7-daagse stedentrip Moskou & St Petersburg

Soort reis: individuele stedentrip Moskou + St Petersburg
Moskou en St Petersburg zijn een gouden combinatie voor iedereen die kennis wil maken met Rusland. Hoe anders dan je te vergapen aan de pracht en praal in de Russische metro, en plaatsvervangende pleinvrees te ervaren op het immense Rode Plein?


Van de huidige hoofdstad en machtscentrum Moskou reis je per nachttrein naar de stad zoals die onder Peter de Grote vanaf begin 18e eeuw vorm kreeg. St Petersburg is ook de stad waarin in 1917 de Russische revolutie ontbrandde, en die vanaf 1941 na de Duitse inval 900 dagen lang werd belegerd: de blokkade van Leningrad.
Anno nu ademt St Petersburg als Ruslands ‘tweede hoofdstad’ weer de wereldse grandeur van weleer, en is het een cultureel hoogtepunt.

Prijs: 695 euro pp obv 2 personen / 750 euro 1 persoon


Klik hier om deze reis te boeken





Wanneer? Willekeurige data (voorbehoud tav beschikbaarheid accommodatie)
We organiseren voor deze reis zo veel/weinig als nodig is. Zie je in de beschrijving iets dat je anders wilt, dan kan dat meestal.

We regelen een transfer per taxi van het vliegveld naar je hotel. Laat ons daarvoor weten met welke vlucht je op welke luchthaven in Moskou landt. Meestal is dit Sheremetyevo, maar er zijn maatschappijen die op Domodedovo of Vnukovo vliegen.

afbeelding

Dag 1.

Vlucht Amsterdam-Moskou/Düsseldorf-Moskou, aankomst in Moskou; transfer luchthaven-stad per Aeroexpress, vanaf eindpunt Aeroexpress (=metrostation) per metro naar hotel  (optie: taxi); ‘s avonds Moskouse metro-tour.
Of je nu vliegt op luchthaven Sheremetyevo (Aeroflot/KLM) of op Domodedovo of Vnukovo, steeds is de Aeroexpress-shuttletrein het ideale vervoermiddel om in de stad te komen.

Vanaf Sheremetyevo kom je aan op Belorusskij (Belorusskij Vokzal/Belorusskij Station, metrostation Belorusskaja); vanaf Domodedovo op Paveletskij (bij Paveletskij Vokzal/Paveletskij Station, metrostation Paveletskaja), vanaf Vnukovo op Kievskij (bij Kievskij Station/metrostation Kievskaja).
Per metro is het makkelijk verder reizen naar je hotel; bij hotels wordt behalve het adres ook steevast de afstand tot het dichtstbijzijnde metrostation vermeld.


De Moskouse metro is hét ideale transportmiddel om binnen Moskou van A naar B te komen. De eerste lijnen werden midden-jaren ’30 van de vorige eeuw in gebruik genomen. Er is een ringlijn en ‘tig’ diagonale lijnen; metroplattegronden (‘kaarten’) vermelden de namen van de stations steeds in zowel cyrillisch als latijns alfabet.

Voor 1 rit betaal je 55 roebel (zolang je ‘ondergronds’ blijft reizen en het metronetwerk niet verlaat, ben je bezit met 1 rit); een 20-rittenkaart kost 747 roebel (circa 10 euro).

afbeelding

Dag 2.

Wandelexcursie of busexcursie Moskou; bezoek Rode Plein (+ evt. Kremlinmuseum). Het Rode Plein met aan de zuidkant van het plein (kant van de rivier de Moskva) de wereldberoemde Basiliuskathedraal is een onvermijdbare ‘must see’ voor iedereen die Moskou aandoet.

Voor bijzondere momenten is het Rode Plein soms afgesloten; omlopen kan in dat geval via de straten aan de oostzijde, waar warenhuis GUM (Goem; zie https://gumrussia.com/ ) de zijkant van het plein domineert.



afbeelding

Dag 3.

Bezoek VDNCh/Ruimtevaartmuseum; einde dag transfer hotel-station per metro (optie: taxi).
Het park VDNCh (http://vdnh.ru/en/ in het Engels vaak VDNKh; deze afkorting staat voor Tentoonstelling van de Verworvenheden van de Economie van de Volkeren) was in de tijd van de Sovjet-Unie een permanent tentoonstellingscomplex waar de verschillende ‘volksrepublieken’ zich van hun beste kant lieten zien.

Van 1992 tot 2014 heette het Russisch Tentoonstellingscentrum; nu weer ‘gewoon’ VDNCh (net zoals het metrostation is blijven heten).

