• Russisch visum
  • Russia Visa Centre, Parkstraat 83, Den Haag
  • Russia Visa Centre, Den Haag
  • Russisch consulaat
  • Russia Visa Centre, Den Haag
  • Russia Visa Centre, Den Haag
  • Russische paspoortcontrole

Aanvragen visum Rusland

Actuele info, geldig in de huidige periode waarin eerst vanwege covid en vervolgens vanwege de geopolitieke situatie mbt Rusland en Oekraïne afwijkende wetgeving geldt met betrekking tot visa en de toegang tot Rusland:

Vanuit Nederland kan op diverse types visum per vliegtuig naar Rusland worden gereisd. NB: door sanctiemaatregelen zijn er geen rechtstreekse vluchten tussen EU-landen en Rusland. Omvliegen kan via bijv. Istanboel of Jerevan. Ook kun je naar Helsinki of Tallinn vliegen en van daaruit per bus verder reizen naar Rusland.

 

Om Rusland binnen te kunnen reizen heb je (enkele nationaliteiten uitgezonderd) een visum nodig. NB: mogelijk komt hier in 2023 verandering in en wordt Rusland dan visumvrij of op gemakkelijker te verkrijgen e-visa te bezoeken voor Nederlanders en/of  andere nationaliteiten. Medio februari werd overigens duidelijk dat in eerste instantie visumvrije toegang tot Rusland wordt voorbehouden aan burgers van landen die omgekeerd Russen visumvrij welkom heten; bij het eerste rijtje vrijgegeven landen zitten geen EU-landen.

Toeristen-formulier aan de grens
Denk niet dat je met je visum in je paspoort eenvoudig Rusland wordt binnengewuifd, trouwens. Het passeren van de grens duurt vaak één à anderhalf uur. Je paspoort met daarin het visum wordt zorgvuldig bekeken; wie als toerist Rusland wil binnenreizen moet aan de grens de laatste tijd nog een aanvullend formulier invullen: een zogenaamde toeristen-enquête (zie foto). Moeilijkste vraag daarin betreft het adres waar je zult verblijven. Heb je een hotelovernachting gepland onderweg, vul dan daar het adres van in, los van je verdere plannen, is een goede stelregel. Hotels moeten van hun kant namelijk ook altijd bijhouden welke buitenlanders ze huisvesten.

E-visum

Het systeem van e-visa is momenteel opgeschort: er zijn geen e-visa mogelijk om Rusland mee binnen te kunnen reizen. Op 15 juli 2022 is gemeld dat het systeem in de nabije toekomst opnieuw in werking treedt; president Poetin heeft het systeem ook genoemd in het verhaal over visumvrije toegang tot zijn land zoals dat vanaf juni 2023 zou moeten worden ingevoerd (info in het Russisch). Probeer dus de link hierboven even. Zodra e-visa weer mogelijk worden, zullen deze voor heel Rusland gelden, voor een verblijfsperiode van maximaal 16 dagen. Een alternatief voor langer verblijf blijft voorlopig het 6 maands-toeristische visum waarop je max. 90 van de 180 dagen in Rusland mag verblijven.

‘Papieren’ visum in het paspoort
De huidige visa hebben de vorm van een sticker in het paspoort. Er bestaan visa om één keer Rusland op binnen te reizen (zgn. single entry), maar ook visa voor 'double entry' (2 x) en 'multiple entry'.

Als basis voor zo’n visum heb je allereerst een uitnodiging/voucher/visa support letter nodig. Via deze site kun je dat aanvragen. Dat kan vanaf 3 maanden van tevoren, en het duurt tot 2 weken om het visum gereed te krijgen. De kosten hangen af van het type visum waarvoor je kiest (toeristische visa tot 30 dagen of - nieuw - ook mogelijk voor 6 maanden multiple entry met max. 90 dagen totaal verblijf; zakelijke/commerciële tot 90 dagen, of multiple entry visa voor 6 maanden, 1 jaar of langer, voor regelmatige Ruslandgangers die ook spontaan naar Rusland willen kunnen reizen).
Speciale auto-/motortoerisme-visa waarop ook gegevens over auto of motor stonden, worden momenteel niet afgegeven. Dat is echter geen enkel probleem: je kunt ook met een 'gewoon' toeristisch visum per auto of motor Rusland binnen.


afbeelding

Ruslandverklaring
Voor een visumaanvraag / bezoek aan Rusland is een Ruslandverklaring van je zorgverzekeraar nodig. Da’s een Engelstalige brief waarin staat dat je voor eventuele medische kosten verzekerd bent tijdens je verblijf in Rusland. Die brief is een aanvullend documentje voor het visumaanvraagproces (en gaat na controle bij het oud papier op het consulaat); voor als je op reis echt naar een dokter moet, neem je je zorgpasje mee op reis. Let op: Rusland eist dat in deze 'Ruslandverklaring' een gegarandeerde verzekerde som van 30.000 euro is opgenomen. Vraag daar dus speciaal naar als je bij je zorgverzekering om zo'n brief vraagt. 

