7-daagse stedentrip Moskou, Velikij Novgorod & St Petersburg

Soort reis: individuele stedentrip Moskou, Velikij Novgorod, St Petersburg.

Moskou mag dan ouder zijn dan ‘tweede hoofdstad’ St Petersburg, het was niet altijd de Russische hoofdstad. In Novgorod, officieel Velikij Novgorod (‘Opper-Novgorod’) riep prins Rurik in 862 het moderne Russische rijk uit.

Maak kennis met Moskou, reis door naar Velikij Novgorod en sluit af met – altijd schitterend – St Petersburg.

Prijs: 695 euro pp obv 2 personen / 750 euro 1 persoon

Klik hier om deze reis te boeken.
Wanneer? Willekeurige data (voorbehoud tav beschikbaarheid accommodatie)

We organiseren voor deze reis zo veel/weinig als nodig is. Zie je in de beschrijving iets dat je anders wilt, dan kan dat meestal moeiteloos. We voorzien je van de nodige info om zelfstandig van het vliegveld in de stad te komen. Laat ons daarvoor weten op welke luchthaven in Moskou je landt. Meestal is dit Sheremetyevo, maar er zijn maatschappijen die op Domodedovo of Vnukovo vliegen. Terug vlieg je vanaf Pulkovo (St Petersburg).
afbeelding

Dag 1.

Vlucht Amsterdam-Moskou/Düsseldorf-Moskou, aankomst in Moskou; transfer luchthaven-stad per Aeroexpress, vanaf eindpunt Aeroexpress (=metrostation) per metro naar hotel  (optie: taxi); ’s avonds Moskouse metro-tour.

Of je nu vliegt op luchthaven Sheremetyevo (Aeroflot/KLM) of op Domodedovo of Vnukovo, steeds is de Aeroexpress-shuttletrein het ideale vervoermiddel om in de stad te komen. Vanaf Sheremetyevo kom je aan op Belorusskij (Belorusskij Vokzal/Belorusskij Station, metrostation Belorusskaja); 


vanaf Domodedovo op Paveletskij (bij Paveletskij Vokzal/Paveletskij Station, metrostation Paveletskaja), vanaf Vnukovo op Kievskij (bij Kievskij Station/metrostation Kievskaja). Per metro is het makkelijk verder reizen naar je hotel; bij hotels wordt behalve het adres ook steevast de afstand tot het dichtstbijzijnde metrostation vermeld.

De Moskouse metro is hét ideale transportmiddel om binnen Moskou van A naar B te komen. De eerste lijnen werden midden-jaren ’30 van de vorige eeuw in gebruik genomen. Er is een ringlijn en ‘tig’ diagonale lijnen; metroplattegronden (‘kaarten’) vermelden de namen van de stations steeds in zowel cyrillisch als latijns alfabet. Voor 1 rit betaal je 55 roebel (zolang je ‘ondergronds’ blijft reizen en het metronetwerk niet verlaat, ben je bezit met 1 rit); een 20-rittenkaart kost 747 roebel (circa 10 euro).
afbeelding

Dag 2.

Wandelexcursie ( https://moscowfreetour.com/ ) of busexcursie Moskou; bezoek Rode Plein (+ evt. Kremlinmuseum). Het Rode Plein met aan de zuidkant van het plein (kant van de rivier de Moskva) de wereldberoemde Basiliuskathedraal is een onvermijdbare ‘must see’ voor iedereen die Moskou aandoet.

Voor bijzondere momenten is het Rode Plein soms afgesloten; omlopen kan in dat geval via de straten aan de oostzijde, waar warenhuis GUM (‘Goem’; zie https://gumrussia.com/ ) de zijkant van het plein domineert. Óf ga per metro naar metrostation VDNCh (Engels VDNK; Russisch ВДНХ) en bezoek het ruimtevaartmuseum aan de Prospekt Mira: http://www.kosmo-museum.ru/?locale=en.  

Evt. kun je ook het enorme tentoonstellingspark VDNCh zelf bezoeken.

Het park VDNCh (http://vdnh.ru/en/ in het Engels vaak VDNKh; deze afkorting staat voor Tentoonstelling van de Verworvenheden van de Economie van de Volkeren) was in de tijd van de Sovjet-Unie een permanent tentoonstellingscomplex waar de verschillende ‘volksrepublieken’ zich van hun beste kant lieten zien.

Van 1992 tot 2014 heette het Russisch Tentoonstellingscentrum; nu weer ‘gewoon’ VDNCh (net zoals het metrostation is blijven heten). Paviljoen 34 is trouwens ook gewijd aan de ruimtevaart.  Zie hier: http://vdnh.ru/en/events/vystavki/ekskursii-planety-solnechnoy-sistemy-v-tsentre-kosmonavtika-i-aviatsiya-na-vdnkh/ 

Het staat echter los van het museum tegenover de ingang van het park, zie hieronder.

