• Reizen in coronatijd?
  • Voronezj
  • sanering in Russia Visa Centre Den Haag

Coronavirus

***Coronavirus-update dd 07-12-2021***

Rusland zit per vandaag op 9.864.845 coronagevallen
.
 Hier
kun je als je inzoomt op de kaart, zien hoe de situatie in Rusland per stad/oblast (provincie) is.

(GOED!) NIEUWS: sinds 9 november krijgen Nederlanders weer op normale visa toegang tot Rusland!
Het betreft het schrappen van de sinds medio maart 2020 geldende inreisbeperkingen ivm corona, voor nu ook Nederlanders. NB: de grenzen overland zijn nog dicht, slechts goederentransporten en bijv. transport van donororganen kan overland verder. Lees hier het blog over weer naar Rusland kunnen reizen tijdens de huidige coronapiek.

Visa kunnen sinds 9 november op basis van de benodigde uitnodiging, een visumaanvraagformulier en een verzekeringsverklaring worden aangevraagd via het  Russia Visa Centre aan de Parkstraat 83 (2e etage, kantoor B202) in Den Haag!(Let op: dit is niet op no. 99 aan de Parkstraat, waar tot eind 2020 het eerdere visumcentrum zat). Open vanaf 9.00 u; indienen aanvragen tot 13.00 uur, afhalen visa tussen 14.00 en 16.00 u vanaf afgesproken datum waarop de klus geklaard is.
Website: rusvisacentre.com. NB: bij het invullen van visumaanvraagformulieren moet bij de laatste stap worden gekozen voor 'Russia Visa Centre' als locatie waar de aanvraag wordt ingediend.

Belgen zijn al langer weer welkom. Effectief kunnen Belgen en zij die legaal & aantoonbaar permanent in België woonachtig zijn,  sinds juli 2021 elk willekeurig type visum voor Rusland aanvragen en daarop binnenreizen. Zij moeten wel vliegen vanuit België of een ander 'open' land (Duitsland bijv.), níet vanuit Nederland.

Beperking inreis naar/in Rusland

O.a. Polen, Esten, Letten en Litouwers zijn nog niet welkom in Rusland (tenzij ze permanent in een 'open' land wonen, zoals Nederland en dat met een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen 'bewijzen').

Corona piekt flink in Rusland; inmiddels nadert het dodental ten gevolge van covid-19  de 283.650.
Hier een betrouwbare interactieve data-kaart: zoom in op steden/oblasts (provincies) die je overweegt te bezoeken, om te kijken hoe erg de Covid-19 situatie ter plekke is. In de ene oblast is de situatie echt veel ernstiger dan in sommige andere, al moet je dan de oppervlakte van het gebied en de bevolkingsdichtheid ook een beetje meewegen.

Vaccineren tegen corona schiet in Rusland minder op en nogal wat Russen zijn terughoudend zich te laten vaccineren. Covid-19 piekt behoorlijk. De overheid en werkgevers zetten druk op vaccinatie.
 

Lijnvluchten op Rusland

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt vrijwel dagelijks weer vluchten Amsterdam-Moskou aan. 

Omgekeerd: voor info over coronaregels op weg terug, Rusland uit: zie de website van de Moskouse luchthaven Sheremetyevo.

Belarus

Minsk (Belarus/Wit-Rusland) was de afgelopen tijd bereikbaar per Belavia vanaf Amsterdam. Echter, de internationale reacties nav het incident met de Ryanair-vlucht die op 23 mei door Belarus werd onderschept op weg naar Litouwen, kunnen hierin op korte termijn verandering brengen. Verder geldt voor Belarus een verplichte 7-daagse quarantaine-periode waarbinnen ook niet uit Belarus mag worden vertrokken. NB: op dit laatste zijn uitzonderingen mogelijk. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Per 21-12-2020 heeft Belarus de overland-grensovergangen voor gewone reizigers gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan. 

Hier op onze site meer info over Belarus in coronatijd.Wie kan naar Rusland reizen?

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'. 

De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied' en omgekeerd zijn Estland, Letland en Litouwen voor Rusland 'gesloten' landen (waaruit inwoners niet naar Rusland kunnen/mogen reizen). Voor wie over land Rusland binnen wil reizen: consulteer ons. Er zijn mogelijkheden; bij voorkeur via Finland.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
En klik hier (ook downloadbaar hiernaast rechts) voor het formulier dat iedereen bij aankomst in Rusland met BLOKLETTERS moet invullen voor overheidsinstelling Rospotrebnadzor.

Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een coronatest zien. Doe een PCR-test (geen swaptest). Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen (72 uur). Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

QR-codes/vaccinatiepaspoort
Neem mee wat je hebt om te kunnen laten zien dat je gevaccineerd bent, zoals het gele vaccinatieboekje (hier te bestellen bij Sdu) en je NL/EU QR-code, maar weet dat je NL/EU-QR-code in Rusland niet wordt (h)erkend. Laat je in Rusland testen voor toegang; neem je QR-code mee voor in elk geval de terugreis. Voor de heenreis moet je een negatief PCR-testresultaat meenemen, hooguit 72 uur oud op het moment van aankomst.
In Rusland wordt per 1 februari '2G' de norm; QR-codes zullen worden gevraagd tot 1 juni 2022, meldt The Moscow TimesHier meer info over QR-codes en hoe deze te krijgen in Rusland.


Vaccineren in Rusland
Om als Rus in Moskou het Sputnik-vaccin te ontvangen: hier info op de site van de stad Moskou. Hier een informatief verhaal over QR-codes in Rusland en over hoe als buitenlander een Sputnik-light vaccinatie te ontvangen.
Hier info over vaccinatie voor buitenlanders in Moskou.

Надежда / Hoop
Heel actueel: het lied 'Nadjezjda' (Надежда, Hoop) bestaat 50 jaar. Componiste Aleksandra Pachmutova werkte recent ter gelegenheid van de Dag van de Russische Eenheid (4 november) mee aan een Rusland-brede uitvoering, waarbij koren uit de verschillende provincies om beurten delen ten gehore brengen die aaneen worden gesmeed tot het hele lied.

 


Naar Nederland reizen vanuit het buitenland:

 hier info van het ministerie van Buitenlandse Zaken over naar Nederland reizen in de huidige situatie. De langeafstandsgeliefdenregeling was eind januari 2021 geschrapt als uitzonderingsmogelijkheid voor stellen zonder huwelijksakte om naar Nederland te kunnen reizen, maar is in maart 2021 weer opnieuw geldig verklaard.
Hier een link naar specifiek de informatie over langeafstandsrelaties.