TransSib, oversteken spoor ergens bij tussenstop in Siberie Altai, doorwaadplekken bergriviertjes St Petersburg, Kazanskij Sobor, Nevsky Prospekt Lada en brug in dorpje in regio Altai Mars (1), Altai. Altai, regenboog boven basiskamp Altai, prehistorische rotstekeningen Altai, hangbrug over bergrivier Mars 2 in Altai. Bij instappen in treinwagon controle treinkaartje en paspoort Wereldreis op de motor door Siberie, Mongoliie, Kazachstan... Peter de Grote-monument in St Petersburg St Petersburg, Isaacskij Sobor Tomsk, 2 onder 1 kap op zijn Siberisch Moskou Bolsjoj Theater voor entree Rode Plein, Moskou Ballet Notenkraker Theater Operi i Baleta, Voronezh Snegurochka en Ded Moroz Schaatsbaan VDMKh eettentje VDMKh: rechts bestellen, links afhalen Poesjkin in St Petersburg St Petersburg is zelfs bij somber weer de moeite waard! st Petersburg, fiets koets enz 'Hemels' St Petersburg Altai, prehistorische rotstekeningen Voronezh, souvenirsstandje bruiloft in Tomsk, Siberie zwarte wouw, Altai Lenin i elka, Voronezh Bij de Witte Zee Nachtelijke tussenstop per trein, binnenland Rusland Kerk in aanbouw, Voronezh Moskou station Tomsk, oorlogsmonument met eeuwige vlam op heuvel aan de Tom Tomsk, houten huizen transport op Russisch platteland: driewielvrachtmotor Pelmeni-bereiding: Russisch 'fastfood' op z'n Siberisch kerkruine (resultaat WOII), Rusland, regio Voronezh Voronezh, oorlogsmonument op 9 mei tekenwaarschuwing in Altai RZD-logo op trein, gezien vanuit andere trein metro Moskou Moskou, straatbeeld Tomsk, Russische art-nouveau houten architectuur in Siberie Novosibirsk, brug over rivier de Ob Voronezh, pyramide monument, Moskovskij Prospekt Lenin in Altai Gelukssloten aan brug, St Petersburg Peter Zandee en Ded Moroz...

Trein informatie

Rusland kent een uitstekend spoorwegnet, maar ook minder goede wegen. Alle reden om grotere afstanden per trein af te leggen. RusReis.nl helpt je graag bij het organiseren van fantastische treinreizen. Je bestelt je treinkaartje hier voor de loketprijs + 10 euro (voor kaartjes onder de 100 euro) vanaf 60 dagen van tevoren!

Voorbereiding

Wegdommelen op de kadans van de treinwielen op de rails zal niet makkelijk gaan. Treinen op het Russische breedspoor (152 cm tussen de spoorstaven in plaats van 143,5 cm zoals in o.a. Nederland) rijden met een hoop gedreun. Ondanks dit zijn Russische treinreizen fantastisch. Waar je in Nederland rustig op een tussenstation kunt uitstappen om met een andere trein verder te reizen, werkt dat niet in Rusland. Je koopt per traject een kaartje. Je kunt een kaartje Moskou - Vladivostok kopen en na 162 uur en 38 minuten op het eindpunt van de Transsiberische Spoorlijn uitstappen. Bijna een week treinen kan vervelen. Het is dus leuker om onderweg bijvoorbeeld in Kazan uit te stappen: de hoofdstad van de republiek Tatarstan of in Jekaterinburg in de Oeral op een beroemde streep met één voet in Europa en één in Azië te poseren. Of wat dacht je van Birobidzjan: hoofdstad van de autonome Joodse provincie, waar de Transsiberische Spoorlijn om het meest noordoostelijke puntje van China buigt.

Je koopt dan bijvoorbeeld een kaartje Moskou - Kazan, Kazan - Jekaterinburg, Jekaterinburg - Birobidzjan of Birobidzjan - Vladivostok. In de ene plaats zul je met dezelfde trein van een dag later verder willen, maar soms is een trein die op een vriendelijker uur vertrekt handiger. Je treint namelijk door tijdzones. Onderweg moet je de Moskouse tijd van het spoorboekje steeds omrekenen in lokale tijd. Of spieken op de tabellen van het ingelijste schema in het gangpad.

Treinkaartjes uitzoeken is nu heel makkelijk: je vindt meestal wat je zoekt via RusTransSib.nl. Zo niet, kijk dan in de complete dienstregeling van de Russische spoorwegen RZD. Geef begin- en eindstation in en zoek op Moskouse tijden. Om die tijden voor verder weg gelegen plaatsen om te rekenen in lokale tijd, open je in een apart venster een tijdzonekaart.  Een goede vind je op www.worldtimezone.com/time-russia24.php.

