• Baranovitsji
  • Belovezhskaya Pushcha
  • Minsk | Belarus

(Geen) visum Belarus aanvragen

Reisadvies 'rood' voor Belarus

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van BuZa voor Belarus (laatste versie 27-09-2023) is rood. De voornaamste boodschap van dit actuele reisadvies: 'Reis er niet heen, en zeker niet naar het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne.  Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Als u Minsk met het vliegtuig bent ingereisd en u wilt per land vertrekken moet u een uitreisvisum hebben. Reis niet via Oekraïne of Rusland.'

Hoe/waar Belarus binnen?

Niet alle grensovergangen tussen de buurlanden Polen, Litouwen en Letland met Belarus zijn op dit moment open voor verkeer. De grensdienst (State Border Comittee) van Belarus heeft een informatieve website over wat waar aan de hand is. Mét elk heel uur verse webcambeelden.


Via Belarus naar Rusland

Vanaf 'ergens in 2024' kun je met een Russisch visum Belarus binnenrijden en doorrijden naar Rusland, is de verwachting als het visumverdrag tussen Belarus en Rusland effectief wordt. Omgekeerd kunnen houders van een visum van Belarus ook verder reizen en daarmee Rusland binnen. Echter: nu is het nog niet zover en zelfs als je voor zowel Belarus als Rusland een visum hebt geregeld, mag je vanuit het ene land nog niet het andere binnenrijden. Dat heeft vooral te maken met het ontbreken van een logistieke schakel op de grens tussen Belarus en Rusland: niet-(Wit-)Russen kunnen niet worden 'uitgestempeld' en voor het volgende land 'ingestempeld'. En 'ongestempeld' verder rijden maakt je tot een illegaal. Niet proberen dus!
Update dd 01-02-2024: exacte datum van effectief worden van de bepalingen uit het verdrag tussen de twee landen is nog steeds niet bekend. En die situatie is tot op heden zo.

Visumvrij Belarus binnen

Belarus kende een visumvrij-regime voor EU-burgers die het land binnenkwamen via de luchthaven van Minsk. Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de internationale RyanAir-vlucht op 23 mei 2021 om een oppositielid wederrechtelijk te kunnen aanhouden, werkt dit nog maar beperkt. De EU verbiedt vluchten van oa Belavia naar EU-landen en vliegmaatschappijen vliegen niet meer over Belarus. Per Turkish Airlines is Minsk nog wel door de lucht bereikbaar. Vlieg niet via Moskou als je geen visum voor Rusland hebt: vluchten Rusland-Belarus of omgekeerd worden als 'binnenlands' behandeld, en dan zou je voor beide landen een visum nodig hebben.

De info over visumvrij reizen naar Belarus is dan ook in de praktijk maar beperkt bruikbaar. 

Hier een Engelstalige YouTube-video (van de Wit-Russische overheid) over het visumvrij binnenreizen van Belarus voor een verblijf van max. 30 dagen. Conclusie: dit werkt slechts voor wie per vliegtuig in Belarus arriveert, en ivm het bovenstaande kan dat slechts via een omweg buiten de EU om, zoals via Turkije. Bovendien moet ook weer per vliegtuig uit Belarus worden vertrokken, anders is een uitreisvisum nodig.

 

Visum voor Belarus


De ambassade van Belarus in Den Haag verwerkt visumaanvragen. Wilt u geholpen worden met de benodigde documenten om een visum voor Belarus mee aan te (laten) vragen? Vul dan hier uw gegevens in.

NB: zelfs een visum in je paspoort is op zich geen garantie dat je tot het land wordt toegelaten.
Recent zijn enkele Nederlandse burgers met een vers Wit-Russisch visum in hun paspoort op de grensovergang Brest teruggestuurd; hun visum 'geannuleerd' gestempeld.

Onder meer wat je aan foto's, apps en andere digitale bronnen op je smartphone hebt, kunnen als verboden/ongewenst worden beschouwd waardoor jijzelf ook niet welkom bent in het land.