• Voronezj
  • Reizen in coronatijd?
  • sanering in Russia Visa Centre Den Haag

Coronavirus

***Coronavirus-update dd 07-05-2021***

Rusland zit per vandaag op 4.855.128 coronagevallen.

 

NIEUWS: Het Russische consulaat in Den Haag, dat sinds maandag 25 januari gesloten was vanwege corona, is per 11 februari weer geopend.


Slechts enkele categorieën buitenlandse reizigers zijn welkom in Rusland onder de heersende coronaregels; wie in aanmerking komt voor een visum, dient zelf - en slechts op afspraak - zijn/haar visum te komen aanvragen bij het consulaat. Daarbij is het op dit moment moeilijk om nieuwe afspraken bij het consulaat vast te leggen.

NB: Rusland is per 19 april 2021 weer toegankelijk voor
 Britten, Duitsers, Zwitsers, Finnen, Grieken,Serviërs, Turken, Egyptenaren, Japanners, Vietnamezen, Indiërs, Sri Lankanen, Cubanen, Armeniërs, Azerbeidzjanen, Kazachstanen, Kirgiziërs, Oezbeken, Ethiopiërs, Syriërs, Zuid-Koreanen, Venezolanen, Singaporezen, inwoners van de Maldiven en de Seychellen en burgers van de Arabische Emiraten (UAE). Voor Nederlanders en Belgen nog niet. Lees hier meer bij The Moscow Times.

Het Russia Visa Centre lijkt inmiddels gesloten dan wel opgeheven (de website russiavisacentre.nl is sinds kort offline en het kantoor aan de Parkstraat 99 in Den Haag is ontruimd en wordt gesaneerd)

- De tweede piek van de pandemie houdt stevig huis in het hele land; inmiddels nadert het dodental ten gevolge van covid-19  de 112.250.

Lijnvluchten op Rusland

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt op donderdag en zaterdag weer vluchten Amsterdam-Moskou aan. 

Ook kan Rusland per vliegtuig via Turkije en Zwitserland worden bereikt.

Belarus

Minsk (Belarus/Wit-Rusland) is bereikbaar per Belavia vanaf Amsterdam. Houd wel rekening met de huidige onrustige politieke situatie in Belarus, én de verplichting in Belarus eerst 10 dagen in quarantaine te moeten gaan.

Per 21-12-2020 heeft Belarus de overland-grensovergangen voor gewone reizigers gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan. 
om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Hier op onze site meer info over Belarus in coronatijd.Wie kan naar Rusland reizen?

Niet-Russen kunnen nog geen 'gewone' toeristische en zakelijke visa krijgen om naar Rusland te reizen.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'. 

Hier de tekst van dit FSB-document over wie sinds medio maart 2020 tot Rusland worden toegelaten als downloadbaar pdf-document in een geautomatiseerde vertaling in het Nederlands. (ook rechts op deze pagina te downloaden)

De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog grotendeels dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'.

Wel is er inmiddels van Russische zijde een verruiming vastgesteld voor buitenlandse sporters die Rusland willen bezoeken voor training en wedstrijden

Ook bestaat er een - zij het gecompliceerde en niet heel goedkope - mogelijkheid voor visa voor reizigers die voor zakelijke doelen naar Rusland moeten reizen om daar iets te doen in de sfeer van voedselproductie/veehouderij, ressorterend onder het Russische ministerie van Landbouw. Dat kan alleen indien betrokkene in Rusland een businesspartner kent die hier schriftelijk via een garantstelling en schriftelijke toelichting ondersteuning bij biedt.
NB: dit is uitdrukkelijk niet bedoeld als methode om  niet-zakelijke reizen mogelijk te maken!

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

Zodra de EU-Russische grensovergangen weer openen voor reizigers, verschijnt op de pagina om afspraken te maken op het Russia Visa Centre weer het kalendertje.  


Tot dat moment kunnen niet-Russen voor met spoed af te geven visa in verband met bijv. een overlijden of familiaire crisissituatie terecht bij het Russische consulaat. Zie hier. 
Inmiddels kunnen ook familieleden (gehuwd met, of ouders/kinderen) van Russen voor privé-visa (max. 90 dagen) bij het consulaat aankloppen (zie in het Russisch het 5e aandachtspunt op de betreffende pagina op de website van het consulaat). 
NB: Inmiddels is deze info ook in het Engels beschikbaar. 
NB2: Belangrijk hierbij is dat je beschikt over een gelegaliseerde/van apostillestempel voorziene, vertaalde huwelijksakte
, en die ook meeneemt om onderweg te kunnen laten zien.

Lees hier de actuele info (25 augustus) rond het reisadvies naar Rusland (BuZa NL).

NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
Dit is echter niet genoeg: Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een coronatest zien.
Doe een PCR-test (geen swaptest). Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen. Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'.

Op veel plaatsen in Rusland wordt het dragen van mondkapjes en handschoenen op straat niet meer verplicht gesteld; mondkapjes moeten in winkels en in het openbaar vervoer wel worden gedragen. Mondkapjes en handschoenen moeten trouwens ook worden gedragen bij bezoek (op afspraak) aan het Russische consulaat. 

Naar Nederland reizen vanuit het buitenland: hier info van het ministerie van Buitenlandse Zaken over naar Nederland reizen in de huidige situatie. De langeafstandsgeliefdenregeling was eind januari 2021 geschrapt als uitzonderingsmogelijkheid voor stellen zonder huwelijksakte om naar Nederland te kunnen reizen, maar is in maart 2021 weer opnieuw geldig verklaard.