Paviljoen 34 is gewijd aan de ruimtevaart.  Zie hier: VDNKh-ruimtevaartpaviljoen . Dat staat echter los van het museum tegenover de ingang van het park:

Aan de overkant van de Prospekt Mira bij de entree van het VDNCh-park is het Ruimtevaartmuseum / Kosmonautenmuseum gevestigd: http://www.kosmo-museum.ru/?locale=en.



afbeelding

Einde dag 3:

Nachttrein naar St Petersburg vanaf Moskva Leningradskij Vokzal (officieel: ‘Oktiabrskij Vokzal’), gelegen aan het Komsomolplein, metrostation Komsomolskaja; ‘Rode Pijl’; trein 002 V 23.55 u ; A 07.55; 2e kl. coupe: benedenplaats 58 euro/bovenplaats 51 euro (optie: 1e-klassecoupe 98 euro pp bed in 2-persoonscoupe met 2 benedenbedden; andere optie: vroegere trein, aankomst bij voorkeur na 05.45 u als metro weer gaat rijden).
Voor een goed begrip: 2e klassecoupés zijn altijd 4-persoonscoupés met dus twee benedenbedden en twee bovenbedden. Normaal neem je als tweetal een beneden- en een bovenbed onder en boven elkaar. Je maakt dan zelf uit of je op je eigen bed gaat liggen of evt. samen beneden zit.

NB: voor wie bang is in de nachttrein geen oog dicht te doen, kan ook met een dagtrein van Moskou naar St Petersburg worden gereisd. In dat geval is een snelle trein de beste optie, zodat je in minder dan 4 uur ‘over’ bent. Dit is evenwel iets fractie duurder, omdat je dan een nacht extra in het hotel in Moskou óf in St Petersburg zult verblijven.

Dag 4.

aankomst in St Petersburg op station Sankt-Peterburg Moskovskij Vokzal (‘Glavnij Vokzal’, CS) (trein 002/Rode Pijl 07.55 u); transfer naar hotel per metro (optie: taxi);  overdag verken je Nevsky Prospekt; suggestie ’s avonds theatervoorstelling.


afbeelding

Dag 5.

morgens voor een thematische gegidste wandeling door het centrum van St Petersburg (eind maart-september); ‘s middags tot ‘s avonds per boot (half april-eind oktober) naar het zomerpaleis (Peterhof / ‘Petergof’ zoals de Russen zeggen).
Er rijden ook bussen naartoe.

afbeelding

Dag 6.

‘s morgens naar Hermitage; ’s middags Peter & Paul Vesting. Heb je tijd over? Zoek dan ‘Novaja Gollandija’ (Nieuw Holland) eens op!

Hier was trouwens in 1917 het radio-hoofdkwartier van Rusland gevestigd, van waaruit de Russische revolutie werd bekendgemaakt.

Dag 7.

per metro naar Moskovskaja, vanaf dit metrostation shuttlebus voor transfer naar luchthaven Pulkovo (optie: taxi); terugvlucht St Petersburg-Amsterdam/St Petersburg-Dusseldorf.

 
Inclusief

 • Visa support (toeristisch voucher = ‘uitnodiging’ waarmee je visum kunt aanvragen);
 • transfer taxi van luchthaven Moskou naar hotel.
 • 2 nachten (dag 1-2; dag 2-3) hotel in Moskou / met ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van metrostation);
 • 1 nacht slaaptrein Moskou-St Petersburg (2e klasse 4-persoonscoupe; 1e klasse 2-persoonscoupé als optie);
 • 3 nachten (dag 4-5; dag 5-6; dag 6-7) hotel in St Petersburg / met ontbijt ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van metrostation);
 • Contact leggen met gids indien gewenst. 
 • Dit arrangement valt onder de financiële garantie van garantiefonds STO Garant.


Exclusief
:

 • Vluchten Amsterdam/Düsseldorf-Moskou en St Petersburg-Amsterdam/Düsseldorf;
 • Visum 65 euro; bij ‘laten doen’ + 35 euro + kosten versturen paspoort(en);
 • Excursies, entreegelden; kosten metro/taxi’s (behalve transfer na arrival).
 • Maaltijden (behalve ontbijt in de hotels).
 • Bijdrage van 15 euro voor STO Garant.

 

Aandachtspunten: 1. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal geldig is tot 6 maanden ná de einddatum van de reis (ivm visumvereisten + het feit dat je soms je paspoortnummer al moet opgeven bij het boeken van je vliegtickets); 2. Zorg voor een goede reisverzekering. In principe is voor deze reis Europadekking voldoende (mits de verzekeraar daar het Europese deel van Rusland onder rekent); 3. Vraag bij je zorgverzekering om een (gratis) Ruslandverklaring die je bij de papieren voor je visumaanvraag voegt (het enige dat je verzekeraar normaalgesproken vraagt, is van wanneer tot wanneer je reist).

STO Garant:

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (sto-garant.nl/downloads).