• Per LuxExpress naar St Petersburg
 • Uyma, regio Archangelsk
 • Tedino, omg Petrozavodsk
 • M10 tussen Moskou en St Petersburg
 • Moskou | Rode Plein
 • ooievaar als reisgenoot
 • modern antiek op het Russische platteland
 • zonnebloemen in het zwarte-aarde-gebied
 • Wolga bij Uglich
 • Vologda
 • Kazan, Tatarstan
 • Zeilen in Voronezj
 • Barlak, regio Altai
 • Eindeloos verre roadtrip
 • Belozersk
 • onder de regenboog in Altai

Reizen

Reizen met beperkingen (met 'permit' binnenrijden of 'omvliegen')

Individueel reizen was in coronatijd een alternatief voor vlieg-, trein- en busverkeer met beperkingen.Onze tip voor 2022 zou dan ook zijn: ga individueel op reis! Bijvoorbeeld met je eigen auto, motor of fiets. Alleen: de grenzen 'overland' zitten nog dicht, en door de oorlog in Oekraïne en de sancties richting Rusland wordt het er nog niet snel gemakkelijker op, is het beeld.
Je kunt nog niet zomaar met eigen vervoer ergens de landsgrens over om Rusland bijvoorbeeld vanuit een van de Baltische landen of Finland binnen te rijden. Overland kun je Rusland momenteel alleen binnenreizen/-rijden met naast een visum een 'entry permit'. Het visum moet dan liefst een businessvisum zijn en niet toeristisch, en officieel kom je ook om als specialist iets zakelijks te doen.
Het alternatief kan zijn om naar Rusland te vliegen ('omvliegen' om er te komen, want rechtstreekse vluchten zijn er niet door de internationale sancties) en lokaal iets te huren om oa al kamperend Rusland te verkennen. 

We helpen je met alle plezier om je reisplan richting Rusland te organiseren. We werken aan een netwerk van campings/tourbases waar je met je eigen kampeermiddel terecht kunt of een trekkershut of iets dergelijks huurt. Heb je vragen of wensen, trek aan de bel. Taalproblemen? We lossen ze op!


'Omvliegen' naar/van Rusland

Als gevolg van internationale sancties in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne valt momenteel niet rechtstreeks naar Rusland te vliegen. Omvliegen kan met een of meer overstaps via bijv. Istanboel (Turkije), Jerevan (Armenië) of Belgrado (Servië). Zoekmachine Skyscanner laat op dit moment geen resultaten naar/van Rusland zien. Vliegtickets.nl en Aviabilet.ru laten wel zien wat vliegt.
NB: we hebben zelf inmiddels nogal teleurstellende ervaringen met Turkish Airlines. Wil je toch via Istanboel vliegen, overweeg dan eens om je vlucht persoonlijk te regelen aan de balie van Swissport in Vertrekhal 3 op Schiphol. Dat voorkomt al snel uren digitale ergernis via de site van de Turkse vliegmaatschappij en zijn belabberd functionerende callcentre.


Overland naar/in het grootste land ter wereld?

Per trein overland naar Rusland kan op dit moment niet. Of je moet willen omreizen om vanuit Mongolië Rusland binnen te treinen. Het alternatief kan zijn om naar Helsinki (Finland) te vliegen en van daaruit per bus naar St Petersburg te rijden. Dan heb je op dit moment een businessvisum voor Rusland nodig en daarna/daarnaast een 'entry permit'. Helpen we bij.
Als je nog aan het proces voor het Russische visum moet beginnen, kijk dan hier
Heb je al een Russisch visum maar moet je nog achter een 'entry permit' aan, kijk dan hier (Engelstalig formulier; als je hier moeite mee hebt, stuur ons gewoon een mailtje...)

Wil je zelf rijden, overweeg dan de route via Belarus. Je hebt dan momenteel bovenop je Russische visum én een entry permit ook nog een transit-visum voor Belarus nodig. We kunnen je voorlichten over/helpen bij het logistieke proces om e.e.a. te verkrijgen. (Na ontvangst van je Russische visum kan het proces van het transit-visum voor Belarus en het verkrijgen van de entry permit voor Rusland gelijktijdig plaatsvinden).

De regeling die Rusland en Belarus hebben gesloten om elkaars visa te erkennen is weliswaar geratificeerd door beide landen, maar nog niet effectief.


 

Om in de stemming te komen: de video 'Vot rodina moja' (Kijk, mijn vaderland) naar het gelijknamige gedicht van Sergej Aksanov, waarin Anatoli Bjelij je meeneemt naar de Oeral, waar Europees Rusland overloopt in het Aziatische deel.

afbeelding

Roadtrip

Wat Amerikagangers dromen als ze het schildje van Road 66 zien, hebben Ruslandgangers ook. Wie foto’s ziet van ‘gemodder’ in Jakoetië als daar de boel ‘s zomers ontdooid is, schrikt er misschien een beetje voor terug. Maar vanuit Novosibirsk via Barnaoul richting Mongolië trekken, levert ook een legendarische reis op.


afbeelding

 

Beperkingen in grenszones

Moet je je trouwens ook wel een beetje voorbereiden op wat mag en moet in grenszones, want daarvoor geldt dat je er soms aanvullende documenten voor nodig hebt.
Hieronder bijvoorbeeld een kaartje van het grensgebied van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan, met de grenszone en punten waar aanvullende documenten verlangd worden. Maar ook waar Rusland aan bijv. Letland, Estland, Finland grenst, is sprake van een enkele kilometers brede zone die onder speciaal toezicht staat van de FSB-grensdienst.  meer info.