• Over de 1001 nachten in Kazan
 • Grandeur in Kazan, Tatarstan

7-daagse stedentrip Moskou & Kazan (Tatarstan)

Soort reis: individuele stedentrip Moskou + Kazan (Tatarstan)


Doe eens anders dan anders. Moskou als centrum van de macht in Rusland, maar ook als hoofdstad van de vroegere Sovjet-Unie. De USSR is niet meer, maar Rusland is meer dan het geijkte Europese deel.


Reis na de eerste kennismaking per nachttrein door naar Kazan, de hoofdstad van deelrepubliek Tatarstan. Hier woont ongeveer de helft van de Tataren, met bijna 4% de grootste ethnische minderheid in Rusland.
Tataren stammen af van de Mongools-Tataarse krijgers van krijgsheer Dzengis Khan. In Tatarstan gaan gematigde islam en Russische orthodoxie vreedzaam samen.

Je vindt in Kazan behalve een imposante moskee zelfs een Tempel voor Alle Religies, met 16 torens waarop kruis, halve maan en davidsster en meer symbolen prijken.

Prijs: 695 euro pp obv 2 personen / 750 euro 1 persoon

Klik hier om deze reis te boeken. Wanneer?
Willekeurige data (voorbehoud tav beschikbaarheid accommodatie) We organiseren voor deze reis zo veel/weinig als nodig is.
Zie je in de beschrijving iets dat je anders wilt, dan kan dat meestal moeiteloos.

We voorzien je van de nodige info om zelfstandig van het vliegveld in de stad te komen. Laat ons daarvoor weten op welke luchthaven in Moskou je landt. Meestal is dit Sheremetyevo, maar er zijn maatschappijen die op Domodedovo of Vnukovo vliegen.


Dag 1.

Vlucht Amsterdam-Moskou/Düsseldorf-Moskou, aankomst in Moskou; transfer luchthaven-stad per Aeroexpress, vanaf eindpunt Aeroexpress (=metrostation) per metro naar hotel (optie: taxi); ’s avonds Moskouse metro-tour.

Of je nu vliegt op luchthaven Sheremetyevo (Aeroflot/KLM) of op Domodedovo of Vnukovo, steeds is de Aeroexpress-shuttletrein het ideale vervoermiddel om in de stad te komen. Vanaf Sheremetyevo kom je aan op Belorusskij (Belorusskij Vokzal/Belorusskij Station, metrostation Belorusskaja);

vanaf Domodedovo op Paveletskij (bij Paveletskij Vokzal/Paveletskij Station, metrostation Paveletskaja), vanaf Vnukovo op Kievskij (bij Kievskij Station/metrostation Kievskaja). Per metro is het makkelijk verder reizen naar je hotel; bij hotels wordt behalve het adres ook steevast de afstand tot het dichtstbijzijnde metrostation vermeld.


De Moskouse metro is hét ideale transportmiddel om binnen Moskou van A naar B te komen. De eerste lijnen werden midden-jaren ’30 van de vorige eeuw in gebruik genomen.
Er is een ringlijn en ‘tig’ diagonale lijnen; metroplattegronden (‘kaarten’) vermelden de namen van de stations steeds in zowel cyrillisch als latijns alfabet.

Voor 1 rit betaal je 55 roebel (zolang je ‘ondergronds’ blijft reizen en het metronetwerk niet verlaat, ben je bezit met 1 rit); een 20-rittenkaart kost 747 roebel (circa 10 euro).

Dag 2.

Wandelexcursie  of busexcursie Moskou; bezoek Rode Plein (+ evt. Kremlinmuseum).
Het Rode Plein met aan de zuidkant van het plein (kant van de rivier de Moskva) de wereldberoemde Basiliuskathedraal is een onvermijdbare ‘must see’ voor iedereen die Moskou aandoet. Voor bijzondere momenten is het Rode Plein soms afgesloten;
omlopen kan in dat geval via de straten aan de oostzijde, waar warenhuis GUM (‘Goem’; zie https://gumrussia.com/ ) de zijkant van het plein domineert.

Dag 3.

Bezoek VDNCh / Ruimtevaartmuseum; einde dag transfer hotel-station per metro (optie: taxi). Het park VDNCh (http://vdnh.ru/en/ in het Engels vaak VDNKh; deze afkorting staat voor Tentoonstelling van de Verworvenheden van de Economie van de Volkeren) was in de tijd van de Sovjet-Unie een permanent tentoonstellingscomplex waar de verschillende ‘volksrepublieken’ zich van hun beste kant lieten zien.

Van 1992 tot 2014 heette het Russisch Tentoonstellingscentrum; nu weer ‘gewoon’ VDNCh (net zoals het metrostation is blijven heten). Paviljoen 34 is gewijd aan de ruimtevaart.
Zie hier: http://vdnh.ru/en/events/vystavki/ekskursii-planety-solnechnoy-sistemy-v-tsentre-kosmonavtika-i-aviatsiya-na-vdnkh/
Het staat echter los van het museum tegenover de ingang van het park, zie hieronder.

Aan de overkant van de Prospekt Mira bij de entree van het VDNCh-park is het Ruimtevaartmuseum/Kosmonautenmuseum gevestigd: http://www.kosmo-museum.ru/?locale=en.


Einde dag 3: 

nachttrein naar Kazan vanaf Moskva Kazanskij Vokzal (station gelegen aan Komsomol-plein; metrostation Komsomolskaja); ‘Premium’ trein 002 V 20.50 u – A 08.00; 2e kl. Coupe: benedenplaats 72 euro/bovenplaats 63 euro (optie: 1e klasse: 126 euro pp – 2-persoonscoupe met 2 benedenbedden).


