Reizen
Reizen via omwegen
Met een paspoort met geldig Russisch visum ben je welkom om Rusland binnen te reizen. Voor trips tot 16 dagen kan zelfs een e-visum een middel zijn.
Naar Rusland reizen is sinds voorjaar 2022 omslachtiger dan daarvoor (coronabeperkingen in 2020-2022 niet meegerekend): door internationale sancties zijn er geen rechtstreekse passagiersvluchten vanuit EU-landen op Rusland. Omvliegen via Turkije, Servië of Armenië kan (je stapt daar dan over op een vlucht naar bijv. Moskou). Zie ook hieronder.
Naar Gdansk of Tallinn vliegen en van daaruit per bus naar Kaliningrad, resp. St Petersburg, is ook een optie. Meer over de Kaliningrad-route lees je hier.
Inmiddels hebben we een inventarisatie gemaakt van campings/tourbases in Rusland waar je met je eigen kampeermiddel terecht kunt of een trekkershut of iets dergelijks huurt. Heb je vragen of wensen, trek aan de bel. Taalproblemen? We helpen ze op te lossen/te beperken!
'Omvliegen' naar/van Rusland
Als gevolg van internationale sancties in reactie op de Russische militaire inval in Oekraïne valt momenteel niet rechtstreeks naar Rusland te vliegen. Omvliegen kan met een of meer overstaps via bijv. Istanboel (Turkije), Jerevan (Armenië) of Belgrado (Servië). Zoekmachine Skyscanner laat op dit moment geen resultaten naar/van Rusland zien; Aviasales.com wel.
NB: we hebben zelf inmiddels nogal teleurstellende ervaringen met Turkish Airlines. Wil je toch via Istanboel vliegen, overweeg dan eens om je vlucht persoonlijk te regelen aan de balie van Swissport in Vertrekhal 3 op Schiphol. Dat voorkomt al snel uren digitale ergernis via de site van de Turkse vliegmaatschappij en zijn belabberd functionerende callcentre.
Overland naar/in het grootste land ter wereld?
Per trein overland naar Rusland kan op dit moment niet. Slechts naar & vanuit Mongolië rijden er treinen vanuit/naar Rusland.
Het alternatief kan zijn om naar Tallinn (Estland) te vliegen en van daaruit per bus naar St Petersburg te rijden. Tussen Narva en Ivangorod betekent dit sinds 1 februari dat je met je bagage het stuk tussen de Estlandse grenscontrole en de controlepost aan de Russische kant van de rivier te voet moet afleggen. Zie hier nadere info op de site van busmaatschappij Baltic Shuttle.
Als je nog aan het proces voor het Russische visum moet beginnen, kijk dan hier. (Of voor een e-visum hier.)
Wil je zelf rijden, rijd dan nog niet via Belarus. De regeling die Rusland en Belarus hebben gesloten om elkaars visa te erkennen is weliswaar geratificeerd door beide landen, maar nog niet effectief. Zelfs als je 2 visa van zowel Belarus als Rusland hebt, kun je niet legaal de grens passeren omdat je niet wordt 'uitgestempeld' op je eerste visum en niet 'ingestempeld' op je tweede. (Als je toch doorrijdt, wordt je na de eerste beste controle waarschijnlijk met een boete en meer problemen het land uitgezet). Pas mogelijk in de loop van 2024 zal dit juist wél een goede route worden en kun je met 1 visum toe om zowel Belarus als Rusland op te kunnen bezoeken.
Om in de stemming te komen: de video 'Vot rodina moja' (Kijk, mijn vaderland) naar het gelijknamige gedicht van Sergej Aksanov, waarin Anatoli Bjelij je meeneemt naar de Oeral, waar Europees Rusland overloopt in het Aziatische deel.
Roadtrip
Wat Amerikagangers dromen als ze het schildje van Road 66 zien, hebben Ruslandgangers ook. Wie foto’s ziet van ‘gemodder’ in Jakoetië als daar de boel ‘s zomers ontdooid is, schrikt er misschien een beetje voor terug. Maar vanuit Novosibirsk via Barnaoul richting Mongolië trekken, levert ook een legendarische reis op.
Beperkingen in grenszones
Moet je je trouwens ook wel een beetje voorbereiden op wat mag en moet in grenszones, want daarvoor geldt dat je er soms aanvullende documenten voor nodig hebt.
Hieronder bijvoorbeeld een kaartje van het grensgebied van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan, met de grenszone en punten waar aanvullende documenten verlangd worden. Maar ook waar Rusland aan bijv. Letland, Estland, Finland grenst, is sprake van een enkele kilometers brede zone die onder speciaal toezicht staat van de FSB-grensdienst.
Uit de grenszone met Oekraïne moet je onder de huidige omstandigheden helemaal ver wegblijven: de Nederlandse overheid heeft de grensprovincies in die hoek van Rusland (Voronezj, Koersk, Brjansk, Belgorod) allemaal 'code rood' gegeven in het Nederlandse reisadvies.