Coronavirus

***Coronavirus-update dd 02-07-2020***

Na eerder contact met het Russische consulaat vandaag contact gehad met het Russia Visa Centre. Rualand neemt pas weer visumaanvragen in behandeling op het moment dat concreet naar Rusland gereisd kan worden. (Voor nieuwe aanvragers betekent dat dat eerst de visumprocedure doorlopen zal moeten worden, alvorens op weg te gaan valt naar Rusland). Per welke datum dit zal zijn, hangt o.a. af van de EU, dat reizen naar o.a. Rusland en de VS nog niet toestaat.  (De grens EU-Rusland is nog gesloten)
 Per 1 juni wordt in Nederland het Russische consulaat weer bemand, maar het Russian Visa Centre is nog gesloten en visumaanvragen kunnen nog niet worden ingediend. Per 15 juli zouden vliegverbindingen met luchthavens van hoofdsteden van 8 GOS-staten worden hervat, per 1 augustus gevolgd door nog 7 bestemmingen in Europa, het Nabije Oosten en Verre Oosten. St Petersburg zal toeristisch eerder weer bezoekbaar worden dan Moskou, wordt tevens verwacht. NB: de EU/Schengenzone heeft Rusland en Belarus niet genoemd als landen van waaruit per 1 juli weer naar de EU kan worden gereisd. Per 1 juli naar Rusland reizen kan zodoende ook niet, wat de EU betreft. Hier bericht van persbericht TASS hierover (Engels).

Rusland nadert per vandaag de 662.000 coronavirusgevallen.  

  In Moskou mag sinds 1 juni weer gewandeld worden en openen meer winkels. Op straat is het dragen van beschermende maskertjes en handschoenen verplicht. Naar schatting half juli kunnen musea en bioscopen weer open. Hier de regels rond Covid-19 voor Moskou in het Engels. Daarin wordt erop gewezen dat niet-Russen die voor medische behandeling naar Rusland willen komen, welkom blijven. Hier - in het Russisch - de coronavirusregels per Russische regio.

 


Wie op een toeristisch visum in Rusland 'vastzit' door quarantaine en andere maatregelen, hoeft zijn/haar visum niet persoonlijk te laten verlengen. Visa worden in deze situatie automatisch verlengd. 

 

Aanpassen van reisperiode voor visum: wie via RusReis.nl 'visa support' (zakelijke uitnodigingen, toeristische vouchers, evt. invullen van digitale visumaanvraagformulieren) heeft geregeld voor reizen in maart/april/mei die door de coronavirus-crisis niet door kunnen gaan maar indien mogelijk later wél worden gemaakt: neem even per e-mail contact op (info@rusreis.nl)! We kunnen bij de meeste uitnodigingen en vouchers de periode aanpassen, zodat de documentjes bruikbaar blijven om een visum voor Rusland mee aan te vragen. Uitzondering zijn uitnodigingen via de Federale Migratiedienst FMS van Rusland: die kunnen qua periode niet worden aangepast, maar blijven wel geldig om op een later moment alsnog een visum voor de resterende looptijd mee aan te vragen.

 


Belarus doet relatief weinig aan/tegen het coronavirus. Het land ligt geïsoleerd doordat Polen, Litouwen, Oekraïne en tenslotte ook Rusland in de eerste helft van maart de toegang vanuit Belarus voor andere reizigers dan eigen inwoners beperkten. Ook al hebben Rusland, Belarus en Kazachstan een douane-unie, de onderlinge grenzen zijn nu gesloten.

Oekraïne
 heeft per 15 maart de grenzen met buurlanden gesloten in verband met de coronaviruscrisis.

Mongolië
 weert in het kader van beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan per 11-03-2020 passagiersvluchten uit Moskou, Nur Sultan (Astana, Kazachstan), Berlijn en Istanboel en sluit ook de auto/motor-grensovergangen met Rusland, dit alles voorlopig tot 31-03-2020. Voor wie een visum heeft dat hierdoor dreigt te verlopen, helpt de ambassade van Mongolië in Brussel desgewenst.

 


Wie op een toeristisch visum in Rusland 'vastzit' door quarantaine en andere maatregelen, hoeft zijn/haar visum niet persoonlijk te laten verlengen. Visa worden in deze situatie automatisch verlengd.