• Belovezhskaya Pushcha
  • Minsk | Belarus

(Geen) visum Belarus aanvragen

Reisadvies 'rood' voor Belarus

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van BuZa voor Belarus (laatste versie 30-06-2022) is rood. De voornaamste boodschap van dit actuele reisadvies: 'Reis er niet heen, en zeker niet naar het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne. Daar kunnen beschietingen plaatsvinden. Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Als u Minsk met het vliegtuig bent ingereisd en u wilt per land vertrekken moet u een uitreisvisum hebben. Reis niet via Oekraïne of Rusland.'


Probeer niet via Belarus naar Rusland te rijden

Met een Wit-Russisch visum vanuit Belarus Rusland binnenrijden met een Russisch visum kan in de praktijk niet. Je wordt uit het eerste land niet 'uitgestempeld' en in het tweede niet 'ingestempeld', waardoor je de facto tegen de bureaucratische regels van beide landen zondigt en bij de eerste beste controle het risico loopt om - met een boete - direct uitgezet te worden. 
NB: dit is een tijdelijk probleem; Belarus en Rusland hebben een verdrag ondertekend om elkaars visa te erkennen. In de toekomst kun je met een visum van één van beide landen zowel Belarus als Rusland bezoeken, is het idee. Maar nu dus nog even niet...

Dit geldt ook voor treinreizigers: op de trein Minsk-Moskou wordt ook niet gestempeld in paspoorten.


Visumvrij Belarus binnen

Belarus kende een visumvrij-regime voor EU-burgers die het land binnenkwamen via de luchthaven van Minsk. Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de internationale RyanAir-vlucht op 23 mei 2021 om een oppositielid wederrechtelijk te kunnen aanhouden, werkt dit nog maar beperkt. De EU verbiedt vluchten van oa Belavia naar EU-landen en vliegmaatschappijen vliegen niet meer over Belarus. Per Turkish Airlines is Minsk nog wel door de lucht bereikbaar. Vlieg niet via Moskou als je geen visum voor Rusland hebt: vluchten Rusland-Belarus of omgekeerd worden als 'binnenlands' behandeld, en dan zou je voor beide landen een visum nodig hebben.

De info over visumvrij reizen naar Belarus is dan ook in de praktijk maar beperkt bruikbaar. 

Hier een Engelstalige YouTube-video (van de Wit-Russische overheid) over het visumvrij binnenreizen van Belarus voor een verblijf van max. 30 dagen. Conclusie: dit werkt slechts voor wie per vliegtuig in Belarus arriveert, en ivm het bovenstaande kan dat slechts via een omweg buiten de EU om, zoals via Turkije. Bovendien moet ook weer per vliegtuig uit Belarus worden vertrokken, anders is een uitreisvisum nodig.
Wederzijdse acceptatie visa Rusland-Belarus

NB: 'binnenkort' kun je als reiziger met een visum van Belarus doorrijden Rusland in, en is je Russische visum ook 'goed' voor Belarus. De twee landen hebben daar afspraken over gemaakt, maar details (en ingangsdatum) moeten nog worden uitgewerkt/bekend worden gemaakt.

 

Aanvragen visum support


Door op deze site uw gegevens in te vullen, bestelt u visum support voor het verkrijgen van een visum voor Belarus. Zie ons privacyreglement ten aanzien van de EU-AVG (Algemene verordening gegevens).