• Reizen in coronatijd?
  • Voronezj
  • sanering in Russia Visa Centre Den Haag

Coronavirus

***Coronavirus-update dd 14-10-2021***

Rusland zit per vandaag op 7.892.980 coronagevallen.


Sinds 18 juni 2021 is het nieuwe Russia Visa Centre  aan de Parkstraat 83 in Den Haag (2e etage, kantoor B202) operationeel! (Het eerdere zat tot eind 2020 op no. 99). Open vanaf 9.00 u; indienen aanvragen tot 13.00 uur (na 13.00 u 'premium lounge', hoger tarief), afhalen visa tussen 14.00 en 16.00 u vanaf afgesproken datum waarop de klus geklaard is. Website:
rusvisacentre.com. NB: bij het invullen van visumaanvraagformulieren moet bij de laatste stap worden gekozen voor 'Russia Visa Centre' als locatie waar de aanvraag wordt ingediend.


Het Russische consulaat in Den Haag wordt hierdoor  ontlast. 
Voorjaar 2021 was het moeilijk hier aan de beurt te komen voor het indienen van visumaanvragen. In urgente situaties is het verstandig per mail contact te zoeken met het consulaat.

BEPERKINGEN: Nederland hoort waarschijnlijk vanaf 9 november bij de landen waaruit inwoners voor normalere reisdoelen (toerisme, zakenreizen enz) onder coronabeperkingen welkom zijn in Rusland.
Het formele overheidsbesluit hierover wordt 1/2/3 november verwacht. Hier meer info.
Hier een artikel over wie welkom is in Rusland op Russia Beyond.

Goed nieuws voor Belgen: 
Effectief kunnen Belgen en zij die legaal & aantoonbaar permanent in België woonachtig zijn,  sinds 5 juli 2021 elk willekeurig type visum voor Rusland aanvragen.


Consequentie is o.a. vooralsnog dat voor Nederlanders minder-urgent privébezoek eigenlijk niet kan (uitgezonderd gehuwde partners NL-RUS), alsmede deelname aan sportevenementen zonder telex-visumuitnodiging van de organisatie niet lukt. 


- De pandemie houdt aan in het hele land; inmiddels nadert het dodental ten gevolge van covid-19  de 220.320.

Vaccineren tegen corona schiet in Rusland minder op en nogal wat Russen zijn terughoudend zich te laten vaccineren. Covid-19 piekt behoorlijk. De overheid en werkgevers zetten druk op vaccinatie.
 

Lijnvluchten op Rusland

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt vrijwel dagelijks weer vluchten Amsterdam-Moskou aan. 

Omgekeerd: voor info over coronaregels op weg terug, Rusland uit: zie de website van de Moskouse luchthaven Sheremetyevo.

Belarus

Minsk (Belarus/Wit-Rusland) was de afgelopen tijd bereikbaar per Belavia vanaf Amsterdam. Echter, de internationale reacties nav het incident met de Ryanair-vlucht die op 23 mei door Belarus werd onderschept op weg naar Litouwen, kunnen hierin op korte termijn verandering brengen. Verder geldt voor Belarus een verplichte 7-daagse quarantaine-periode waarbinnen ook niet uit Belarus mag worden vertrokken. NB: op dit laatste zijn uitzonderingen mogelijk. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Per 21-12-2020 heeft Belarus de overland-grensovergangen voor gewone reizigers gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan. 
om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Hier op onze site meer info over Belarus in coronatijd.Wie kan naar Rusland reizen?

Nederlanders kunnen tenminste tot 9 november nog geen 'gewone' toeristische en zakelijke visa krijgen om naar Rusland te reizen. Burgers van de meeste andere EU-lidstaten alsmede oa Britten, Amerikanen, Chinezen enz. wel, mits zij reizen vanuit het land waar ze de nationaliteit van hebben, met evt. een tussenstop in een ander 'open' land.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'. 

Hier de tekst van dit FSB-document over wie sinds medio maart 2020 tot Rusland worden toegelaten als downloadbaar pdf-document in een geautomatiseerde vertaling in het Nederlands. (ook rechts op deze pagina te downloaden)

De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog grotendeels dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'.

Wel is er inmiddels van Russische zijde een verruiming vastgesteld voor buitenlandse sporters die Rusland willen bezoeken voor training en wedstrijden. In de praktijk wordt echter naar officiële telex-uitnodigingen gevraagd voor visa.

RusReis.nl kan maatwerk bieden voor wie dringend naar Rusland moet, mits minimaal 1 maand (beter 1,5  maand)  in het voren wordt gepland. Deze alternatieven lenen zich niet voor gezinnen met kinderen.
NB: dit is  niet bedoeld als methode om  niet-noodzakelijke reizen mogelijk te maken!

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
En klik hier (ook downloadbaar hiernaast rechts) voor het formulier dat iedereen bij aankomst in Rusland met BLOKLETTERS moet invullen voor overheidsinstelling Rospotrebnadzor.

Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een coronatest zien. Doe een PCR-test (geen swaptest). Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen (72 uur). Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

Vaccinatiepaspoort
Zodra het digitale EU-vaccinatiepaspoort voorhanden is, is het een aanrader dat ook mee op reis te nemen. Voordat het zover is, is het veelgenoemde gele vaccinatieboekje van de Nederlandse overheid een handig document om mee te nemen. Of sowieso, om ook een 'papieren document' te kunnen laten zien. Voor wie dat nog niet heeft: het is hier te bestellen bij Sdu.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'.

Op veel plaatsen in Rusland wordt het dragen van mondkapjes en handschoenen op straat niet meer verplicht gesteld; mondkapjes moeten in winkels en in het openbaar vervoer wel worden gedragen. Mondkapjes  moeten trouwens ook worden gedragen bij bezoek (op afspraak) aan het Russische consulaat. 

Naar Nederland reizen vanuit het buitenland:

 hier info van het ministerie van Buitenlandse Zaken over naar Nederland reizen in de huidige situatie. De langeafstandsgeliefdenregeling was eind januari 2021 geschrapt als uitzonderingsmogelijkheid voor stellen zonder huwelijksakte om naar Nederland te kunnen reizen, maar is in maart 2021 weer opnieuw geldig verklaard.
Hier een link naar specifiek de informatie over langeafstandsrelaties.