• Mondkapje en handschoenen plicht bij consulaat
  • Russisch consulaat
  • (ex-?) Russia Visa Centre
  • Russische paspoortcontrole

Aanvragen visum Rusland

Actuele info, geldig in de huidige periode waarin vanwege de covid-19-pandemie tijdelijke afwijkende wetgeving geldt met betrekking tot visa en de toegang tot Rusland:

Op dit moment worden behalve privé-visa ook zakenvisa verstrekt voor technisch specialisten. Privé-uitnodigingen kunnen door eerstelijns-familieleden worden aangevraagd. Reizen ze zelf mee naar Rusland, dan is het eenvoudiger (de Rus(sin) vult dan een verzoekschriftje aan de ambassadeur in bij wijze van uitnodiging om het visum mee aan te vragen. We kunnen bemiddelen in de uitnodiging voor technisch specialisten. Daarvoor zijn echter nog wat extra zaken nodig, de uitnodigingen zijn ook vrij kostbaar en het duurt een maand om ze te krijgen. Wie zelf een (reële) Russische zakenpartner heeft, kan het regelen van een 'coronaproof' visumuitnodiging het best aan hem/haar overlaten. Neem contact met ons op voor nadere details. NB: deze optie is niet bedoeld voor privé-reizen en voor overige niet-urgente reizen.
Voor wie denkt dat deze optie op hem/haar van toepassing kan zijn: neem s.v.p. contact met ons op voor nader advies.

Verder zijn visumuitnodigingen mogelijk voor technisch specialisten
(technische dienstverlening in Rusland) + bemanningsleden. Meer info hier.

---
NB: visa van nu in Rusland verblijvende buitenlanders worden automatisch verlengd tot en met 15 juni 2021 .

---


De onderstaande informatie geldt onder normale omstandigheden, maar niet onder de huidige coronaregels:

 

Om Rusland binnen te kunnen reizen heb je (enkele nationaliteiten uitgezonderd) een visum nodig.

E-visum

Voor enkele steden (St PetersburgKaliningrad) kun je bij een verblijf van max. 8 dagen toe met een e-visum dat je uitgeprint meeneemt samen met je paspoort. Dat kun je vanaf 3 weken van tevoren aanvragen en is binnen een week gereed. Je mag niet verder dan de omringende regio (hier voor een idee van de Leningradskaja Oblast rond St Petersburg, zo groot als Nederland en België samen) en moet er  ook  rechtstreeks naartoe vliegen (dus niet bijv. via Moskou naar St Petersburg of omgekeerd via Moskou terug naar huis.)

‘Papieren’ visum in het paspoort
Voor verblijf in andere steden, als je binnen Rusland van A naar B wilt, of als je langer of vaker naar Rusland wilt, heb je een visum nodig dat in de vorm van een sticker in je paspoort wordt geplakt. Verwacht wordt dat in 2021 e-visa worden ingevoerd voor praktisch heel Rusland, maar met een maximum verblijfsduur van 16 dagen.
'Papieren' visa in het paspoort voor langer verblijf en meerdere entries blijven daarbij een praktische(r) oplossing voor 'serieuzere' Ruslandgangers, en ook voor wie 'spontaan' naar Rusland wil kunnen reizen.

Als basis voor zo’n visum heb je allereerst een uitnodiging/voucher/visa support letter nodig. Via deze site kun je dat aanvragen. Dat kan vanaf 3 maanden van tevoren, en het duurt tot 2 weken om het visum gereed te krijgen. De kosten hangen af van het type visum waarvoor je kiest (toeristische visa tot 30 dagen; zakelijke/commerciële tot 90 dagen, of multiple entry visa voor 6 maanden, 1 jaar of langer, voor regelmatige Ruslandgangers die ook spontaan naar Rusland willen kunnen reizen).


afbeelding

Nederland:
(wél actueel!) Het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 99 in Den Haag is na maandenlange sluiting vanwege corona/niet kunnen reizen naar Rusland gesloten én verdwenen (en site offline).
In Nederland handelt slechts het Russische consulaat aan de Scheveningseweg 2 in Den Haag zelf visumaanvragen af voor de enkele categorieën die momenteel (ivm coronaregels) welkom zijn in Rusland.

België:
(actueel) In België functioneren het consulaat-generaal van Rusland in Antwerpen, de consulaire afdeling van de ambassade in Brussel en het visumcentrum in Antwerpen en Brussel. Zij helpen overigens in principe slechts inwoners van België.


Voor een visumaanvraag / bezoek aan Rusland is een Ruslandverklaring van je zorgverzekeraar nodig. Da’s een Engelstalige brief waarin staat dat je voor eventuele medische kosten verzekerd bent tijdens je verblijf in Rusland. Die brief is een aanvullend documentje voor het visumaanvraagproces (en gaat na controle bij het oud papier op het consulaat); voor als je op reis echt naar een dokter moet, neem je je zorgpasje mee op reis. 

Toeristisch/zakelijk
Op deze site kunnen reizigers voor het begin van hun visumproces  ‘visum-support’ bestellen. Daarbij kan worden gekozen voor het type uitnodigingsdocument dat voor zijn/haar visum het beste is.
Daarbij is er globaal keuze uit:

1. toeristisch voucher om toeristisch visum voor max. 30 dagen mee aan te vragen (normaalgesproken single entry; double entry slechts mogelijk voor tussentijds bezoeken van een buurland van Rusland). NB: heb je ervaring met het proces, dan kun je hier voor slechts 12,50 euro alléén een toeristisch voucher aanvragen om de rest zelf te doen;
2. zakelijke/commerciële uitnodiging om een visum voor max. 90 dagen mee aan te vragen (single of double entry);
3. zakelijke/commerciële uitnodiging om een visum voor langere tijd (6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar) mee aan te vragen (multiple entry).

Multiple entry visa voor langere tijd
Wie aantoonbaar (door middel van kopie gestempeld visum) de afgelopen 12 maanden eerder in Rusland is geweest, kan met een in 1 à 2 dagen aan te vragen uitnodiging een visum voor 6 maanden of 1 jaar ontvangen.
Wie de afgelopen 12 maanden niet eerder in Rusland is geweest (of dit niet meer kan aantonen) heeft voor een 1-jaarvisum een uitnodiging nodig van de Federale Migratiedienst FMS. Hiervoor geldt een wachttijd/verwerkingstijd van 3 weken.

Wie 2 x achtereen een 1-jaarsvisum heeft gehad (zonder overlapping waardoor het eerdere visum is ‘weggestempeld’) kan in aanmerking komen voor een 2-jaarsvisum, en na afloop van de periode van dit 2-jaarsvisum voor een 3-jaarsvisum; in theorie kan zo worden ‘gespaard’ voor een visum van maximaal 5 jaar. Bij dit principe wordt uitgegaan van regelmatig heen en weer reizen naar Rusland, zodat sprake is van meermalen gestempelde visa.


Geen letter of cijfer verkeerd!
Vul de gegevens voor een Russisch visum alsjeblieft met een fatsoenlijk toetsenbord in. Want vertik je je bijvoorbeeld in de negen letters en cijfers van het paspoortnummer, dan valt je reis snel in het water als het paspoortnummer niet klopt. Even belangrijk zijn overigens data (geboortedatum, begindatum en einddatum visum, geldigheidsduur paspoort) én volledige voornamen.

 

Houd voor volledige voornamen en achternaam de spelling aan zoals die in het computerleesstrookje onderop de houderpagina van je paspoort staat. De voornaam René wordt daarin bijv. altijd als Rene gespeld. Geen trema’s en andere accentjes dus…