Treinklasses

Vip-treinen met gouden kranen en vip-coupés in particuliere treinen niet meegeteld, kun je op langere trajecten kiezen uit 3e klasse 'platzkart'-wagons (de goedkoopste), 2e klasse wagons met 4-persoonscoupés en 1e klasse met 2-persoonscoupés. Op kortere trajecten bestaan er ook wagons met zitplaatsen. In 3e klasse wagons zijn huilende baby's, nachtbrakende drinkebroers en eindeloos gehoest ergernissen waartegen slechts diep slapen en oordopjes helpen. 2e klasse-4-persoonscoupés zijn luxe en 1e klasse-2-persoonscoupés heel luxe, waarbij je in de 2e klasse wat meer in contact komt met medereizigers. (Dit geldt uiteraard ook voor de 3e klasse)

Slapen

Lakensets zijn over het algemeen bij de prijs inbegrepen, maar indien nodig ook los te huur bij de steward van je wagon. In 1e klasse coupés voor twee personen heb je allebei een laag bed. Je doet de deur van de coupé op slot en gaat onder zeil. In de 2e klasse kent elke coupé twee benedenbanken die kunnen worden omgebouwd tot benedenbed. Erboven zijn twee bovenbedden, te bereiken met enig geklauter. Een beugel langs de rand van het bovenbed voorkomt dat je uit bed rolt. Kleine wastafels vind je in de toiletruimtes. Tandenpoetsen en opfrissen is daar geen probleem. Veel meer kan er echter niet. Een minuscuul handdoekje vind je bij de lakenset.

Coupé

Coupés zijn voorzien van opbergruimte voor bagage en een tafel aan het raam. Er is per bed een leeslampje. De conducteur/steward bedient centraal de radio. Modernere wagons hebben airco, iets oudere een eenvoudiger ventilatiesysteem.

Medereizigers

Wie de duurdere 'TransSib' ('Rossija') neemt ontmoet veel andere Westerse toeristen. Voor ontmoetingen met gewone Russen zijn de iets goedkopere treinen goed. Wie een stuk Nederlandse kaas aansnijdt en ronddeelt breekt het ijs. 'Gouda' is tevens in alle Russische supermarkten te koop. Russen zijn gastvrij en zullen ook een bijdrage leveren aan enig gesmikkel onderweg.
Handen wassen in het toilet voor het eten en het onder de banken zetten van buitenschoeisel hoort bij de etiquette van de trein. Het is handig om iets van badslippers of sandalen mee te nemen om binnen de trein niet op sokken of blote voeten te moeten lopen. Desnoods toch voor sanitaire stops weer even de schoenen aangeschoten. Op zulke momenten kan worden vertrouwd op onderlinge sociale controle als het gaat om het achterlaten van de bagage, maar het op het lichaam dragen van paspoort, creditcard en geld blijft verstandig. Zichtbare omhangportefeuilles zijn geen probleem, elke reiziger zit wat dat betreft in dezelfde situatie.

Eten

Elke wagon heeft één of twee toiletten en een eigen steward/conducteur (provodnik), bij wie je kunt aankloppen voor onder meer thee en koffie. Tegenover zijn coupé is een boiler waaruit je kokend water kunt tappen om thee, oploskoffie, noodles of instantsoep te maken. In modernere treinen is het assortiment van de steward behoorlijk uitgebreid, maar het is aan te raden om van huis bv instantsoep & noodles mee te nemen. Sommige treinen hebben een restauratiewagon.

Minstens zo populair is echter het voedselaanbod op stations waar wat langer wordt stilgestaan. Hoe lang de trein stilstaat, lees je af op de dienstregeling in het gangpad nabij de coupé van de steward. Op perrons verkopen vrouwen pirozhki: thuisgemaakte pastei-achtige warme gerechten met hartige (bijvoorbeeld kool, ui/ei, of paddenstoelen) of zoete (bijvoorbeeld pruimen of jam) vulling. Op sommige stations is er een kiosk waar pelmeni te koop is: in kokend water gegaarde vleesballetjes met een omhulsel van deeg.

Roken

Alleen in de afgescheiden rokersruimte tussen twee rijtuigen mag er gerookt worden, als die er is. Verder absoluut niet.
 

Treinkaartjes? Kijk op RusTransSib.nl. Of vraag direct een offerte aan!

Stappenplan

redstar
  1. Boek je vliegtickets ruim van tevoren, een half jaar voor de reis boeken is goedkoper.
  2. Verblijf je max. 30 dagen in Rusland, dan is een toeristisch visum in de meeste gevallen het goedkoopst.
  3. Benader ons voor een toeristisch voucher (of een zakelijke uitnodiging), om het visum te kunnen aanvragen.
  4. Bel je zorgverzekeraar voor een Rusland-verklaring. Geef hierbij de inreis- en uitreisdatum door.
  5. Bedenk of je zelf voor je visumaanvraag naar VAC Rusland VFS Global bij VFS Global in Den Haag wilt gaan, of dit wilt laten doen door onze partner KES Visa Support . Deze dienst via ons bestellen is het voordeligst.

Visum Rusland

redstar
unive Om Rusland binnen te komen heb je een visum nodig.

Op onze speciale site russischvisum.nl lees je wat je daarvoor nodig hebt. Russischvisum.nl is in Nederland de voordeligste aanbieder van uitnodigingsdocumenten voor zelfaanvragers.
bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReis.nl

stologo
vkrlogo

contact

RusReis.nl
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)657 92 13 45

rusreis.nl@mail.ru

© 2018 |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media