• Belovezhskaya Pushcha
  • Minsk | Belarus

(Geen) visum Belarus aanvragen

Reisadvies 'rood' voor Belarus

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van BuZa voor Belarus (laatste versie 21-03-2022) is rood. De voornaamste boodschap van dit actuele reisadvies: 'Als gevolg van de hulp van Belarus bij de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de aanwezigheid van Russische militairen is de situatie onvoorspelbaar en gevaarlijk. Reis niet naar Belarus. Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Als u Minsk met het vliegtuig bent ingereisd en u wilt per land vertrekken moet u een uitreisvisum hebben.'


Belarus heropent grensovergangen overland

Ondanks dit reisadvies kán Belarus een optie worden voor wie - ondanks waarschuwingen en code oranje/rood voor Rusland - naar Rusland wil: per 03-04-2022 heeft Belarus de grenzen overland ook voor buitenlanders heropend. Dat is 01-04-2022 bekendgemaakt (linkje leidt naar artikel op site Blizko.by).

Eerder was de grensovergang bij Brest een logisch punt om de grens Polen-Belarus te passeren. Die locatie ligt echter dicht bij de Oekraïense grens; om die reden lijkt het verstandiger om de grensovergang tussen het Poolse Kuznica en Grodno/Hrodna te nemen.

Daarbij is vooralsnog zowel een (transit-)visum voor Belarus als een visum voor Rusland nodig. (Visumvrij Belarus binnenkomen kan alleen voor reizigers per vliegtuig). Belarus en Rusland hebben eerder al afgesproken elkaars visa te gaan erkennen, waardoor reizigers met 1 visum beide landen kunnen bezoeken. Maar die afspraak is nog niet effectief. Door coronabeperkingen zaten grenzen dicht. Diplomaten geven aan dat de regeling nog niet geldt, en dus nog 2 afzonderlijke visa nodig zijn voor wie via Belarus naar Rusland wil rijden en of omgekeerd.

Vóór corona was met een Wit-Russisch visum vanuit Belarus Rusland binnenrijden met een Russisch visum op zich een probleem. Je werd uit het eerste land niet 'uitgestempeld' en in het tweede niet 'ingestempeld', waardoor je de facto tegen de bureaucratische regels van beide landen zondigde en bij de eerste beste controle het risico liep om - met een boete - direct uitgezet te worden. Inmiddels meldt de Wit-Russische overheid dat je bij het passeren van de grens Belarus-Rusland een migratiekaartje meekrijgt voor de Russische autoriteiten. Het is zaak als reiziger daar expliciet om te vragen als je op de grens Belarus-Rusland niet hoeft te stoppen. (Kortom: als er niet gecontroleerd wordt, zelf om een stempel vragen! Laat je visum zien en maak een stempelgebaar)


Visumvrij Belarus binnen

Belarus kende een visumvrij-regime voor EU-burgers die het land binnenkwamen via de luchthaven van Minsk. Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de internationale RyanAir-vlucht op 23 mei 2021 om een oppositielid wederrechtelijk te kunnen aanhouden, werkt dit nog maar beperkt. De EU verbiedt vluchten van oa Belavia naar EU-landen en vliegmaatschappijen vliegen niet meer over Belarus. Per Turkish Airlines is Minsk nog wel door de lucht bereikbaar. Vlieg niet via Moskou als je geen visum voor Rusland hebt: vluchten Rusland-Belarus of omgekeerd worden als 'binnenlands' behandeld, en dan zou je voor beide landen een visum nodig hebben.

De info over visumvrij reizen naar Belarus is dan ook in de praktijk maar beperkt bruikbaar. 

Hier een Engelstalige YouTube-video (van de Wit-Russische overheid) over het visumvrij binnenreizen van Belarus voor een verblijf van max. 30 dagen. Conclusie: dit werkt slechts voor wie per vliegtuig in Belarus arriveert, en ivm het bovenstaande kan dat slechts via een omweg buiten de EU om, zoals via Turkije.
Wederzijdse acceptatie visa Rusland-Belarus

NB: 'binnenkort' (lees: zsm 'na corona') kun je als reiziger met een visum van Belarus doorrijden Rusland in, en is je Russische visum ook 'goed' voor Belarus. De twee landen hebben daar afspraken over gemaakt, maar details (en ingangsdatum) moeten nog worden uitgewerkt/bekend worden gemaakt.

 

Aanvragen visum support


Door op deze site uw gegevens in te vullen, bestelt u visum support voor het verkrijgen van een visum voor Belarus. Zie ons privacyreglement ten aanzien van de EU-AVG (Algemene verordening gegevens).