• Reizen in coronatijd?
  • Voronezj

Coronavirus

***Coronavirus-update dd 28-05-2022***

Rusland zit per vandaag op 18.315.292
 
coronagevallen
.
 
Hier kun je als je inzoomt op de kaart, zien hoe de situatie in Rusland per stad/oblast (provincie) is.

NB: sinds 27 -02-2022 is het luchtruim boven de EU en Groot-Brittannië gesloten voor Russische vliegtuigen. Ikv de sanctiemaatregelen jegens Rusland volgend op de inval in Oekraïne wordt vanuit de EU niet meer door EU-vliegmaatschappijen gevlogen op Rusland. Rusland is per vliegtuig bereikbaar via o.a. Servië, Turkije, Armenië enz..

-----
Sinds 9 november 2021 krijgen Nederlanders weer op normale visa toegang tot Rusland!
Het betreft het schrappen van de sinds medio maart 2020 geldende inreisbeperkingen ivm corona, voor nu ook Nederlanders. NB: de grenzen overland zijn nog dicht, slechts goederentransporten en bijv. transport van donororganen kan overland verder. Wees je bewust van het actuele reisadvies voor Rusland van het Nederlandse ministerie van BuZa. 

Binnen Rusland wordt inmiddels niet meer gecontroleerd op (Russische) QR-codes van tests en vaccinatie- en herstelbewijzen; voor buitenlanders is tussentijds een PCR-test laten afnemen niet meer nodig. Ook hoeft het Russische gezondheidsformulier niet meer te worden ingevuld voor aankomst in Rusland.

Lijnvluchten op Rusland

Rechtstreekse vluchten naar Rusland en omgekeerd vanuit Rusland zijn er op dit moment niet meer. Slechts met een tussenstop in bijvoorbeeld Istanboel (Turkije), Belgrado (Servië) of Bakoe  (Azerbeidzjan) kan naar Rusland worden gevlogen. Dit heeft alles te maken met de sanctiemaatregelen ivm de Russische inval in Oekraïne. Deze vliegverbindingen zijn veel duurder en tijdrovender dan de eerdere rechtstreekse vluchten (die er nu dus niet meer zijn op Rusland/vice versa).

Belarus

Belarus heeft de coronamaatregelen per 03-04-2022 afgeschaft. Er is geen PCR-test meer nodig; eerder was verplichte quarantaine al ingetrokken.

Naar Nederland

Vrijwel alle beperkingen betreffende corona zijn inmiddels opgeheven. Zie hier de officiële corona-info van NL. Sinds 23 maart 2022 is geen negatieve testuitslag meer nodig bij aankomst in NL.


Надежда / Hoop
Heel actueel: het lied 'Nadjezjda' (Надежда, Hoop) bestaat 50 jaar. Componiste Aleksandra Pachmutova werkte recent ter gelegenheid van de Dag van de Russische Eenheid (4 november) mee aan een Rusland-brede uitvoering, waarbij koren uit de verschillende provincies om beurten delen ten gehore brengen die aaneen worden gesmeed tot het hele lied.