we maar zeggen. 

Peter Zandee