• St Petersburg | Admiraliteitsplein

Moskou-St Petersburg


afbeelding

Moskou en St Petersburg vormen een gouden combinatie. Waarbij veel reizigers achteraf stellen dat St Petersburg net even wat langer de moeite waard zou zijn geweest dan Moskou…

Neem bij voorkeur een nachttrein van A naar B (in welke volgorde je de twee steden dan ook wilt bezoeken), tenzij je weet dat je dan geen oog dichtdoet. 


afbeelding

Veel Ruslandgangers zweren juist bij nachttreinen: slapen op de kadans van de licht deinende wagons. Met de bedden en kraakhelder beddengoed enz. is weinig mis. Je spaart bovendien een hotelovernachting uit, én krijgt een indruk van de afstanden binnen Rusland. Het traject is circa 700 kilometer lang.

Schrik niet terug voor 4-persoonscoupés als je met een gezin reist: slechts het geklauter naar de bovenbedden is iets dat enige lenigheid vereist. Een degelijke beugel opzij voorkomst dat je al deinend uit bed rolt.


afbeelding

Sapsan

Snelle treinen overdag: de Sapsan. Met 250 kilometer per uur spoor je comfortabel van Moskou naar St Petersburg of vice versa. De treinen van Duitse makelij (Siemens) bekorten de treinreis tot minder dan 4 uur. 

Keerzijde is wel, dat je bij reizen overdag vastzit aan een extra hotelovernachting in A of B.