Toeristisch/zakelijk
Op deze site kunnen reizigers voor het begin van hun visumproces  ‘visum-support’ bestellen. Daarbij kan worden gekozen voor het type uitnodigingsdocument dat voor zijn/haar visum het beste is.
Daarbij is er globaal keuze uit:

1. toeristisch voucher om toeristisch visum voor max. 30 dagen mee aan te vragen (normaalgesproken single entry; double entry slechts mogelijk voor tussentijds bezoeken van een buurland van Rusland; inmiddels (juli 2022)  is er ook een 6-maands multiple entry variant mogelijk voor Nederlanders, zie hieronder!). NB: heb je ervaring met het proces, dan kun je hier voor slechts 15,00 euro alléén een toeristisch voucher aanvragen om de rest zelf te doen; toeristisch voucher om toeristisch visum voor 6 maanden, multiple entry, max. verblijf totaal 90 dagen; 
2. zakelijke/commerciële uitnodiging om een visum voor max. 90 dagen mee aan te vragen (single of double entry);
3. zakelijke/commerciële uitnodiging om een visum voor langere tijd (6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar) mee aan te vragen (multiple entry).

Multiple entry visa voor langere tijd
Wie aantoonbaar (door middel van kopie gestempeld visum) de afgelopen 12 maanden eerder in Rusland is geweest, kan met een in 1 à 2 dagen aan te vragen uitnodiging een visum voor 6 maanden of 1 jaar ontvangen.
Wie de afgelopen 12 maanden niet eerder in Rusland is geweest (of dit niet meer kan aantonen) heeft voor een 1-jaarvisum een uitnodiging nodig van de Federale Migratiedienst FMS. Hiervoor geldt normaal een wachttijd/verwerkingstijd van 3 weken. Op dit moment zijn er moeilijkheden met het kunnen verkrijgen van FMS-uitnodigingen.

Wie 2 x achtereen een 1-jaarsvisum heeft gehad (zonder overlapping waardoor het eerdere visum is ‘weggestempeld’) kan in aanmerking komen voor een 2-jaarsvisum, en na afloop van de periode van dit 2-jaarsvisum voor een 3-jaarsvisum; in theorie kan zo worden ‘gespaard’ voor een visum van maximaal 5 jaar. Bij dit principe wordt uitgegaan van regelmatig heen en weer reizen naar Rusland, zodat sprake is van meermalen gestempelde visa.

Nieuw: toeristisch 6-maands (180 dagen-)visum
Sinds medio 2022 geeft Rusland ook 6-maands (formeel: 180 dagen-) multiple entry-toeristische visa uit aan toeristen uit oa Nederland. Om dat type visum te ontvangen hoef je niet in het voorbije jaar in Rusland te zijn geweest. Daarmee is dat type visum onder andere ideaal voor reizigers die bijvoorbeeld per auto of motor Rusland combineren met centraal-Aziatische buurlanden. We kunnen je er het benodigde voucher voor leveren (kies toeristisch, multiple entry, 6 maanden).
Woon je in België of wil je als Belg dit type visum in Brussel aanvragen, dan moet het ondersteunende document zijn uitgebreid met een 'van dag tot dag-programma' voor tenminste de eerste twee weken van de visumperiode. Bij aanvragen in Den Haag is een dergelijk programma niet nodig als onderdeel van de papierwinkel.


Geen letter of cijfer verkeerd!
Vul de gegevens voor een Russisch visum alsjeblieft met een fatsoenlijk toetsenbord in. Want vertik je je bijvoorbeeld in de negen letters en cijfers van het paspoortnummer, dan valt je reis snel in het water als het paspoortnummer niet klopt. Even belangrijk zijn overigens data (geboortedatum, begindatum en einddatum visum, geldigheidsduur paspoort) én volledige voornamen. We vragen iedereen momenteel trouwens om een foto of scan van de houderpagina van het paspoort; die tonen we vooraf ook aan het Russia Visa Centre om preventief vast te stellen of alles klopt.

Houd voor volledige voornamen en achternaam de spelling aan zoals die in het computerleesstrookje onderop de houderpagina van je paspoort staat. De voornaam René wordt daarin bijv. altijd als Rene gespeld. Geen trema’s en andere accentjes dus…