• Baranovitsji
  • Baranovitsji
  • Belovezhskaya Pushcha
  • Minsk | Belarus

(Geen) visum Belarus aanvragen

Reisadvies 'rood' voor Belarus

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van BuZa voor Belarus (laatste versie 10-03-2023) is rood. De voornaamste boodschap van dit actuele reisadvies: 'Reis er niet heen, en zeker niet naar het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne. Daar kunnen beschietingen plaatsvinden. Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Als u Minsk met het vliegtuig bent ingereisd en u wilt per land vertrekken moet u een uitreisvisum hebben. Reis niet via Oekraïne of Rusland.'


Via Belarus naar Rusland

Vanaf maart 2023 kun je met een Russisch visum Belarus binnenrijden en doorrijden naar Rusland, is de verwachting als dit voorjaar het visumverdrag tussen Belarus en Rusland effectief wordt. Omgekeerd kunnen houders van een visum van Belarus ook verder reizen en daarmee Rusland binnen.

Visumvrij Belarus binnen

Belarus kende een visumvrij-regime voor EU-burgers die het land binnenkwamen via de luchthaven van Minsk. Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de internationale RyanAir-vlucht op 23 mei 2021 om een oppositielid wederrechtelijk te kunnen aanhouden, werkt dit nog maar beperkt. De EU verbiedt vluchten van oa Belavia naar EU-landen en vliegmaatschappijen vliegen niet meer over Belarus. Per Turkish Airlines is Minsk nog wel door de lucht bereikbaar. Vlieg niet via Moskou als je geen visum voor Rusland hebt: vluchten Rusland-Belarus of omgekeerd worden als 'binnenlands' behandeld, en dan zou je voor beide landen een visum nodig hebben.

De info over visumvrij reizen naar Belarus is dan ook in de praktijk maar beperkt bruikbaar. 

Hier een Engelstalige YouTube-video (van de Wit-Russische overheid) over het visumvrij binnenreizen van Belarus voor een verblijf van max. 30 dagen. Conclusie: dit werkt slechts voor wie per vliegtuig in Belarus arriveert, en ivm het bovenstaande kan dat slechts via een omweg buiten de EU om, zoals via Turkije. Bovendien moet ook weer per vliegtuig uit Belarus worden vertrokken, anders is een uitreisvisum nodig.

 

Visum voor Belarus? Vraag Russisch visum aan


De ambassade van Belarus in Den Haag is najaar 2022 gestopt met de verwerking van visumaanvragen. Sindsdien dienden reizigers een visum voor Belarus bij bijvoorbeeld de ambassade in Brussel aan te vragen. Voorjaar 2023 gaan Belarus en Rusland elkaars visa erkennen. Een visum aanvragen voor Rusland is in de huidige situatie de gemakkelijkste manier om Belarus of Rusland of beide landen binnen te reizen.
Om aan te vragen klik hier.