• St Petersburg, Gazprom Arena
 • St Petersburg, Neva
 • 'Wonderland'
 • Rusland even achter 'open brug'
 • Reizen in coronatijd?
 • Moskous skyline
 • Met kinderen op reis?
 • Frisse lucht in Voronezj
 • St. Petersburg, witte nachten
 • Kunstkamera St.Petersburg
 • Kremlin | Moskou ontdek de Russische hoofdstad
 • Kazanskij Sobor, St.Petersburg
 • verrassend Siberië
 • Voronezj | Rusland
 • Vladivostok | Verre Oosten eindstation TransSib
 • Siberië | Verre Oosten ga op ontdekkingsreis!
 • ontwapenende Russen
 • Roadtrip | Rusland Meloenenstandje buiten Voronezj
 • Blauwe koepels, St.Petersburg
 • Grandeur | station Tomsk, Siberië
Rusreis.nl

Welkom bij Rusreis.nl

Ontdek Rusland!

***Coronavirus-update dd 14-10-2021***

Rusland zit per vandaag op 7.892.980 coronagevallen.

(GOED!) NIEUWS: vrijdag 18 juni is het nieuwe Russia Visa Centre geopend aan de Parkstraat 83 (2e etage, kantoor B202) in Den Haag! (Het eerdere zat op no. 99). Open vanaf 9.00 u; indienen aanvragen tot 13.00 uur, afhalen visa tussen 14.00 en 16.00 u vanaf afgesproken datum waarop de klus geklaard is. Website:
rusvisacentre.com. NB: bij het invullen van visumaanvraagformulieren moet bij de laatste stap worden gekozen voor 'Russia Visa Centre' als locatie waar de aanvraag wordt ingediend.


Het Russische consulaat in Den Haag wordt hierdoor ontlast. 
Voorjaar 2021 was het moeilijk hier aan de beurt te komen voor het indienen van visumaanvragen. In urgente situaties is het verstandig per mail contact te zoeken met het consulaat.

MEER GOED NIEUWS/BEPERKINGEN: Nederland hoort waarschijnlijk vanaf 9 november bij de landen waaruit inwoners voor normalere reisdoelen (toerisme, zakenreizen enz) onder coronabeperkingen welkom zijn in Rusland.
Het formele overheidsbesluit hierover wordt 1/2/3 november verwacht. Hier meer info.
Goed nieuws voor Belgen: 
Effectief kunnen Belgen en zij die legaal & aantoonbaar permanent in België woonachtig zijn,  sinds 5 juli 2021 elk willekeurig type visum voor Rusland aanvragen.

Consequentie is o.a. dat tenminste tot 9 november voor Nederlanders minder-urgent privébezoek eigenlijk niet kan (uitgezonderd gehuwde partners NL-RUS), alsmede deelname aan sportevenementen zonder telex-visumuitnodiging van de organisatie niet lukt.

 

Lijnvluchten op Rusland

Herstel personenverkeer: Aeroflot biedt weer dagelijkse vluchten Amsterdam-Moskou aan. 

Minsk (Belarus/Wit-Rusland) is vanwege de EU-ban van airlines uit Belarus momenteel niet bereikbaar per Belavia vanaf Amsterdam. Eventueel kan het land via Turkije per Turkish Airlines worden bereikt. Let op: Nederlanders kunnen niet via Moskou naar Minsk vliegen (heeft te maken met douane-unie Rusland-Belarus en noodzaak voor transitvisum voor Rusland hierdoor. NB: dit is een tijdelijk probleem)Wie kan naar Rusland reizen?

Niet-Russen kunnen nog geen 'gewone' toeristische en zakelijke visa krijgen om naar Rusland te reizen.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'. 

Hier de tekst van dit FSB-document over wie sinds medio maart 2020 tot Rusland worden toegelaten als downloadbaar pdf-document in een geautomatiseerde vertaling in het Nederlands. 

De landsgrenzen tussen Rusland en de Baltische buurlanden Estland/Letland zitten nog grotendeels dicht; Rusland geldt voor de EU nog als 'oranje gebied'.

Wel is er inmiddels van Russische zijde een verruiming vastgesteld voor buitenlandse sporters die Rusland willen bezoeken voor training en wedstrijden.

Lees hier op de IATA-website wie waar als arriverend passagier onder welke voorwaarden wordt toegelaten.  Andere rijke bronnen voor actuele info over reisbeperkingen enz. zijn Deloitte en Openupforbusiness.com.

Zodra de EU-Russische grensovergangen weer openen voor reizigers, verschijnt op de pagina om afspraken te maken op het Russia Visa Centre weer het kalendertje.  


Tot dat moment kunnen niet-Russen voor met spoed af te geven visa in verband met bijv. een overlijden of familiaire crisissituatie terecht bij het Russische consulaat. Zie hier. 
Inmiddels kunnen ook familieleden (gehuwd met, of ouders/kinderen) van Russen voor privé-visa (max. 90 dagen) bij het consulaat aankloppen (zie in het Russisch het 5e aandachtspunt op de betreffende pagina op de website van het consulaat). 
NB: Inmiddels is deze info ook in het Engels beschikbaar.
NB2: Belangrijk hierbij is dat je beschikt over een gelegaliseerde/van apostillestempel voorziene, vertaalde huwelijksakte
, en die ook meeneemt om onderweg te kunnen laten zien.