Einde dag 2: nachttrein naar Velikiij Novgorod (stationsnaam: Novgorod-na-Volchove, Novgorod aan de Volchov vanaf Moskva Kurskij Vokzal (metrostation Kurskaja, een station zuidoostelijk van Komsomolskaja); trein 042 V 21.55 u – A 06.24; 2e kl. Coupe: benedenplaats 59 euro/bovenplaats 50 euro (optie: 1e-klassecoupé 97 euro pp – bed in 2-persoonscoupé met 2 benedenbedden).
afbeelding

Dag 3.

Aankomst in Novgorod. Hotel Volkhov / Hotel Akron bevindt zich op slechts enkele honderden meters van het station. Geniet van de authenticiteit van Novgorod.
De oude handelsstad (hanzestad, ook) werd in de Middeleeuwen níet verwoest door de Mongoolse hordes, want die zakten weg in de moerassen rondom.

Tragischer was het toen Ivan de Verschrikkelijke de stad onderwierp: hij liet 60.000 inwoners afslachten.

Een ‘must see’ is het 19-e eeuwse monument dat het duizendjarig bestaan van het Russische rijk markeert, maar zonder uitleg over wie wie is, hoef je daar geen uren te blijven hangen.. Iedereen is geboeider door het kremlin, dat je ook in deze oude stad hebt.afbeelding

Dag 4.

Na het ontbijt vertrek uit het hotel, terug naar het station om hier de trein te nemen naar St. Petersburg. Trein no. 079 vertrekt om 11.28 u en komt om 14.48 u aan op het Vitebskij Vokzal (Vitebsk-station) in St Petersburg. (Treinkaartje 2e klasse kost 28 euro op deze trein)


Het St Petersburgse Vitebsk-station ligt in het centrum, eigenlijk maar 2 metrostations verwijderd van het Centraal Station (‘Moskou-station’/Moskovskij Vokzal). Je daalt er af in metrostation Pushkinskaja / Zvenigorodskaja (het is een kruispunt van 2 metrolijnen; de 2 stations liggen tegen/aan elkaar geplakt. Per metro (optie: taxi) rijd je naar je hotel. Tip: probeer ’s avonds een theatervoorstelling te bezoeken!

Dag 5.

’s Morgens voor een thematische gegidste wandeling door het centrum van St Petersburg (eind maart-september); ’s middags tot ’s avonds per boot (half april-eind oktober) naar het zomerpaleis (Peterhof / ‘Petergof’ zoals de Russen zeggen). Er rijden ook bussen naartoe.

Dag 6.

’s morgens naar Hermitage; ’s middags Peter & Paul Vesting (of gewoon doorgaan in de Hermitage, want daar kun je ook een dag zoet zijn…)

Dag 7.

Per metro naar Moskovskaja, vanaf dit metrostation shuttlebus voor transfer naar luchthaven Pulkovo (optie: taxi); terugvlucht St Petersburg-Amsterdam/St Petersburg-Dusseldorf.

Inclusief:

 • Visa support (toeristisch voucher = ‘uitnodiging’ waarmee je visum kunt aanvragen);
 • 1 nacht (dag 1-2) hotel in Moskou / met ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van metrostation);
 • 1 nacht (dag 2-3) nachttrein Moskou-Velikij Novgorod (2e klasse 4-persoonscoupé\1e klasse 2-persoonscoupé als optie);
 • 1 nacht (dag 3-4) hotel in Velikij Novgorod / met ontbijt (3*** met eigen badkamer, 200-450 m van station);
 • 1 dagtrein Velikij Novgorod-St Petersburg (zitplaats in 4-persoonscoupé);
 • 3 nachten (dag 3-4; dag 5-6; dag 6-7) hotel in St Petersburg / met ontbijt (3*** met eigen badkamer, 500-750 m van metrostation);
 • Contact leggen met gids indien gewenst;
 • Dit arrangement valt onder de financiële garantie van garantiefonds STO Garant.

Exclusief:
 • Vluchten Amsterdam/Düsseldorf-Moskou en St Petersburg-Amsterdam/Düsseldorf;
 • Visum 65 euro; bij ‘laten doen’ + 30 euro + kosten versturen paspoort(en);
 • Excursies, entreegelden; kosten transfers/metro. (Optie: ticket Aeroexpress Moskou);
 • Maaltijden (behalve ontbijt in de hotels);
 • 15 euro voor STO Garant, voor afrekenen via derdenrekening.


Aandachtspunten:
 
1. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal geldig is tot 6 maanden ná de einddatum van de reis (ivm visumvereisten + het feit dat je soms je paspoortnummer al moet opgeven bij het boeken van je vliegtickets);

2. Zorg voor een goede reisverzekering. In principe is voor deze reis Europadekking voldoende (mits de verzekeraar daar het Europese deel van Rusland onder rekent);

3. Vraag bij je zorgverzekering om een (gratis) Ruslandverklaring die je bij de papieren voor je visumaanvraag voegt (het enige dat je verzekeraar normaalgesproken vraagt, is van wanneer tot wanneer je reist).

STO Garant:

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (sto-garant.nl/downloads).