Hoe via Kaliningrad naar Moskou reizen?

Amsterdam-Gdansk-Kaliningrad-Moskou

Rusland is op dit moment vanuit Nederland niet rechtstreeks door de lucht bereikbaar. Wil je er naartoe vliegen, dan kun je vliegen naar Istanboel (Turkije) of Belgrado (Servië) en daar overstappen op een vlucht naar Moskou. Dat is echter duur: vaak kom je uit op 750 euro enkele reis, 1500 euro retour.

Het kan goedkoper via Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen. Hier een paar suggesties, om zelf een betaalbaardere reis te boeken. Andere ideeën? Mail ons suggesties, misschien is er meer dat het delen waard is!
Voor je visum is het goed om te weten dat de overland-grensovergangen tussen Polen en Kaliningrad zijn aangemerkt voor het gebruik van e-visa. Je mag op een e-visum maximaal 16 etmaal in Rusland verblijven, waarbij de tijd begint te lopen vanaf de datum waarop je binnenkomt (kom je 's avonds laat binnen, dan is de eerste dag van je verblijf dus snel op).

1. Vliegen van Amsterdam naar Gdansk: 
Als je een overstap geen punt vindt om goedkoper te reizen, dan zijn er retourtjes te vinden vanaf 203 euro.
Zoekend op Cheaptickets.nl kozen wij voor een directe KLM-vlucht op wat comfortabelere tijden (heen 9.35-11.15 u, terug 14.20-16.15 u, voor 370 euro. Maar je kunt bijv. ook heel voordelig vliegen met Wizzair dat vluchten aanbiedt van Eindhoven naar Gdansk vv (we vonden tickets heen en weer voor nog geen 200 euro).
Je zóu ook per bus naar Gdansk kunnen reizen. Dat scheelt snel een paar tientjes: met Flixbus vonden we enkele reis-tickets voor 70,97 euro.

2. 'Bussen' van Gdansk naar Kaliningrad:
De meeste ritten per busmaatschappij PKS op het traject Gdansk-Kaliningrad vv kosten enkele reis 170 zloty, 39,13 euro.
Wij kozen voor een rit heen met vertrektijd 15.00 en aankomsttijd 19.30 uur.
Omdat oponthoud aan de grens snel úren langer kan duren, is het verstandig te plannen aansluitend in Kaliningrad te overnachten. En op de terugweg moet je dat bij voorkeur ook zo plannen in Gdansk. Houd ook rekening met het gegeven dat het vliegveld van Gdansk en het busstation zo'n 10 km uit elkaar liggen. Mogelijk heb je een taxi nodig tussen beide locaties.

3. Vliegen van Kaliningrad naar Moskou:
Vluchten vanaf Kaliningrad naar bestemmingen in 'groot' Rusland worden gezien als binnenlandse vluchten: je wordt dus niet 'uitgestempeld' om in Moskou weer te worden 'ingestempeld'. 
Via aviasales.ru (Cyrillisch schrift) of aviasales.com (Latijns schrift) vind je gemakkelijk wat er aan vluchten en tickets verkrijgbaar is. We vinden voor willekeurige data retourtickets voor tussen de 115 en 185 euro.

NB: er rijdt ook een trein van Kaliningrad naar Moskou, maar dat is op dit moment geen optie voor niet-Russen: deze trein rijdt nl. via Belarus, waarvoor je (nu nog) een apart visum nodig hebt, maar aan boord van de trein worden daarbij geen stempels op visa gezet, zodat je bij controle 'illegaal' bent. Nu nog geen optie dus.

Al met al kun je voor tussen de 400 en 600 euro het traject Amsterdam e.d.-Moskou heen en weer afleggen. Reken er dan nog overnachtingskosten bij als je niet op de luchthaven van Kaliningrad of Gdansk in een stoel wilt nachtbraken, maar dan nog ben je voor de helft van het traject via Turkije of Servië klaar!

4. Evt. per trein van Moskou dieper Rusland in: de site van de Russische spoorwegen (rzd.ru) is buiten Rusland niet benaderbaar maar je kunt wel kaartjes kopen (en in euro's afrekenen) via russianrailways.com.