• Baranovitsji
  • Baranovitsji
  • Belovezhskaya Pushcha
  • Minsk | Belarus

(Geen) visum Belarus aanvragen

Reisadvies 'rood' voor Belarus

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van BuZa voor Belarus (laatste versie 10-03-2023) is rood. De voornaamste boodschap van dit actuele reisadvies: 'Reis er niet heen, en zeker niet naar het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne. Daar kunnen beschietingen plaatsvinden. Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Als u Minsk met het vliegtuig bent ingereisd en u wilt per land vertrekken moet u een uitreisvisum hebben. Reis niet via Oekraïne of Rusland.'


Via Belarus naar Rusland

Vanaf 'ergens in 2023' kun je met een Russisch visum Belarus binnenrijden en doorrijden naar Rusland, is de verwachting als het visumverdrag tussen Belarus en Rusland effectief wordt. Omgekeerd kunnen houders van een visum van Belarus ook verder reizen en daarmee Rusland binnen. Update dd 06-04-2023: exacte datum van effectief worden van de bepalingen uit het verdrag tussen de twee landen is nog niet bekend. En die situatie is tot op heden zo.

Visumvrij Belarus binnen

Belarus kende een visumvrij-regime voor EU-burgers die het land binnenkwamen via de luchthaven van Minsk. Met de namens de Wit-Russische overheid gepleegde kaping/ontvoering van de internationale RyanAir-vlucht op 23 mei 2021 om een oppositielid wederrechtelijk te kunnen aanhouden, werkt dit nog maar beperkt. De EU verbiedt vluchten van oa Belavia naar EU-landen en vliegmaatschappijen vliegen niet meer over Belarus. Per Turkish Airlines is Minsk nog wel door de lucht bereikbaar. Vlieg niet via Moskou als je geen visum voor Rusland hebt: vluchten Rusland-Belarus of omgekeerd worden als 'binnenlands' behandeld, en dan zou je voor beide landen een visum nodig hebben.

De info over visumvrij reizen naar Belarus is dan ook in de praktijk maar beperkt bruikbaar. 

Hier een Engelstalige YouTube-video (van de Wit-Russische overheid) over het visumvrij binnenreizen van Belarus voor een verblijf van max. 30 dagen. Conclusie: dit werkt slechts voor wie per vliegtuig in Belarus arriveert, en ivm het bovenstaande kan dat slechts via een omweg buiten de EU om, zoals via Turkije. Bovendien moet ook weer per vliegtuig uit Belarus worden vertrokken, anders is een uitreisvisum nodig.

 

Visum voor Belarus


De ambassade van Belarus in Den Haag is voorjaar 2023 weer begonnen met de verwerking van visumaanvragen (processen lagen sinds september 2022 voor een aantal maanden stil). Wilt u geholpen worden met de benodigde documenten om een visum voor Belarus mee aan te (laten) vragen? Vul dan hier uw gegevens in.