Reizen

Overland naar/in het grootste land ter wereld?

Veel Ruslandgangers vliegen naar Moskou of St Petersburg om daar te beginnen aan hun Russische avontuur. Per trein overland naar Rusland is op dit moment lastig door de consequenties van de douane-unie Belarus/Rusland waarbij je voor beide landen als niet-Rus/Wit-Rus een visum nodig hebt, maar je niet kunt worden uitgestempeld in het eerste en ingestempeld in het tweede land dat je bezoekt.


Per trein via Kiev naar Moskou

Een alternatief kan zijn de trein te nemen naar Kiev en daar over te stappen op een trein naar Moskou. We helpen je graag aan een kaartje Kiev-Moskou. Per 1 januari 2020 zijn treinkaartjes van Deutsche Bahn goedkoper geworden, en valt vrij gemakkelijk via NS International of via Deutsche Bahn een ticket te boeken naar Berlijn of helemaal naar Kiev. Met dat laatste ticket helpen wij (of met dat eerste traject ook, indien nodig).

 

Wie uit duurzaamheids-overwegingen niet wil vliegen of gewoon liever van auto- of motorrijden houdt óf globetrotter op de fiets is, die kan prima een overland-reis naar Rusland plannen. Ga je daarbij door Belarus, dan heb je dus een extra visum nodig én je moet een ‘haak slaan’ via een of een paar buurlanden (Litouwen/Letland, of Oekraïne) in plaats van de onderlinge Wit-Russisch/Russische grens te willen passeren.

 

Wat ook prima gaat, is per bus naar Rusland reizen. Een handige route is dan vanuit Nederland of Duitsland naar Riga (Letland) of Tallinn (Estland) te reizen, en daar over te stappen op een bus of trein naar Rusland.afbeelding

Roadtrip

Wat Amerikagangers dromen als ze het schildje van Road 66 zien, hebben Ruslandgangers ook. Wie foto’s ziet van ‘gemodder’ in Jakoetië als daar de boel ‘s zomers ontdooid is, schrikt er misschien een beetje voor terug. Maar vanuit Novosibirsk via Barnaoul richting Mongolië trekken, levert ook een legendarische reis op.


afbeelding

 

Beperkingen in grenszones

Moet je je trouwens ook wel een beetje voorbereiden op wat mag en moet in grenszones, want daarvoor geldt dat je er soms aanvullende documenten voor nodig hebt.
Hieronder bijvoorbeeld een kaartje van het grensgebied van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan, met de grenszone en punten waar aanvullende documenten verlangd worden.