• Vologda
  • Kazan, Tatarstan
  • Zeilen in Voronezj
  • zonnebloemen in het zwarte-aarde-gebied
  • modern antiek op het Russische platteland
  • Moskou | Rode Plein
  • Eindeloos verre roadtrip
  • Belozersk
  • M10 tussen Moskou en St Petersburg
  • onder de regenboog in Altai

Reizen

Corona-smart met RusReis.nl (of op eigen houtje)

Als Covid-19 ons iets leert, is het wel dat je slimmer alleen reist of samen met je partner of gezin, en 'dampende' massa's beter kunt mijden. Onze tip voor 2021 is dan ook: ga individueel op reis! Bijvoorbeeld met je eigen auto, motor of fiets. We helpen je met alle plezier om je reisplan richting Rusland te organiseren. We werken aan een netwerk van campings/tourbases waar je met je eigen kampeermiddel terecht kunt of een trekkershut of iets dergelijks huurt. Heb je vragen of wensen, trek aan de bel. Taalproblemen? We lossen ze op!


Wil je de 2000 kilometer tussen Nederland en Rusland liever niet zelf rijden? Denk dan eens aan treinen in plaats van met een vliegtuig. Is ook nog eens duurzamer... En eenmaal in Rusland kunnen we je helpen aan vervoer verder, of aan bijvoorbeeld een huurauto. Vraag ons gewoon maar eens!


Overland naar/in het grootste land ter wereld?

Veel Ruslandgangers vliegen naar Moskou of St Petersburg om daar te beginnen aan hun Russische avontuur. Per trein overland naar Rusland is op dit moment lastig door de consequenties van de douane-unie Belarus/Rusland waarbij je voor beide landen als niet-Rus/Wit-Rus een visum nodig hebt, maar je niet kunt worden uitgestempeld in het eerste en ingestempeld in het tweede land dat je bezoekt.


Per trein via Kiev naar Moskou

Een alternatief kan zijn de trein te nemen naar Kiev en daar over te stappen op een trein naar Moskou. We helpen je graag aan een kaartje Kiev-Moskou. Per 1 januari 2020 zijn treinkaartjes van Deutsche Bahn goedkoper geworden, en valt vrij gemakkelijk via NS International of via Deutsche Bahn een ticket te boeken naar Berlijn of helemaal naar Kiev. Met dat laatste ticket helpen wij (of met dat eerste traject ook, indien nodig).

 

Wie uit duurzaamheids-overwegingen niet wil vliegen of gewoon liever van auto- of motorrijden houdt óf globetrotter op de fiets is, die kan prima een overland-reis naar Rusland plannen. Ga je daarbij door Belarus, dan heb je dus een extra visum nodig én je moet een ‘haak slaan’ via een of een paar buurlanden (Litouwen/Letland, of Oekraïne) in plaats van de onderlinge Wit-Russisch/Russische grens te willen passeren.

 

Wat ook prima gaat, is per bus naar Rusland reizen. Een handige route is dan vanuit Nederland of Duitsland naar Riga (Letland) of Tallinn (Estland) te reizen, en daar over te stappen op een bus of trein naar Rusland.

Om in de stemming te komen: de video 'Vot rodina moja' (Kijk, mijn vaderland) naar het gelijknamige gedicht van Sergej Aksanov, waarin Anatoli Bjelij je meeneemt naar de Oeral, waar Europees Rusland overloopt in het Aziatische deel.

afbeelding

Roadtrip

Wat Amerikagangers dromen als ze het schildje van Road 66 zien, hebben Ruslandgangers ook. Wie foto’s ziet van ‘gemodder’ in Jakoetië als daar de boel ‘s zomers ontdooid is, schrikt er misschien een beetje voor terug. Maar vanuit Novosibirsk via Barnaoul richting Mongolië trekken, levert ook een legendarische reis op.


afbeelding

 

Beperkingen in grenszones

Moet je je trouwens ook wel een beetje voorbereiden op wat mag en moet in grenszones, want daarvoor geldt dat je er soms aanvullende documenten voor nodig hebt.
Hieronder bijvoorbeeld een kaartje van het grensgebied van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan, met de grenszone en punten waar aanvullende documenten verlangd worden.