Lees hier de actuele info (31 mei 2021) rond het reisadvies naar Rusland (BuZa NL).

NB: klik hier om een formulier gezondheidsverklaring te downloaden, waarop reizigers vanuit Nederland een verklaring invullen over hun gezondheidstoestand mbt corona/Covid-19. 
Dit is echter niet genoeg: Rusland wil bij binnenkomst het (negatieve) resultaat van een coronatest zien.
Dat testresultaat op papier mag niet ouder zijn dan 3 dagen. Hier meer info over zo'n test van KLM Health Services.

Hier - in het Russisch - de publicatie van de Federale Veiligheidsdienst FSB van Rusland (oa belast met grensbewaking) over wie tot Rusland worden toegelaten in deze tijd van 'corona-beperkingen'.

Op veel plaatsen in Rusland wordt het dragen van mondkapjes en handschoenen op straat niet meer verplicht gesteld; mondkapjes moeten in winkels en in het openbaar vervoer wel worden gedragen. Mondkapjes en handschoenen moeten trouwens ook worden gedragen bij bezoek (op afspraak) aan het Russische consulaat. 

NB: visa van nu in Rusland verblijvende buitenlanders worden automatisch verlengd tot en met 15 juni 2021 (presidentieel besluit van 15 december 2020).

Hoera!
Goed nieuws (voor ná 'corona'): Rusland en Belarus hebben afgesproken voortaan elkaars visa te erkennen!
 Met een Wit-Russisch visum kun je zodoende voortaan 'door' naar Rusland, en met een Russisch visum kun je door Belarus! Daarmee krijgt de douane-unie van Belarus-Rusland(-Kazachstan) ook voor burgers van 'derde' landen eindelijk voordelen! (Het parlement van Belarus heeft deze afspraken 28-10-2020 geratificeerd).

Hieronder een smaakmakende video over Lyubov Morekhodova, een 80-jarige die aan de westkust van het Baikalmeer bekendstaat als 'schaatsende oma'. 
***Als Rusland-specialist helpt Russisch Verkeersbureau RusReis.nl je je reizen richting Rusland  voor te bereiden.

Voor als reizen ná corona weer makkelijker wordt, of voor nu in dringende gevallen.
We proberen je daarbij ook zo goed mogelijk te informeren. RusReis.nl biedt zelf geen georganiseerde reizen aan. We zijn  niet gelieerd aan de Russische overheid.***

Nieuw: voordelige hotelzoekmachine

Nieuw: Russische les met Lena (via Skype)

Nieuw: campinggids Europees Rusland

 

Je kunt blíjven ontdekken in het grootste land ter wereld! Of je nu de geschiedenis of oude culturen volgt, Russisch wilt leren of oefenen, of er mensen opzoekt, we helpen je met veel plezier. Aan visa, treinkaartjes, hotelaccommodatie of lokale adviezen.

 

Eén ding is zeker: onder de 145 miljoen Russen zijn er enorm veel die het leuk vinden buitenlanders te treffen die willen kennismaken met hun land.

 

De Russische taal lijkt moeilijk, maar wist je dat onder het Cyrillische alfabet honderden Nederlandse leenwoorden schuilgaan in het Russisch? Heel veel scheepvaarttermen, van matroos, kombuis, kajuit, mast, vlag, sluis, tot en met een moderne: konkí-klapу (коньки кляпы) staat voor... klapschaatsen. En... ook in de Nederlandse woordenschat zitten heel wat Russische woorden of leenwoorden die in het Russisch bijna net zo klinken.

 

Officieel vanaf 2007 (maar eigenlijk al een paar jaar langer) bedienen we als RusReis.nl reizigers, van particuliere vakantiegangers tot ondernemende zakenreizigers, avontuurlijke wereldreizigers en zo meer. Helpen deuren te openen - en vooral slagbomen - die anders vervelend dicht blijven.

Maak gerust gebruik van onze ervaring, als  je oprecht geïnteresseerd bent in hoe Rusland is, en vooral hoe de mensen er leven!We zijn de tel een beetje kwijt, maar hebben inmiddels ergens tussen de tien- en twintigduizend reizigers aan Russische visa geholpen om Rusland te ontdekken. 

Onze doelgroep is breed: van rugzaktoerist tot zakenreiziger en van student tot journalist. Door deze site te vullen met praktische informatie, hopen we antwoorden te geven op veel vragen. We bieden vooral maatwerk, dus schroom niet om contact met ons op te nemen.

Wereldreis per trein


Mongolië en China bij een Ruslandspecialist? Niet onlogisch, als je via Rusland een wereldreis maakt waarbij je in Azië afbuigt. 
 

Per trein vanuit Mongolië en China gaat relatief gemakkelijk en staat garant voor onvergetelijke reiservaring. 
Chinese Muur