• Kiev | per trein naar Moskou
  • Kiev | per trein naar Moskou
  • bewust reizen per trein Platzkart-wagon: 3e klasse = budget
  • Via Kiev | per trein naar Moskou
  • slapend ver weg
  • uitgerust onderweg

Per trein (of bus) naar Moskou (via Minsk of Kiev)

Wie per trein reist, reist bewust! Je doet onderweg zoveel meer indrukken op, én je ‘voetafdrujk’ in de zin van CO2-uitstoot is slechts een fractie van het effect van als je vliegt.


Toegegeven: vreemd genoeg kost reizen per trein meer. Dat komt doordat door vliegmaatschappijen met prijzen van vliegtickets wordt gestunt. Wil je duurzamer reizen, overweeg dan toch eens trein of bus. Waarschijnlijk kies je er dan een volgende keer ook weer voor! Wil je toch reizen voor budgetprijzen, dan kan de bus een alternatief zijn.


afbeelding

Via Minsk of Kiev naar Moskou

Er rijden treinen Berlijn-Warschau-Minsk-Moskou. Via die verbinding kun je ook als niet-(Wit-)Rus naar Moskou doorreizen, mits je voor beide landen een visum hebt. Als je in Minsk doorrijdt op de internatione trein, dan word je ‘uitgestempeld’ uit Belarus en ‘ingestempeld’ op je Russische visum. (Dat is iets dat bij reizen over de weg niet kan, en voor problemen zorgt).

Mogelijk maakt trouwens het ‘wielen wisselen’ in de WIt-Russische grensplaats Brest nog meer indruk. Daar worden treinstellen op andere onderstellen gezet, om over het ‘Russische’ breedspoor te kunnen rijden.

 

Je kunt per trein ook omreizen via Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Daar stap je over op de trein naar Moskou. Die route is voordelig, in de zin dat je geen (transit-)visum voor Belarus à 60 euro nodig hebt. We helpen je met alle plezier aan de juiste treinkaartjes om via Berlijn, Frankfurt/Oder, Zielona Gora, Wroclaw, Krakow, Przemysl, Lviv in Kiev aan te komen. Daar stap je over op de trein naar Moskou. Tip: plan een dagje tussendoor in Kiev!

De trein Kiev-Moskou rijdt via Konotop (Oekraïne) en de Russische stad Brjansk. Je komt dus niet door het Oost-Oekraïense crisisgebied rond Donetsk en Loegansk).

 

Je kunt uit kostenoverweging ook kiezen voor bijv. Flixbus van Nederland naar Kiev (vanaf Amsterdam vonden we geen bus, maar bijv. vanaf Enschede wel), en van daaruit per trein naar Moskou reizen. Flixbus heeft oa Eurolines overgenomen en heeft sindsdien een uitgebreid netwerk. NB: per bus reizen is wel aanzienlijk vermoeiender dan per trein; ook ben je sanitair beperkter als buspassagier dan wanneer je per trein reist. NB: Per bus is de route via Belarus uitgesloten, wegens de problemen rond (geen) grenscontrole op de grens Belarus-Rusland.