Dag 4.

aankomst in Kazan (trein 002/’Premium’ 08.00 u); transfer naar hotel in de buurt van het station per taxi of lopend; om 11.00 uur en om 15.00 uur start een gegidste wandeling (uitleg in het Engels) van 2 uur waarin bezoekers langs enkele van de mooiste punten van de stad worden geleid.Kazan wordt wel het Istanbul aan de Wolga genoemd, omdat het een orientaals-wereldse smeltkroes van culturen vormt, waarbij de Tataarse taal verwant is aan het Turks. Tataars wordt geschreven in cyrillische letters, maar met een paar extra tekens, zoals de ‘e-ondersteboven’. In het Tataars betekent de naam van de stad ‘kookpot’, en dat zou slaan op de verschillende culturen die er in elkaar overvloeien.


Hier een videoimpressie van Kazan, aan de hand van door Nederlander Ted Schaepman gemaakte videofragmenten.De uit circa het jaar 1000 stammende stad is iets ouder dan Moskou, maar werd in 1552 onder Iwan de Verschrikkelijke verwoest – en als Russische stad wederopgebouwd. De Kul Sharif / Qolsärif moskee, genoemd naar de imam die de stad tegen Iwan probeerde te verdedigen, is pas recent opnieuw opgetrokken. Het zou even de grootste Europese moskee zijn geweest, maar inmiddels staat er in Grozny (Tsjetsjenie) een die nog groter is. Die moskee vind je binnen de muren van het kremlin: de oude vesting van de stad. Avondsuggestie: theatervoorstelling.


Dag 5.

Bezoek eens de Tempel van Alle Religies, toonbeeld van religieuze harmonie of in elk geval oproep daartoe, van kunstenaar Ildar Chanov in het stadsdeel Privolzhkaya. Er worden overigens geen religieuze vieringen gehouden in het gebouw.

Kazanbezoekers (eigenlijk: iedereen die in Rusland kerken en dergelijke bezoekt) moeten trouwens qua kleding anticiperen op gedragsregels zoals die voor praktisch elk godshuis in Rusland gelden: geen korte broek (minstens tot over de knieen bedekt), geen T-shirts met ontblote schouders; voor vrouwen: sjaal of hoed/pet.


Dag 6.

’s morgens naar Hermitage Kazan; ’s middags Kul Sharif / Qolsärif moskee (of als je die al bezocht hebt: flaneer nog eens over de Bauman Straat/Ulitsa Baumana.
Einde middag/begin avond: vertrek uit Kazan per trein naar Moskou: afhankelijk van de gekozen terugvlucht komen de volgende treinen in aanmerking: trein no. 111 vertrektijd 16.17 u-

aankomst in Moskou om 05.28 u; trein 023 (Moskva-Kazan, dubbeldekstrein), vertrektijd 18.11 u-aankomst 06.37; trein 001 (‘Premium’) vertrektijd 20.00 u – aankomst 07.10 uur. Prijzen vergelijkbaar met die van de trein heen.

Dag 7.

Aankomst ’s morgens vroeg per trein op station Moskva Kazanskij; per metro door naar metrostation voor overstap op Aeroexpress naar het vliegveld voor terugvlucht; terugvlucht Moskou-Amsterdam/Moskou-Düsseldorf.

NB: reken voor het traject tussen het Kazanskij-treinstation en het vliegveld 1,5 tot 2 uur. Neem dus een vlucht van pas later op de ochtend of zelfs ’s middags. (Optie: we kunnen ook voor een treinkaartje op de avond van dag 5 zorgen, waarna je nog een dagje Moskou doet (incl. een overnachting in Moskou).


Inclusief:
 • Visa support (toeristisch voucher = ‘uitnodiging’ waarmee je visum kunt aanvragen);
 • 2 nachten (dag 1-2; dag 2-3) hotel in Moskou / met ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van station);
 • 1 nacht slaaptrein Moskou-Kazan
 • 2 nachten (dag 4-5; dag 5-6) hotel in Kazan / met ontbijt ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van station);
 • 1 nacht slaaptrein Kazan-Moskou (2e klasse 4-persoonscoupé\1e klasse 2-persoonscoupé als optie);
 • Contact leggen met gids indien gewenst;
 • Dit arrangement valt onder de financiële garantie van garantiefonds STO Garant.

Exclusief:
 • Vluchten Amsterdam/Düsseldorf-Moskou en St Petersburg-Amsterdam/Düsseldorf;
 • Visum 65 euro; bij ‘laten doen’ + 30 euro + kosten versturen paspoort(en);
 • Excursies, entreegelden; kosten transfers/metro. (Optie: ticket Aeroexpress Moskou);
 • Maaltijden (behalve ontbijt in de hotels);
 • 15 euro voor garantiefonds STO Garant.

Aandachtspunten:

1. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal geldig is tot 6 maanden ná de einddatum van de reis (ivm visumvereisten + het feit dat je soms je paspoortnummer al moet opgeven bij het boeken van je vliegtickets);

2. Zorg voor een goede reisverzekering. In principe is voor deze reis Europadekking voldoende (mits de verzekeraar daar het Europese deel van Rusland onder rekent);

3. Vraag bij je zorgverzekering om een (gratis) Ruslandverklaring die je bij de papieren voor je visumaanvraag voegt (het enige dat je verzekeraar normaalgesproken vraagt, is van wanneer tot wanneer je reist).

STO Garant:

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (sto-garant.nl/downloads).